AjánlóListákVéleményRólunk
Javasasszonyok és alkímisták: minden, amit a Kuruzslókról tudnod kell

Javasasszonyok és alkímisták: minden, amit a Kuruzslókról tudnod kell

Vincze Anna
2021. 10. 04.

A Kuruzslók Quedlinburgban a Schmidt Spiele 2018-ban kiadott társasjátéka, melyhez azóta két kiegészítő is megjelent: A javasasszonyok 2019-ben és Az alkímisták 2020-ban. Ebben a bejegyezésben a két kiegészítőt szeretném bemutatni nektek. Ha nem ismeritek a Kuruzslók Quedlinburgbant, azt javaslom, hogy ezt a posztot olvassátok el előbb:

Kuruzslók Quedlinburgban családi társasjáték

Kuruzslók Quedlinburgban, avagy hogyan NE főzzél bájitalt

A Kuruzslók Quedlinburgban egy vicces családi/partyjáték, ahol minden játékos igyekszik a lehető legtöbb pontot érő főzetet elkészíteni.

Kuruzslók Quedlinburgban kiegészítőiről általában

A Kuruzslók már önmagában egy klassz játék, gondolhatnátok, miért van szüksége kiegészítőre? Leszögezném, hogy szerintem a játék valóban nem kíván különösebb bővítést, hiszen alapból nagyon sokszínűre tervezték: van benne 8 összetevő, legtöbbjük 4 féle képességgel játszható (és ezek szabadon kombinálhatók játékról-játékra), a jóskártyák paklija meg már alapból egy kincsesbánya, hiszen minden fordulóban szinte örömkönnyekért kiált a ránk zúduló bónuszáradat. Magyarán van itt kellő változatosság, jutalomrendszer, szerencsefaktor, kihívás már alapból is. Mit hoznak akkor a kiegészítők? Természetesen még nagyobb változatosságot (további könyvek és még egy összetevő), még több jutalmat (+jóskártyák), egy kicsit kevesebb szerencsét, de annál több kihívást (kiegészítő tábla, plusz fázis a fordulón belül). Lássuk!

A Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték A javasasszonyok és Az alkímisták kiegészítői

A javasasszonyok (2019)

A javasasszonyok kiegészítő a következő elemek hozza be a játékba:

  • plusz zsák, játékosjelölők és tábla egy 5. játékosnak
  • egy új összetevő, a baktövis (hozzá 1 könyv, tehát két fajta képesség)
  • javasasszony képességek (3×4 db)
  • boszorkánytallérok (játékosonként 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz)
  • játékosonként 1-1 gyűjtőedény
  • plusz könyvek a meglévő összetevőkhöz, 6-os tök összetevő
  • plusz jóskártyák

Új összetevő: a baktövis

A baktövis egy teljesen új természetű összetevő, hiszen nem találunk rajta számot: az értéke mindig az adott szituációtól függ, amikor kihúzzuk (és természetesen a könyvtől, amelyikkel épp játszunk). Az egyik szabály alapján lehet például joker képessége, vagyis lemásolhatja az előtte utoljára lerakott összetevő értékét és képességét.

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték A javasasszonyok kiegészítő - baktövis

Javasasszonyok és boszorkánytallérok

Minden játékos kap egy bronz, egy ezüst és egy arany boszorkánytallért, melyek 1-1 javasasszony képességet aktiválhatnak egyetlen egy alkalommal a játék során. A bronz tallérhoz tartozó javasszony kizárólag a vásárlásfázisra vonatkozó képességgel rendelkezik: egy összetevőt fejleszthetsz, az elért mezőn lévő érték kétszeresét költheted el, egy összetevőt a vásárláskor (ingyen) megduplázhatsz vagy a rubinjaid számától függően kedvezményt kapsz az összetevőkre.

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték A javasasszonyok kiegészítő - javasasszony képességek

Az ezüst tallérhoz tartozó javasasszony képességei a főzetfázisra vagy az értékelésfázisra vonatkozhat: pl. megengedheti a játékosnak, hogy a semlegesítő főzetet (lombikot) a felrobbanás után használja, a felrobbanás ellenére minden bónuszt megkaphasson, vagy, hogy az utoljára húzott két fehér összetevőt visszategye a zsákba. Az aranyszínű tallérhoz tartozó javasasszony a pontozásra, a rubinok megszerzésére illetve elköltésére lehet hatással. Egyik érdekes képessége, hogy a játékosnak kiürítheti a húzás végén a zsákját, hogy megszámolja, a nagyobb szintű, színes összetevőkből mennyi van benne – ezek után 2-2 győzelmi pontot kaphat. Rubinokból pedig egy fordulóban akár annyit is szerezhet, ahány pontot szerzett, illetve egyszer a játék során 2 helyett 1 rubinért mozgathatja a cseppjét vagy töltheti újra a lombikját.

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték A javasasszonyok kiegészítő - javasasszony képességek

Gyűjtőedény

A gyűjtőedény egy kis karton kiegészítése a játékostáblának, mely az üstből kilógó kanál mellé kerül. Hivatalosan a kanálig lehet eljutni a húzás során, amely egy fix 35 érmés, 15 pontos mező. Amennyiben a játékos még tovább szeretne menni plusz pontért, a gyűjtőedény ezt lehetővé teszi: minden további összetevőjéért annyi pontot kaphat, amennyi a gyűjtőedénybe kerülő összetevők összértékének a fele. Azonban vigyázni kell a pontéhséggel, ugyanis az üst továbbra is felrobbanhat, ha 7-nél nagyobb értékben csattanó maszlag kerül bele!

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték A javasasszonyok kiegészítő - gyűjtőedény

Vélemény

A javasasszonyok kiegészítő segítségével sokkal nagyobb a mozgásterünk a játékban: elhasználhatjuk akár mindhárom javasasszony képességét egy fordulóban is, ha jónak látjuk, vagy meg is tarthatjuk a tallérokat, melyek a játék végén 2-2 pontot érnek. Különösen jól jöhet egy-egy jól időzített tallér, hogy az épp szerencsésnek mondható körünket - amikor viszonylag sokáig eljutottunk a csigavonalon - tovább erősítsük: megduplázzuk a költhető érmék számát, vagy bezsebeljünk egy halom rubint. Sőt, a másik végletnek is jót tesznek ezek a képességek, hiszen ki ne örülne, amikor a robbanásnak (igaz, csak egyszer a játékban) nincs következménye? 😊

Számomra a javasasszonyok nem letagadható előnye az 5. játékos komplett szettje, ugyanis én sok jó játékban hiányolom azt a plusz egy fő lehetőséget. Ettől azért valószínűleg nem borul fejre a játékmenet mondjuk 4 főhöz képest, de nem baj, ha épp 5-en vagyunk és azt tudjuk mondani, hogy de jó, ezt is játszhatjuk mindannyian.

A baktövis szintén egy szuper újítás, hiszen az értéke mindig változó, ezért végig nagy izgalommal várhatjuk mikor jön végre fel, és akkor épp hány lépést tehetünk majd meg vele (nem beszélve arról, hogy „színesíti” az üstünket, ami Az alkímistákban nagyon nem hátrány).

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték A javasasszonyok kiegészítő - új összetevők

A kiegészítő legjobb részét mégis a régi összetevőkhöz tartozó, új összetevő könyvek jelentik. Kifejezetten tetszik a halálfejes lepke új képessége, miszerint azt nem a saját, hanem az ellenfelünk zsákjába vásároljuk, ha pedig kihúzza, akkor mi kapunk érte bónuszokat… még egy ok arra (a kárörvendésen kívül), hogy a másik húzását is figyelemmel kísérjük. A lila összetevő (szellem szufla) pedig, ha eddig nem is volt a kedvencünk, most már biztos, hogy dobogós lesz: új képessége alapján az ilyen színű összetevők által lefedett mezők győzelmi pontja egy plusz „számlát” nyit meg előttünk, amiből (a szokásos vásárláson felül!) plusz 2 összetevőt vehetünk.

A gyűjtőedény ugyan nem ad sok plusz pontot, de belátom, lehet értelme, ha valaki annyira ügyesen játszik, hogy az utolsó néhány fordulóban már képes elérni a kanalat. Egy ilyen ügyes játékos számára igen egyhangúnak érződhet, hogy mindegyik jól sikerült körében ugyanannyi pontot kap – egy kis plusz bátorsággal, plusz pontokért további összetevőket húzhat. Nyilván ez már csak az erős idegzetűeknek ajánlott, hiszen, ha a kanálig eljut valaki, onnantól már a húzáskor az esélyszázalékok nem neki kedveznek…. 😉

Az alkímisták (2020)

Az alkímisták kiegészítő a következő elemek hozza be a játékba:

  • egy új játékfázis, és az ahhoz tartozó alkímistalombik-tábla, valamint 8 féle egyedi képesség, a kezelésre kiszemelt „betegség” alapján
  • két új összetevő könyv a baktövishez
  • néhány jóskártya

A játék új fázisa: esszenciafázis

Az alkímisták kiegészítő jobban belenyúl a játékmenetbe, ugyanis egy új fázist iktat be a főzetkészítés és az értékelés közé: az esszenciafázist. Most végre értelmet nyer a magyar „kuruzslók” fordítás, ugyanis a játékban valóban kuruzslók módjára betegségeket fogunk gyógyítani. Tudom, kicsit furán hangzik és a képi világ is elég bizarr, de ígérem a játékélmény kárpótolni fog! 😉

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték Az alkímisták kiegészítő - esszencia

A játék elején kisorsolunk három betegséget a 8-ból, melyeket kezelni lehet a játék során. Ekkor minden játékos eldönti, melyiket akarja kezelni, és a hozzá tartozó esszenciakártyát az új alkímista lombikja központi helyére teszi – egyszerre több játékos is kezelheti ugyanazt a beteget. Maga a kezelés igazából annyiban nyilvánul meg, hogy minden fordulóban elkészítünk egy gyógyfőzetet, egy esszenciát, ami az esszenciakártyán jelölt képességet fogja számunkra biztosítani azonnal, vagy a következő fordulóra vonatkozóan.

Na de nem akármilyen képességekről beszélünk, ezek fogják csak igazán izgalmassá tenni a játékot! Egyrészt, a főzés során esszenciapontokat gyűjtünk: ha színes főzet, akkor sok pontot ér, hiszen minden egyes színes összetevő után egy esszenciapontot kapunk. Plusz egy esszenciapontot ér, ha pontosan 7 értékű csattanó maszlag van a főzetünkben, és az is 1-1 pluszpont, ha a szomszédjaink üstje felrobbant (csak, hogy tápláljuk azt a kárörömöt…).

Képességek

A képességek közül nagyon nehéz egyet kiemelni, mert mindegyik más miatt izgalmas, és egyedi stratégiát kíván. Mindegyik képesség erőssége azon múlik, a lombikban milyen messzire jutottunk – mindegyik mező egy-egy kisebb lombikban végződik az esszenciakártyán, amely vagy azonnal bónuszt ad, vagy a képesség erősségét jelző számot láthatjuk benne. A Tyúkszem kezelése esetén például mindig más-más azonnali bónuszt szerezhetünk, a Vámpírizmust kezelő játékos pedig gyorsabb ütemben tud összetevőkhöz jutni. Az Ijedősség_nél minden főzés előtt adott számú összetevőt húzhatunk a zsákunkból és ezek tetszőleges kombinációjával kezdhetjük az üst feltöltését, míg a _Fülbemászó esetén a főzés végén turbózhatjuk hasonlóképp az üst tartalmát (a felrobbanás veszélye nélkül).

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték Az alkímisták kiegészítő - kezelhető betegségek

A Vitorlafülek egy extra löketet adhatnak a balszerencsés játékosoknak: az elért esszenciapontjából 2-őt költve a legutóbbi fehér összetevőt kétszer olyan messzire teheti a játékos, vagy 3 pont elköltésével azt akár vissza is teheti a zsákjába. Ez a képesség az alkímista ügyességétől függően akár 3-szor is használható egy fordulóban, ami nem kis dolog! A Banyapúpnál a játékos a rubinos mezők kitöltésére fog törekedni, mert ezen mezők mindegyikén valamilyen bónuszt kaphat az esszenciája elköltéséért, míg a Répaorrt kezelő alkímista szemében a tök összetevő szerepe fog felértékelődni, mivel azt – szintén esszenciaköltés fejében – nagyobb léptékben mozgathatja. Végül, a Feledékenység kezelésekor ugyan a fehér összetevőt kivéve, de egy kicsit manipulálhatjuk az üstünk összetételét.

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték Az alkímisták kiegészítő - kezelhető betegségek

Baktövis: új könyvek

A baktövis csak ebben a kiegészítőben teljesedik ki igazán! Ha az új könyvek alapján játszunk vele, akkor annyit léphetünk vele előre, ahányféle színű összetevő van aktuálisan az üstünkben, vagy amennyi a fehér összetevők aktuális összege. További extra képessége lehet, hogy kihúzásakor lehetőségünk van (a fehér kivételével) egy tetszőleges összetevőt visszarakni a zsákba – egy kicsit manipulálgatni, ahogy azt a Feledékenységnél láttuk.

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték Az alkímisták kiegészítő - baktövis összetevők

Vélemény

Az alkímisták egy hihetetlenül változatos kiegészítő, ami sokkal nagyobb ráhatással van a játékmenetre, mint A javasasszonyok. Mondhatni, Az alkímisták az előző kiegészítő nagytestvére: míg a javasasszonyok esetén az extra képességeket ugyan mindenki használhatta, de csak egyszer a játék folyamán, addig itt a játékosoknak az elején le kell tenniük a voksukat egyfajta képesség mellett, és azt használhatják ki a játék végéig minden egyes fordulóban, magyarán komplett stratégiát építhetnek fel a segítségével. Plusz nehezítés, hogy a játékosok most a főzés során arra is törekednek, hogy a fehér összetevőket lehetőleg kitolják a 7-es határértékig, illetve minél többféle színt húzzanak fel – hiszen minél több esszenciapontot kapnak, annál erősebb lesz az egyedi képességük a következő fordulóra, ami viszont egy igen erős motiváció arra, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak érte.

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték Az alkímisták kiegészítő - üst

Ha egy kiegészítőt kéne választanom, akkor az egyértelműen Az alkímisták lenne. A sokféle egyedi képesség egy új mélységet ad a játéknak, ez számomra nagyon sokat dobott a játékélményen és kicsit átformálta a szokásos „óvatos húzgálás” stratégiámat is. Ebben a játékban az ember már sokkal megszállottabban kotorja azt a zsákot, hogy minél több színt, megfelelő sorrendben kihúzzon, vagy épp a számára kedvező mezőket lefedje… a lehetőségek tárháza határtalan, és egy-egy betegség esetén nagyon jó kis kihívás lehet felépíteni magunknak a „stratégiát.” Mert hogy igen, valamilyen szinten már a családi/partijátékok és a stratégiai játékok határán billegünk. Ez egyébként valakit épp, hogy elriaszt a Kuruzslóktól, valaki számára pedig még érdekesebbé teszi – attól függ milyen komplexitású játék a cél.

Szerencsére baktövis jelölőket ehhez a csomaghoz is kapunk, így a játéknak nem előfeltétele A javasasszonyok megléte. Azonban sajnálatos, hogy az új összetevő könyvek mégiscsak A javasszonyokkal jönnek, tehát valójában amellett a kiegészítő mellett sem mehetünk csak úgy el…

Összegzés

Összességében elmondhatom, hogyha szereted a Kuruzslókat, és már annyit játszottad, hogy az alapjátékot kívülről fújod – ami nem kis dolog, hiszen az már alapból brutálisan változatos – akkor itt az ideje, hogy beszerezz hozzá egy kiegészítőt is. Mindkét kiegészítőben dicsérendő, hogy a tervező teljesen be akarta integrálni őket a játékba, a kiegészítő táblák remekül illeszkednek az alapjáték táblája mellé; ezen kívül mindegyik játék reflektál az előzményeire: A javasasszonyok behoz új jóskártyákat, a régi összetevőkhöz kapcsolódó új könyveket, Az alkímisták pedig folytatja a vonalat a baktövis képességeinek színesítésével. Sőt, a játékszabály megírásakor még arra is figyeltek, hogy visszamenőleg egy-egy speciális összetevő-jóskártya együttállására tisztázzák a pontos szabályokat.

A Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték A javasasszonyok és Az alkímisták kiegészítői

Összességében, A javasasszonyokat azoknak javaslom, akik nem akarnak sokkal többet gondolkodni, mint eddig, de egy kicsit megfűszereznék néhány egyszer használható jolly jokerrel a játékmenetet. Az alkímisták kiegészítő pedig azoknak való, akik szeretik, ha egy kicsit összetettebb a játék, lehet manipulálgatni a játékban és szeretik magukat nem teljesen a szerencsére bízni. Ne aggódjatok, a játék szelleme nem vész el, még mindig kotyvasztunk és még mindig fel lehet robbanni – de szerencsére a robbanás nem akadályoz meg bennünket a kuruzslásban, így már nem is olyan vészes a helyzet! 😉

Köszönjük, a Társasjátékpontnak, hogy újra belecsöppenhettünk a Kuruzslók világába és kipróbálhattuk a kiegészítőit!

Lehet, hogy ezek után a Kuruzslók is felkerül a polcunkra… 🤔Tartalomból

01
Kuruzslók Quedlinburgban kiegészítőiről általában
02
A javasasszonyok (2019)
03
Az alkímisták (2020)
04
Összegzés

Hasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media