Kipróbáltuk a Játszó/Házhozt - az ötletgazdával beszélgettünk

Milyen is a kapcsolatom a Játszóházzal? Nos, nem hiszem, hogy ők emlékeznének rám, de jártam náluk jó néhányszor hétfő esténként a Müsziben, amikor még ott volt az állandó helyük. Akkoriban is szerettem játszani (a kedvencem a Catan volt) de bele se merek gondolni, hogy olyan sok szuper játéknak még a létezéséről sem tudtam! Egészen addig, amíg be nem szippantott a Játszóház. Mondanom sem kell, egy teljesen új világ nyílt meg számomra, elkezdtem habzsolni a játékokat. Mondhatni, a blog sem született volna meg, ha sosem járok náluk. 😊

Ezért is örültem nagyon, amikor Sághy Balázs, a Játszóház egyik alapító tagja megkeresett azzal, hogy kipróbálhatnánk a társas kölcsönző előfizetésüket. Az első csomag láttán a nyuszis logótól egyből rámtört a nosztalgia. 😁 Nem beszélve arról, hogy mennyi király társasjáték jött egyszerre egy hatalmas dobozban, mintha csak karácsony lenne! 😊 Az alábbi beszélgetésben Balázst kérdeztem a Játszó/Házhoz ötletéről, és a háttérmunkájukról.

Mikor fogalmazódott meg a Játszó/Házhoz ötlete bennetek, és mikor indult el ténylegesen a szolgáltatás?

Mi alapvetően nagy társasjátékos rendezvények, iskolai programok és fesztiválos kitelepülések szervezésével foglalkozunk. Márciusban a járvány miatt egyik napról a másikra minden tevékenységünk ellehetetlenült, ezért találtuk ki a Játszó/Házhozt, hogy a lezárások alatt is tudjunk dolgozni küldetésünkön, a modern társasjátékok népszerűsítésén. Körülbelül egy hónapig tartott, amíg kitaláltuk a gyakorlati megvalósítás részleteit és leforgattunk annyi szabálymagyarázó videót, amivel már el lehetett indulni.

Hányan dolgoztok a csapatban?

A Játszóház életében a járvány előtt már húsznál is többen vettek részt valamilyen formában. A Játszó/Házhoz kicsit más, a gyakorlati lebonyolítását egyelőre főleg én intézem (családtagjaim hathatós közreműködésével 😊), a csapat többi tagja pedig elsősorban a szabálymagyarázó videók készítésével vesz részt a munkában.

Amikor jártam hozzátok még a Müszibe, ott több száz társas volt felhalmozva, ami minden egyes alkalommal lenyűgözött. Mi alapján választottatok társasokat a Játszó/Házhoz kínálatába? Van olyan példány, amivel még a Müsziben is játszottak az emberek, vagy teljesen újakat szereztetek be?

A Játszó/Házhoz a meglévő Játszóházas játékokkal indult, de nagyon hamar kiderült, hogy teljesen más nagyságrendben lesz szükségünk játékokra, ahhoz hogy tényleg mindenkinek azt tudjuk küldeni, ami szerintünk a leginkább tetszene neki. Egy-egy olyan játék, amit már nem tudunk beszerezni újonnan, még mindig előfordul a kölcsönzőben a régiek közül, de 99%-ban új játékokkal megy a Játszó/Házhoz.

Van-e több példányotok egy-egy kölcsönzős játékból? Mi az a játék, amit mindenki megjelöl, így kvázi a közönség kedvencének számít?

Persze, a legnépszerűbb címekből 20-30 is kell, összesen már bőven több mint 1.000 játék forog a kölcsönzőben és az előfizetők számával ez is folyamatosan nő. Pontos számokat nem tudok mondani, de az Azul, Fesztáv, 7 csoda Párbaj, A Mars Terraformálása és a Fűszerút biztosan a legnépszerűbbek között van, ezeket mind nagyon sokan szeretnék kipróbálni.

Több csomagotok is van: havi kétszer, havi egyszer vagy kéthavi rendszerességgel lehet játékokat kölcsönözni. Mi a legmenőbbet, a havi kétszer érkező 3 társasos verziót próbálhattuk ki. Őszintén meg kell mondanom, mi kifejezetten sokat játszunk Márkkal, mégis nagy falat volt számunkra a kéthetente érkező három új társas. Már abban a tekintetben, hogy mi nem csak elővesszük egyszer, kipróbálgatjuk, hanem igyekszünk annyit játszani vele, hogy reális benyomásunk legyen a játékról, amit aztán leírhatok a blogon. Sokan vannak még ilyen nagy étvágyúak és választják ezt a csomagot, vagy inkább a hosszabb távú csomagok a népszerűbbek?

Egyértelműen a hosszabb távú csomagok a népszerűek, de azért előfordul a kétheti előfizetés is. Ha például valaki a könnyedebb, rövidebb játékokat preferálja, akkor két hét is elég lehet ahhoz, hogy ezek közül megismerjen hármat, de valóban a két másik csomagot többen választják.

Játszó/Házhoz társasjáték kölcsönző
Biztosan sokan élnek ezzel a hasonlattal, de olyan érzés ez, mintha kéthetente karácsony lenne. Jön az új doboz, 3 új játékkal, és sosem tudom épp melyikekkel, ezért mindig izgalmas minden egyes dobozbontás. Amikor megkaptuk a csomagokat, mindig eltűnődtem, hogy milyen nehéz lehet nektek egyszerre több csomagot is úgy összeállítani, hogy mindenki azt kapja, amit szeretett volna. Hogyan működik ez?

Van egy szuper kis rendszerünk, ami kezeli az előfizetőket és a játékokat tartalmazó adatbázist, és egy adminisztrációs felületen keresztül tudjuk összerakni az éppen aktuális csomagokat. A csomagokat én rakom össze, de a program mindenben segít, figyel arra, hogy milyen elérhető játékok vannak, ki-mit kért, mit kapott eddig és nekem elég a személyes preferenciákat észben tartani. A fejlesztést egyébként informatikus apukámnak köszönhetjük, aki óriási szerencsénkre épp nyár elején ment nyugdíjba, az ő segítsége nélkül nem sok esélyünk lett volna. Elsősorban ennek köszönhető, hogy úgy sikerül mindenkinek személyre szabott csomagot küldeni, hogy közben optimalizálni is tudjuk a játékok kihasználtságát.

Ez a szoftver nagyon profin hangzik, és hát van is létjogosultsága, amikor ennyi mindent kell figyelembe venni a csomagok összeállításakor. A játékok dobozán belül még egy QR kódot is találunk, ami egy Youtube videóhoz vezet, ahol egy nyuszis-pólós játékmesteretek magyarázza el a szabályokat igen részletesen. Szerintem nagyon jó dobás, hogy a Játszóházból meghagytátok azt az élményt, amikor leül velünk a játékmester és végigmegy a szabályokon. Az összes játékhoz csináltatok ilyen videókat?

Egyelőre csak olyan játékot küldünk ki, amihez már készítettünk saját szabálymagyarázó videót is, elsősorban ez a szűk keresztmetszet. Az, hogy mihez készül videó főleg a játékmestereken múlik. Ha egy játékért a csapatból senki nem lelkesedik annyira, hogy felvegyen belőle egy videót, akkor az a játék nem kerül be a Játszó/Házhoz gyűjteménybe, ez egy tök jó szűrő is.

Meglepődtünk, amikor a listán olyan újdonságokat is találtunk, mint a Mariposas vagy Brass: Birmingham. Bővítettétek-e már a társasjátékok listáját az indulás óta, illetve tervben van-e további újdonságok beszerzése?

Igen, folyamatosan forgatjuk a szabálymagyarázó videókat és bővítjük a Játszó/Házhoz palettát. Nagyon várjuk már, hogy újra tarthassunk Játszóházat, de az már biztos, hogy a Játszó/Házhoz a rendezvények újraindulása után is fenn fog maradni.

Ezt nagy örömmel hallom, szerintem tényleg szuper a kezdeményezésetek. A mai világban, amikor ekkora a társasjáték-dömping, nagyon jó lehetőséget kínáltok azzal, hogy az emberek kipróbálhatják a játékokat, akár többet is egyszerre, mielőtt esetleg megvennék őket. Ha megtetszett egy játék, akkor meg is lehet tartani?

Megtartani egyelőre nem lehet a játékot, viszont a webshopunkban lehet rendelni egy bontatlan példányt, amit a következő csomaggal küldünk el.

A honlapotokon rengeteg visszajelzést olvasni, és mindnek nagyon pozitív a hangvétele. Büszkék lehettek arra, hogy a járványhelyzet ellenére is el tudtátok juttatni a játékélményt az emberekhez.

A legszuperebb ebben, hogy sok kedves üzenetet, visszajelzést küldenek nekünk vissza a csomagokkal. Látják és értékelik mennyi munka van abban, hogy személyre szabottan küldünk nekik társasokat.

Játszó/Házhoz társasjáték kölcsönző
Rengeteg aranyos üzenet és kézzel készített ajándék díszíti a társasos polcokat. 😊

Akkor számotokra is rejlik egy-egy meglepetés a visszaérkezett dobozokban. Biztosan jó érzéssel tölt el ez a rengeteg hála, és hát láthatjátok, hogy milyen hiánypótló is a tevékenységetek, és megéri csinálni! Köszönöm szépen az interjút, remélem, minél hamarabb folytathatjátok a Játszóházat, és taníthatjátok élő szóban a társasozni vágyókat. A Játszó/Házhoz kölcsönző szolgáltatáshoz pedig sok sikert kívánok a továbbiakban! 😊

Véleményem a Játszó/Házhozról

Ezek után már csak annyi maradt hátra, hogy kicsit a saját tapasztalaimról meséljek röviden a Játszó/Házhoz szolgáltatással kapcsolatban. Először is szeretném megosztani Veletek a játékok listáját, hogy miket kaptunk ebben a három hónapban:

Csomag 1. játék 2. játék 3. játék
1. Santorini Bärenpark Tiny Towns
2. Underwater Cities Herbaceous Cat Lady
3. Photosynthesis Kartográfusok Clans of Caledonia
4. Brass: Birmingham Klank! Jaipur
5. Mariposas Robinson Crusoe Puerto Rico
6. Istanbul Planet Hanamikoji

Láthatjátok, igazán változatos a kínálat, nehéz stratégiai - könnyed családi, csak két fős vonalon van itt minden - én nagyon meg voltam elégedve a csomagok összetételével, ugyanis mindig olyat kaptunk, amit a regisztrációkor is megjelöltünk. Voltak angol nyelvű játékok is, ezt is regisztrációkor jelezhetitek, hogy szeretnétek-e.

Ami nagyon tetszett, hogy Balázsék borzasztó rugalmasak voltak a kiszállítást illetően, előtte nap mindig tudtam velük egyeztetni, és mindig napra pontosan 2 hetente tartottuk a cserét. A játékok hihetetlen precízen be voltak csomagolva, hogy semmiképp ne érje őket sérülés a szállítás közben, és mindent hiánytalanul kaptunk meg.

Ha ki kéne emelnem egy kedvencet a sok közül, biztos, hogy az az Underwater Cities lenne, amit még a magyar megjelenés bejelentése előtt próbáltunk ki, kb. november magasságában. Nagyon örülök, hogy ez rajta volt a Játszóházas listán, mert ha ott nem látom, lehet, hogy nem is került volna nálunk sose az asztalra (maximum a magyar megjelenést követően). Így viszont rá kellett keresnem BGG-n, és végülis be is válogattam a privát listánkra, hál' istennek. 🤗 A játékról egyébként már írtunk a blogon, itt olvashatjátok:

Underwater Cities – A tengerfenék terraformálása
Az Underwater Cities egy szuper hangulatos engine-buildinges sci-fi társasjáték, ami szerintem abszolút megállja a helyét A Mars terraformálása mellett.

Ami még hatalmas meglepetést okozott, az az Istanbul és a Jaipur volt. Nekem ezek mindig olyan hasonlónak tűntek, és akárhányszor szembe jöttek valahol rendre elsiklottam felettük. Hát mondanom sem kell, hatalmas hibát követtem el, főleg a Jaipur esetében, ami kiderült, hogy egy zseniális kétfős játék (hamarosan írunk erről is). Személy szerint én nagyon elégedett voltam a Játszó/Házhoz kínálatával, mert sok olyan játékot tudtunk ennek köszönhetően kipróbálni, ami régebbi kiadás lévén talán sose került volna már reflektorfénybe nálunk.

Összegzés

Ha eddig nem ismertétek a Játszóházat, most őszintén biztatlak Titeket, hogy próbáljátok ki a kölcsönzős előfizetésüket! Szívvel-lélekkel csinálják, összeállítják a csomagokat, videón tanítják részletesen a szabályokat, házhoz hozzák - Nektek pedig csak játszanotok kell! 😉 A szolgáltatás vidékieknek is szól, sőt, ahogy Balázstól megtudtuk, ők jelentik a többséget, szóval Budapesten kívül is próbálhattok ki játékokat a Játszó/Házhoz kínálatából. Itt a remek alkalom, hogy új játékokat ismerjetek meg, bővítsétek a palettát, hiszen ki tudja, mikor bukkantok rejtett kincsekre, új kedvencekre. 😊

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, vagy Instagramon!