AjánlóListákVéleményRólunk
Fesztáv hiánypótló: Európai Madarak

Fesztáv hiánypótló: Európai Madarak

Vincze Anna
2020. 10. 08.

A madárgyűjtős, családi tablóépítő társasjáték első kiegészítője az Európai Madarak igazi hiánypótló: mintha csak imáim meghallgatásra találtak volna, szinte minden, ami zavart az Fesztávban korrigálásra/pótlásra került a kiegészítőben. Vannak itt új képességek és képességtípusok (kék háttérrel), új fordulóvégi célok, új bónuszkártyák és persze rengeteg gyönyörű új madár, melyekkel akár kis hazánkban is találkozhatunk. 😊

Izgalmas új képességek

Mint ahogy azt a Fesztáv kritikában megfogalmaztam, az alapjáték számomra kicsit egyhangú, és kevésnek találom az interakciót a játékosok között, amit többnyire az a kevéske rózsaszín hátterű kártya képviselt eddig.

Korábbi ajánlónk: Fesztáv: madárlesen a család

Az Európai Madarak kiegészítőben sok-sok új típusú képesség bukkan fel, melyek egy része hatással van a többi játékosra is: egy általunk választott eledelből mindenki kap, ha egy játékostársunk kártyahúzás akciót hajt végre, bedughatunk egy kártyát a madár alá/ha eledelgyűjtés akciót hajt végre mi is kapunk eledelt vagy arra is lehetőségünk van az egyik madár birtokában, hogy eledelt lopjunk másoktól. Ezen kívül vannak olyan madarak, amelyeket a szokásos költségük helyett kártyák eldobásával játszhatunk ki, vagy egy már lent lévő madarunkra játszhatjuk ki őket, vagy épp elfektetve rakhatjuk a madárkártyát az adott élőhelyre, ahol így két mezőt fog letakarni. Abszolút hiánypótlónak érzem például azokat az új madarakat, amelyekkel újradobhatjuk a madáretetőt vagy újratölthetjük a madárkínálatot.

Kék hátterű, fordulóvégi képességek

Fesztáv: Európai madarak kiegészítő társasjáték - új képességek

A kiegészítő legnagyobb újítása, hogy a barna és rózsaszín képességek mellé behoz egy újat: a kék színkódú képességeket, melyeket a forduló végén, a forduló végi pontok kiosztása előtt lehet végrehajtani. Ezek többsége az adott fordulóban végrehajtott akciókon alapszik: pl. az adott élőhelyre kijátszott kockák száma alapján (saját vagy másoké) kaphatunk eledelt, csúsztathatunk kártyákat a lent lévő kártyáink alá. Van olyan madár is, mely pl. a fordulóvégi célnál duplán ér, ha megfelel neki, vagy plusz egy madárkijátszást biztosít, miután már mindenki lejátszotta a körét.

Új fordulóvégi célok

Fesztáv: Európai madarak kiegészítő társasjáték - új fordulóvégi célok

Igazán érdekes új fordulóvégi célokat (10 db) is találunk a kiegészítő dobozában. Az alapjáték céljai eléggé unalmasak voltak: majdnem minden élőhelyhez tojások/madarak száma, vagy minden fészektípushoz tojások/madarak száma… Ehhez képest az Európai Madarak kiegészítőben sokkal izgalmasabb, kevésbé kiszámítható célok jönnek elő; mint a készletben lévő eledelek/kézben lévő kártyák száma, barna képességű/képesség nélküli madarak száma, egy sorban lévő madarak száma vagy kijátszott madarak eledelköltségének összege.

Új bónuszkártyák

Fesztáv: Európai madarak kiegészítő társasjáték - új bónuszkártyák

A kiegészítő 5 új bónuszkártyát tartalmaz: a Dietetikus a 3 eledelköltségű madarakat pontozza, a Gyűrűző pedig a több élőhelyen élni képes madarakat. Az Etológus 2 pontot ad kijátszott képességszínenként, a Viselkedéselemző pedig 3-at ad minden oszlopért, amibe 3 különböző képességszínű madár lett kijátszva. A Városi tudóssal pedig azon madarak után kaphatunk pontokat, melyek alá csúsztattunk madárkártyákat. Ezen kívül találunk a dobozban két szóló játékmódhoz tartozó bónuszkártyát, melyeket kimondottan az Automa (ellenfél az egyszemélyes játéknál) számára alakítottak ki.

Vélemény

Úgy gondolom, az Európai Madarak igazán jóra sikeredett, és számomra sokkal érdekesebbé és színesebbé tette a játékot mind az új képességekkel, mind pedig az új fordulóvégi célokkal. Ez utóbbit szeretném a leginkább kiemelni, hisz az alapjáték egyhangú céllapkái közé most új, jó értelemben vett furcsa célok társultak, amelyek a legváratlanabb dolgokat pontozzák, mint képesség nélküli madarak, vagy készletben lévő eledelek. A játék új képességtípusa, a forduló végén aktiválódó képességek is egy új színt csempésznek a játékba (szó szerint) izgalmas új képességeikkel. Természetesen az az érdem sem méltatható, hogy a játék most már nem csak amerikai fajokat ismertet meg a nagyközönséggel, egy-egy lapról visszakacsinthat ránk a kakukk, a széncinege, a házi veréb, a fehér gólya vagy a vörösbegy (alias csipkemadár) is – hogy csak az ismertebbeket említsük.

Az Európai Madarak kiegészítőt bátran ajánlom minden madárrajongónak kipróbálásra, hiszen a Fesztáv már alapból jó, de talán kicsit egyhangú játékmenete teljesen új fényt kap a kiegészítővel. Kicsit talán azt is mondanám, hogy aki Fesztávozik, annak ez must-have kiegészítő az alapjátékhoz. Ezek után már nem csak a papagájok miatt várom az Óceániai madarakat, hanem a további játékmenetet érintő újításokra is kíváncsi vagyok. 😊

Ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget a Társasnavigátornak, hogy kipróbálhattuk a játékot! 😊

Fesztáv: Európai madarak kiegészítő társasjáték - dobozokHasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media