Agricola – a barátságos farmos köntösbe bújtatott kőkemény stratégiai társasjáték

Agricola (Revised Edition)

2016
1-4
~120 perc

Nagy örömömre lehetőségem nyílt (végre!) az Agricola társasjáték kipróbálására. Mindig is izgatta a fantáziámat az a sok kis állatos fafigura 😊 emellett pedig imádom a gyűjtögetős játékokat. Hát pozitívan kellett csalódnom: az Agricola a földművelésnél és állattenyésztésnél jóval többről szól.

Rövid áttekintés

Az Agricolában a játékos keze végig meg van kötve kezdetben körönként 2 akcióval, aztán ha ügyesen játszol a játék végére ez akár 5 akcióra is bővülhet. A játék célja gyakorlatilag egy jól működő, önellátó gazdaság létrehozása. A játék 14 körből áll, ami egyébként nagyon kevés, a végjátékban tetőzik az izgalom (én nem bántam volna sokszor 3-4 körrel többet a végén).

A játék nehézsége, hogy minden körben egyféle akciót csak egy ember hajthat végre, így ha 4-en játsszátok, meglehetősen lelassul a fejlesztési folyamat. Plusz nehezítés a játékban, hogy a kezdőjátékos mindig ugyanaz a személy, kivéve, ha a kezdőjátékos-jelző elcsenésére elpazarolunk (!) egy akciót (higgyétek el, nem éri meg…).

A társasjátékban végig hatalmas feszültséget okoz az aratás közeledte, amikor ugyan begyűjtjük a munka édes gyümölcsét, de közben a családtagjaink korgó gyomorral visítanak az ételért – amit bizony nem is olyan egyszerű előteremteni! És ez itt a lényeg: az Agricolában úgy kell fejlődnöd, pontokat szerezned, birtokot fejlesztened, hogy közben 2-3 körönként (mikor hogyan) meg tudd etetni az összes családtagodat. Ha ez nem sikerül, mehetsz koldulni – ételenként -3 pontért ami nagyon sok! A játék végén továbbá pontlevonás jár minden olyan egységért (legyen az állat, termény, legelő) amit nem sikerült megszerezned/kialakítanod.

Az Agricolában teljesen magadra vagy utalva: hogyan tartod fenn az egyensúlyt a fejlesztés és az önellátás között?

Tanács kezdőknek

A játékot kezdő társasozókkal a „kézben tartott lapok nélküli” verzióval játszottam, így ők is felvehették könnyen a ritmust. Érdekes módon a Mesterségek és a Kis fejlesztések pakli játékhoz adása egyszerre nehezíti és könnyíti a játékot – nehezíti, mert most a csilliónyi akció mellett még a kártyáidat is jókor kell tudnod kijátszani – segítségükkel azonban sokkal könnyebben jutsz ételhez/állathoz/nyersanyaghoz.

Kinek ajánlom?

Az Agricola tehát – akármennyire is barátságos a doboza - egy kőkemény stratégiai játék. Minél többen játszátok (1-4 fővel lehetséges) annál nehezebb, viszont a két fős játék is nagy élmény! Kezdő társas-rajongóknak csak akkor javaslom, ha rászánják az időt-energiát a szabályok elolvasására, és az első két játék után időt hagynak az ülepedésre. Ezek után azonban az egyik kedvenc játékotok lehet! 😍

Vigyázz, kész, kapa! Agricolára fel!🐑🐖🐄

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánló07/06/2020

Időzítés mint a stratégia kulcseleme – Tzolk'in

Kritika06/28/2020

Szellemek szigete – analízis paralízis a köbön

Ajánló06/23/2020

Homályrév – A társasjáték-evolúció újabb nagy mérföldköve