A Társasnavigátornál jártunk - beszélgetés Tamás Rolanddal

A Társasnavigátornál jártunk - beszélgetés Tamás Rolanddal

Blogunk elindítása előtt szinte hetente kölcsönöztünk a Társasnavigátortól. Amikor éppen nem volt előre kiszemelt játék, Roland mindig lelkesen ajánlott az ízlésünknek megfelelőt. Vele beszélgettünk eladói tapasztalatairól és a jelenleg népszerű társasokról, melyek közül egy-kettő le is került a polcról. 😊

Hogyan kerültél a társasjátékok közelébe? Mi volt a fő motiváció a webshop elindításában?

Elsősorban az, hogy szeretem a játékokat. Gyerekkoromtól fogva rendszeresen társasoztam és még többet kártyáztam. Ezek a szokásos dobsz-lépsz mechanikájú társasjátékok (Monopoly, Ki nevet a végén, Hotel, stb.) és a hagyományos magyar- ill. francia kártyával játszható kártyajátékok voltak. Ha jól emlékszem, a 2000-es évek elején találkoztam a Carcassonne-nal és a Catan telepeseivel. 2010-ben kezdtem el dolgozni egy játék-webáruháznál, ahol a rengeteg LEGO, plüssállat, kisautó, Barbie baba és sok minden más mellett társasjátékokat is értékesítettek. Na, onnantól nem volt megállás! Pár évvel később már célirányosan, egy csak társasjátékokat forgalmazó webáruháznál dolgoztam, ahol a szerelem még nagyobb lángra kapott, és egyre jobban megnyílt ez a világ előttem.

Visszatérve a kérdéshez, amikor nézegettem különböző áruházak weboldalait, azt vettem észre, hogy rendkívül elhanyagoltak, és ha nem tudom, mit szeretnék, nem tudok adott feltételek szerint szűrni a játékokra. Hozzá kell tennem, hogy a 2010-es évek elejéről beszélünk, amikor pl. a Reflexshop még nem foglalkozott társasjátékokkal, és még a Gémklubnak vagy a Szellemlovasnak sem újult meg az oldala. Ami sajnos azóta sem változott, hogy ha egy webshopban beírod a dobozon mindig megtalálható paramétereket (játékosok száma, játékidő, életkor), esetleg az adott játék nehézségi szintjét, összetettségét, irreleváns találatokat kapsz. Ez volt a fő szempont a webáruház indításakor, hogy ez jól működjön, segítsünk elindulni.
És bár a többi attribútumon van mit csiszolnunk (a 2021-es év nagy feladata lesz), ez a 4 szűrő remekül működik, legalábbis én meg vagyok velük elégedve.

Játékokat nem csak a webshopon ajánlotok, hiszen nekünk is többször adtatok jó tippeket. Annak, aki bemegy hozzád az üzletbe, mi alapján javasolsz játékot?

Ilyenkor két nagyon fontos kérdés van, ami nélkül nem tudunk továbblépni:
Hányan szoktak játszani?
Miket ismernek?

Az ezekre adott válaszokból már le lehet szűrni, mennyire tapasztaltak. A gyakorlottabb játékosoknak mindig próbálok egy következő szintről vagy egy kicsivel másabb stílust választani, vagy egy-egy általam kihagyhatatlan darabot az adott kategóriából. Akik még csak most ismerkednek a játékokkal, azoknak jöhetnek a Spiel des Jahres nyertes jolly jokerek.

Társasnavigátor.hu - Tamás Roland, Coimbra társasjáték
És az ajánlott társast akár haza is lehet vinni kipróbálni. Miért tartottatok hasznosnak egy ilyen szolgáltatást?

Ti is tapasztaljátok, hogy bődületes dömping van jelenleg a társasjáték-piacon. Még akik napi szinten követik a híreket, ők is kapkodják a fejüket a rengeteg újdonság láttán. Akik pedig most ismerkednek ezzel a hobbival, igazán elveszve érezhetik magukat, és nagyon nehezen tudnak elindulni. És valljuk be, ahhoz azért drágák a társasjátékok, hogy mindent megvegyünk, ami tetszik, aztán csak álljon otthon a polcon, ha mégis csalódtunk bennük valamiért. (Ennek ellenére szerintem abszolút nem drága egy-egy társasjáték, de erről órákat lehet beszélgetni.)

Ebben szeretnénk segíteni, hiszen ha kibérelsz egy játékot, játszol vele egy hétig, utána már el tudod dönteni, hogy érdemes-e megvásárolni, és többször elővenni. Ha pedig melléfogtál, akkor spóroltál egy csomó pénzt, mégis gazdagodtál egy játékélménnyel.

Vannak visszatérő kölcsönzők?

Természetesen, nagy százaléka a kölcsönzőknek visszatérő, hiszen ez tényleg egy nagyszerű lehetőség, és erre hamar ráéreznek az emberek. Egyre többen váltják ki a VIP tagságot is, amivel egy éven keresztül féláron kölcsönözhetnek. Szerencsére sok család is él a lehetőséggel, ahol óvodás-kisiskolás gyerekekkel játszanak a szülők.

A Fesztáv és az Everdell mellett nem lehet elmenni, ha családi társasokról van szó. Mi lehet a Fesztáv népszerűségének oka?

Ezt a két játékot mindig a Parks-szal együtt szoktam emlegetni, hiszen mindhárom játék gyönyörű. Minőségben jóval az átlag feletti alkatrészkészlettel rendelkeznek, mindhárom játékot szuper családi játéknak tartom. A Fesztáv népszerűségét magát értem a családi kategóriában, hiszen a külcsínen kívül jó a mechanika is, de ezt a mindent elsöprő sikert, hogy szinte minden létező díjat bezsebel, nem tudom megmagyarázni. Számomra hiányzik belőle valami. Hiába építünk ki egy jól működő motort a 4. fordulóra, az egyre csökkenő akciólehetőség miatt úgy érzem, hogy mielőtt igazán beindulna a játék, hirtelen vége is van. Plusz a madarakat is legalább 3 kategóriába sorolnám, (ahogy pl. a 7 Csodában 3 korra vannak szétosztva a lapok), hiszen nem mindegy, hogy egy adott madár a játék korai vagy későbbi fázisába kerül-e hozzánk. Na de ki vagyok én, hogy a világ jelenlegi legnépszerűbb játékának átírjam a szabályait? 😊

Társasnavigátor.hu - Tamás Roland, Everdell: Az örökfa árnyékában társasjáték

Szóval a két játék közül nekem az Everdell egyértelműen jobban tetszik, hiszen míg a Fesztáv az egyre kevesebb akció miatt szűkül a játék alatt, az Everdellben nehezen indulunk, de minden évszakban egyre több lehetőségünk lesz, és folyamatosan nyílik a játék. Ez sokkal szimpatikusabb.

A koronavírus miatt a tavasz slágere a Pandemic volt. Érzékeltetek növekedést a társasok iránt a kijárási korlátozás alatt?

Igen, tényleg elfogyott a Pandemic. És meglepő módon a Plague inc. és a Pandemic: Contagion is, amik kicsit hasonlítanak a Pandemichez, azonban itt a vírus oldalán állunk. Március közepén és áprilisban, amikor bejelentették a korlátozásokat, egy rövid ideig óriási kereslet volt a játékokra, szinte az év végi forgalommal megegyező. Aztán ez azóta természetesen visszaállt.

Webshopként titeket kevésbé érintettek a korlátozások, viszont szüneteltettétek a személyes átvételt. Ezt megelőzően jellemző volt, hogy személyesen veszik át a játékokat?

Nagyjából a rendelések 30-40%-át személyesen veszik át. Valószínűleg ez a szám még magasabb lenne, ha nem ilyen „csonka” nyitva tartással lenne lehetőség erre. Úgy érzem, sokan nem szeretnek plusz költséget fizetni a szállításért, és egyre több embernek fontos a környezetvédelem is, inkább eljönnek a rendelésükért tömegközlekedéssel, vagy egyéb módon, még akkor is, ha a rendelésük el is éri az ingyen szállítás határát. A környezetvédelemre egyébként mi is próbálunk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen a kezdetektől mellőzzük a műanyag szatyrot, papírtáskát adunk helyette. Tavaly a buborékfóliás belső csomagolásunkat leváltottuk hullámpapírra, idén pedig már a ragasztószalagunk is papír alapú.

Társasnavigátor.hu - Brass: Birmingham és Brass: Lancashire társasjáték
Látom, vannak szép számmal angol nyelvű játékaitok is, ezeket főleg gémerek veszik? Elriasztja a vásárlót egy nyelvfüggetlen, mégis angol kiadású játék? Hozzájárul egy játék népszerűségéhez, ha megjelenik magyarul is?

Igen, általában a szokásosnál többet játszó emberek veszik az idegennyelvű játékokat, akiknek már „nem elég” a magyar piac. Az a tapasztalatunk, hogy egyre nyitottabbak az emberek az angol nyelvű játékok iránt, de a többséget azért elriasztja. Ha pedig esetleg német vagy francia nyelvű a játék, nagyon nehéz vevőt találni rá. Jó példa erre a Die Crew vagy The Crew, az idei Kennerspiel des Jahres győztes. Nekünk még a német verziót sikerült beszereznünk, elsősorban a díj miatt fogyott is, de miután megjelent az angol verzió, németet már nem vesz senki. Pláne, mióta bejelentették, hogy jövő tavasszal érkezik a magyar kiadás.

Kicsit sajnálom, mert szerintem nyelvtanuláshoz is kiváló lehet egy-egy játék szabályát megtanulni. Én például a Viticulture német verziójával játszva tanultam meg, hogy a Reben a szőlő, pedig régebben szüreteltem Ausztriában.

Szóval igen, sokkal könnyebb eladni a magyar nyelvű verziót minden játékból, és hatalmasat dob a népszerűségén.

Ha már Spiel des Jahres díjat említetted, mit gondolsz, azoknak akik már több társasjátékkal játszottak, érdemes-e követniük ezt a díjat? Nekik marad a Kennerspiel des Jahres?

Szeretem figyelemmel kísérni a díjakat, a Spiel des Jahres mellett a Golden Geeket szoktam még követni, és néha elkalandozok egyéb oldalakra is. Szerintem a Kennerspiel des Jahres is, a nevével ellentétben, egyértelműen a családi kategóriában megjelenő játékokat díjazza. Ennek ellenére az ajánlást vagy jelölést kapottak között rálelhetünk pár összetettebb darabra.

Társasnavigátor.hu - Azul társasjátékok

Spiel des Jahres díjat érzésem szerint azok a játékok kapnak, amiket akkor is elővehetünk, ha átjön a nagyi, vagy pár tapasztalatlanabb ismerős. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak velük érdemes ezekkel játszani, hanem velük IS lehet. Annak ellenére, hogy úgy alakult az életem, hogy mostanában főleg összetettebb játékokkal játszom, bármikor szívesen leülök bármelyik SdJ nyertes mellé is. Sőt, az Azult, Kingdominot, Fedőneveket és a Dixitet magamtól is előveszem.

Kennerspiel des Jahres győztes játékot már nem játszanék a nagyival, de tapasztalatlanabb (értsd: nem szokott társasozni) ismerőssel, vagy 8-10 éves gyerekkel simán.

Az utóbbi évek megjelenéseiből melyik játékot emelnéd ki?

Egyértelműen A Mars Terraformálását, hiszen nemcsak a nemzetközi, de a magyar piacon is hatalmasat robbant. És annak ellenére, hogy egy komplexebb játék, mégis sok új embert bevonzott, és emellett a családi játékok kedvelői közül is rengeteget átlendített az összetettebb játékok irányába.

Társasnavigátor.hu - Tamás Roland, A Mars Terraformálása társasjáték
Lesz még a Marshoz hasonló nagy durranás? Szerinted mi lesz az idei karácsony slágere?

Nem tudom, hogy a Mars sikeréhez hasonlót tud-e valamelyik játék produkálni, de a legnagyobb esélye talán a napokban magyar nyelven is megjelent Brass: Birminghamnek van erre. Nagyon szeretném, ha így lenne, hiszen hatalmas kedvenc nálam is. Ezen kívül az Egy Szép Új Világ és a Tiny Towns szólhat nagyot a magyar megjelenés után. Illetve az egyszerűbb játékok közül érzésem szerint a Draftosaurus is népszerű lesz. Nagy kérdés, hogy mennyivel karácsony előtt érkeznek meg az országba.

Mi is nagyon szeretjük a Brasst, de talán már túl összetett ahhoz, hogy kezdő játékosokat bevonzzon, bár a Marsnál sem számítottunk ekkora népszerűségre. Ki tudja, jövő év végére lehet, hogy a Brass magyar rajongótábora vetekedni fog a Marséval. 🤞 Köszönöm, hogy időt szakítottál ránk és válaszoltál a kérdéseinkre.

Mi is köszönjük a lehetőséget.

Update: Sajnos a Társasnavigátor bezárt 2021 nyarán. Köszönjük a sok kölcsönkapott játékot és ajánlást Rolandnak és Árpinak! 🙌

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, vagy Instagramon!

Erről a társasról itt írtunk még:

10 kedvenc társasjátékunk
Lista03/01/2022

10 kedvenc társasjátékunk

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
Kiegészítők01/09/2022

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium

Végre itt vannak a papagájok is: Óceániai madarak
Kiegészítők06/05/2021

Végre itt vannak a papagájok is: Óceániai madarak