AjánlóListákVéleményRólunk
A Mars terraformálása másképp: Árész expedíció

A Mars terraformálása másképp: Árész expedíció

Vincze Anna
2022. 02. 12.

A Mars terraformálásának rajongói talán mondhatjuk, hogy az utolsó kiegészítő megjelenése óta (2019, Hatalmi játszma) kellően megéheztek egy új Mars terraformálása megjelenésre. A 2021-es Árész expedíció a Mars terraformálása társasjátéknak egy különálló változata, tehát nem egy újabb kiegészítőről van szó. Az Árész expedícióval lényegében a nagy dobozos társashoz hasonló játékélményt kapunk kompaktabb formában, egy új, izgalmas akcióválasztó mechanizmussal fűszerezve.

Játékmenet

Az Árész expedícióban a játékosok továbbra is a Mars terraformálásán serénykednek, tehát a kellő mennyiségű víz, valamint az élet számára elengedhetetlen légköri és hőmérsékleti viszonyok kialakításán. A hangsúly itt sokkal jobban a kártyák felé tolódik, a központi táblán saját területeket (erdőket, városokat) ugyanis nem fogunk építeni, ez kizárólag az óceánlapkáknak van fenntartva.

A Mars terraformálása: Árész expedíció

A fordulók első fázisa mindig az akcióválasztás: ekkor a játékosok titokban eldöntik, hogy az 5 akciótípus közül melyiket aktiválják a hozzá tartozó kártya kijátszásával. Azok az akciótípusok, amiket a játékosok aktiváltak, ezután mindenki számára elérhetőek lesznek. Előfordulhat azonban, hogy mindegyik játékos véletlenül ugyanazt az akciót választja – ez pech, ugyanis ekkor is csak egyszer hajtható végre mindenki által az adott akció.

Az akciók egy-egy típusú kártyához kötődnek. Az 1-es akcióval zöld, a 2-essel piros vagy kék kártyákat játszhatunk ki a kezünkből. A 3-as akcióval a már kijátszott kék kártyáink bónuszakcióját aktiválhatjuk, a 4-es akcióval termelhetünk, az 5-össel pedig kutathatunk, vagyis új kártyá(ka)t szerezhetünk. Az akcióválasztás úgy van kitalálva, hogy aki az adott akciót választja, az mindig kap egy kis jutalmat is, pl. 1-es akcióval 3 megakredit kedvezményt kapunk a projektkártya kijátszásakor, vagy a kutatáskor több kártyát szerezhetünk.

A Mars terraformálása: Árész expedíció

A globális tényezőket továbbra is kártyák segítségével vagy palánta- illetve hőkockák elköltésével módosíthatjuk. A játék akkor ér véget, ha minden globális tényezőt kimaxoltunk, ekkor következik a pontszámítás, és természetesen a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer.

Hasonlóságok a Mars terraformálásával

A játék igen szépen megőrizte a Mars terraformálásának alapjait, rengeteg kártya ismerős lesz a „nagytesótól”, mint pl. a Noctis város, Nitrogén gazdag aszteroida, Hidegtűrő baktériumok stb., sőt ezek mind nagyon hasonló képességekkel is rendelkeznek, mint a már ismert elődjeik. Ugyanez vonatkozik a cégbirodalmakra, ezek is megmaradtak, hasonló képességekkel.

A játékosoknak továbbra is van egy játékostáblájuk, ahol a nyersanyagaik számát az általános erőforráskockákkal tartják számon, és egy-egy sávon jelölik az aktuális termelésüket. A nyersanyagokat továbbra is bronz-ezüst-arany erőforráskockákkal jelöljük.

A Mars terraformálása: Árész expedíció

A kártyaszínek ugyanazokat a funkciókat jelölik. A zöld projektkártyák egyszeri bónuszt (általában termelésnövelést), a kék kártyák folyamatosan érvényesülő, passzív vagy külön akcióként használható képességet adnak, míg a piros kártyák továbbra is egyszeri bónuszt adó eseménykártyák, ám ezeket ezúttal nem kell lefordítanunk.

A célunk továbbra is a terraformálás. Az oxigént továbbra is 8 palánta, a hőmérsékletet 8 hőkocka befizetésével növelhetjük (a kártyaképességek mellett). Az oxigén növelésekor kapunk egy-egy erdőlapkát 1-1 győzelmi ponttal, ezt azonban nem helyezzük a központi táblára, csak magunk elé tesszük. Az óceánlapkákat pedig nem kell lehelyeznünk a táblára, ezek lefordítva már a játék kezdetétől ott sorakoznak: egészen egyszerűen csak meg kell fordítanunk egy nekünk tetszőt, ami valamilyen, a hátoldalán lévő jutalmat ad majd.

Továbbra is lehet mikrobákat és állatokat gyűjteni a kártyáinkon. Ugyanolyan nevű, nagyon hasonló képességekkel rendelkező mikrobás és állatos kártyákat birtokolhatnak a Mars terraformálásainak „csodabogarai” az Árész expedícióban is. 😊

A Mars terraformálása: Árész expedíció

Különbségek a Mars terraformálásához képest

A legnagyobb különbséget természetesen az akcióválasztó mechanizmus jelenti; az, hogy meg van kötve a kezünk, csak annyiféle akciót hajthatunk végre, ahányféle akciókártyát a játékosok kiválasztottak.

A játékosokon múlik, hogy mely akciók használhatók az adott fordulóban. Fontos, hogy a már kijátszott akciókártyát visszavehetik a kezükbe, viszont közvetlenül egymás utáni generációkban a játékos nem használhatja ugyanazt az akciókártyáját.

Nincsen erdő- és városépítés, nincs nagy Mars térkép ezeknek a tárolására. Egy sokkal kisebb tábla van, amely a pontjainkat, az aktuális oxigén- és hőmérsékletszintet mutatja, valamint ezen tároljuk az óceánlapkákat. Nyolc palántánként fix győzelmi pontot érő erdő tokent kapunk.

Nincs minden generációban termelés. A termelés egy külön választható akciótípus, ha a játékosok közül senki sem választja ezt a kártyát, akkor nem kapunk se pénzt, se plusz erőforrást az adott generációban.

Az acél és a titán nem költhető erőforrások. Ezeknek csupán egy termeléssávja van, ami folyamatosan kedvezményt biztosít az épület- illetve űrikonnal jelölt kártyák vásárlásakor. Mintha lenne acél és titánkockánk, de sohasem fogynánk ki belőle. 😊

A Mars terraformálása: Árész expedíció

Nincs energiatermelés. Ebben a játékban nincs energia erőforrás, csak hő.

Nincsenek mérföldkövek és díjak. Sőt, összességében nincs semmilyen olyan játékközi cél, amiért a játékosok versengenének egymással.

Könnyebb új kártyákhoz jutni. Az Árész expedícióban sokkal inkább a kártyákon van a hangsúly, és mivel nem olyan egyszerű feltornázni a megakredit-termelést, ráadásul nem is termelünk minden generációban, a játék abból a szempontból engedékeny, hogy az új kártyákért (amiket az 5-ös akcióval húzunk) nem kell fizetnünk. Sőt, a játékostáblánkon van egy külön kártyatermelés szekció, emellett pedig az egyik akciótípus folyamatos hozzáférést biztosít az újabb és újabb kártyákhoz (ezeket nem draftoljuk).

Egyszerűbb lett a játék?

Nos nem, nem mondanám. A játék a komplexitását alapvetően megőrizte, sőt, az akcióválasztás mechanizmussal egy nagyot csavart is az eredeti játékmeneten. Jól és hatékonyan játszani nem egyszerű, mert ahhoz bele kéne látnunk a többiek fejébe, hogy milyen akciót választottak. A termelés nem minden generációban jön össze, így egy kicsit pénzszűkében is érezhetjük magunkat, ezzel együtt pedig generációnként sokkal kevesebb kártya kijátszására van lehetőségünk. Ez pedig jelentősen csökkenti a terraformálás sebességét, bár tény, hogy a táblán való terjeszkedés és a mérföldkövek komplett kihagyásával most mindenki sokkal inkább a terraformálásra koncentrálhat.

A Mars terraformálása: Árész expedíció

Rövidebb lett a játék?

Általánosságban azt mondanám, hogy a játékmenet nem rövidült. Bár a terraformálás most sokkal inkább fókuszba kerül (nincsenek mérföldkövek, díjak, építkezés a táblán stb.), viszont a kevesebb kártyakijátszási, termelési lehetőséggel a terraformálás is lassabban halad. Nyilván ezt is társasága válogatja, ha mindenki rástartol a terraformálásra, gyorsabban be lehet fejezni, de biztosan továbbra is lesznek olyanok, akik inkább kártyák segítségével akarnak pontot szerezni és nem a terraformálással.

Összegzés és vélemény

Az Árész expedíció igazán jól hozza a Mars terraformálása alaphangulatot, és azt mindenképp le kell szögezni, hogy ezt sokkal szebb köntösben teszi, a kártyák teljesen új dizájnt kaptak, végre elfelejtettük a szedett-vedett stock fotókat. Bár azt azért meg kell jegyezni, hogy az ikonok most a kártyák bal szélére csúsztak és nagyobbak is lettek, ezért vízszintesen kell őket egymásra helyezni, ami egy kicsit szokatlan. Az új dizájn mellett jobb minőségű komponenseket is kapunk, ez vonatkozik a kártyákra, a táblára, a szabályfüzetre és nem utolsó sorban az erőforrás-kockákra. A minőség pedig, valljuk be, nem egy elhanyagolható szempont.

A Mars terraformálása: Árész expedíció

A Collector's Edition erőforrástartó tálcái

A játék alap koncepciója ugyanaz maradt, így az, aki ismeri a Mars terraformálását, egyből neki is ugorhat az Árésznak, minimális szabálytanulás mellett. Az új akcióválasztó mechanizmus egyszerre izgalmas és egy kicsit fárasztó is a játék során. Ahhoz, hogy a nekünk tetsző akciókat csinálhassuk, nagyon kell figyelnünk a többiekre, hogy megjósolhassuk, ők mely akciókat fogják választani – ha pl. már nincs pénzük, szinte biztos, hogy termelni akarnak, ha viszont dúskálnak a pénzben akkor a kártyakijátszós akciókat fogják választani - ha logikusan döntenek. De persze mindig ott van bennünk a kisördög, hogy oké ő biztos a termelést választja, akkor én inkább választom a zöld kártyakijátszást… mert telhetetlenek vagyunk, egyszerre akarunk mindent csinálni. Aztán persze kiderül, hogy mindenki ugyanazt az akciót választotta és emiatt semmit nem haladtunk a körünkben, ráadásul a következő körben még nagyobb valószínűséggel választjuk majd ugyanazt a maradék 4 kártyánkból. Nehéz meló ez a terraformálás…

A Mars terraformálása: Árész expedíció

Összességében az Árész expedíciót jó alternatívának tartom abban az esetben, ha nincs elég helyünk a Mars terraformálása nagy dobozos játékhoz, illetve azt előkészíteni is hosszabb idő, főleg kiegészítőkkel együtt. Megkapjuk itt is a kívánt terraformálás adagunkat, de ne számítsunk sokkal rövidebb játékidőre.

Bár őszintén szólva, én kissé monotonnak érzem, hogy csak a kártyák kijátszásából áll a játék, nem versengünk mérföldkövekért, nem terjeszkedünk, nem látjuk, ahogy zöldül-kékül a kezdetben élettelen bolygó - ebben a tekintetben számomra kevésbé tematikus érzetű a játék.

Az új mechanizmus egy kis plusz interakciót visz a játékba, itt nem feltétlenül éreztem azt, hogy „magamban jugijózok”, hiszen a többiek akcióválasztása igen is nagy hatást gyakorol a saját stratégiámra.

Testvéreimmel maradunk az eredeti játéknál, már csak a vizuális élmény miatt is, amit a 3D-s város- és erdőlapkák adnak hozzá. Tény azonban, hogy az Árész új kártyadizájnja, kompaktsága és a jobb komponensminősége elgondolkodtatja az embert. 🙄 Nem beszélve arról, hogy sokat sejtetően a dobozban hagytak helyet a kiegészítőknek, ami mindig egy kis izgalommal tölti el az embert. 😊

Az angol nyelvű Árész expedíció Collector’s Editiont a Társasjátékponttól kaptuk kipróbálásra, köszönjük! 😉 A játék idén érkezik magyarul a Reflexshoptól.Tartalomból

01
Játékmenet
02
Összegzés és vélemény

Hasonló posztok

Heat: lángol a motor, de semmi gáz
Heat: lángol a motor, de semmi gáz
2023. 11. 03.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media