Kooperatív játék kicsiknek és nagyoknak – Hanabi

Hanabi

2014
2-5
~25 perc

Az együttműködésen alapuló játékok egyik legegyszerűbb képviselője a Hanabi nevű pakliépítős kártyajáték, mely egészen pici dobozának köszönhetően útitársunk lehet egy kirándulás vagy nyaralás során. Ez a játék ezúttal nem a saját vagy az emberiség túléléséről szól – egyszerűen arról, hogy egy minél szebb tűzijátékot varázsoljunk az égboltra a közönség nagy örömére. 🎆

A játék alapgondolata – fordítva tartott lapok

A játékban tűzijátékot ábrázoló kártyákat kell leraknunk színük és számuk alapján rendezve: az 5 színből sorozatokat 1-5-ig, minden színsorból egyet. A játék attól válik kooperatívvá, hogy a játékosok nem látják a saját lapjukat, csak a többiekét, és feladatuk hogy egymást bizonyos szabályok szerint ügyesen informálják a lapokról. A játékosok ezért a kártyákat úgy húzzák fel, hogy azoknak a hátlapját tartják maguk felé.

Három akció

A játékos körében három akciót hajthat végre:

1) Információt ad egy játékostársának az illető lapjairól (ennek módjáról később). Ehhez rendelkezésre kell állnia eldobható utalásjelölőnek.

2) Eldob egy kártyát a kezéből, hogy ezzel nyerjen egy utalásjelölőt.

3) Lerak szabályosan egy kártyát a már lent lévő lapok folytatásaként, vagy új sorozatot kezd el 1-es számú kártyával.

Honnan tudom, hogy mi van a kezemben?

Ahhoz hogy a játék előrehaladjon és minél több ponttal végezzetek, sorozatokat kell kiraknotok. Igen ám, de ehhez olyan kártyát szabad csak kijátszani ami az előzőleg lerakott lapok folytatása lehet – vagyis ugyanolyan színű és eggyel nagyobb számú. Arról, hogy milyen lapjaid vannak, a játékostársaid fognak informálni. Az információadásnak azonban szigorú szabályai vannak:

  1. A játékos megnevezhet egy színt, és ebben az esetben az összes olyan színű kártyát meg kell „mutatnia” a másik játékosnak aki kezében tartja azokat (pl. úgy, hogy megfogja a szélüket: „ez és ez a lapod sárga”).
  2. A játékos megnevezhet egy számot, és hasonló módon, az összes olyan számú kártyát meg kell mutatnia, nem válogathat.

Amikor megmutatták neked, hogy melyik lapjaid 1-esek például, érdemes őket a kezedben átrendezni úgy, hogy meg tudd jegyezni róluk az információt. Ha átrendezés nélkül is minden infót megjegyzel, akkor egy zseni vagy. 😊 A játék nehézsége tehát, hogy egyszerre egy lapról csak azt fogod tudni, hogy pl. az zöld színű vagy 3-as. Természetesen érdemes összedolgozni úgy, hogy az egyik játékos a kérdéses lap színéről, a másik pedig számáról adjon információt. Ha ügyesen megjegyzünk mindent, pontosan tudni fogjuk, hogy melyik lapot lehet éppen kijátszani.

Véges számú információ adható

Az információadásnak azonban van egy további korlátja: ez az akció egymás utáni körökben maximum 7-szer használható, hiszen 7 utalásjelölő áll rendelkezésünkre. Ha valakinek információt adtunk azonnal el kell dobni egyet a közös készletből, és ezek visszaszerzése igencsak költséges lehet: ha épp nincs egy sem, a soron következő játékosnak muszáj ilyet gyűjtenie úgy, hogy eldob egy lapot a kezéből. Igen ám, de mit dobjon el, hiszen nem látja a lapjait! Itt jön a taktikázás a játékba – hiszen nem csak azt kell tudatni a másikkal, hogy milyen szuper jó lehelyezhető lapja van, hanem azt is, hogy ha van eldobható köztük.

Csak 3 hibázási lehetőség van

A kooperatív játékok tipikus eleme a hibázásért járó büntetés. Amennyiben egy játékos nem jól jegyezte meg a lapját és mégis kijátszik egy olyan lapot, ami nem folytathat sorozatot, vagy már korábban ugyanez a lap ki lett játszva, egy piros viharjelölőt kell kivennie a dobozból. Természetesen a kijátszáskor a többiek nem fintoroghatnak vagy rázhatják a fejüket, hiszen ez szabályellenes. Ha a játékosok három viharjelölőt begyűjtöttek, azonnal vége a játéknak.

A játék vége

A Hanabi esetében nincs olyan, hogy „elveszítjük a játékot”, egyszerűen egyszer csak vége lesz. Elfogynak a lapok, befejezzük mind az 5 sorozatot vagy felhúzunk három viharjelölőt. Összeszámoljuk a pontjainkat, ás a játékszabály alapján meghatározzuk, hogy milyen besorolást kapott a tűzijáték-műsorunk.

Kinek ajánlom?

Mindenképp ajánlom azoknak, akik a kooperatív játék műfajával meg szeretnének ismerkedni, de nem egyből egy vérengzős élet-halálra menő Pandemic vagy XCOM jár a fejükben. A játék utazásra is kiválóan alkalmas kisméretű doboza miatt, illetve kis asztalon is játszható. A Hanabi egy kedves, könnyen tanulható kooperatív játék, akár gyerekek is könnyen elsajátítják – így családok kiváló közös játéka lehet. 😊

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, vagy Instagramon!

Hasonló társasokról itt olvashatsz:

Ajánló06/12/2021

Nidavellir - licit a legjobb zsoldosokért

Lista06/06/2021

Családi, belépő szintű társasjátékok

Kiegészítők06/05/2021

Végre itt vannak a papagájok is: Óceániai madarak