AjánlóListákVéleményRólunk
Viticulture: Tuscany – új kihívások 4 évszakon át

Viticulture: Tuscany – új kihívások 4 évszakon át

Vincze Anna
2021. 05. 29.

Ebben a bejegyzésben a Viticulture: Tuscany Essential Editionről lesz szó, tehát az új kiadású kiegészítőről, amely 2016-ban jelent meg. A játék a Viticulture EE kiegészítője, mely egy új, kétoldalas táblát tartalmaz (4 évszak, új akciók), illetve két új modullal bővíti a Viticulture világát: a különleges munkásokkal és az építménykártyákkal.

Az új táblák és bővítéseik

A Tuscany-ban új kétoldalas táblán, a korábbi két évszak helyett 4 évszakon keresztül játsszuk a játékot. A játék a nyári/téli szekciót egy tavaszi és egy őszi mezővel bővíti ki, melyekhez kapcsolódóan új akciók is megjelentek. Az új tábla két oldalán kétféle játékmóddal játszhatunk: az egyik csak az alap Tuscany bővítéseket tartalmazza (4 évszak és új akciók, Toszkána-térkép), míg a másik tábla az új, narancssárga hátlappal ellátott építmény kártyákat is a játékba integrálja (kijelölt hely a dobó-, és húzópaklijának). A különleges munkásokkal a tábla bármelyik oldalán játszhatunk.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték

1. Toszkána térkép, befolyás akció

Mindkét tábla bal alsó sarkába egy kis Toszkána térképet tettek, a főbb tartományokkal. A játékba bekerült egy új akció és ehhez kapcsolódóan új fa elemek (csillagok). Mostantól az 4. tavaszi akció keretében lehetőségünk van az egyik csillagunk lehelyezésére a térképen (ezzel befolyást szerzünk az adott régióban mint borászok), így a választott régió egyszeri bónuszát kaphatjuk meg (kártyahúzás, pénz). Minden játékosnak 6 csillaga van – ha mindet lehelyezték, a befolyás akció keretében lehetőségük van a csillagjaik elmozgatására, ez azonban már nem nyújt további bónuszokat. Mindezt csak azért érdemes csinálni, mert a játék végén plusz pontot kapnak régiónként azok, akik a legnagyobb befolyással bírnak.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték - befolyás térkép

2. Kereskedés akció

A játékosoknak 3. nyári akció keretében lehetőségük van egy csereakcióra, ahol a következőket cserélhetik be:

  • két bármilyen kártya
  • 1 pénz
  • 1-es értékű szőlőtoken
  • 1 pont

A csere úgy működik, hogy a fentiek közül bármelyik cserélhető bármelyikre (a cserét a saját és a közös készlet között hajtjuk végre, nem pedig a játékosok között), pl. két kártya eldobásával szerezhetünk egy pontot, vagy 1 pénzért kaphatunk egy 1-es értékű szőlőt. Ez az akció igen erős lehet, ha ügyesen ki tudjuk használni.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték - kereskedés mező

Különleges munkások

A játékhoz új munkások is járnak, minden játékos színében egy női és egy férfi figura. Ezek a festett bábuk a különleges munkásokat szimbolizálják, melyek képességei partiról partira változhatnak, az adott játékban használt különleges munkás kártyák szerint (összesen 11 db). Minden játék elején ezekből kettőt húzunk, majd a szürke színű női/férfi figurákkal megjelöljük a kártyákat, melyik bábu melyik munkást fogja jelenteni a játék során.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték - különleges munkások

A különleges munkások a téli „munkás betanítása” akcióval szerezhetők meg, de 1 lírával többe kerül a kiképzésük. Ezek a munkások speciális képességekkel rendelkeznek, pl. az Utazó képes egy korábbi évszak akcióinak használatára, a Főnökkel lelökhetjük egy másik játékos munkását az általa elfoglalt akciómezőről, a Farmerral pedig lehetőségünk van az adott akció olyan bónuszát használni, amely amúgy nem lenne elérhető a játékosszám alapján. A különleges munkások tehát sokféleképpen fűszerezik a játékot, és nem utolsó sorban nagyobb teret adnak a tervezésre azoknak a játékosoknak, akik a játékossorrendben egy kedvezőtlenebb pozíciót foglalnak el.

Építmények

A játék másik nagy újítását jelentik az építmények. Épületek eddig is voltak a játékban (lugas, közepes- és nagypince, szélmalom stb.), de az építményeknek a kiegészítő behozott egy játékostábla-toldást. Erre a toldalék táblára 2 építménykártya helyezhető, és ezek képességei meglehetősen erősek ám! Sőt, egy plusz, ezen a táblán lévő akció keretében le is rombolhatunk egy már felépített építményt, hogy valami erősebbet húzzunk fel a helyére, tehát az építéssel nem vésünk semmit se kőbe.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték - építmények

Az építmények ára 2-8 líra között változik, a képességüktől függően, de mindegyik +1 pontot ér a játék végén. Vannak kártyák, amelyek a bevétel fázisban (minden év végén) egyéb bevétel jellegű bónuszokat generálnak: pl. húzz egy rendeléskártyát, kapj egy pontot, érleld a szőlőited/boraidat még egyszer. Aztán vannak olyanok is, amelyek egy plusz akciómezőt biztosítanak a tulajdonosuknak, pl. a Boltban „soron kívül” teljesíthetünk egy rendelést, és bónusz akcióként még egy csillagot is lehelyezhetünk a Toszkána térképre. Más kártyák pedig bizonyos akcióink mellé adnak bónuszokat, pl. ha megépítettük a Verandát, minden rendelés teljesítésekor +1 pontot kapunk. Vagy, ha megépítettük az Akadémiát, minden alkalommal, amikor a játékosok új munkást tanítanak be, fizetniük kell a kártyát kijátszó játékosnak 1 lírát.

Már nem is kell bort készíteni a játékban?

Ez a leggyakrabban felmerülő kétely a Viticulture rajongók körében, hiszen a Tuscany-ban már annyiféle forrásból szerezhetünk pontokat, hogy maga a borkészítés folyamata szinte eltörpül ezek mellett: a csillagok lehelyezése, a csereakció és az építménykártyák elég komolyan belenyúlnak a játék megszokott pontozásába. Nem beszélve arról, hogy a 3. téli akció keretében lehetőségünk van bort pontokra cserélni (vörös/fehér=1 pont, rozé=2 pont; pezsgő=4 pont), így még a lila rendeléskártyák is opcionálissá válnak a pontgyűjtés során.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték

Azért továbbra sem hiszem, hogy a játék megnyerhető lenne úgy, hogy egyetlen üveg bort se vinnénk végig az ültetéstől a szüretelésen át a palackozásig. De tény, hogy most jóval több opciónk van a pontjaink begyűjtésére, ennek megfelelően egyébként magát a pontozósávot is meghosszabbították, most már 25 pontot kell elérni a győzelemhez… jobban mondva, ha valaki megszerez 25 pontot, az triggereli a játék végét, de ekkor még történhetnek meglepetések! A régiókért és az épületkártyákért járó pontok ugyanis egy szorosabb állást akár az ellenkezőjére is fordíthatnak. Ezért sem szabad elhanyagolnunk a Toszkána-térképen való terjeszkedést.

Vélemény

A Tuscany nekem nagyon tetszett, és úgy gondolom sikerült jobbá tenniük az alapjátékot. A speciális munkások kifejezetten üde színfoltját adják a játéknak, szerintem ezek nélkül nem is érdemes már játszani, annyival nagyobb mozgásteret adnak az alapvetően elég kötött munkáslehelyezős játéknak.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték

Az alternatív pontszerzési lehetőségek lehet, hogy eltolják egy kicsit a „két kezemmel raktam össze vért izzadva azt az egy üveg pezsgőt” alapérzést az üzleti stratégiai tervezés irányába: eladjuk/vesszük a szőlőt ahogy épp jövedelmezőbb, növeljük a presztízsünket a toszkán régiókban, különböző épületekkel létesítésével támogatjuk a borászatot stb. Számomra nem zavaró ez az újítás, sőt, örülök neki, hogy nem feltétlenül a szerencsén (szőlőkártyák, rendeléskártyák) múlik a győzelem*. Most már leginkább azon múlik, hogy hogy tudod ezt a sok forrást felhasználni arra, hogy a lehető leggyorsabban a legtöbb pontot szerezd belőlük.

*Mi már az alapjátékot is régóta úgy játsszuk, hogy a szőlő-, és rendeléskártyákból mindig eggyel többet húzunk, hogy legyen elegendő választási lehetőségünk, és ne a (bal)szerencsén múljon a játék.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjáték - építménykártyák

Azért is vártam már nagyon a kiegészítőt, mert a Viticulture alapjáték dobozába Tuscany-s szóló kártyák kerültek, és ezekkel – mivel a kártyákon 4 évszak volt, a táblán meg csak 2 - elég furcsa volt a szóló módot játszani. A sors fintora, hogy persze azóta sem játszottam vele szólót, de ami késik, nem múlik. 😃

Összegzés

A Viticulture: Tuscany tipikusan azon kiegészítők egyike, amire a rajongók azt mondhatják: enélkül többet nem játszom a játékot. A plusz pontszerzési lehetőségek és a speciális munkások szépen megbolondítják a játékot, és közben úgy hoznak egy szerencsefaktor-balanszot, hogy maga az alap felállás sajnos kissé elkanyarodik a szőlőtermesztéstől, borkészítéstől. Ezzel tudunk pontokat szerezni továbbra is, de most már nem ez az egyetlen, és nem is feltétlenül a legnagyobb pontforrás a játékban. Mindezek ellenére örülök, hogy a Tuscany-t a polcomra tehettem és azt hiszem csatlakozom a rajongó táborhoz, többet én sem játszanám a két évszakos táblán a Viticulture-t!

Megjegyzés: a kiegészítő nem jelent meg magyar nyelven, de igény lenne rá szerintem. 😊 Sikerének köszönhetően az angolból nemrégiben készült reprint, hátha a Delta Vision is elgondolkozik a magyar kiadáson.

Viticulture: Tuscany Essential Edition társasjátékTartalomból

01
Az új táblák és bővítéseik
02
Különleges munkások
03
Építmények
04
Már nem is kell bort készíteni a játékban?
05
Vélemény
06
Összegzés

Hasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media