AjánlóListákVéleményRólunk
Állatkert tetriszelemekből: Bärenpark

Állatkert tetriszelemekből: Bärenpark

Vincze Anna
2020. 11. 19.

A Bärenpark egy 2017-es megjelenésű családi társasjáték 2-4 főre, ahol egy medveparkot építünk fel négyféle medvefaj különböző, tetrisz elem-alakú kifutóiból: vannak itt jegesmedvék, góbi medvék, koalák és pandák – csapjunk is bele! Készen állsz a saját állatkerted megalapítására? 😊

Áttekintés

Minden játékos egy bejárattal ellátott, 4×4-es, négyzethálós területlapkával kezd, amin a játékban előforduló 4-féle speciális mező közül hármat találunk: talicskát, betonkeverőt és munkásokat. A játékosok a saját körükben mindig pontosan egy lapkát (tetrisz elemet) helyezhetnek le az állatkert területére, majd újabb lapkákat szerezhetnek a közös kínálatból az alapján, hogy milyen speciális mezőket fedtek le az aktuális lapkájukkal.

Bärenpark családi társasjáték - játékostáblák

Amikor egy területlapka betelik, a rajta kihagyott gödör-mező helyére egy pontokat érő medveszobor kerül be. A játék addig folytatódik, amíg valamelyik játékos ki nem rak egy teljes, 4 db 4×4-es területlapkából álló állatkertet. A medveszobrok mellett a nagyobb, 4, 5, 6, illetve 7 mező nagyságú tetrisz elemek is pontokat érnek, és a játék végén pedig a legtöbb pontot elérő játékos nyer.

Speciális mezők, avagy hogyan jutunk lapkákhoz

A játékban négyféle speciális mezőt találunk elszórtan a négyzethálós területlapkákon:

  • talicska szimbólum: a talicska szimbólum lefedése esetén valamilyen kisméretű zöldterület-lapkát választhatunk, ezek a következők: toalett (1), játszótér (2), büfésor (3, egyenes) és folyó (3, L alak).
  • fehér autó avagy betonkeverő: a betonkeverő szimbólum lefedésekor egy 4-es területű medveház-lapkátválaszthatunk. Ezekből játékosszámtól függően több is van a játékban: a belőlük képzett halom tetején lévő lapkák több pontot érnek, mint az alattuk lévők.

Bärenpark családi társasjáték - tetriszelemek

  • narancssárga autó avagy markológép: a markológép szimbólum letakarása után választhatunk egy egyedi, 6, 7 vagy 8 pontot érő kifutólapkát a kínálatból. Medvefajtánként három lapka, összesen 12 ilyen lapka áll rendelkezésünkre.
  • a munkásokat ábrázoló építkezés mező lefedéséért pedig egy új négyzethálós területlapkát illeszthetünk a már meglévő állatkertünk egyik széléhez. Fontos, hogy a lapka nem lóghat túl a bejáraton, és teljes élhosszában érintenie kell a korábbi területlapkánkat.

Bärenpark családi társasjáték - tetriszelemek

A lapkalehelyezésnél érdemes arra figyelni, hogy lehetőleg mindig szerezzünk utánpótlást, amit a következő fordulóban lehelyezhetünk. Ha mégis olyan helyzet állna elő, hogy nincs lerakható játékelemünk, passzolnunk kell, ekkor egy zöldterület lapkát vehetünk el a kínálatból, azonban ennek a lehelyezésére csak a következő fordulóban lesz lehetőségünk.

Medveszobrok

A játékban a medveszobrok jelentik a fő pontbevételi forrásunkat. Ahhoz, hogy medveszobrot szerezzünk, le kell fednünk egy teljes területlapka összes mezőjét, a gödröt kivéve, mely a medveszobornak fenntartott terület. A medveszobrokat pontszám szerint csökkenő sorrendben helyezzük le, így aki elsőként kirak egy területet, a legnagyobb pontszámot érő szobrot szerzi meg, majd az őt követő játékos a második legnagyobbat és így tovább. A játék kulcs momentuma tehát azzal együtt, hogy minél több pontot érő, lehető legnagyobb területű alakzatokat próbálunk lehelyezni az, hogy így minél gyorsabban fedjük be a területlapkáinkat.

Variáció: Küldetéslapkák

Bärenpark családi társasjáték - küldetéslapkák

Akinek a fenti játékmenet nem kielégítő, megspékelheti plusz célokkal, küldetéslapkákkal. Összesen 10-féle küldetés létezik a játékban, pontokat a küldetést teljesítő első, második, illetve harmadik játékos kaphat ezekért. A küldetésekben például egy adott medvefajból három lapkát kell lehelyeznünk az állatkertben, egy összefüggő, 5 zöldterületből álló részt kell kialakítanunk, vagy épp meg kell építenünk mind a négyféle medveházat.

Összegzés

A Bärenpark egy hangulatos, tetrisz elemekkel operáló családi társasjáték, ahol a játékosok egy minél több pontot érő állatkertet igyekeznek építeni. A játék ugyan nem jelent meg magyarul (frissítés: 2022 őszén megjelent magyarul is, Medvepark címen a Compaya kiadónál), de a szabályai olyan egyszerűek (és maga a játékmenet nyelvfüggetlen), hogy ez nem okozhat gondot! Aki szereti az állatkertet, és a medvék is közel állnak a szívéhez, biztosan a polcára teszi ezt a társasjátékot, ami az egyszerű játékelemek és dizájn ellenére is igazán jó kis légkört teremt.

Nekem teljesen a RollerCoaster Tycoon képei ugrottak be első játék során (ez egy vidámparkot építő videójáték), szinte elképzeltem a nyüzsgést az állatkertemben, hogy a bejárattal szemben a látogató egyből a koalákat tekintheti meg, majd végigsétál a büfék között a jegesmedvékhez és így tovább… 😊 Úgy érzem ehhez a tetrisz elemes társasjátékhoz sikerült igazán jól passzoló tematikát találni.

RollerCoaster Tycoon - 📷: LaunchPad Lab

A játék belépő szintű (a küldetésekkel együtt is), bátran ajánlom gyerekes családoknak (6 éves kortól), illetve bárkinek, aki az állatkertek szerelmese és egy kis kikapcsolódásra vágyik!

A társast a Játszó/Házhoz társasjáték-kölcsönző szolgáltatással próbáltuk ki, köszönjük nekik a lehetőséget! 😉

Bärenpark családi társasjátékTartalomból

01
Áttekintés
02
Összegzés

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media