AjánlóListákVéleményRólunk
A legjobb társasok karácsonyra

A legjobb társasok karácsonyra

Vincze Anna
2022. 11. 19.

Ebben a bejegyzésben szeretnénk csokorba fogni 10 játékot, melyeknek mi idén a legjobb társasjátéknak járó díjakat adnánk. Ugyan nem mindegyik idei megjelenés, de jelenleg is aktuálisnak mondhatók egytől-egyig. Igyekeztünk különböző témájú és nehézségű játékokat választani, hogy mindenki találjon a listában kedvére valót. 😊

Gombászás édeskettesben – Fungi

#kétfős #szettépítés #kártyajáték

Bár a Fungi eredetileg 2012-ben jelent meg, idén került a hazai boltok polcaira magyar nyelven (Compaya kiadó) – nem véletlenül, hiszen a játék nemzetközi szinten is sikeresnek mondható.

Fungi kétfős kártyajáték

A Fungiban a játékosok gombaszedők szerepében gombákat gyűjtenek kártyák felhúzásával, a céljuk pedig, hogy az azonos típusú gombákból finom vacsorát főzzenek. A játékban vannak serpenyő kártyák, amelyekre a kézben összegyűlt gombaszettjeinket (minimum 3 azonos kártya) játszhatjuk ki. A kártyákból mindig egyszerre 8-at látunk a kínálatban, ebből az első kettő (lábunk előtt lévő gomba) mindig ingyenesen vehető fel, míg a távolabbi gombák 1-1 bot (mivel le kell értük járni a lábunkat) befizetésével szerezhetők meg. Minden gombafajhoz tartozik egy különleges kártya, a teliholdkor leszedett gomba (az éjszaka kártyákkal szerezhető), amely két normál gombának számít a sütéskor, és dupla pontot ér.

Fungi kétfős kártyajáték

A játékban sokféle különleges gombafaj van, azonban vigyázzunk, a kevesebb néha több – a játékosok kézlimitje maximum 8 kártya (minden kosárral kettővel növelhető), tehát erősen meg kell fontolni, milyen gombákat gyűjtünk, hiszen a főzéshez legalább három darab szükséges – csak úgy pedig nem dobhatunk el kártyát a kezünkből! A Fungi társasjáték egy igazán taktikus kis kétfős gyöngyszem, ahol a legnagyobb fejtörést mindig az okozza, milyen kártyát gyűjtsünk és milyen ütemben „szedjük le” illetve süssük meg a gombákat. Összevárjunk többet a több pontért? Vagy süssük meg amilyen gyorsan csak lehet, hogy ne foglalja a helyet a kezünkben? 😉

Játékosszám: 2 fő
Összetettség: egyszerű


Virágvarázs – a kedvenc szettépítős játékunk (még mindig)

#szettépítés #kártyajáték #virágok

A Virágvarázsról már sok szó esett a blogunkon, nem véletlenül. Ez a játék hatalmas kedvencünk lett, és idén is aktuális, hiszen megjelent magyarul a Vagabund kiadó gondozásában a Kora Tavasz minikiegészítővel együtt.

Virágvarázs családi társasjáték

A Virágvarázs egy szettépítős kártyajáték, ahol egy virágoskertben sétálva szebbnél-szebb virágokat gyűjtögetünk, hogy a 3. nap végére mi szerezzük meg a legtöbb pontot. A játék érdekessége, hogy a játékossorend minden körben változik, attól függően, ki hányadik sorban lévő kártyát választotta a tablóról. A játékban 5 fajta virágot találunk (tulipán, krizantém, pipacs, liliom és százszorszép), ezekből 5 színváltozat kerül elő, és egy-egy virágon lehetnek rovarok is. Pontokat szerezhetünk a közös célkártyákból (pl. gyűjts össze két tulipánt és egy méhet), a csokor-kártyákból, a szobrokból, a kavicsokból vagy a kívánság-kártyákból, amelyek a kártyáinkat típusonként pontozzák (pl. a lila kártyák után, a különböző rovartípusokért szerzünk pontokat). Egy szemet gyönyörködtető, könnyed kártyajáték, ami szólóban is élvezetes. A minikiegészítővel pedig minden játékos három egyszer használható különleges akciót kap, amivel kártyákat cserélhet meg a tablón vagy megnézheti a lefordított kártyákat is.

A Virágvarázsról itt olvashattok bővebben.

Játékosszám: 2-4 fő
Összetettség: egyszerű


Trónok harca kicsiben: Oriflamme

#rejtett szerepek #partyjáték

Az Oriflamme a listánkon egy kicsit kakukktojás, hiszen 2019-ben jelent meg (azóta egyébként több variánsát is kiadták), de úgy éreztük, nálunk a party kategóriát még mindig viszi, és relatíve kevés szó esik róla a legtöbb fórumon, így most egy kicsit reflektorfényben sütkérezhet. 😊

Oriflamme partyjáték

Az Oriflamme-t én valamiért mindig a Trónok Harcához kötöm, talán azért, mert a játékosok különböző házak karaktereit irányítják (még a címerek is stimmelnek: sárkány, kraken, griff…) és az intrikáé, vagyis leginkább a hátbaszúrásé a főszerep. A játékosok 10 karakterkártya közül véletlenszerűen 7-et kapnak a játék elején, ezekkel játszanak 6 fordulót. Minden fordulóban a játékosok 1 kártyát választanak a kezükből és azt lefordítva az asztalra, tetszés szerinti sorrendben lerakják, tulajdonképpen mindig a megkezdett sor elejére vagy végére lehet rakni az újabb kártyákat.

Miután mindenki rakott egy kártyát, végigmegyünk rajtuk sorban (a címer elárulja, ki rakta le az adott kártyát) – aki szeretné, megfordítja a kártyáját és végrehajtja a karaktere képességét, aki pedig még inkább kivárna, az kap a lefordított kártyájára egy győzelmi pontot érő tokent. Később az aktiválásért ez a kártya a rajta felgyűlt pontokat adja. Igen ám, de vannak olyan cseppet sem békés karakterek, amelyek képesek kiiktatni más kártyákat (pl. katona, íjász – a gyilkolásért ők pontokat szereznek). Nem csak gyilkolással lehet azonban előre jutni, a trónörökös például akkor kap pontot, ha ő az egyetlen trónörökös a sorban, a kém az a szomszédjaitól lop egy pénzt és így tovább. Miután minden kártyán végigmentünk, kezdődik a következő kör, amikor szintén hozzáteszünk a sorhoz elölről illetve hátulról kiegészítve azt – majd balról jobbra újból végigmegyünk a kártyákon, így egy kártya akár 6-szor is aktiválódhat a játék során, ha csak ki nem iktatják.

Oriflamme partyjáték

Az Oriflamme egy sokat nevetős, rejtett szereplős játék, kicsit az Álarcosbálra, vagy a Szerelmeslevélre hajaz. Partyjátékként félig állja meg a helyét, mert sajnos csak maximum 5-en játszható, de cserébe egy-egy játék gyorsan lemegy belőle. 😊

Játékosszám: 2-5 fő
Összetettség: egyszerű


Cascadia – az új Carcassonne

#mintázat-építés #lapkalehelyezés #absztrakt

A Cascadia vadvilága a tavalyi megjelenése óta komoly babérokra tört, a világranglista absztrakt játékai között az 1. helyet, a családi játék kategóriában az 5. helyet harcolta ki magának. A Cascadiára fokozottan igaz: ezzel a játékkal nem tudsz mellényúlni ha ajándékba adod, egyszer muszáj kipróbálni, akárcsak a Carcassonne-t!

Cascadia családi társasjáték

A Cascadia-ban a játékosok különböző élettereket építenek (erdő, mező, sivatag, tenger, hegyvidék) és ezeken állatpopulációkat hoznak létre. Az élettereket hatszöglapkák, az állatokat színes korongok formájában szerezzük. A játék egy egyszerű lapkalehelyezős játék, akárcsak a Carcassonne, viszont itt mindenki a saját világát építi és igyekszik olyan elrendezésben lerakni az 5 különböző állatfajt (medve, szarvas, róka, lazac, sólyom), hogy azok a lehető legtöbb pontot érjék. Azt, hogy az adott állatfaj milyen alakzatban hány pontot ér, a játék elején felhúzott pontozókártyák döntik el.

Az állatok megfelelő mintázata mellett még arra is érdemes figyelni, hogy az azonos tereptípusokat egymás mellé helyezzük (bár nem kötelező így építkezni), hiszen a játék végén a legnagyobb egybefüggő tereptípusok is plusz pontokat érnek, sőt jutalompontokat kap, az a játékos, aki ezekből a legnagyobbat építette meg. A játék szóló módjához különböző kihívásokat találunk a szabálykönyvben, így egyedül játszható szoliterként is megállja a helyét.

A Cascadia-ról itt olvashattok bővebben.

Játékosszám: 2-4 fő
Összetettség: egyszerű


Egy játék amatőr csillagászoknak: Astra

#firkálgatós #szettépítős #csillagképek

Az Astra egy szettgyűjtögetős társasjáték, ahol csillagászokként az égboltot pásztázva csillagképeket fedezünk fel. A játéktér közepére mindig újabb csillagkép-kártyákat húzunk fel, melyeknek a csillagjait egyesével kell berajzolgatni a játékosoknak. Ahhoz, hogy csillagokat rajzolhassunk be, csillagport kell költenünk a készletünkből – és az, hogy melyik csillagképhez rajzolunk hozzá, csak rajtunk múlik: elkezdhetünk egy “üreset is”, illetve folytathatjuk mások munkáját.

Astra absztrakt társasjáték

Ha egy csillagkép elkészül, a kártyát az a játékos kapja, aki befejezte a rajzolást, viszont mindenki, aki hozzájárult a csillagkép felfedezéséhez, különböző bónuszokat kap (a játékosok színes filctollakkal játszanak, így utólag meg lehet mondani, ki rajzolt a kártyákra). Így juthatunk csillagporhoz, távcsövekhez, így növelhetünk a csillagpor-termelésünkön, vagy a csillagképekből álló tablónk maximális méretén (a bölcsesség-sáv, hogy „hány csillagképet tudunk fejben tartani” 😊). A megszerzett csillagkép biztosít a tulajdonosának valamilyen akciót/képességet, amelyet a játékos a körében aktiválhat. Minden csillagkép valamilyen elemhez kötődik (tűz, víz, szél, föld). Amikor a játékos használja a csillagkép akcióját, elforgatja a kártyát – újra aktiválni csak akkor lehet majd, ha éppen az adott elem „fordulójánál” járunk, így az időzítésnek fontos szerepe van a játékban.

Amikor a játékosnak elfogyott a csillagpora (tehát elméletileg nem tud rajzolni), választhatja a pihenés akciót, amikor is a termelésének megfelelő csillagport gyűjti be, illetve az éppen aktív elem (pl. tűz) csillagkép-kártyáit visszaforgathatja, vagyis újra aktiválhatja. A játék akkor ér véget, ha a csillagkép-pakliból elfogy megadott számú kártya, tehát elérünk a játék végét jelző kártyához; végezetül mindenki a csillagképeihez tartozó elemek szettjei után kap pontokat.

Astra absztrakt társasjáték

Az Astra egy kellemes, szinte félkooperatív játék, ahol szinte biztos, hogy egymás munkájába fogunk belekontárkodni, de a jó hír, hogy akkor is jól járhatunk, ha egy kiszemelt csillagképet elhappolnak előlünk. A játékban fontos az időzítés, a csillagkép-kártyát újraaktiválása miatt nem mindegy, hányadik körben fogy el a csillagporunk. A játék igényes és szemet gyönyörködtető grafikával rendelkezik, és nem utolsó sorban, valódi csillagképek jelennek meg bnne, így az általános műveltségünkhöz is hozzájárul. 😊

Játékosszám: 2-5 fő
Összetettség: közepes


Egy játék félprofi csillagászoknak: Az X bolygó nyomában

#dedukció #applikáció-vezérelt

Ha egy kompetitív dedukciós játékra vágytok, akkor az X bolygó nyomában társast nektek találták ki! A játék 2020-ban jelent meg angol nyelven, magyarul idén hozza a Gémklub. A játékban az X bolygót keressük az éjszakai égbolton, azzal a csavarral, hogy applikáció-vezérelt, tehát szükségetek lesz a telefonotokra ahhoz, hogy információkat kapjatok a különböző égitestek elhelyezkedéséről, és előbb-utóbb kikövetkeztessétek az X bolygó helyzetét.

Az X bolygó nyomában stratégiai társasjáték

A játékosok célja tehát, hogy az égbolt 12 szektorra osztott térképén megtalálják az X bolygót. Az 12 szektorból mindig 2-ben van üstökös, 4-ben aszteroida, 1-ben törpebolygó, 2-ben gázfelhő, 2 teljesen üres, a maradék egyben pedig az X bolygó található. Alapvetően minden játékos önállóan dolgozik, különböző kérdéseket tesz fel az applikációnak, pl. az 1-7 szektorok között hány szektorban van üstökös? stb. mely kérdésekre a válaszok nem publikusak, tehát mindenki magának jegyezgeti le az információkat.

Az X bolygó nyomában stratégiai társasjáték

Igen ám, de az X bolygóról sosem tudunk konkrét információkat nyerni, mert minden lekérdezéskor üres szektorként jelenik meg. Vannak azonban különböző logikai szabályok az objektumok elhelyezkedésére vonatkozóan - egyesek állandóak, másokat partiról-partira az app variál - amelyekből előbb-utóbb ki lehet következtetni, hol van az a bizonyos X bolygó (pl. az aszteroidák vagy párban vagy négyesével helyezkednek el, az X bolygó mellett sosem lehet törpebolygó stb.) A játékban időről-időre konferenciákon publikációkat nyújthatunk be az egyes szektorokra vonatkozóan, mikor már pontosan tudjuk, milyen égitest található bennük - azonban csak óvatosan, hiszen néhány kör múlva ezek publikus információk lesznek, és sokat segíthetünk az ellenfeleinknek a megoldásban…

Az X bolygó nyomában gyakorlatilag egy felturbózott Sudoku, amiben a játékosok időről időre információkat osztanak meg egymással a haladásukról. A játék nehézsége az applikációban úgy állítható be, hogy mennyi „kezdőinformációt” kapunk a szektorokról – éppen úgy, mint a Sudokuban az előre beírt számok. A játék vége mindig izgalmas, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az nyer, aki elsőként megtalálja az X bolygót! A játék ügyes mechanizmusainak köszönhetően, az utolsó körben mindenki tippelhet a megoldásra, és ha mások többet publikáltak, mint az első helyesen tippelő játékos, még az is lehet, hogy ők viszik el a pálmát! 😉 A játék ketten is rendkívül élvezetes, nekünk az egyik kedvenc játékunk még mindig.

Játékosszám: 2-4 fő
Összetettség: közepes


Sárkányok és cukiság? Lángművesek!

#munkáslehelyezés #gyűjtögetés

A Lángművesek egy idei megjelenésű, mesebeli kis rajzokkal ellátott, gyűjtögetős társasjáték. Ahogy az manapság egyre inkább divat, a cuki megjelenés nem szabad, hogy megtévesszen minket – a játék nem gyerekeknek szól (bár ők is játszhatják), felnőttként is jó élményt nyújt, nem is beszélve a taktikai lehetőségekről.

Lángművesek családi társasjáték

A gyűjtögetés szó helyett elég nehéz volt bármi mást találnom, hiszen a játékban gyakorlatilag tényleg ez történik. A sárkányok városában minden játékos egy sárkányt alakít, akik különböző boltokba látogatnak el, nyersanyagokat gyűjtenek, amelyekből végül pontokat érő kártyákat vásárolnak. A játékos a körében a sárkányfiguráját (munkását) lehelyezi valamelyik boltba (akciómezőre), ahol kétféle akció közül választhat: begyűjtés vagy bűbájolás.

Begyűjtés során a bolt és a benne dolgozó kézműves sárkányok által felkínált árukat vehetjük el a közös készletből (hús, kenyér, kristály, vas, növény vagy bájital), kijátszhatunk egy kézműves sárkányt a boltba, majd aktiválhatjuk valamelyik sárkány, illetve a bolt képességét is (ezzel általában további nyersanyagokhoz juthatunk).

Ha pedig a bűbájolás akciót választjuk, akkor vehetünk a nyersanyagainkból egyet a kirakott bűbájkártyák közül (amelyek azonnal győzelmi pontot érnek) és azt az adott bolthoz tehetjük (ez mindig csak ugyanolyan ikonú bűbáj lehet, mint maga a bolt). Ezután pedig az összes boltban lévő kézműves sárkány képességét aktiválhatjuk, vagyis „feltüzelhetjük” a sárkányokat. Ha egy olyan boltot látogatunk meg, ahol már egy másik játékos bábuja áll, fizetnünk kell neki egy tetszőleges nyersanyagot. A játék során, ha egy bolt betelt, egy további bolttal bővíthetjük a várost. Ezen kívül minden játékos szerezhet tetszőleges számú egyéni célt, amelyeket a játék közben teljesíthetünk, szintén győzelmi pontért.

Lángművesek stratégiai társasjáték

Összefoglalva, a Lángművesek egy szép és hipercuki grafikával ellátott, könnyed kis stratégiai játék, amelyben nyersanyagokat gyűjtögetünk munkáslehelyezés révén, és különböző akciókat aktiválunk annak érdekében, hogy a nyersanyagainkat a lehető legtöbb győzelmi pontra tudjuk beváltani. A játék nyelvfüggő (a legtöbb információt szövegekből nyerjük) emiatt 10 éves kortól ajánlják.

Játékosszám: 1-5 fő
Összetettség: közepes


Köszöntünk a Holdon, avagy sztorialapú bingózás

#bingó #kampány #flip-n-write

A Köszöntünk a Holdon társasjáték a trilógia (Köszöntünk álmaid városában, Köszöntünk Las Vegasban) befejező része. A játékban a már jól megszokott flip and write mechanizmus alapján 1-15-ig számozott kártyákat csapunk fel hármasával, majd minden játékos ezek közül egy számot beír a saját táblájára. Általában soronként növekvő sorrendben kell beírni a számokat (át is ugorhatunk számokat), de az alapszabályokat a trilógia harmadik része sokat variálja. A számok beírása mellett különböző akciókat is végrehajthatunk a választott számkártya típusától függően. A játék akkor ér véget, ha valaki teleírta a tábláját vagy ha valaki az összes megengedett hibázási lehetőségét (általában 3) eljátszotta.

Köszöntünk a Holdon társasjáték

A Köszöntünk a Holdon a trilógia csúcspontjának mondható, hiszen ebben a dobozban nem csak a kampány módot kapjuk újdonságként (tehát egy történetet követünk végig több játszmán keresztül), hanem 8 egyedi grafikával ellátott pályát is! A legizgalmasabb nem is a grafika, hanem hogy mindegyik pályán más szabályok szerint írjuk be a számokat, és egész más gondolkodást igényelnek. A játék ügyesen építi fel az 1. pályától a 8.-ig a nehézséget, a képességek is fokozatosan válnak egyre összetettebbé pl. az 1. Kilövés táblán a színekhez még nem tartoznak képességek, kvázi az alapmechanizmus elsajátításának tekinthető, míg a 2. pályán beérkezik a klasszikus mechanizmus vagyis magunknak szakaszolunk, tehát az 1-15-ig számozást bármikor újraindíthatjuk a táblán. A játékban még nagyon megfogott az is, hogy gyakorlatilag kampány nélkül is erősen tematizált (és persze anélkül is játszható), az első pályán az űrhajónkat töltjük fel, a másikon a Holdra utazunk, a harmadikon elkezdünk a Holdon terjeszkedni, a negyediken nyersanyagokat bányászunk és így tovább.

Köszöntünk a Holdon társasjáték

A dobozban egyébként van anyag, ha azt vesszük, hogy benne vannak az „alapjáték” kártyái, mind a 8 pályához 6-féle küldetés, 24 db kétoldalú tábla (8 pálya 6 játékos részére) és emellett még a kampányfüzet, a szóló mód pakli, illetve a kampányhoz tartozó különleges kártyák. A játék hatalmas előnye, hogy egy-egy parti 20-30 perc alatt lemegy így kvázi bármikor felállhatunk mellőle. Nagyon örülök, hogy a játék végre letörölhető (és minőségi!) táblát és filceket kapott, így nem kell folyamatosan egy papírtömbből tépkedünk a lapokat. Az újrajátszhatóság pedig hatalmas, a több tábla és a többféle kampány miatt is.

Játékosszám: 1-6 fő
Összetettség: közepes


Arnak elveszett romjai – a feeling még mindig verhetetlen

#munkáslehelyezés #pakliépítés #expedíció

Az Arnak elveszett romjait mindenképp a legjobb tematikus játékok között érdemes említeni, hiszen remekül megidézi az Indiana Jones filmek hangulatát, egy ismeretlen világ felfedezésének élményét adja. A családi társasjátékok világranglistáján jelenleg 3. helyezett, megelőzve az Everdellt és a Cascadiát. Aktualitása, hogy idén jelent meg magyarul az Expedícióvezetők kiegészítő, ami az amúgy is szuperül sikerült alapjátékot még zseniálisabbá tette az aszimmetrikus karakter-képességek bevonásával.

Arnak elveszett romjai családi társasjáték

Az Arnak elveszett romjai egy igazán sokszínű stratégiai játék, amely a munkáslehelyezést összeköti a pakliépítés mechanizmusával: az akciókat itt tehát vagy kártyák kijátszásával, vagy munkások lehelyezésével hajthatjuk végre. A játékosok Arnak szigetének felfedezésére expedíciókat indítanak, utazásuk közben különleges tárgyakhoz és ereklyékhez jutnak, melyek megkönnyítik a boldogulásukat ezen a furcsa helyen. Az új területek felfedezésekor mindig egy-egy őrzőbe (szörnybe) botlunk, amely mintegy elátkozza az újonnan felfordított akciómezőt úgy, hogy az ide érkező játékosok mindig egy mínusz pontot érő, értéktelen kártyával duzzasztják a paklijukat. A szörnyek legyőzéséhez számos különleges nyersanyag összegyűjtésére van szükség, ám ezek jól jöhetnek a kutatás sávon is, ahol ha lemaradunk, biztosan nem számíthatunk győzelemre a játék végén! Egy remekül dizájnolt társasjáték, kitűnő minőségű komponensekkel, bőven megugorható szinten azoknak, akik a könnyű családi társasjátékoknál egy kicsivel többre vágynak.

Arnak elveszett romjai családi társasjáték - Expedícióvezetők

Az Expedícióvezetők kiegészítővel különböző képességekkel rendelkező karaktereket, így egészen eltérő stratégiákat próbálhatunk ki: van itt olyan szereplő, aki egy plusz munkással kezdi a játékot, míg egy másik a munkásait többször is felhasználhatja, de vannak karakterek, akik az eszköz- vagy épp az ereklyekártyák gyűjtésére specializálódnak. Igazi kihívás jelenthet az Arnak szerelmesei számára annak feltérképezése, hogy a különböző karakterekkel hogyan alakítható ki a nyertes stratégia. 😊

Játékosszám: 1-4 fő
Összetettség: közepes


Állatkertépítés a terraformálóknak: Ark Nova

#akcióválasztás #állatfajok #állatkert

Az Ark Nova az idei év az egyik legjobban értékelt magyar nyelven megjelent társasjátéka. Mondhatni az új Mars Terraformálása, hiszen összetettsége elég hasonló, a sikerében pedig trónbitorló: jelenleg a világranglistán már 4. helyre száguldott, megelőzve ezzel A Mars Terraformálását. Csak ne lenne az a fránya csúnya borítója – bár a Mars után azt hiszem még ezt is megbocsátjuk egy igazán jól sikerült játéknak. Mondhatni, végre kapott Földünk sokszínű állatvilága is egy jól tematizált, kellően mély stratégiai társast.

Ark Nova stratégiai társasjáték

Az Ark Novában a játékosok egy-egy saját állatkertet építenek, a játékostáblákra lehelyezett lapkák egy-egy kifutót jelölnek, amelyet átfordítunk a „foglalt” oldalára, ha kijátszunk egy állatkártyát, és kvázi beleköltöztetjük azt. A játék lényege azonban nem az, hogy jól megtöltsük az állatkertünket, hanem hogy lehetőleg minél jobban hozzájáruljunk az élővilág fenntartásához, megőrzéséhez – az ún. természetvédelmi sávon akkor kapunk pontokat, ha pl. különböző veszélyeztetett állatokat óvunk meg a kipusztulástól az állatkertünkben, vagy ha adott esetben visszaengedünk egy állatot a természetbe. A játékban különböző partneri együttműködéseket alakíthatunk ki más kontinensek állatkertjeivel, így olcsóbban juthatunk a helyi, jellegzetes fajokhoz. A játék akkor ér véget, ha egy játékosnak a két pontszámlálón (vonzerő pontok az állatok után, természetvédelmi pontok a projektek után) egymással szemben haladó bábuja találkozik, vagyis ha elég sok állata van, de közben kiemelt figyelmet szentelt a természet megóvására, a fajok fenntartására is.

Ark Nova stratégiai társasjáték

Az Ark Novát egyedül talán jól tematizáltságában és sikerében lehet a Mars terraformálásához hasonlítani, a játékmenet azért egészen máshogy néz ki. A játékosok körönként egy akciót választhatnak ki az 5 akciókártyájuk közül – új kifutókat építhetnek az állatkertben, új állatokat költöztethetnek az állatkerjükbe, partneri kapcsolatokat alakíthatnak ki/természetvédelmi projektekben vehetnek részt, szponzorokat szerezhetnek vagy új kártyákat húzhatnak a kezükbe. A játék érdekes stratégiai döntéseket rejt magában, például, hogy mely akcióinkat fejlesztjük és milyen sorrendben (az 5-ből csak 4-nél van erre lehetőségünk), illetve hogy hogyan tudunk egyszerre a lehető legtöbb természetvédelmi projektben résztvenni, és minél több vonzerőt szerezni újabb és újabb állatok befogadásával.

Az Ark Novát jelenleg sajnos csak angolul lehet beszerezni, viszont decemberben érkezik a magyar újranyomás.

Játékosszám: 1-4 fő
Összetettség: nehéz


Összegzés

Karácsony előtt mindenki őrülten keresi a tökéletes ajándékot. Azonban ahhoz, hogy a társasjáték amit ajándékozunk, tökéletes legyen, érdemes előre tájékozódni a kiszemelt játékról (főleg az összetettség, és az ajánlott játékosszám tekintetében – youtube videók, facebook csoportok és blogok anyagában), hiszen a legnagyobb öröm mégiscsak az, ha az ajándékozott, ideális játék nem csak karácsonykor, hanem később év bármely napján az asztalra kerül. 😊

Megjegyzés: Nem volt alkalmunk idén kipróbálni, de gyaníthatóan ezen a listán lenne a helyük: Végtelen tél, Tiletum, Faművesek (Woodcraft). Illetve idén a legnagyobb kedvencünk, de sajnos még nem kapható, a Turing Machine. 🤩Tartalomból

01
Gombászás édeskettesben – Fungi
02
Virágvarázs – a kedvenc szettépítős játékunk (még mindig)
03
Trónok harca kicsiben: Oriflamme
04
Cascadia – az új Carcassonne
05
Egy játék amatőr csillagászoknak: Astra
06
Egy játék félprofi csillagászoknak: Az X bolygó nyomában
07
Sárkányok és cukiság? Lángművesek!
08
Köszöntünk a Holdon, avagy sztorialapú bingózás
09
Arnak elveszett romjai – a feeling még mindig verhetetlen
10
Állatkertépítés a terraformálóknak: Ark Nova
11
Összegzés

Hasonló posztok

Karácsonyi társasjáték ajánló 2023
Karácsonyi társasjáték ajánló 2023
2023. 12. 05.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media