AjánlóListákVéleményRólunk
Sushi Go Party! – Sushi Go ínyenceknek

Sushi Go Party! – Sushi Go ínyenceknek

Vincze Anna
2020. 03. 30.

A Sushi Go! egy 2013-ban megjelent kártyadraftolós partyjáték, amely sok társasjáték-kedvelő polcára felkerült már, ám nem csupán a cuki pofákat vágó sushik miatt kedveli a nagyközönség. Míg a 2013-as kiadás kis dobozban érkezett összesen 108 kártyával, addig 2016-ban felbukkant a Sushi Go Party! mintegy négyszer akkora dobozzal, 181 kártyával ebből rengeteg (tényleg nagyon sok!) új kártyával, egy pontozósávval, 8 bábuval, valamint egy játékról-játékra változtatható menütáblával, és az ahhoz tartozó menülapkákkal. Lássuk milyen az „alapjáték”, és miben nyújt többet a SG Party!

Sushi Go – ha gyorsan kell egy kis nasi

A Sushi Go-ban összesen 10 féle (+1 promó: szójaszósz) kártyával találkozhatunk. A játék elején játékosszámtól függően (max 5-en játszható) különböző számú kártya kerül kiosztásra, majd a játékosok draftolnak. Amint minden játékos választott egy kártyát, egyszerre fedik fel azokat. A játék addig tart, amíg el nem fogynak a körben kiosztott kártyák, és a 7 Csodával ellentétben itt az utolsó kártyák is számítanak. A szerzett pontokat felírjuk, majd még két fordulót játszunk azonos módon (minden fordulóban megfordul a draftolás iránya), majd összegezzük a pontokat és kihirdetjük a győztest.

Sushi Go! party társasjáték - kártyák

A sushik között találunk háromféle nigirit, amelyek 1, 2 illetve 3 pontokat érnek. A nigiriket lehet wasabival is kombinálni, amivel máris háromszor annyi pontot szerezhetünk. Az egyedüli kitétel, hogy a wasabi kártyát előbb kell leraknunk, és utólag, egy későbbi körben kell rátenni a nigirit (maximum egyet). A nigiriken kívül a legtöbb kártya csak akkor ad pontot, ha egy fordulóban többet sikerült gyűjtenünk belőle. A tempura például 7 pontot ér ha kettőt, a sashimi pedig 10 pontot, ha hármat sikerül belőle gyűjtenünk – kevesebb kártyáért 0 pont jár. A makitekercsek a forduló végén 6 pontot hoznak annak a játékosnak, aki a legtöbbet gyűjtötte belőlük, és 3-at a második helyezettnek. A gőzgombócokból minél többet gyűjtünk, annál értékesebbek: 1/2/3/4/5 darabért 1/3/6/10/15 pont ütheti a markunkat. Természetesen a sushi-kultúrából nem hiányozhatnak az evőpálcikák – ezek olyan akciólapok, amelyej segítségével egy körben két kártyát is kijátszhatunk. A vacsora végén pedig megjutalmazzuk magunkat egy kis desszerttel: a puding kártyákat a játékosok a 3 fordulón keresztül gyűjtik (ezek minden fordulóban megmaradnak, a többi kártyát eldobjuk); a játék végén az a játékos, aki a legtöbb pudingot gyűjtötte 6 pontot kap, aki a legkevesebbet, az 6-ot veszít.

A Sushi Go! egy gyorsan játszható, könnyen tanulható pazar partyjáték, amit mindenkinek szeretettel ajánlok. Ez tényleg egy könnyed játék, 15-20 perc alatt lezavarható, ezért bármikor, amikor csak egy kis szünetre vágytok, levehetitek a polcról. Gondolhatjátok, hogy a játékban egymásnak jól keresztbe lehet tenni: elhúzom a másik elől a 3. sashimiját, nem hagyok neki pudingot, evőpálcikát adok neki utolsó kártyaként és így tovább. Viszont azoknak, akik egy kicsit több interakcióra és szívatásfaktorra vágynak, határozottan ajánlott a Sushi Go Party!

Sushi Go Party avagy minden, mi szem-szájnak ingere

A Sushi Go Party az első kiadáshoz képest jóval több kártyát tartalmaz, amelyekből kedvünkre válogathatunk össze egy menüt (saját paklit) egy-egy játékhoz így minden alkalommal egyedi játékélményben lesz részünk. A játékszabály tartalmaz néhány izgalmas menüötletet, amit érdemes lehet „végigkóstolni” az első néhány alkalommal. A menütáblára egyébként három különböző előételt (8-ból), 1 tekercset (3-ból) 2 kiegészítőt (8-ból) és egy desszertet (3-ból) válaszhatunk majd rakhatunk ki, valamint a tábla szélén lévő pontozósávon követhetjük az elért pontszámainkat. A játék természetesen tartalmazza az „alapjáték” kártyáit is, még a szójaszósz promólapokat is. A nigiriket minden játékhoz elő kell venni, azonban a játék többi komponense szabadon variálható.

Az új kártyák között van néhány igen érdekes típus. Ilyen például az onigiri, amelyből 4 különböző formájú létezik, és annál több pontot kapunk a forduló végén, minél többfélét sikerült összevadásznunk belőle. A játékban számos kártya lehetővé teszi, hogy kitoljunk ellenfeleinkkel: az angolna annak a játékosnak, akinek csak egyet sikerül belőle gyűjtenie mínusz 3 pontot ér, viszont aki 2-t vagy annál többet gyűjt, 7 pontot kap. A tofu szintén egy trükkös lap, ez viszont fordítva sül el: 1 db tofu 2 pontot, 2 db 6-ot, 3-nál több azonban 0 pontot ér – és itt jön be az interakció, amikor úgy hozunk döntéseket, hogy mi minél több pontot kapjunk, és esetleg le tudjunk faragni az ellenfelünk pontjaiból. Ezen kívül néhány kiegészítő lap is számos újdonságot rejt – a kanállal egy általunk megnevezett kártyát tudunk elhúzni más játékosoktól, a különleges rendeléssel pedig le tudjuk másolni egy már korábban kijátszott kártyánkat.

Összegzés

A Sushi Go! egy szuper kártyadraftolós partyjáték, kis dobozban, amit bárhova magaddal vihetsz. A Sushi Go Party! a Sushi Go!-hoz képest 15 fajta új kártyát tartalmaz és lehetővé teszi, hogy minden alkalommal ti magatok állítsátok össze a „menüt” és akár 8-an is játszhassatok. A SG Party! néhány új játékszabályt vezet be két fős játék esetén (pl. a legkevesebb pudingért nem jár büntetés), és némely kártyákhoz más szabályok tartoznak a 2-5 illetve 6-8 fős játékban. Úgy gondolom, az új változat rengeteg új kártyával „sokkolja” a játékosokat, így valószínűleg ezt azoknak szánták a tervezők, akik már kiigazodnak a Sushi Go! világában. A SG Party! doboza hatalmas, amiben a kártyák különböző rekeszekben rendszerezhetők, így gyorsabb lehet játék előtt a pakli összeállítása. Azonban ezt a nagy fémdobozt aligha fogod magaddal cipelni házibulikba, hacsak előre össze nem pattintasz egy paklit belőle. A Sushi Go! „alapjátékot” bátran ajánlom mindenkinek, ha pedig már ismeritek a szabályokat és többre vágytok, bátran szerezzétek be a nagydobozos SG Party! verziót is. A merészebbek egyből ugorhatnak a nagydobozos verzióra, hiszen ez is tartalmazza az eredeti játék kártyáit. 🍘🍙🍣🥢

Őszintén szólva, amikor egy gyors játékra vágyunk, mi leginkább az eredeti Sushi Go!-t szoktuk lekapni a polcról, azért is, mert az új kártyákat nem mindig van kedvünk magyarázni az újaknak. De mindenképpen el kell ismerni, hogy az nagydobozos verzióval a játék tervezői kitettek magukért, a játék változatosabbá és izgalmasabbá vált tőle. Próbáljátok ki ti is!

Sushi Go Party! party társasjáték


Tartalomból

01
Sushi Go – ha gyorsan kell egy kis nasi
02
Sushi Go Party avagy minden, mi szem-szájnak ingere
03
Összegzés

Hasonló posztok

Az Azul sorozat: A királyné kertje és Csokoládéműhely
Az Azul sorozat: A királyné kertje és Csokoládéműhely
2022. 12. 07.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media