AjánlóListákVéleményRólunk
Könnyű stratégiai játékok

Könnyű stratégiai játékok

Vincze Anna
2021. 10. 17.

Ennek a listának a célja, hogy azokat a társasjátékokat gyűjtse csokorba, amelyek a családi, belépő szintű társasjátékok és a közepesen összetett stratégiai játékok határán mozognak.

A belépő (nulladik) szinthez képest itt már kicsit összetettebb a játékmenet, előfordul többféle nyersanyag, többféle akciólehetőség, a szabálykönyvvel már le kell ülni és át kell azt nyálazni.

A játékok szinte nyelvfüggetlenek, legalábbis nagy mennyiségű szöveg nem fordul elő az egyes játékelemeken. Helyigényük még mindig átlagosnak mondható, időben pedig másfél óránál nem hosszabbak. Azoknak való játékok ezek, akik már szeretnének egy fokkal tovább lépni a Carcassonne, Ticket to Ride, Kingdomino szintről, de még nem érzik magukat elég elkötelezettnek az 1,5-2 órás, bonyolultabb szabályrendszerű stratégiai játékokhoz. Az itt szereplő játékok között a BGG komplexitási skálája alapján a legkönnyebb A Nidavellir és a Parks (2.16) a legnehezebb az Istanbul (2.58) [2021. október].

Bár jó néhány kártyajáték is említést érdemelne, mi itt kifejezetten nagyobb dobozos társasjátékokat gyűjtöttünk össze, melyek a kártyákon kívül többnyire más komponenseket is tartalmaznak.


7 csoda (2010)

#szettépítés #kártyajáték #draftolás #ókor #civilizáció-építés

7 csoda társasjáték

A 7 csoda egy kártya alapú gyűjtögetős, szettépítős társasjáték, ahol a játékosok azon versengenek, melyikük tudja a legerősebb civilizációt létrehozni. Minden játékos kap egy csodatáblát, ezeken a világban fellelhető híres ókori építmények vannak (Gízai piramisok, Babiloni függőkert, Alexandriai világítótorony stb.), és néhány egyedileg aktiválható akció, amelyeket csodáknak nevezünk. A játékmenet egyszerű: mindenkinek kiosztunk 7 kártyát, majd draftoljuk a kártyákat, vagyis mindenki kiválaszt egyet a kezdeti csomagjából, majd továbbadja a mellette ülőnek és így tovább, amíg a kártyák el nem fogynak. A kártyák színei egy-egy fejlesztési területet szimbolizálnak (haderő, kultúra, kereskedelem, tudomány). A 7 csoda nagy népszerűségnek örvend, hiszem egyszerű, de bárkit le tud kötni, hiszen a kártyák elég sokféleképpen kombinálhatók, és akár játékról-játékra más stratégiával próbálhatunk meg fejlődni. A másik nagy előnye, hogy a játékosok mindig egyszerre bíbelődnek, egyszerre nézik a kártyákat és játsszák ki őket, így nincs holtidő, nem kell várni a másikra. A 7 csodát akár 7-en is játszhatjátok, és további kártyacsomagokkal és csodatáblákkal turbózható, a hozzá megjelent kiegészítőknek köszönhetően.

A játék a nemzetközi családi társasjáték lista 9. helyezettje (2021 október).

A 7 csodáról részletesebben itt olvasthatsz.


Egy szép új világ (2019)

#szettépítés #kártyajáték #draftolás #modernkor #civilizáció-építés

Szép új világ stratégiai társasjáték

Az Egy szép új világ társasjáték alapjaiban a Century: Fűszerúthoz hasonló játék, vagyis nyersanyagkockákat költünk bizonyos kártyák „megépítéséért”, amelyek ezután további nyersanyagkockákat fognak biztosítani: azonban itt a döntéseink sorozatát sokkal jobban végig kell gondolnunk. A játékban kártyák segítségével építi mindenki a saját civilizációját, ahol a kártyák vagy további nyersanyagtermelést, vagy győzelmi pontokat érnek (~7 csoda). A játékosok a kártyák kijátszásakor még csak tervezik azok megépítését, az építéshez ugyanis adott számú színes kocka kártyára helyezésére van szükség. Miután a kártyán összegyűlik a szükséges számú nyersanyagkocka, az épület megépül és a játékos terének alsó sorába mozog. Innentől kezdve az adott színű fázisban a kártya képessége (többnyire ez nyersanyagtermelés) aktiválódik. Minden forduló több fázisból áll, mely fázisok az adott színű kocka termelését idézik elő, éppen ezért fontos az előre tervezés, hogy az mondjuk a zöld színű kártya már „felépüljön” mire a zöld fázisba érünk, hogy kihasználhassuk a képességét. Egy stratégiai társasjáték, amely sok-sok tervezést és matekozást igényel.

A 7 csoda és az Egy szép új világ összehasonlításáról itt olvashatsz.


Pandemic (2008)

#kooperatív #világjárvány

Pandemic társasjáték

Forrás: BGG

A Pandemicben a közös célunk, hogy legyűrjük a emberséget pusztító négy vírust a világ minden táján. Különleges csapatunkban mindenki másban jó: a mikrobiológus gyorsabban fejleszt ellenszert, a karanténspecialista hatékonyabb a fertőzés megakadályozásában, a diszpécser segíti a csapatbéli kommunikációt stb. Meg tudjátok fékezni a katasztrófát mielőtt a vírusok elpusztítanak mindent a Földön? Komoly együttműködésre és hosszútávú tervre lesz szükségetek a célotok eléréséhez!

A játék a nemzetközi családi társasjáték lista 16. helyezettje (2021 október).


Catan (1995)

#területfoglalás #építkezés #nyersanyagok

Catan társasjáték

Forrás: Google

A Catan egy mára már klasszikusnak számító stratégiai játék, amely már jó pár kiadás és kiegészítőt élt meg. A Catanban a játékosok egy közös, hatszöglapkákból álló térképen építik a falvaikat, városaikat, és az azokat összekötő utakat azzal a céllal, hogy minél több értékes nyersanyagot rejtő területet kiaknázzanak. A játékban nyersanyagokhoz úgy juthatunk, hogy ha kidobjuk dobókockával annak a lapkának a számát, ahol van településünk (az erdőből fát, a búzamezőről gabonát, a legelőről bárányt, a bányából követ, a sivatagból pedig anyagot szerzünk). A nyersanyagokat aztán újabb települések, utak építésére költjük, vagy fejlesztésekre. A nyersanyagokkal a játékosok szabadon kereskedhetnek egymás között, illetve a 7-es dobásakor egy rablót szabadíthatnak egymásra, ami az adott terület termelését nullázza le, amíg át nem helyezik - így interakcióban nincs hiány. Ez a játék kitűnő családi szórakozást nyújt, a kártyákon nagyon minimális szöveget találunk.


Dominion (2008)

#pakliépítés #középkor

Forrás: Google

A Dominion talán a pakliépítés atyjaként említhető, kártya alapú társasjáték, melynek hatalmas követőbázisa alakult ki az elmúlt 20 év során, és számtalan kiegészítő pakli jelent meg hozzá. A játékosok fordulónként új “kezet” húznak, az adott fordulóban pedig minden, épp felhúzott kártyájukat el fogják használni. A játékos köre két szakaszból áll: először akciókat hajt végre a kártyái segítségével (illetve ezeket tudja kombózni), majd a maradék kártyáját kiterítve azok vásárlási értékének megfelelő pénzből új kártyákat vásárol a paklijába a piacról. A kártyák között vannak akciókártyák, pénzkártyák (ezekből tudunk vásárolni) és direktben győzelmi pontot érő kártyák. Utóbbiak mindvégig csak “a helyet foglalják” a paklinkban, tényleges szerepük csak a játék végén van. A játékban egyszerűen az a célunk, hogy a lehető legtöbb pontot érő paklit állítsuk össze addig a pontig, amíg a játék végének a feltételei beteljesednek (3 féle kártya kifogy a piacon). Egy Dominion-party hamar, kb. 30 perc alatt lejátszható, és kiegészítőkkel a játék a végtelenségig variálható, újrajátszhatósága igen magas. 👌


Pan Am (2020)

#területfoglalás #munkáslehyelezés #licit #repülők

A Pan Am a modern kor Ticket to Ride-ja: hasonló útvonal-építés történik benne, de egy izgalmas, licit mechanizmussal fűszerezték a játékot. A játékban a célunk, hogy olyan légiútvonalakat szerezzünk meg, amelyeket aztán eladhatunk jó pénzért a Pan Am vállalatnak. A különböző hosszúságú útvonalak különböző méretű repülőket igényelnek, az útvonal megépítéséhez pedig (akárcsak a Ticket to Ride-ban), adott színű kártyákat vagy konkrét városkártyákat kell birtokolnunk. A játékban munkáslehelyezés is történik, a legtöbb akciómezőt azonban egyszerre csak egy ember hajthatja végre, ezekért a helyekért pedig licitálás alapján nagy verseny folyik. Egy könnyen tanulható, interakciótól hemzsegő játék, ahol az nyer, aki legtöbb részvényt veszi: vagyis, aki a pénzét ügyesen forgatja részvényekbe, amelynek az árfolyama természetesen fordulóról fordulóra változik… a szerencse pedig ugyebár forgandó. 😁

Megjegyzés: A Pan Am sajnos nem kapható magyarul, de nem szerepel sok szöveg a kártyákon.


Macskák szigete (2019)

#lapka lehelyezés #draftolás #tetrisz #macskák

A Macskák szigetében a játékosok egy exotikus sziget mítikus macskáit menekítik ki a hajóikon, mielőtt egy gonosz hatalom elsöpörné azokat a Föld színéről. A hajónkon megpróbálunk helyet szorítani minél több macskának és kincsnek, figyelve arra, hogy minél kevesebb hézag maradjon, és hogy az azonos családba tartozó macskák lehetőleg egymás mellé kerüljenek, így érnek ugyanis sok pontot a játék végén. Minden egyes macskabegyűjtő expedíció előtt a játékosok kártyákat draftolnak (adnak körbe), és az aktuális vagyonuk alapján tervezik meg a körüket:most épp hány macskát és hány kincset fognak tudni elhozni a szigetről. A játék különlegessége, hogy rengetegféle egyéni célkártyát ki lehet játszani, így saját magunknak alakíthatunk ki pontozási feltételeket (tetszőleges mennyiségűt!) a játék végéig.

A játék a nemzetközi családi társasjáték lista 10. helyezettje (2021 október).

A Macskák szigetéről itt olvashatsz bővebben.


Calico (2020)

#lapka lehelyezés #mintázatépítés #eye candy #cicák

Calico társasjáték

A Calicoban a játékosok takarókat foltoznak élénk színű, változatos mintájú hatszöglapkákból, ha pedig egy adott minta-együttest siker összehozniuk, megkapják a hozzá tartozó cicát, aki ráfekszik a takarójukra. Egy takaróra több cica is ráfekhet, sőt, ha a színeket is ügyesen kombináljuk, színes gombokat is varrhatunk plusz pontért a takaróra. Ebben a játékban is felbukkan az Azul húzózsákja, és a lapka választás szintén egy közös kínálatból történik, de itt egyszerre mindig egy lapka választható, és a játékosok mindig fenntartanak egy saját, két lapkából álló készletet, így mindig van választási lehetőségük a takaró bővítésekor. A játék elbűvölő külsővel rendelkezik, amiről elsősorban nem a cicák, hanem a kiváló minőségű, süllyesztett játékostáblák és a rengeteg színes-mintás folt gondoskodik. Egy szép játék, ami jó kombinációs készségeket igényel; nem csak macskarajongóknak! 😉

A játék a nemzetközi családi társasjáték lista 23. helyezettje (2021 október).

A Calicóról bővebben itt olvashatsz.


PARKS (2019)

#munkáslehelyezés #erőforrás-menedzsment #eye candy #célok

A PARKS című társasjátékban a játékosok túrázók szerepében fedezik fel Észak-Amerika nemzeti parkjait. Minden játékos két túrázóval halad végig a túraösvényen, ahol minden egyes állomás egy-egy akciónak felel meg - ez többnyire valamilyen erőforrás begyűjtése (víz, napsütés, erdő, hegy, élővilág), kulacs kártya szerzése (képesség), fényképezés vagy egy park meglátogatása. A játék végén a parkok után kapunk pontot, és minden egyes parkért különböző erőforrás-koktélt kell kifizetnünk. A játék hangulatáról a gyönyörű illusztrációk és a brutálisan jó minőségű játékelemek gondoskodnak. Egy lassabb folyású, merengősebb társasjáték azoknak, akik nem szeretnek kapkodni, cserébe imádják a természet csodáit. 😊

A játék a nemzetközi családi társasjáték lista 13. helyezettje (2021 október).

A PARKS-ról részletesebben itt olvashatsz.

Megjegyzés: A PARKS sajnos nem kapható magyarul, de a játékmenet - a kulacsok egyszerű képességeitől eltekintve - teljesen nyelvfüggetlen.


Az X bolygó nyomában (2020)

#dedukció #sudoku #applikáció-vezérelt

The Search for Planet X - dedukciós stratégiai társasjáték

Az X bolygó nyomában egy izgalmas, applikáció-vezérelt dedukciós társasjáték. A játékosok célja, hogy az éjszakai égbolt 12 szektorának valamelyikében megtalálják az X bolygót. Az 12 szektorból mindig 2-ben van üstökös, 4-ben aszteroida, 1-ben törpebolygó, 2-ben gázfelhő, 2 teljesen üres, 1-ben pedig az X bolyó található. Alapvetően minden játékos önállóan dolgozik, különböző kérdéseket tesz fel az applikációnak, pl. az 1-7 szektorok között hány szektorban van üstökös stb. mely kérdésekre a válaszok nem publikusak. Igen ám, de az X bolygóról sosem tudunk konkrét információkat nyerni, mert minden lekérdezéskor üres szektorként jelenik meg. Vannak azonban különböző logikai szabályok az objektumok elhelyezkedésére vonatkozóan - egyesek állandóak, másokat partiról-partira az app variál - amelyekből előbb-utóbb ki lehet következtetni, hol van az a bizonyos X bolygó. A játékban időről-időre konferenciákon publikációkat nyújthatunk be az egyes szektorokra vonatkozóan, mikor már ismerjük azokat - azonban csak óvatosan, hiszen néhány kör múlva ezek publikus információk lesznek, és sokat segíthetünk az ellenfeleinknek a megoldásban… Ha szereted a Sudokut vagy a rejtvényeket, most már társasjáték formájában is hódolhatsz a szenvedélyednek! 😁


Istanbul (2014)

#kereskedelem #munkáslehelyezés #verseny

Istanbul társasjáték

Az Istanbul egy fergeteges családi társasjáték, amelyben Istanbul nyüzsgő utcáit járjuk kereskedőként a talicskánkkal és próbáluk ügyesen csencselni, a begyűjtött áruinkat különböző helyszíneken pénzre illetve rubinra cserélni. Minden játékos egy kereskedővel és 4 segéddel kezd, ezek praktikusan egymásra helyezett korongok. A játékosok úgy mozoghatnak a 4×4-es játéktáblán, hogy a korongokból álló oszlopukból egyet-egyet mindig hátrahagynak azokon a helyszíneket, ahol akciókat hajtanak végre. Ha elfogynak az inasaik, kénytelen őket újra begyűjteni, vagyis végiglátogatni a korábbi helyszíneket, vagy egész egyszerűen a szökőkúthoz csődíteni az egész bandát és újrakezdeni egy új úton a sétát. Ha egy olyan mezőt akarunk használni, ahol egy másik játékos korongja hever, fizetnünk kell neki a találkozáskor. Egy furfangos, meglepően taktikus családi társasjáték egy kis szívatással fűszerezve; aki pedig elsőként összegyűjt 5 rubint, megnyeri a játékot!

Az Istanbulról részletesebben itt olvashatsz.


Skye szigete (2015)

#építkezés #lapka lehelyezés #Skócia

Skye szigete családi társasjáték

A Skye szigete a Carcassonne-hoz hasonló, annál picit összetettebb, lapkalehelyezős stratégiai játék, amely Skóciában játszódik. Itt a játékosok külön-külön építik a saját szigetüket úgy, hogy az új térképlapkákat egymástól vásárolják. Minden fordulóban a játékosok húznak a közös készletből lapkákat (3 lapka/fő) és ezekre valamilyen árat szabnak ki titokban. Ezután felfedik az árakat és egymástól vásárolják a lapkákat: persze ügyesen kell őket beárazni, érdemes megfigyelni, ki mit gyűjt éppen, miért hajlandó akár magasabb árat is fizetni. Minden fordulóban különböző dolgokért jár pont a szigetünkön (hajók, whiskys hordók, bárányok stb.) és a végén az nyer, aki a legjobban üzletelt és a legtöbb pontot érő szigetet építette meg.


Quadropolis (2016)

#lapka lehelyezés #várossépítés

Quadropolis társasjáték

Forrás: Google

A Quadropolisban ahogy a neve is sejteti, egy négyzet alaprajzú várost építünk különböző épületeket ábrázoló lapkák lerakásával. Minden játékos egy építész bábuval rendelkezik, melyet körről körre mozgatnia kell a közös készlet, ún. építési terület körül, és az építész pozíciójától függően van lehetősége új lapkák megszerzésére. A városunk összetételét gondosan kell megterveznünk, hiszen a működő egészhez kellenek lakóházak, parkok, közművek, gyárak, üzletek, kikötők stb., és minden lapka aktiválásához adott számú erőforrásra (lakosra, vagy energiára) lesz szükségünk. A cél, hogy minden erőforrást amit megtermelsz, felhasználj valahogy, és minden emberednek lakhelyet és valamilyen munkát találj a városodon belül; a különböző kiaknázott épületeid pedig eltérő mértékben fognak pontokat érni. Ki az, aki közületek a legügyesebben tudja kiaknázni a lehetőségeket és a legjobban működő várost tudja létrehozni?


Tiny Towns (2019)

#építkezés #mintázatépítés #fa kütyük #városépítés

Tiny Towns társasjáték

A Tiny Towns egy rendkívül pofás, apró színes házikókkal operáló társasjáték, amelyben arra törekszünk, hogy a 4×4-ös várostáblánknak lehetőleg minden mezejére valamilyen épületet építsünk a játék végéig. Igen ám, de ez nem is olyan egyszerű, hiszen minden házikó különböző alapanyag-kockák különböző alakzatba való rendezésével építhető meg, amihez 2-5 szabad mezőre is szükség lehet! A játék során pedig folyamatosan szűkül a játéktér, hiszen az épületet tartalmazó mezőkön már nem kezdhetünk további építkezésekbe… Egy határozottan izgalmas, sok gondolkodást ígérő, bájos kis játék, ahol még a város összetételén és az épületek megfelelő pozícionálásán is jó sokat agyalhatunk, hogy mi szerezzük végül a legtöbb pontot.

A Tiny Towns-ról részletesebben itt olvashatsz.

Megjegyzés: A játék nem teljesen nyelvfüggetlen, de az épületek képességeit többnyire ikonok szemléltetik, és így könnyen memorizálhatók.


Nidavellir (2020)

#szettépítés #licitálás #kártyajáték #hadsereg #fantasy

A Nidavellirben egy sárkány legyőzésére törphadsereget toborzunk, zsoldosainkat a város leghíresebb kocsmáiból gyűjtjük össze, egymással versengve, licitálva a szolgálataikért. A licitet érmékkel végezzük, az azonban teljesen a játékosokon múlik, mennyit fejlesztenek az érméik értékén a játék folyamán. A hadseregben 5 kaszt külön el: harcosok, vadászok, kovácsok, felfedezők és bányászok. Amint összegyűjtünk egy 5 kasztból álló sorozatot, egy plusz hőssel gazdagodik a seregünk, amely felér legalább 2-3 egyszerű közkatonával. A játék végén kasztonként kapunk pontot más és más elvek alapján, de egy biztos: aki a licitben rendre alul marad sok jóra nem számíthat a csapatértékelésen. Egy gyors, pörgős társasjáték, ahol sem gondolkodásból sem a játékosok közti interakcióból nincs hiány!

Figyelem, ez a társasjáték az átlagosnál egy kicsit több helyet kíván!

A Nidavellirről bővebben itt olvashatsz.


Acélmágnás (2020)

#licitálás #engine-building

Acélmágnás

Forrás: BGG

Az Acélmágnás egy licitálós engine-building társasjáték, mondhatnánk akár a Power Grid (Nagyfeszültség) kistesójának is. A játékban a célunk, hogy minél több pénzt keressünk, és ehhez különböző kártyák (gyárak) állnak rendelkezésünkre, melyeket licitálás alapján szerzünk. Minden körben felcsapunk kártyákat, melyekre a játékosok nyíltan licitálnak, 1-4 feliratú zsetonok segítségével. A kártyák különböző gyárak, amelyek vagy nyersanyagot (szén, acél, olaj vagy a fejlesztéshez szükséges „fogaskerék”) állítanak elő, vagy nyersanyagokat alakítanak át egymásba. A licit után minden kártyát egyesével kiértékelünk, a legnagyobbat licitáló játékos viszi ugyan a kártyát, de mindenki más aki részt vett a licitben, kártérítést kap (a kártya tetején látható nyersanyagot, vagy egyszeri átalakítást). Miután minden kártya elkelt (és kiértékeltük őket), minden játékos szimultán működteti a gépezetét: nyersanyagokat termel és alakít át (a végcél természetesen a pénz termelése) az összes kártya kimerüléséig. A kártyák fogaskerekek felhasználásával fejleszthetők is, a fejlesztett oldalukkal pedig még értékesebb akciókat nyerünk. A játékot az nyeri, aki végül a legtöbb pénzt kereste. Egy remek engine-building játék, amelyet szuperül feldob a játékosok közötti interakció, a licitálás – valójában ennyivel tud többet pl. a Century: Fűszerút és társainál.


Köszöntünk a Holdon (2022)

#flip-and-write #bingó #kampány #űrhajós

Koszontunk-a-Holdon-tarsasjatek-1

A Köszöntünk a Holdon a széria legjobban sikerült tagja, amelyben egy történetet követünk végig, az űrhajónk kilövésétől a bolygók fennhatóságáért vívott csatáig. A játék alapja a flip and write mechanizmus, vagyis minden körben felfordítunk három számkártyát (1-15), és a játékosok bizonyos szabályok szerint ezeket a számokat kezdik beírni a táblájukra. Általában az a feladat, hogy egy növekvő számsort tudjuk kialakítani a tábla soraiban/oszlopaiban, de ebbe a könnyűnek tűnő feladatba rengeteg csavart csempészett a szerző. Vannak ugyanis különböző akciók, amikkel a szám beírása mellett pontokat gyűjtögetünk. Nem lelőve a poént, a játék mind a 8 táblája különleges és egyedi szabályok mentén kell rajtuk játszani. Játszhatunk kampánymódot, ami azt jelenti, hogy egy füzetben vezetjük, ki hányas pályán hogyan teljesített, illetve rövid történetrészleteket olvasunk fel a partik között, néhol döntéseket is kell hoznunk. Külön öröm, hogy a játékot akár 6-an is lehet játszani, és a letörölhető táblás+filces megoldás miatt nem kell azon aggódnunk, hogy szemetet gyártunk az firkálmányainkkal 😊


Hadara (2019)

#szettépítés #civilizáció-építés #fejlesztéssáv

Hadara társasjáték

A Hadara egy gyorsan játszható családi szettépítő társasjáték, ahol kártyák segítségével fejlesztjük civilizációnkat és három koron keresztül igyekszünk a lehető legtöbb pontot szerezni. A játék tekinthető akár a 7 csoda egyszerűsített változatának, hiszen nem tartalmaz láncépítést és kevesebb stratégiai döntést kell hozni benne. A kártyaválasztás mechanizmusa is egy kicsit más, itt egy játéktábláról húzunk kártyákat, és nem egymásnak adogatjuk őket. Minden játékos az aktuális fejlesztési szintjét a kereskedelem, haderő, kultúra és termelés szintjét a saját 4 színű játékostábláján követi. A Hadarát személy szerint nem tartom olyan jó játéknak, mint a 7 csodát, viszont akinek még nincs összehasonlítási alapja, bátran ajánlom, mert külsőre egy kicsit csinosabb és alapvetően egy egyszerűbb stratégiai játék az elődjénél.

A Hadaráról részletesebben itt olvashatsz.


Mariposas (2020)

#bábumozgatás #gyűjtögetés #célok

A Mariposas társasjátékot a királylepkék évente esedékes, Mexikót és Észak-Amerikát felölelő vándorlása ihlette. A játékosok kettő első generációs lepkével indulnak útnak, melyekkel kártyák segítségével, virágról virágra lépegetnek. Amely virágokon megpihennek, azok jelölőit begyűjtik - ha pedig 2 db azonos virágjelölőjük összegyűjt, egy selyemkóróval szomszédos mezőn kikelthetnek egy második generációs lepkét. A harmadik és negyed generációhoz, már három, illetve négy azonos virágjelölőre van szükség; a játék végéig tehát egyre gyarapodik a lepkeállományunk. A játék végén azonban csak azok a pillangók érnek pontot, amelyeket visszajuttatunk a kiindulópontunkba: Mexikóba. A végső hajrában minden játékos azon van, hogy az utolsó évszak bónuszait még megszerezze (ezek a célok általában azt követelik, hogy a lepkéink kellően szétszóródjanak a táblán), de közben lehetőleg minden egyes pillangóját vissza is jutassa az otthonába.

A Mariposasról itt olvashatsz bővebben.


Ébredő erdő (2021)

#pakliépítés #szerencse #verseny #álomszerű

Forrás: BGG

Az Ébredő erdő egy szép kivitelű, izgalmas pakliépítős, verseny-jellegű játék. A játékban az erdő jó szellemeiként a célunk, hogy gyarapítsuk az erdő fa-állományát, és eloltsuk az erdőtüzeket az erdőt őrző állatszellemek segítségével. A játékosok a paklijukból húznak fel állatkártyákat, melyek a különböző akciópontokat adnak. A kártyákat addig húzhatjuk büntetlenül, amíg fel nem bukkan a harmadik fekete szimbólummal ellátott kártya, ekkor ugyanis abba kell hagynunk a húzást. Ha megálltunk három fekete szimbólum előtt, kettő, ha pedog hármat húztunk fel, akkor csak egy akciót hajthatunk végre. Azok a kártyák, amelyek eddig felhúzásra kerültek, fogják az ebben a körben végrehajtható akcióinkat táplálni: új kártyákat vásárolhatunk, fákat ültethetünk, elolthatjuk az erdőtüzeket, vagy mozgathajuk a bábunkat a kör alakú táblán, egyéb jutalmak reményében. A játék azonnal véget ér, ha valaki eloltott 12 tüzet, elültetett 12 fát vagy megszerzett 12 szent virág szimbólumot - ez a játékos pedig automatikusan nyer.


Photosynthesis (2017)

#absztrakt #3D #erdő építés

Photosynthesis társasjáték

A Photosynthesis egy egyszerű szabályrendszerű, ám annál gondolkodósabb absztrakt stratégiai játék, nagyon színes és látványos külsővel. A játékot egy hatszögletű erdőtáblán játsszuk, ahova fákat teszünk le úgy, hogy a lehető legtöbb napfény érje őket, ezáltal növekedni tudjanak. A napkorong fordulóról fordulóra mozog a hatszög alakú tábla mentén, mindig más-más irányból kínálva az éltető napfényt az erdő számára. Vigyázzunk a magok elvetésekor, mert ha egy másik játékos elénk ültet, az árnyékba kerülő kis csemeténk nem fog tudni fejlődni! Vajon ki az, aki leginkább képes elszaporítani saját faját az erdőben, akár a többi faj rovására?

A listánkon olyan játékok szerepelnek, melyeket mi már kipróbáltunk. A listát folyamatosan bővítjük! 😉Tartalomból

01
7 csoda (2010)
02
Egy szép új világ (2019)
03
Pandemic (2008)
04
Catan (1995)
05
Dominion (2008)
06
Pan Am (2020)
07
Macskák szigete (2019)
08
Calico (2020)
09
PARKS (2019)
10
Az X bolygó nyomában (2020)
11
Istanbul (2014)
12
Skye szigete (2015)
13
Quadropolis (2016)
14
Tiny Towns (2019)
15
Nidavellir (2020)
16
Acélmágnás (2020)
17
Köszöntünk a Holdon (2022)
18
Hadara (2019)
19
Mariposas (2020)
20
Ébredő erdő (2021)
21
Photosynthesis (2017)

Hasonló posztok

A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban
A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban
2023. 03. 25.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media