AjánlóListákVéleményRólunk
Az Azul sorozat: A királyné kertje és Csokoládéműhely

Az Azul sorozat: A királyné kertje és Csokoládéműhely

Vincze Anna
2022. 12. 07.

Az Azul-sorozat kimeríthetetlennek tűnik, hiszen az első játék 2017-es kiadása óta minden évben meglepett minket a Next Moves Games kiadó egy újabb verzióval. Így 2021-ben a Queens Garden (magyar címen A királyné kertje), 2022-ben pedig az Azul: Master Chocolatier (magyar címen Csokoládéműhely) került bemutatásra. Ebben a posztban a két új Azult szeretnénk bemutatni Nektek.

Ha nem ismered az első három Azult, az Azul sorozat: melyiket érdemes beszerezni? cikkünkben olvashatsz róluk részletesen.

Azul: Csokoládéműhely (2022)

Az új „csokis Azul”-ról olyan nagyon sok mindent nem kell mesélni, hiszen ez gyakorlatilag az első Azul játék újradizájnolása egy kis újítással fűszerezve. A Csokoládéműhelyben játék közben az eredeti „csempézés” helyett gusztusos kis bonbon mintájú kockákat pakolgatunk a játéktáblán.

Azul: Csokoládéműhely családi társasjáték

Ami a játék újdonságát adja, azok a különleges manufaktúra korongok. A korongok akciói vagy a manufaktúrák feltöltésekor, vagy a leürülés pillanatában aktiválódnak. Lássuk a korongok akcióit:

plusz 1: Erre a manufaktúrára eggyel több bonbon kerül a fordulók kezdetén.

bonbon-mintájú manufaktúrák (5 db): A játékban továbbra is 5 különböző mintájú elemmel, bonbonnal játsszunk, ezek közül mindegyikhez tartozik egy speciális manufaktúra korong. A fordulók elején, a manufaktúrák feltöltése után aktiválódnak ezek a képességek, mégpedig úgy, hogy az adott mintájú bonbont ábrázoló manufaktúra korongok a szomszédos korongokról magukhoz vonzzák az összes ugyanolyan mintájú bonbont. Így tehát a fordulók kezdetén nem lesz minden korongon azonos számú elem.

Azul: Csokoládéműhely családi társasjáték

kifelé mutató nyilak: Miután valaki elvett egy bonbont a manufaktúráról, a maradékot szét kell osztani a két szomszédos manufaktúra között úgy, hogy az azonos színűek együtt maradjanak.

befelé mutató nyilak: Miután valaki elvett egy bonbont a manufaktúráról, a maradékot nem söpörjük középre, hanem maradnak az eredeti manufaktúrán.

nullás manufaktúra: Az a játékos, aki leürítette a manufaktúrát a szokásos szabályok szerint, elveszi ezt a korongot, és a padlóvonala mellé teszi. Ez a manufaktúra egy „védelmi vonalat” ad a csempék összetörésekor: ugyanis az első összetört csempét erre teheti a játékos, így nem szerez vele mínusz pontot.

Azul: Csokoládéműhely családi társasjáték

Vélemény

Azért annyit érdemes leszögezni, hogy a Csokoládéműhely semmi esetre sem az 5-ös Azul, hiszen többnyire az alapjáték szabályait követi. Az Azul Csokoládéműhely kétség kívül ízlésesen dizájnolt játék, és azért mindenképp piros pont jár a szerzőnek, hogy nem teljesen ugyanazt a játékot (az eredeti, 2017-es Azult) akarja eladni új dizájnnal, hanem beleépített azért új játékelemeket is. Akinek tehát nincs meg az első rész, az most erősen csábításba eshet, hogy megveszi a Csokoládéműhelyt, hiszen megkapja ugyanazt az élményt, sőt, még többet is annál. :)

Azul: A királyné kertje családi stratégiai társasjáték

Azul: A királyné kertje (2021)

A királyné kertje a sorozat legösszetettebb darabja, egyúttal a legvisszafogottabb és talán legharmonikusabb színvilággal is dolgozik. Ezek mellett pedig a szerző teljesen újragondolta az Azul-mechanizmust, ugyanis itt már nem csak a csempék színe, hanem a mintája is szerepet fog játszani a lehelyezéskor.

Újdonságok a korábbi Azulokhoz képest

  1. A negyedik Azul összetettségét az is mutatja, hogy már nem 5, hanem 6 féle színnel dolgozik. Azonban újdonság a korábbi játékokhoz képest, hogy a csempéknek már nem csak a színe, hanem a mintája is számít. A játékban jelentős plusz pontokat szerezhetünk olyan kertrészleteinkből, ahol vagy azonos színű, különböző mintájú csempék sorakoznak, vagy ahova ugyanabból a mintából többféle színt sikerült gyűjtenünk.

Azul: A királyné kertje családi stratégiai társasjáték

  1. A manufaktúrák feltöltéséhez kapcsolódóan egy egészen új ötlettel állt elő a szerző: a manufaktúrákat a forduló elején egy kupacba rendezzük, majd kizárólag a legfelsőt töltjük fel 4 csempével. Amint erről a manufaktúráról csempék kerülnek le, a „hiányos” manufaktúrát a kupac mellé tesszük, és újból a kupac legfelső tagjára 4 csempét húzunk. Ez így folytatódik egészen addig, amíg a legutolsó manufaktúrára is csempék kerülnek.

  2. A gyűjtögetés akciót is újragondolták, hiszen mostmár nem csak egy adott manufaktúráról vihetünk el egyszerre csempéket, hanem elvihetjük egyszerre az összes olyan csempét (akár több korongról is egyszerre!), amely vagy színben VAGY mintában azonosságot mutat. Fontos azonban, hogy ekkor válogatás nélkül az összeset el kell vinnünk (kivéve a teljesen azonosakat, ezek közül csak egyet vehetünk el) és le kell tudnunk helyezni a „raktárunkba”, ami véges számú csempét tud tárolni.

Azul: A királyné kertje családi stratégiai társasjáték

  1. Érdekesség, hogy a játékban nem csak a csempéket, de magukat a “manufaktúrákat” is elvihetjük, ezek lesznek ugyanis a kertünk bővítményei. A játék elején minden játékosnál a kertben csak 6 csempe helye adott, azonban további, szintén 6 helyet tartalmazó kertbővítményekkel is kiegészíthetjük. A kertbővítmények érdekessége, hogy mindegyik tartalmaz egy “beépített csempét”, innentől kezdve a megszerzéskor és az építéskor is ugyanúgy működnek mint egy csempe. Sőt, még fizetőeszközként is használhatók!

  2. Mindenképp az újdonságok között említendő a lehelyezés módja. A korábbi Azulokban megszokhattuk, hogy a csempéket valamilyen módon csoportosítva helyeztük le (Azul 1: sorokban, Azul 2: oszlopokban, Azul 3: azonos színűeket csillag alakban) – ebben a játékban azonban az összes csempénk egy nagy kertet díszít, és bár lehelyezéskor csak egy már lerakott csempe szomszédságába pakolhatunk, mégis van egy nagyobb szabadság kezünkben, hogy merre terjeszkedünk.

Azul: A királyné kertje családi stratégiai társasjáték

A csempék sárga, kék, kétféle zöld és kétféle lila színben pompáznak, illetve mindegyik színben találhatunk 3-3 azonos mintájú csempét. A csempék mintája az adott csempe lehelyezéséhez szükséges költséget is kódolja: a fa 1-be, a madár 2-be, a pillangó 3-ba, a 4 szirmú virág 4-be, a búza 5-be, 6 szirmú virág pedig 6-ba kerül (könnyű megjegyezni, hiszen a madárnak két szárnya van, a pillangós csempén 3 pillangó van és így tovább).

Hasonlóságok a korábbi Azulokkal

A fentihez kapcsolódóan az első hasonlóságot már le is lőttük, mégpedig a Királyi pavilon-analógiát: a játékosok itt is előbb egy saját készletbe („raktárba”) helyezik a csempéket, (bár itt véges számú lehet egyszerre) majd onnan átemelve, azok költségét további csempékkel kifizetve építhetik be azokat a kertjükbe. Ezen azonban valamilyen szinten csavart is a szerző, hiszen most nem osztjuk a körünket gyűjtögetés és építés fázisra: a két fázis szabadon variálható, tehát a játékos a körében szabadon választhat a két akció közül: akkor és olyan ütemben gyűjtögetünk és építünk tehát, ahogyan csak szeretnénk.

Azul: A királyné kertje családi stratégiai társasjáték

Szintén a Királyi pavilonhoz hasonlóan, bónuszokat kapunk, ha körbeépítjük a kert bizonyos elemeit: újdonság viszont, hogy a játékban egy általános joker csempét használhatunk a fizetéskor, ez szürke színnel rendelkezik. Ha a játékos körbeépíti a játéktábla közepén található szökőkutat, 1 jokert, ha egy padot vagy egy szobrot két jokert, ha pedig egy kertbővítményen található pavilont épít körbe, 3 jokert kap. A jokerek szintén foglalják a helyet a „raktárunkban”.

Azul: A királyné kertje családi stratégiai társasjáték

Hasonlóságként említhető a pontozás a játékban: minden fordulóban végrehajtunk egy pontozást, ahogy azt megszokhattuk, tehát a játékosok bábui már a játék közben is meglódulnak. A játék végén ezen felül van még egy külön pontozási fázis, ahol a pontok javarészét kiosztjuk.

Vélemény

A királyné kertje tökéletesen illeszkedik az Azul sorozatra jellemző trendekbe: láthatóan a szerző egyre több ötletet használ újra és így egyre összetettebb Azul játékokat valósít meg. A királyné kertje azonban szerintem már nem a kezdő játékosok kategóriája, ezt az „agyégetést” már valószínűleg a haladóbb játékosok fogják igazán élvezni. A játékban plusz nehezítés, hogy a duplikátumok (ugyanolyan színű és mintájú csempék) büntetve vannak, egyrészt nem rakhatók le egymás mellé (egy csoportban sem lehet két ugyanolyan!), másrészt nem használhatók egymás mellett (lehelyezés+kifizetés szituációban). További fejtörést okozhat, hogy az utolsó fordulóban minden megmaradt csempénk mínusz pontot ér (a költségének megfelelően, ami nagyon komoly bünti!), így jellemzően erős matekolás szokott menni, hogy mindenki mindentől meg tudjon szabadulni a végén. A játékidő egyértelműen hosszabb, 1,5-2 órával kell számolni – ahogy az a közepesen összetett játékoknál lenni szokott.

Azul: A királyné kertje családi stratégiai társasjáték

A királyné kertjét mindenképpen azoknak ajánljuk, akik már az Azulban pengék, viszont szeretnének egy kicsit szintet lépni, és kipróbálni magukat egy nehezebb absztrakt stratégiai játékban. Akik az Azullal még csak most ismerkednek, egyelőre kerüljék a Királyné kertjét, mert elsőre sokkoló lehet a sok szabály és a játékidő. Közepesen összetett játéknak azonban kiváló, sokaktól hallottam, a „végre egy kis izgalmat vittek az Azulba, így már én is többször leülök vele” típusú kommenteket is. Mondhatjuk, hogy most már a gémerek is kaptak egy Azult. :)

Összegzés

Azoknak, akik bizonytalanok abban, melyik Azult válasszák, előre leszögezem: a széria mindegyik darabja jól sikerült, minőségi komponenseket tartalmaz és szórakoztató, szivatás-faktorban és összetettségben vannak különbségek. A klasszik Azul, illetve a Csokoládéműhely jó ugródeszka lehet – azoknak pedig, akik szeretik a kicsit egymással kicseszősebb játékokat, a Sintra üvegcsodáit ajánlom. A királyi pavilon egy picit már összetettebb, de még ez is bőven emészthető a kezdőknek, én kifejezetten szeretem a rombuszos/csillagos dizájn miatt (nálunk ez a kedvenc). A gémereknek és azoknak, akik kihívásra vágynak pedig egyértelműen A királyné kertje a legjobb opció.

Bármelyik Azult is játsszuk, az Azul-élmény garantált, a szerelem pedig sanszos. 😉

A borítóképen lévő dobozok a BoardgameGeekről származnak.Tartalomból

01
Azul: Csokoládéműhely (2022)
02
Azul: A királyné kertje (2021)
03
Összegzés

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media