Sokak kedvenc rejtett szereplős játéka: BANG!

Sokak kedvenc rejtett szereplős játéka: BANG!

BANG! La Pallottola!

2009
3-8
~40 perc

Képzeld el a szituációt, amikor úgy harcolsz a csapattársaddal vállvetve, hogy közben csak te tudod biztosan, hogy kinek az oldalán állsz, a többiek csak sejtik. Egy ilyen helyzetben minden tettednek súlya van, hiszen más játékosok az alapján szegezik rád a puskacsövet, hogy gyanúsan viselkedsz-e vagy sem. Vigyázz! Még ha jól is játszol, lehet, hogy a végén a saját csapattársad oltja ki az életed…

A vadnyugati hangulat

A BANG! egy rejtett szereplős kártyajáték, ahol a vadnyugati hangulathoz minden adott: van egy seriffünk, aki szinte korlátlan hatalommal bír és akit mindenki ismer – egy ilyen nagyhatalmú embernek persze vannak helyettesei is, hiszen seriff nélkül csak nem maradhat a város! Vannak itt postakocsikat fosztogató banditák és egy kétes alak, akiről csak a legutolsó pillanatban derül ki, hogy valójában az ördöggel cimborál. A játék pedig leginkább erről szól: a nagy lövöldözésben és tébolyban végül melyik fél marad életben?

Bang! társasjáték - szerepkártyák

A játék áttekintése

A játék elején kiosztásra kerülnek a szerepek, melyből csak a seriff fedi fel magát. A játékot 4-7 fő játszhatja. 7 fős játéknál az egyik oldalt a seriff és 2 helyettese, a másik oldalt 3 bandita képviseli, ezen kívül pedig ott van a renegát, akinek egyetlen célja, hogy a játék végén a seriffel párbajozzon életre-halálra. Ehhez azonban meg kell lapulnia; a játék elején ravaszul úgy tesz, mintha helyettes lenne, segíti a "jókat" a banditák kiirtásában (ha szerencséje van, közben a banditák kinyírják a helyetteseket, vagy véletlenül pont a seriff végez velük), a végén pedig a seriff ellen fordul és… győzzön a jobb!

A szerepkártyák mellett mindenki választhat 2 karakterkártya közül, melyeken különböző életerejű és képességű személyeket találunk. A nagyobb életerő azt jelenti, hogy a játékos a köre végén több kártyát tarthat meg, és természetesen nehezebb lesz megölni. A képességeik pedig pl. lehetőséget adnak arra, hogy a játékos több kártyát tartson a kezében, vagy bizonyos lapokat más szabályok szerint játszhasson ki, mint a többiek.

Bang! társasjáték - karakterkártyák

Ezután minden játékos annyit kártyát kap, ahány életerejű karaktert választott, és a játékot megkezdi a seriff, majd óramutató járásának megfelelően mindenki sorra kerül. A körükben a játékosok húznak két kártyát a pakliból, majd ezt követően akárhány lapot kijátszhatnak, egyedül a BANG! kártyák száma limitált: egy körben csak egy valakit támadhatnak ezzel a kártyával.

A játék során nagyon fontos szerepe van a játékosok térbeli helyzetének, ugyanis kezdetben minden játékos csak a szomszédját támadhatja (1 távolságra „látó” fegyvere van), majd a játék során folyamatosan szerezhetünk egyre nagyobb hatótávolságú fegyvereket, hogy messzebb ülő játékosokat is célba vehessünk.

Kék szélű állandó kártyák

Bang! társasjáték - kékszélű kártyák

A pakli kártyái két csoportra oszthatók: kék és barna szélű kártyák. A kék szélű kártyák a játékos elé kerülnek kijátszásra és valamilyen passzív képességgel ruházzák fel őt. Ilyen kék szélű kártyák pl. a különböző hatótávolságú fegyverek, illetve a játékosok közötti távolságot módosító lapok (Musztáng, Távcső). Nagyon hasznos lap a játékban a Hordó, ami mögé a játékos „elbújhat” a lövések elől, ha sikerül a pakli tetejéről egy kör szimbólumú lapot felcsapnia (A játékban minden kártya meg van jelölve a francia kártyából ismeretes 4 szimbólum egyikével.) A Börtön nevű lapot a seriffen kívül bármelyik játékosra kijátszhatjuk, aki kimarad a következő fordulóból, ha a köre elején nem sikerül kör szimbólumú lapot felcsapnia. A Dinamit pedig az maga a káosz: ezt a kártyát a játékosok egymás között adogatják, és akinél felrobban az 3 életerőt veszít (gyakran ebbe bele is hal). A játékosok a Dinamitot csak akkor adhatják tovább a szomszédjuknak, ha körük elején nem húznak olyan kártyát, melyen pikk 2-9 között bármelyik szám szerepel – ezek ugyanis aktiválják a robbanószert. 💥

Barnaszélű egyszer használatos kártyák

Bang! társasjáték - barnaszélű kártyák

A barna szélű kártyák kijátszós, azonnal érvénybe lépő kártyák; ilyenek például a BANG!, a Nem talált! vagy a Sör. A BANG! kártyával megtámadhatunk egy játékost, aki a fegyverünk hatótávolságában tartózkodik; ha ekkor az ellenfelünk nem tud kijátszani egy Nem talált! kártyát, akkor veszít egy életerőt. A Sör az életerő visszatöltésére szolgál. Ezen kívül vannak olyan kártyák, amelyekért plusz lapokat húzhatunk a pakliból vagy más játékosok kezéből, esetleg eldobathatjuk mások kártyáit. Egy izgalmas kártya az Indiánok!, amikor a játékosok, akik nem tudnak BANG! kártyát dobni, életerőt veszítenek. A Párbaj nevű kártya pedig igazán megidézi a vadnyugati környezetet: ha egy játékos valakit kihív párbajra ezzel a kártyával, ő és az ellenfele addig dobálnak BANG! kártyákat, amíg ki nem fogynak belőle (vagy úgy nem döntenek, hogy nem dobnak többet) – akié az utolsó szó, az nyeri a párbajt, a másik fél pedig sebződik egyet.

Egyszerű szimbólumok

A BANG! kártyajáték egyszerű szimbólumokkal dolgozik, így ha a játékosok ezek jelentését megtanulták, utána már saját maguk is ki tudják következtetni segítség nélkül, hogy az adott lap mire való. A játék tanításánál ezért célszerű az alapszintű lapokat elmagyarázni, miközben felhívjuk a figyelmet a vissza-visszatérő szimbólumokra (pl. célkeresztben lévő kalap: csak olyan játékos támadható vele, akit elérünk a fegyverünkkel; ha nincs célkereszt, akkor ez a hatás bárkire vonatkozhat). Az első néhány játék lehet, hogy nem lesz gördülékeny mindenki számára, de amint elsajátítjátok a jelöléseket, egy pörgős partyjátékká alakíthatjátok!

Őszinte vélemény

A BANG! igen hangulatos kis játék, ám valóban meggyűlhet a bajunk a játék tanulási fázisában a kártyák képességeinek megjegyzésekor, emiatt sokan megriadnak már a szabályok magyarázása közben. Ha a játék lassan megy, rossz élmény lehet elsőnek kiesni, mert ilyenkor már nincs lehetőségünk újra játékba kerülni (kivéve néhány kiegészítő szabályait), így csak ülünk, és várjuk, hogy végre vége legyen… A játék ugyan azonnal véget ér, ha a seriff meghal, azonban rendszeresen azt látom a játékpartik során, hogy nagyon kevesen vállalják fel a seriff támadását a játék elején, így az nagyon elhúzódik és a banditák így sosem nyerhetnek – ehhez összehangolt támadásra lenne szükségük. Az utolsó két játékos közötti csata (általában a seriff és a renegát), pedig sokáig elhúzódhat...

BANG! Kockajáték

BANG! Kockajáték társasjáték
📷: Heltai-Duffek Ildikó

A BANG! Kockajátékhoz még nem volt szerencsém, viszont vannak ismerőseim, akik dicsérték. A játék előnye, hogy sokkal pörgősebb, kevesebb szabályt kell megjegyezni, hátránya, hogy talán nagyobb benne a szerencsefaktor. A kockajátékot az egyszerűsége miatt sokkal inkább el tudom képzelni partyjátékként, mint a kártyás verziót. Utóbbi akkor válik partyjátékká, ha egy bejáratott csapattal játsszátok, amikor már nem kell egy kártya képességét sem magyarázni.

Kinek ajánlom?

A BANG! a rejtett szerepek miatt mindenképp egyedülálló játékélményt nyújt, melyben sok a játékosok közötti interakció, és végtelenül kiélhetitek magatokat a többiek szívatásában. Ez a játék ideális partyjáték abban az esetben, ha már mindenki tudja a szabályokat és nem kell koncentrálnia a kártyák képességeire. A szimbólumrendszere egészen egyszerű, így a fogékonyabb játékosok könnyen elsajátíthatják kevesebb magyarázat nélkül is, viszont mindig lesz olyan játékos, aki az 5. partynál is megkérdezi, hogy mire jó a Hordó… Ez ilyen. 😬 Legyetek türelmesek egymással! A játékhoz természetesen számos kiegészítő megjelent már, mind-mind tuningolja a játékélményt. Azt hiszem, a modern kártyajátékok kedvelőinek a BANG! alapmű. 🤗

Bang! The Bullet társasjáték
Nekünk a BANG! The Bullet című angol kiadás van meg, ami lényegében egy nagy töltény formájú doboz; ebben megtaláljuk az alapjátékot, egy kitűzhető seriff-jelvényt (használjuk ám!), három kiegészítő paklit (Dodge City, High noon I-II) valamint néhány promó karakterkártyát. A fényképek erről a játékváltozatról készültek, a kártyákon ezért angol és olasz feliratok vannak. Természetesen a BANG! és számos kiegészítője elérhető magyar nyelven is! 🙂

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, vagy Instagramon!

Hasonló társasokról itt olvashatsz:

Négy különleges kártyajáték, amit két főre ajánlunk
Ajánló04/11/2021

Négy különleges kártyajáték, amit két főre ajánlunk

Hősök útja – neked mit jósolnak a rúnák?
Ajánló03/15/2021

Hősök útja – neked mit jósolnak a rúnák?

Képérzék – alkoss cipőfűzőből, kavicsokból és fakockákból!
Ajánló03/02/2021

Képérzék – alkoss cipőfűzőből, kavicsokból és fakockákból!