AjánlóListákVéleményRólunk
Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod

Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod

Vincze Anna
2024. 02. 21.

A Bonszai egy lapkalehelyezős családi társasjáték, amelyben igazi bonszaiokat legózunk össze hatszögek segítségével. Ráadásul a fa tényleg akármilyen irányban/stílusban nőhet, csak néhány alapvető szabályt kell betartanunk a törzsön a lomb, a virágok és a gyümölcsök elhelyezésekor. A játékban természetesen a pontokra hajtunk: a törzs-lapkákon kívül minden más pontot ér, de kártyák segítségével még feljebb tornázhatjuk a pontszámunkat.

Bonszai családi társasjáték

Játékmenet

A körünkben kétféle akció közül választhatunk, az egyik, hogy felhúzunk egy kártyát (és ezzel együtt bonszai lapkákat) vagy a lapkákkal bonszaiunkat építjük. A lapkákból a játék elején maximum 5-öt tudunk eltárolni, de később ez a „raktár” kártyákkal bővíthető. Ezen kívül az is korlátozva van, hogy egyszerre hány lapkával növeszthetjük a fánkat, ám természetesen ez az akció is fejleszthető a játék során.

Bonszai családi társasjáték

A mester és a segédkártyák segítenek abban, hogy jobban kihasználjuk a lehetőségeket: a mesterkártyákkal a szokásosnál több lapkához juthatunk egy körben, a segédek pedig megengedik, hogy a lapkaszerzés akcióval együtt le is helyezhessük azokat. A tekercsek különösen értékesek, hiszen ezek különböző lapkákat és kártyákat pontoznak a játék végén, így mindenki rágyúrhat arra a célra, amit sikerül tekercs formájában megkaparintania.

Bonszai családi társasjáték

Pontokat érnek még a küldetések, ezekből játékonként hármat sorsolunk ki, mindegyik három szinten teljesíthető (két játékosnál csak két szint van). Ilyen küldetés pl. hogy legyen 8/10/12 törzslapkád. Ha a játékos már lerakott 10 lapkát, dönthet úgy, hogy elveszi a legkevesebb pontot érő lapkát, de tovább is mehet a gyűjtögetésben a magasabb célok felé, viszont így utólag már nem igényelheti a kisebb szintet, ha mégsem sikerül a terve.

Dizájn

A kártyadizájn szép, a komponensek pedig magas minőségűek. De a legjobb az az, hogy mindenki olyan formájú bonszait legózhat össze magának, amilyet csak szeretne – tényleg csak a képzeletünk szab határt. Ráadásul vannak olyan közös küldetések, amik még rá is játszanak az egyes bonszai stílusokra – pl. az egyik küldetés célja, hogy a bonszai egyik gyümölcse lelógjon a cserép alá, magyarán egy lefelé terjeszkedő fát kell növesztenünk. A pontozást egyébként néhány ritka példán kívül nem befolyásolja az, hogy milyen alakú a fa, de szerintem ez egy szuper kis fűszere ennek a társasnak.

Bonszai családi társasjáték

Vélemény

A Bonszait először ketten játszottuk, és egy kicsit rövidnek tűnt két főre a játék, valahogy túl gyorsan elfogytak a kártyák (hiszen ezek adják a játék tempóját) és alig nőtt ki valami kis csemeténk a cserépből. Játszottunk volna még, na. Következő alkalommal hárman játszottunk, így már nagyobb élmény volt, mert több mindent ki lehetett hozni a fából a picit hosszabb játékidő alatt. Végül azt találtuk ki, hogy két játékossal is betettünk a háromfős kártyákat, így pedig már maximálisan kiélvezhettük a kreatívkodást.

Maga a játék nem túl fejtörős, komolyabb stratégiát nem igényel, ha odafigyelünk akár mindegyik küldetést is meg tudjuk csinálni, bár jellemző, hogy csak egyet tudunk maximálisra tolni. Érzésem szerint egy picit talán túl kevés pontot érnek a küldetések ahhoz képest, hogy mennyit kell gyűjteni a legmagasabb szintekért. Jellemzően sokkal-sokkal több pont jön össze magukból a virágokból és a gyümölcsökből, így én inkább ezeknek a gyűjtögetését javaslom.

Bonszai családi társasjáték

Összegzés

Lapkelehelyezős-pontgyűjtögetős játékból igen sok van már odakint, de az mindenképp kiemeli a Bonszait a többi közül, hogy közben egy valódi alkotó folyamat zajlik, hiszen mindannyian egy csinos kis bonszait építgetünk magunk előtt. Ebben pedig van valami igazán kellemes. 😊 A Bonszait így azoknak ajánlom, akik szeretik a könnyed családi társasjátékokat ÉS szeretnek kreatívkodni is, mert a játéknak egy hatalmas pluszt ad, hogyha közben élvezzük a bonszai formálgatását, és mondjuk játékról-játékra új stílusokat próbálunk ki.

Köszönjük a Gémklubnak, hogy kipróbálhattuk ezt a társasjátékot!Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media