Mariposas – a királylepkék lenyűgöző vándorútja

Mariposas

2020
2-5
~75 perc

A Mariposas egy 2020-as megjelenésű társasjáték, melyet a népszerű Fesztáv megalkotója, Elizabeth Hargrave tervezett. Ebben a játékban most nem a madarak, hanem a pillangók kapták a főszerepet, méghozzá egy kitüntetett fajta: a királylepke, melynek észak-amerikai vándorútja áll a játék középpontjában.

Fesztáv: madárlesen a család
A Fesztáv egy madarakról szóló társas, ami már rövid idő alatt hatalmas karriert futott be, hiszen a BGG családi társasjáték-listájának 1. helyére került.

Áttekintés

A Mariposas című társasjátékban a királylepkéink tavasszal indulnak Michoachánból, majd egészen őszig járják Észak-Amerika tájait, szaporodnak, míg végül leszármazottaik visszatérnek a meleg Mexikóba. A játék célja, hogy minél több pontot szerezzünk a lepkéinkkel az évszaknak megfelelő célok teljesítésével, és minél több 4. generációs lepkét juttassunk vissza a startmezőre. A játéktábla gyakorlatilag egy hatalmas virágos rét, ahol 5 különböző virágfajt gyűjtögetünk.

Mariposas családi társasjáték

A játékot egyetlen, 1. generációs lepkével kezdjük, mellyel miután begyűjtöttünk két azonos virágjelölőt és találtunk egy selyemkórót, létrehozhatunk egy 2. generációs lepkét. A képlet tehát egyszerű: gyűjts virágjelölőket (lehetőleg azonosakat), majd váltsd be őket az újabb és újabb lepkékért. Ezen kívül igyekezz úgy mozogni a táblán, hogy minél több évszakvégi célt teljesíts. A mozgásod városokban is véget érhet, itt bónuszkártyákat vagy életciklus-kártyákat szerezhetsz. Ha egy az életciklus kártyákból összehozol egy sorozatot (pete-lárva-báb-lepke), akkor további pontokat, vagy bónuszakciókat kapsz.

Mariposas családi társasjáték

Mozgás a táblán

Azt, hogy hány mezőt léphetünk és hány lepkét mozgathatunk egy körben, akciókártyák határozzák meg. Ebből minden játékosnak 2-2 van minden körben. A tavasz 4, a nyár 5, az ősz pedig 6 körből áll, tehát egyre több akciónk van évszakonként. A játékosok a körükben kijátszanak egy akciókártyát, ami alapján léphetnek a lepkéjükkel/lepkéikkel a kártyán jelölt nyilak számának megfelelő mennyiségű mezőt, a körük végén pedig új kártyát húznak (maximum 2 lehet a kezükben). Ha a kártyán két lepke van vagy három, akkor akár kettő vagy három lepke között is eloszthatják a lépéseket, vagy ha egy lepkével szeretnének lépni, ekkor három mező akcióját hajthatják végre.

Mariposas családi társasjáték

A szokványos virágos mezőkön kívül találkozhatunk megállókkal, ezeket a nagyobb városok jelölik (Atlanta, Boston, New York stb.). A megálló mezőkön is kapunk virágot (dobókocka dönti el, milyet), és ezen felül felfordíthatjuk az ott lévő lapkát, ami alapján begyűjthetünk egy életciklus kártyát vagy bónusz kártyát. A bónuszkártyák plusz lépéseket adnak a kártyáink mellé (egy akciókártyával együtt kell őket kijátszani), illetve az egyik közülük egy 2+3-as akciókártyának felel meg. Mielőtt nagyon megörülnénk, sajnos a bónuszkártyák is beleszámítanak a kézlimitünkbe.

Szaporodás

Ha a játékos köre egy selyemkóróval szomszédos mezőn ér véget, létrehozhat a lepkéjénél egy generációval nagyobb számmal ellátott lepkét (és a generációk mindig folytatólagosan követik egymást!) Ha 2. generációs lepkét hozunk létre, ahhoz 2 azonos virágjelölőt kell befizetni – a 3.-hoz 3-at, a 4.-hez pedig négyet. Kicsit magasabb az ár, ha nincsenek azonos virágjelölőink, de legalább ezeket is fel tudjuk használni. A lepkét ilyenkor a „szülő” mellé (vagy helyhiány miatt inkább a tetejére) rakjuk, és innentől kezdve külön kezeljük őket a mozgás során. A 4. generációs lepkék különlegesek, hiszen ezek pontokat érnek a játék végén – sőt, 4 virágjelölő elköltésével selyemkóró melletti mezőn ők „megduplázódnak”, a kis fa lepke megfordításával, már egy dupla jelölővel van dolgunk. Ez azért előnyös, mert ezután ezt a két lepkét egyszerre mozgathatjuk, és így könnyebb dolgunk van a célba juttatásuknál.

Mariposas családi társasjáték

Évszakok és célok

Minden évszakban legalább 2 cél van, melyeknek ha eleget teszünk, pontokat szerezhetünk. A célok a lepkék évszakvégi elhelyezkedésére vonatkoznak. Például a Chicagótól északra lévő lepkéink adnak pontot, vagy a Houstontól keletre, esetleg a Boston körüli mezőkön elhelyezkedők. Ezen felül lehetnek olyan feltételek is, hogy bizonyos színű mezőkön kell lennie a lepkénknek ahhoz, hogy megkapjuk a pontszámot. Ha van elég lepkénk az évszak végén, akár egyszerre több célt teljesíthetünk, így jelentősen megnövelve pontjaink számát. A legtöbb cél természetesen arra játszik, hogy minél inkább északkelet felé,vagyis a kiindulási ponttól minél messzebb vigyük a lepkéket - ahova egyszer majd bizony vissza is kell jutni, így érdemes fontolóra venni, hogy meddig merészkedünk el. Néhány célkártya azonnali pontot ad, ha pl. egy adott várostól keletre szaporodunk, sőt, olyan plusz akció is lehet a kártyákon, hogy a megfelelő helyen szaporodó 3. generációs lepkénk egyből kettő darab 4. generációs lepkét hoz létre.

Mariposas családi társasjáték

Érdekesség, hogyha a játékosok eleget szaporodtak (mármint a lepkéik 😋) és így eltávolítják a készleten lévő lepkéket az évszakkártyákról, akkor pl. a nyárvégi célokat már tavasszal, vagy az őszi célokat már nyár közepén előre megismerhetik, ami segít a mozgás megtervezésében. Fontos, hogy minden évszak végén lekerülnek a tábláról az „öreg” lepkéink, tehát tavassszal az 1. generációsak, és nyár végén a 2. generációsak.

Vélemény

A Mariposas számomra abszolút kellemes meglepetést okozott, hiszen elsőre nem tűnt egy túl taktikázós játéknak, bevallom, vonakodtam kipróbálni.

Meglepődtem azon, hogy egy ilyen egyszerű „lépegetős” játékban mennyi stratégiai döntést kell meghoznom.

Mi az a pont a térképen, ameddig elvihetem a lepkéket, hogy a lehető legtöbb pontot kapjam a célkártyákból, de még vissza tudjam vinni a 4. generációs leszármazottait? Melyik lepkéimet érdemes szaporítanom, és a játéktábla mely pontján? Melyik színű életciklus-sorozatot érdemes összegyűjtenem, akár azon az áron, hogy egy vagy két lepkét ennek a gyűjtögetésnek szentelek? A játékban nagyon ügyesen kell sakkozni a lepkék pozíciójával, melyiket mikor hova visszük, milyen virágjelölőt gyűjtünk be vele stb.

Mariposas családi társasjáték

A tematikára igen nagy hangsúly fektettek, akárcsak a Fesztáv esetén: frappánsnak tartom, hogy a lepkéket generációkra osztották, a szaporodáskor egy jelölőből hirtelen kettő lesz, és már kétfelé indulhatunk velük, nem beszélve arról, hogy közben a játék a kemény valóságot mutatja, méghozzá, hogy egy lepke milyen rövid ideig is él. Azt hiszem, a szerző célja itt is valamennyire az ismeretterjesztés volt, a természet csodáinak megismertetése, akárcsak a Fesztávban. Számomra nagyon szimpatikus ez a kezdeményezés, hiszen a szórakozás útján ránk ragadhat egy csomó információ, a valóság egy újabb kis szeletét ismerhetjük meg közelebbről. 😊

Összegzés

Ez a társasjáték a Fesztávhoz hasonlóan egy kellemes családi program, talán még az előbbinél egy picit egyszerűbb is játszani vele (nem kell kártyahatásokat olvasgatni, kombinálni), emiatt azoknak is ajánljuk, akik nem olyan rég csöppentek a hobbiba. Akik pedig hozzám hasonlóan szkeptikusak elsőre, adjanak neki egy esélyt, hiszen ez egy sokkal okosabb játék, mint amilyennek elsőre tűnik! 😉

A játékot a Játszó/Házhoz társasjáték-kölcsönző keretében próbáltuk ki, köszönjük nekik!
Mariposas családi társasjáték
A lepke sajnos nem jár a játékhoz, szerencsés véletlen, hogy volt egy ilyen hűtőmágnesünk. 😊

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, vagy Instagramon!

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánló05/16/2021

Színek és minták összjátéka - Calico

Ajánló05/08/2021

Century: Fűszerút – egy tökéletes kapujáték

Ajánló04/20/2021

Mesebeli lények és mechanizmusözön: Macskák szigete