Kockák helyett kártyákkal: The Castles of Tuscany

The Castles of Tuscany

2020
2-4
~60 perc

A The Castles of Tuscany az Alea kiadó idei, friss megjelenésű társasjátéka, mely mechanizmusában nagyon hasonlít a híres The Castles of Burgundy-ra. Ez a játék azonban sokkal könnyedebb és gyorsabb, a szerencsefaktor pedig ezúttal kártyák formájában van jelen dobókockák helyett.

The Castles of Burgundy - építsd a királyságod dobókockákkal!
A The Castles of Burgundyban központi szerepet kapnak a dobókockák, hiszen a dobott értékek alapján építkezhetünk és választhatunk lapkákat.

Áttekintés

A The Castles of Tuscany társasjátékban továbbra is egy hexákból álló hercegséget építgetünk, ezúttal olasz földön. A játékban nincs kimondott játéktábla, csak egy jó nagy méretű körkörös, dupla pontozósáv közepén a jelképes firenzei oroszlánnal. Minden játékos kap egy táblát, amelynek a felső részére a 21 db, saját színével ellátott hatszögletű lapkáját helyezi három oszlopba. A táblán ezen kívül az egyes lapkák akciói olvashatók, valamint e tábla mellé gyűjtjük a négyzetlapkáinkat. Maga a hercegség három kisebb méretű régiótáblából áll (A, B, C jelöléssel) – ezeket a játékosok a játék kezdetén tetszőlegesen forgathatják és egymáshoz illeszthetik, azzal a feltétellel, hogy a hosszabb oldaluk érintkezzen maximum 1 hexányi csúsztatással. Az itt látható színes mezőkre továbbra is csak a mező színének megfelelő lapka helyezhető le.

The Castles of Tuscany társasjáték - területlapkák

Akárcsak a Burgundyban, itt is külön akcióval szerezzük meg a lapkákat a közös készletből (és a táblánkon lévő hatszög „tárolóra” helyezzük), majd külön akcióval építjük be a hercegségünkbe. Fontos különbség azonban, hogy itt kockák helyett kártyák adják a szerencsefaktort. Míg a Burgundyban a kockával dobott érték jelölte, hogy honnan választhatunk lapkát, addig ebben a játékban a 8 lapkából álló közös készletből bármikor elvehetünk egy lapkát, nem kell hozzá kártyát felhasználnunk. A kártyák a beépítéshez szükségesek: a kártyák színe természetesen a lapkák színével egyezik meg. Ha be akarunk építeni egy lapkát, el kell dobnunk kettő darab ugyanolyan színű lapot a kezünkből (a Ticket to ride módra)– ha csak egy ilyen lapunk van, a második kártyát kipótolhatjuk két bármilyen színű, azonos lappal. Sőt, akkor is lerakhatjuk a lapkát, ha nincs egyáltalán az adott szín a kezünkben, viszont ehhez két kártyapár kell, tehát kettő helyett már négy kártyát használtunk el ugyanarra az akcióra. Ebben a játékban is van lehetőségünk a szerencsefaktor csökkentésére munkások segítségével (ezúttal fabábuk formájában): 1 munkást felhasználhatunk az egyik kártya kiváltására a fizetésnél.

Hatszögletű lapkák

The Castles of Tuscany társasjáték - terület-, és térképlapkák

A játékban 8 féle lapkát különböztetünk meg. Az új kiadású Burgundy stílusában már néhány ismerős épület-szín párosítást is felfedezhetünk pl. a kastély ebben a játékban is a sötétzöld színt kapta, a bánya a szürkét, a kolostor a sárgát. Itt is vannak füves területek, azonban ebben a játékban nem csak az állatok jelennek meg, hanem a mezőgazdaság több formája is – sőt, egy mezőgazdasági (világoszöld) lapkán akár egynél több fajta terület is előfordulhat: erdő, búzamező, szőlő, olajfák és haszonállatok. Természetesen itt is plusz akcióval társul a lapkák lehelyezése:

  • a kastély esetén választhatunk egy lapkát a közös készletből és azonnal lehelyezhetjük a régiónkba kártyák kijátszása nélkül,
  • a bányával márványt szerezhetünk, aminek a felhasználásával lejászhatunk egy plusz kört,
  • a kolostorlapkák lehelyezésével 3 kártyát húzhatunk,
  • a mezőgazdasági lapkák lehelyezésekor annyi pontot kapunk, ahány új típusú területet hoztunk így létre – minél többféle terület van tehát a lapkán, annál több pontot hozhat,
  • a bordó színű városlapkával négyzetlapkákhoz juthatunk, melyek erősítik majd az alap- és lapkaakcióinkat
  • a narancssárga színű falulapkával munkásokat szerezhetünk,
  • a kék színű fogadólapkával egy fa jokerlapkához juthatunk, amelyet a tárolómezőnkre helyezünk és később ezt beépíthetjük bármelyik színű területre,
  • a bézs színű szekérlapkával húzhatunk a „jutalompakliból” egy kártyát, és a kártyán szereplő jutalmakat bezsebelhetjük: plusz pontokat, jokerlapkát, kártyákat, munkásokat, márványt.

Minden lapka akciója egyszerű, nem kell hozzá bújni a szabálykönyvet, hiszen minden játékos előtt ott van a saját játékostábláján a magyarázat érthető szimbólumokkal. A lehelyezéskor itt is pontokat szerzünk attól függően, hogy 1, 2 vagy 3 mezőből álló, egybefüggő színes területet fedtünk le – forduló közben szerzett pontokat pedig mindig a külső pontozósávon vezetjük. Ha lerakjuk az utolsó lapkát az adott színből a régiónkba, a megfelelő bónuszlapkán lévő pontszámot kapjuk meg - a Burgundyhoz hasonlóan aki elsőként építi meg az adott színt, több pontot kap.

Négyzetlapkák

The Castles of Tuscany társasjáték - játékostábla

A négyzetlapkák és a játékostábla kapcsolata egy kicsit furcsán van kitalálva, és először nehéz volt értelmeznem, hogy pontosan mi is a szerepe ezeknek (ezt nem segítette sajnos az elég gyatra minőségben fordított angol szabálykönyv...).

Az első két ikonnal alapakciót fejlesztünk, a második hárommal pedig lapkaakciót. Az első ikon például (2 kártya) az egyik alapakciónkat jelöli, amikor két kártyát húzhatunk. Ha ilyen típusú négyzetlapkát szerzünk, akkor azt emellé az ikon mellé rakjuk le, és innentől kezdve az alapakcióval már 3 kártyát húzhatunk. Hasonlóan működik az extra hatszög-tároló négyzetlapka is, csak ennek a megszerzéséért még pont is jár. A további négyzetlapkák azonban már máshogy működnek, ugyanis nincsen kimondott „akciónk” ami a munkásokhoz, a jutalomkártyákhoz vagy a márványhoz kapcsolódnának. Ezek a helyek arra szolgálnak, hogy itt gyűjtsük a fából készült kütyüket, illetve erősítik a falu, a szekér és a bánya lapkaakcióit. Ha nincs pluszban munkás/ márvány/ jutalomkártya négyzetlapkánk, akkor normál esetben a falu, a szekér és a bánya lehelyezésekor 1-1 munkást/márványt/jutalomkártyát kapunk. Négyzetlapkákkal azonban növeljük az ezen akciókkal szerezhető fa kütyük/kártyák számát. És ha már nagyon sok munkásunk és márványunk van, akkor persze ezekre is pakolhatunk belőlük…

Mire jó a saját lapkahegyünk?

Minden játékos a tábláján 3×7 lapkát helyez el, egymásra polcolva, lefelé fordítva. Ezeknek az a szerepe, hogyha a közös készletből „neutrális” lapkát veszünk el, innen kell kipótolnunk a hiányt. Ez a saját kis stószunk egyben a forduló végét jelző indikátor is: amikor egy játékosnak elfogy az első 7 lapkája vége az első fordulónak (ekkor még minden játékos lejátszhatja a körét ha ez szükséges ahhoz, hogy mindenki ugyanannyi kört játsszon a fordulón belül). A többi játékosnak ha marad is az első stószában 1-2 lapkája, ezeket nem dobja el, hanem továbbra is mindig a legbaloldalibb, legfelső lapkáival pótolja a közös készletben keletkezett hiányokat.

Pontozás

The Castles of Tuscany társasjáték - pontozótábla

Minden forduló végén a külső, zöld íven szerzett pontjainkat átvezetjük a belső, vörös pontozósávra, és ezután a zöld pontozósávon NEM kezdjük elölről a pontozást. Hasonló a Burgundyhoz tehát a jó kezdés sokat számít – az első fordulóban szerzett pontok itt háromszor annyit fognak érni, mint az utolsó forduló pontjai, így ha valaki az elején elhúz, igen nehéz lesz utolérni.

Vélemény

Nagyon hasonló külcsíny, hasonló mechanizmus, de egyszerűbb szabályok és sokkal rövidebb játékidő. Érdekes módon hiába cserélték a kockákat kártyákra, mégis úgy érzem, a szerencsének itt nagyobb szerepe van, hiszen most összesen 8 db lapkából választhatunk (játékosszámtól függetlenül), ahol azért jó eséllyel akadhat olyan szitu, hogy épp egyik színű lapka sem jó nekünk.

Vegyesek az érzéseim az új játékkal kapcsolatban – egyrészt izgalmas, hogy a dobókocát kártyára cserélték, és hogy fa figurákat tettek a dobozba, másrészt kicsit azt érzem, hogy egyszerűen a Burgundy-t butították le. És ennek ellenére ugyanaz az árkategória maradt, amit nem igazán értek. Egyszerű, belépő szintű társas, nem túl sok komponenssel, nem nagy újítással (nagyrészt Burgundy copy) – egy kicsit lehúzásnak érzem érte azt az árat, amiért már vehetnék egy Viticulture-t vagy egy Great Western Trailt.

The Castles of Tuscany társasjáték - 2 fős játék

Biztosan vannak nagy Burgundy fanatikusok, akik már csak a mechanizmus/ tematika miatt is beszerzik a Tuscany-t, és őket nem szeretném elkeseríteni. Abban biztos vagyok, hogyha ezzel játszottam volna a Burgundy előtt először, akkor jobban tudtam volna értékelni. Mindenképpen könnyebben emészthető elsőre, mint a „nagytesó”, ezért kezdő társasjátékosoknak ajánlott a kipróbálása. Azt hiszem, ha nem vágunk komoly elvárásokkal neki, egészen jó kis játék ez. Nézze meg mindenki magának! 😉

A játékot a Társasnavigátortól kaptuk kölcsön kipróbálásra, köszönjük a felajánlásukat!

Kapcsolódó bejegyzések

Kiegészítők, Ajánló10/08/2020

Fesztáv hiánypótló: Európai Madarak

Ajánló09/22/2020

Állati jó kártyajátékok: A Kereskedők Völgye és Origami

Ajánló09/12/2020

The Castles of Burgundy – építsd a királyságod dobókockákkal!