AjánlóListákVéleményRólunk
Játék a szavakkal, betűkkel – 1. rész

Játék a szavakkal, betűkkel – 1. rész

Vincze Anna
2020. 09. 01.

Ki ne szeretné a szavakat? Ha leülnétek közösen a családdal játszani, összemérnétek a szókincseteket, vagy egymás hullámhosszára hangolnátok az agyatokat, akkor kitűnő választást jelentenek a szavakhoz, betűkhöz kapcsolódó társasjátékok. Nem kell hozzájuk semmilyen előismeret, tapasztalat korábbi társasokkal – csak a józan paraszti ész. 😊 A témakört két bejegyzésre bontottuk, elsőként a betűs játékokról lesz szó. Lássuk, melyek a jelenleg trendi játékok ezen a vonalon!

Játék a betűkkel

Betűkből szavakat formálni, vagy csak egyszerűen adott kezdőbetűvel minél gyorsabban szavakat mondani – ezek a típusú játékok lesznek terítéken. A klasszikusok, mint a Scrabble, a Betűtorony és a Blanko most kimaradnak, nézzük inkább az újdonságokat!

1. Címke

Címke társasjáték

Bár újdonságokat írok, a Címke (2018) társasjáték alapötlete nem újkeletű, gyakorlatilag az 1995-ös Category játék új kiadásáról van szó. Az új játék nagyon praktikus, ugyanis a saját dobozában játszható – itt egy 5×5-ös rácsot találunk, ahol az oszlopokhoz kategória-címkék (pl. gyümölcs, filmcsillag, de lehet akár „csíkos dolog”, vagy „valami a reptérről”), a sorokhoz pedig kezdőbetű-címkék tartoznak. A rács minden pontjába egy-egy golyó kerül – a fehér golyó 1, a kék 2, a fekete pedig 3 pontot ér. Minden játékos 15 másodpercet kap arra, hogy a lehető legtöbb golyót szedje össze a rácsról egy szó kimondásával, ami egy kategóriának és egy kezdőbetűnek felel meg. Addig megyünk körbe-körbe, amíg az összes golyó el nem fogy, vagy amikor már senki sem tud újabb golyót levenni. A játékosok értékelhetik egymás megoldásait, és a nem megfelelő megoldásokat elutasíthatják.

Címke társasjáték

Személy szerint nekem ez a játék abban a formában tetszett, amikor házi szabályként nem mértünk időt, hanem Dobble-szerűen szabad volt a rablás mindenkinek. 15 másodperc egyszerűen annyira kevés, hogy az embernek nem jutnak eszébe szavak, csak arra tud gondolni, hogy sietnie kell. Amíg a többi játékos van soron pedig azért nehéz előre gondolkodni, mert akkor vagy a homokórát kell nekik fordítani, vagy épp a kimondott szavak kötik le a figyelmünket. Egyébként kicsit túltoltnak érzem a körítést – golyók, inzertes, nagy doboz, bábuk, pontozósáv – a játék egyszerűségéhez képest.

2. Dobd a témát!

Dobd a témát! társasjáték

A Dobd a témát! egy Címkéhez hasonló 2019-es betűjáték, amit az előzőnél sokkal inkább hívnék partyjátéknak a kis mérete és a nagyobb játékosszám miatt (2-6 fő). A pici dobozban összesen 10 db kockát találunk, két-két kocka azonos színű. Az egyik sorozat kockán betűk vannak, a másikon szimbólumok – értse őket mindenki, ahogy akarja. A játék persze nagyon egyszerű: dobni kell a kockákkal és a kidobott kezdőbetűket a szimbólumokkal összepárosítva megfelelő szavakat mondani. Egy csavar van csak, hogy azonos színű kockákat nem párosíthatunk – pedig leghamarabb erre állna rá a szemünk.

Ez a játék sokkal jobban tetszett, mint a Címke, mert gyakorlatilag ugyanaz az alapkoncepció (nyilván kevesebb kategóriával és betűvel) és mégis jobb a kivitelezés. Kis helyen elfér a doboz, ami könnyű (a Címke golyóinak komoly súlya van), nincs fix gondolkodási idő és nem limitált 4 főre a játékosszám. Egyszóval, engem inkább ez vett meg! 😊

3. Titkos Szavak

Titkos Szavak társasjáték

A Titkos Szavak egy 2019-es megjelenésű társasjáték a Czech Games Edition jóvoltából, akiknek a híres Fedőneveket is köszönhetjük (a szavas társasok posztban lesz róla még szó). Ez egy szuper kooperatív partyjáték, amin elsőre mindenki kicsit ráncolja a homlokát a nem hétköznapi szabályok miatt – de aztán jön a szerelem. 😊 A játék elején betűkártyákból minden játékos gyárt a jobb oldali szomszédjának egy 5 betűs szót. A betűkártyákat összekeverik, egymásnak adják és lefordítva maguk elé teszik – innentől kezdve egy közös célunk van: minél kevesebb segítségből találja ki mindenki az összes betűjét és végül a titkos szavát!

Az első körben minden játékos fogja az első betűkártyáját és egy talpacskába beleállítja úgy, hogy ő maga ne lássa a betűt, viszont mindenki más számára látható legyen. Miután mindenki így tesz (ha 6-nál kevesebben játsszuk, akkor szellemjátékosok talpaiba is állítunk betűket), mindenki 5 betűt fog maga előtt látni. Ebből úgy kell szót alkotni, hogy közben a lehető legtöbb társunk betűjét használjuk fel – mindenki egyszerre gondolkodhat, és a játékosok megvitathatják, hogy ki adjon segítséget, ki tudja a legjobb kulcsszót „mondani”. Természetesen kimondani nem lehet semmit, hiszen akkor elveszne a móka – számzsetonokkal kell kibetűznünk a kulcsszavunkat.

Ezután a számoknak megfelelően mindenki lejegyzeteli a szót, amiből ideális esetben csak a saját betűjét nem ismeri, és remélhetőleg sikerült belőle kitalálnia az előtte álló betűt. Ha a játékosoknak már van erős tippjük a saját betűjükre, akkor dönthetnek úgy, hogy továbbmennek, és lecserélik a betűjüket a soron következőre. Megnézni a saját kártyáinkat természetesen a játék végéig tilos. A hátralévő időt, tehát a segítségek számát – akárcsak a Hanabiban– kis tokenek jelölik. A játék végén ideálisan mindenki megfejti az 5 betűjét, majd ebből kirak egy szót, az sem baj, ha az nem az eredeti szó volt, ha a betűket sikerült eltalálnunk.

Titkos Szavak társasjáték

A játékot 2-6 fő játszhatja, de én azt mondanám, hogy minimum 4-en jó vele játszani, de a legjobb 6-an. Többektől hallottam már, hogy a kis virág, amin a zöld és piros segítség-tokenek vannak, abszolút felesleges dizájnelem. Valahogy a tematikája sem igazán jön át (angol címe Letter Jam; a számos zsetonok gyümölcsöket ábrázolnak), de ez nem is gond, hiszen egy betűjátéknak nem kell tematikát adni, maradhat absztrakt is, ettől még ugyanolyan élvezetes.

A játékszabály ugyan elsőre egy kicsit komplikáltnak tűnhet, de a kezdeti nehézségeken túllendülve azt hiszem a mi társaságunk egy új Fedőnevek-féle klasszikusra bukkant, nekünk nagyon bejött! Azzal a módosítással szoktuk játszani, hogy a végén mindenki berendezi a betűkártyáit (amiket sorrendben húzott fel és rakott a helyére) úgy, hogy a titkos szavát adja ki. Ilyenkor annyira jó érzés megfordítani a betűkártyákat és megkapni egy értelmes szót! 😊

Összegzés

Ha szeretnétek egy jót játszani a betűkkel, akkor a Titkos Szavak kooperatív játékot javasolnám ezek közül leginkább, amit akár 6-an is játszhattok, és garantáltan sikerélményt hoz. 😊 Kooperatív jellege miatt igazi újdonság ebben a témakörben. A Dobd a témát! és a Címke két nagyon hasonló kezdőbetűs-műveltségi társasjáték, melyek közül a Dobd a témát! szerényebb megjelenése és partyjáték jellege miatt hozzám sokkal közelebb került, mint a Címke. Utóbbi természetesen egy szépen kivitelezett társasjáték, és jóval több kategória van benne, mint az előbbiben, így jóval erősebben meg tudja dolgoztatni az agytekervényeket.

Köszönjük a Gémklubnak, hogy kölcsönadták kipróbálásra a játékokat! 😊

Titkos Szavak társasjátékHasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media