AjánlóListákVéleményRólunk
Fesztáv: madárlesen a család

Fesztáv: madárlesen a család

Vincze Anna
2020. 05. 07.

A Fesztáv (Wingspan) a Stonemaier Games 2019-es, madarakról szóló játéka, ami már ilyen rövid idő alatt is hatalmas karriert futott be. A BGG családi társasjáték-listájának 1. helyére került, és jó néhány díjat is bezsebelt, többek között pl. a Kennerspiel des Jahres-t (az év gémerjátéka), illetve a BGG felhasználói is a Golden Geek számos kategóriájában első helyre emelték. Biztosan kíváncsiak vagytok, mitől is olyan különleges ez a játék. Lássuk! 😉

Tematika és design

Ha a Fesztáv valamiben tarol, akkor az biztos, hogy a lehengerlő témaválasztás. A játékban madarakat gyűjtünk, a kártyákat eleségért játszhatjuk ki, később tojásokat rakhatunk rájuk és használhatjuk a különleges képességeiket. Eddig oké… de a kivitelezés? Az valami fantasztikus! Biztosan ismeritek a Csodálatos állatvilág gyűjthető kártyáit… Na, ebben a játékban több, mint 100 különböző madárfajt ismerhetünk meg, mindegyik kártyán megtaláljuk a madár előfordulási helyét, csodaszép illusztrációját, és egy-egy érdekességet az adott fajról.

Fesztáv családi társasjáték - kockatorony és eledelkockák

A hangulat megteremtését a gyönyörű illusztrációk mellett a madáretető alakú kockatorony és a műanyag tojások (remek minőségű anyagból, annyira jó fogdosni! 😁) is nagyban segítik. Ezen kívül a játék tervezői a lehető legtöbb dologban szerettek volna hűek maradni a valósághoz. Az, hogy a madár milyen típusú élőhelyen él, milyen táplálékot vesz magához, mekkora a fesztávolsága, mekkora fészekaljat rak (bár itt van egy kis „arányosítás”), rajban repül-e, költöző vagy ragadozó madár-e: mind-mind olyan apró részlet, ami a játékot hitelessé teszi.

Észre sem vesszük, de hirtelen igazi madárszakértőkké válunk és máris közelebb érezzük magunkhoz a kinti fán dalolászó feketerigót. No persze képletesen értem ezt, mert a játék tervezői amerikaiak, és a játék kicsit e kontinens körül kering; kevés olyan madárfajt találni ebben a játékban, amelyek Európában is gyakoriak lennének. Utólag ez az ügy orvoslásra került, hiszen megjelent az Európai madarak kiegészítő, amitől az itthoni hobbi-madarászok szíve is megdobban. 😉

A játékmenet

A Fesztáv egy tablóépítős stratégiai társasjáték, ahol a lehető legtöbb pontot érő madár-gyűjteményt igyekszünk összehozni. Minden fordulóban különböző céljaink vannak, pl. hogy miénk legyen a legtöbb erdei madár, vagy nálunk legyen a legtöbb tojás egy bizonyos fészektípusban.

Fesztáv családi társasjáték - fordulóvégi célok

Forduló végi célok

A játékban 4 féle akció közül válaszhatunk:

  • kijátszunk egy madarat a kezünkből a táblánkon az élőhelyek egyikére: erdő, rét és vízpart
  • eleséget gyűjtünk a madáretetőből (kockatorony)
  • tojásokat rakunk a madarainkra
  • új madárkártyát húzunk

A játék néhány eleme engem kicsit a Ticket to ride-ra emlékeztet. Ugyanis itt is van néhány felcsapott kártya, ami közül választhatunk, vagy húzhatunk akár a pakliból is. Itt is vannak olyan, mások előtt rejtett céljaink, amiért a játék végén pontokat kapunk. Például egy bizonyos táplálékot fogyasztó/bizonyos élőhelyen élő madarak után adnak pontot, vagy azok után, amelyeknek a nevében szín szerepel, és így tovább. 😊 Bizony, vannak itt olyan izgalmas célok, amelyeket nem is olyan könnyű megsejteni az ellenfélnél, így megakadályozni őket a gyűjtögetésben szinte lehetetlen.

Fesztáv családi társasjáték - bónuszkártyák

Bónuszkártyák

Kedvenc megoldásaim a Fesztávban

1. Kiszámíthatóság

Ha egyszerre több bónuszkártya között kell választanunk, támpontot nyújt az, hogy a kártyák alján feltüntették, a kártyák hány %-ára igaz az adott tulajdonság – na ez már valami! Milyen jó lenne már más játékokban is egy ilyen feliratozás (vagy legalább egy táblázat) a kártyák/szimbólumok gyakoriságáról! (gondolok pl. a Mars terraformálására 🙄)

2. Az akciókockák kettős szerepe

A játék során akciónként mindig le kell helyeznünk egy kockát, és ezekkel a kockákkal jelöljük a fordulóvégi céloknál az eredményünket – így értelemszerűen fordulóról fordulóra egyre kevesebb akciót hajthatunk végre. Az akciókockák e kettős szerepét én személy szerint egy igen frappáns ötletnek tartom. 😊

Fesztáv családi társasjáték - eledelgyűjtés akció

3. Élőhelyek és akciók

Minél több madár van az adott élőhelyen, annál értékesebb az akció – a játéknak az a része, hogy az élőhelyeket összekötötték az akciókkal egyszerre briliáns és zavaró. Jó ötletnek tartom egyrészt azért, mert így plusz stratégiai megfontolást igényel az, hogy milyen élőhelyre játsszuk ki a madarainkat (így annak, hogy hol élnek, nem csak az az értelme, hogy pontokat kaphatunk utána). Viszont egyben zavaró is lehet az új játékosok számára.

Hiszen ha madarat játszanak ki pl. az erdőbe, az nem azt jelenti, hogy utána végrehajthatják az ott lakó madarak (barna) képességeit.

A képességek akkor hajthatók végre, ha az adott élőhely akcióját (pl. az erdőben az eledelgyűjtés) választja a játékos, és nem a madárkijátszás akciót. Igen, itt van egy kis képzavar, és nem csodálom, hogy az új játékosok belezavarodnak.

Miben lehetne jobb?

Fesztáv családi társasjáték - madárkártyák

1. Lehetnének ütősebb madárkártya-akciók

Azt érzem, hogy ezeknek a képességeknek két fajtája van: vagy kimondottan örülök neki (ez a kisebbség, pl. új bónuszkártyák húzása, kapunk ételt a madáretetőből, húzhatunk plusz kártyát stb.), vagy eléggé haszontalannak érződnek (olyan kártyák, amelyekkel csak tojást rakhatunk más kártyákra, vagy eledelt tárolhatunk rajta, esetleg alá tehetünk másik kártyákat).

Nem érzem azt a flow-t, hogy folyamatosan kapok és haladok.

Több jutalmazás jól esne, például lehetne olyan kártya, ami a következő madár költségét csökkenti, illetve érzésem szerint több „rózsaszín” képességű kártya kellene, vagyis olyanok, amelyek a másik játékos bizonyos akciója miatt aktiválódnak. Ezekből a pakliban relatíve kevés van, a partik alkalmával rendszerint mindig csak 1-2 kerül játékba belőlük, pedig jelentősen növelnék az interakciók számát. Persze lehetséges, hogy a tervezőknek épp az volt a célja, hogy minél egyszerűbb és közérthetőbb legyen a játék, kevés egymásra épülő képességgel.

2. Eledelkocka / madárkártya resetelés hiánya

Szükség lenne olyan akciókra (akár madárkártya képességként), amelyekkel lecserélhetjük a teljes madárkínálatot, vagy újradobhatjuk az eledelkockákat. Ezek gyakran bizonyulnak hátráltató tényezőnek a játékban, ugyan fordulónként új kártyákat húzunk és újradobjuk a kockákkal, mégis hasznos lenne egy ilyen reset funkció.

Fesztáv családi társasjáték - madárkártya-húzás akció

3. Nem egyértelmű madárképességek

Lehet, hogy ez csak a magyar kiadásban zavaró, de néhány madárnak ugyanaz a képessége másként van megfogalmazva és ettől kezdve bele lehet zavarodni az adott képesség értelmezésébe. Itt konkrétan arra gondolok, amikor egy plusz eleséget szerzünk és a kártya azt mondja, hogy „raktározhatod ezen a kártyán” vagy „ezen a kártyán raktározd”. A két fordítás különböző értelmét gondolom, nem kell magyarázni. Ha csak „raktározhatom” az vajon azt jelenti, hogy a készletembe is tehetném vagy csak azt, hogy elvehetem, ha akarom – és ha nem veszem el, annak mi értelme van? Illetve, a raktározott eleség később felhasználható-e fizetőeszközként? 😵

4. A játék indítása nagyon nehézkes

A játékot rendkívül kevés eleséggel és madárral kezdhetjük. A játékszabály szerint mindenki 5 madárkártyát kap (ha kevésbé jó kártyákat kaptál, ez van), és mind az 5 fajta eleségből egyet. Ezután annyi eleséget tarthat meg az illető, ahány madárkártyát eldob. Itt már eleve az a probléma merül fel, ha csupa olyan madarat kaptunk, amihez kettő kell egy fajta eleségből (pl. 2 búza) akkor azt nem fogjuk tudni kijátszani a játék elején, mert eleséget gyűjteni iszonyúan lassú ütemben lehet csak.

Erre a problémára találtam BGG-n egy jó kis házi szabályt, és ezt szívesen megosztom veletek:

mi úgy kezdjük a játékot, hogy mindenki 5 madárkártyát kap, ezeket már egyből draftoljuk is. Ezután pedig minden játékos magához vehet 5 db eleséget tetszőleges összeállításban. Így a játék hamarabb beindul és mindenki egyenlő esélyekkel kezdhet.

Szóló játékmód

Fesztáv családi társasjáték - automa (szóló) játékmód

A szóló játékmód lényege, hogy a különböző nehézségi szinteken több pontot kell elérnünk, mint a képzeletbeli ellenfél. Automa a játékunkat annyiban befolyásolja, hogy elhúz előlünk madárkártyákat és elvesz előlünk eleségeket az etetőből. A kártyahúzás akciót azonban igen sűrűn csinálja, és a játék végén a kártyái után kap pontot. Azt, hogy hány pontot kap, befolyásolhatjuk például azzal, hogyha gondoskodunk arról, hogy a madárkínálatból csak kis pontszámú (1-4) madarakat tudjon húzni (természetesen ez csak arra az esetre vonatkozik, amikor képpel felfelé fordított kártyát húz). Természetesen mindenki egyénileg alakítja ki a stratégiáját és én is csak erre biztatlak titeket. Próbáljátok ki! 😉

Összegzés

A Fesztáv manapság igencsak a figyelem középpontjába került és (talán) nem is véletlenül. A játék tematikáját tekintve hiteles, éppen annyira összetett, hogy ne legyen átláthatatlan a sok tulajdonság/képesség. A design tökéletes, az illusztrációk csodaszépek és a játékelemek is minőségiek. Maga a játékmenet is izgalmas, és éppen annyira hosszú, hogy ne unjon rá az ember. Ahhoz, hogy a játékmenetet kicsit felpörgessük, mára már számos házi szabály kering az interneten, mi pl. a játék eleji draftolós változtatot előszeretettel alkalmazzuk. 🤗

Fesztáv családi társasjáték

Ugyan nem érzem egy izzasztóan nehéz stratégiai játéknak a Fesztávot, de meg tudom érteni, hogy jelenleg miért a családi kategória toplistás társasjátéka. Ez a téma könnyen csábít asztalhoz kicsit és nagyot egyaránt, hiszen kit ne érdekelnének a természet szárnyas csodái? A játék nem nehéz, nincs benne sok egymásra épülő képesség, így a kezdő játékosok is hamar belerázódhatnak.

A Fesztáv tavaly és az idei évben is rengeteg elismerést kapott, egy részét megérdemelten, a többit azonban sokak vitatják. A játékot elsősorban a családi kategóriában sorolnám, nem feltétlenül fog a komolyabb stratégiát kedvelő játékosok kedvencévé válni. A madárkedvelők szívében azonban biztosan marad számára hely! 😍Tartalomból

01
Tematika és design
02
A játékmenet
03
Kedvenc megoldásaim a Fesztávban
04
Miben lehetne jobb?
05
Szóló játékmód
06
Összegzés

Hasonló posztok

Luna Maris - ne feledd, a Holdon nincs pazarlás!
Luna Maris - ne feledd, a Holdon nincs pazarlás!
2023. 01. 27.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media