AjánlóListákVéleményRólunk
Karácsonyi társasjáték ajánló 2023

Karácsonyi társasjáték ajánló 2023

Vincze Anna
2023. 12. 05.

Nyakunkon a karácsony, és aki örömét leli a társasjátékban az biztos, hogy elgondolkozott már azon, hogy másoknak is ezzel szerezne örömet. Jó hírünk van: idén is készültünk nektek egy tematikus válogatással. Észrevehettétek, hogy kevésbé volt aktív a blog az elmúlt időben, de ezt igyekszünk pótolni: több olyan játékkal is találkozhattok a listában, amelyeket nem mutattunk be még a blogon, de ettől még nem szeretnénk, ha lemaradnátok róluk.

ketfos

Föld és Víz

#lapkalehelyezés

Föld és Víz társasjáték

A Föld és Víz egy pofonegyszerű lapkalehelyezős társasjáték: kicsit olyan, mintha egy „Carcassonne-párbaj” lenne. Úgy építünk egy hatalmas térképet, hogy az egyik játékos a Vízzel van a másik pedig a Földdel: az első játékos célja, hogy minél több egybefüggő és lezárt tavat/tengert alkosson, a második játékos pedig természetesen minél több/nagyobb szigetet akar létrehozni. Minden lapkán van föld és víz is, szóval akarva-akaratlanul segítünk az ellenfélnek is, persze az már rajtunk múlik, hogy milyen mértékben… 😉 A legjobb, hogy a játék akár 4 főre is kiegészülhet, így csapatban is játszható – és úgy is nagyon élvezetes!

Lombkorona

#szettépítés

Lombkorona kétfős társasjáték

Forrás: Gémklub

A Lombkorona ugyan nem idei megjelenés, de számunkra egy teljesen újonnan felfedezett „hidden gem”. A játékosok egy-egy esőerdőt építenek égbenyúló fákkal, valamint különleges növény- és állatfajokkal. Minden körben a játékos három paklit nézhet meg egymás után, és megtarthatja valamelyiket – ám a pakli, amit elpasszolt ahhoz már nem térhet vissza, sőt, ekkor hozzáadódik plusz egy kártya a következő játékos körére. A játékban igyekszünk minél magasabb fákat építeni, minél jobban egyensúlyban tartani az esőt és a napsütést, minél több növény- és állatszettet gyűjteni, miközben elkerüljük az erdők között terjedő betegséget vagy tűzvészt… Mindez egy rendkívül jól kigondolt játékmenetben, talán mondhatni, egyedülálló tematikával.

Splendor Párbaj

#szettépítés #verseny

Splendor Párbaj kétfős társasjáték

A Splendor Párbaj a népszerű Splendor társasjáték kétfős változata. Aki nem ismerné a Splendort, itt drágaköveket kell gyűjteni folyamatosan építkező jelleggel, hiszen a drágakő-korongok bizonyos kombinációjával új, állandó drágaköveket veszünk (kártyák), és így jutunk el az egyre drágább, pontokat érő drágakövekig/ékszerekig. A kétfős változat újítása, hogy a korongokat egy tábláról vehetjük el, bizonyos megkötések mellett. Emellett behozza a játék a koronákat (nem csak pontokkal, hanem koronákkal is nyerhetünk), illetve a dzsóker-kártyákat is.

party

Kulcskérdés

#asszociáció

Kulcskérdés partyjáték

Party-játék kategóriában nagy kedvencünk lett a Kulcskérdés, egy asszociációs játék, amelyben szimbólumkártyákkal próbálunk utalni az asztalra kihelyezett 8 híres személy valamelyikére. Ez elsőre ijesztő lehet, de higgyétek el, a játék egyáltalán nem a műveltségről szól, híres sportolók és színészek mellett ugyanúgy előfordulnak rajzfilmfigurák, fantasy-hősök, magyar celebek is. Ami a legviccesebb az az, hogy a végtelenül egyszerű piktogramokkal hogyan lehet kihozni egy személyleírást? Ezt a játékot minden alkalommal nagy kacagás kíséri, a legjobb pedig, hogy a feladványokat egyszerre csinálja minden játékos, gyakorlatilag nem kell benne várakozni.

Részletesebb ajánlónkat itt olvashatjátok a játékról.

Hallatlan

#rejtett szerepek

Hallatlan partyjáték

Forrás: Big Potato Games

A Hallatlan egy pofonegyszerű rejtett szerepes partyjáték, ahol mindenki, kivéve egy játékost, kap egy hal formájú kártyát, mely lehet piros vagy kék színű (ez titkos információ). Az a játékos, aki nem kapott halat, felolvas egy kérdést, amire a helyes válasz a kártyája túloldalán olvasható. Aki kék halat kapott, ezt a helyes választ kell felelnie a kérdésre (1 személy), míg a többiek, akik pirosak, blöffölnek. A kérdező feladata pedig, hogy a sok félrevezető/agyament válasz közül kihámozza a helyes választ, tehát megtalálja a kék játékost. Természetesen egyik kérdés sem általános műveltség, hiszen pl. ki gondolná, hogy a kérdésre: Milyen múzeum van Tadzsikisztán fővárosában? - a helyes válasz az, hogy hajmúzeum… 😄 A szórakozás tehát itt is garantált!

Foxy

#memória

Foxy partyjáték

Forrás: BGG

A Foxy egy trükkös memóriajáték, amelyben a feladatunk hogy az egymás után felcsapott kártyákon látott állatokat megjegyezzük, és el tudjuk mondani, eddig hányszor szerepelt az adott állat. A játékhoz véletlenszerűen összerakott 20 db-os pakli 4 féle helyszínnel rendelkező kártyát tartalmaz (farm, óceán, szavanna, erdő). Mindegyik kártyán 1-2 ott élő állat, illetve a macska szerepelhet. Ha például felcsapunk egy kártyát, amin egy macska és egy delfin van, mindenkinek meg kell tippelnie, hány macska és delfin fordult elő eddig a játékban. Ha nem tudunk pontos számot mondani, nem kapunk duplapontot, sőt, ha felüllicitálunk, akkor egyáltalán nem is szerzünk pontot. Egy gyors, pörgős, ötletes kis játék, garantált siker kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 😊

csaladi

Utazás a múltba

#szettépítés #gyűjtögetés

Utazás a múltba családi társasjáték

Az utazás a múltba egy szettépítős társasjáték, ahol a célunk, hogy időutazóként történelmi eseményeket gyűjtsünk, időszámításunk előtt 37 000-től 1994-ig. A játékot három napon (fordulón) keresztül játsszuk, és bár mindhárom nap lefedi a teljes időskálát, a századok gyakorisága változó (az első pakliban több az időszámításunk előtti időpont, az utolsó pakliban a hangsúly pedig már a XX. századon van), ezért némi előre tervezést igényel a gyűjtögetés. A játékban nem csak az évszám-kártyákra, hanem az ötféle erőforrásra is figyelnünk kell, hiszen egy évszámkártya megszerzésekor erőforrásokat is szerzünk, melyek bizonyos kombinációkban pontokat érnek a játékostáblánkon. Könnyed családi szórakozást kínál a játék, amelyben az évszámokhoz tartozó történelmi eseményekről is olvashatunk minden kártyán. Az már csak bónusz, hogy prémium komponensek és egy playmat is jár a magyar kiadáshoz.

Dorfromantik: A társasjáték

#lapkalehelyezés #kooperatív #kampány

Dorfromantik: A társasjáték családi társasjáték

A Dorfromantik egy lapkaleheyezős kooperatív társasjáték, amelyben egy hatalmas térképet építünk közösen, miközben igyekszünk minél több küldetést teljesíteni. A küldetésekben bizonyos területtípusokból (erdő, búzatábla, város, vasút, folyó) 4-6 db-ot a küldetéslapkával érintkezően kell lehelyeznünk. A játék nehézsége, hogy a vasutak és a folyók csak folytatólagosan helyezhetők le, míg a másik három területre nincs ilyen kikötés. Minél több küldetést teljesítünk addig, amíg elfogy az összes lapka, annál több pontot kapunk. A játékhoz jár egy kampányfüzet is, melybe a pontjaink felvezetésével újabb lapkákat és feladatokat szabadíthatunk ki a játék dobozában lévő titokzatos kis papírdobozokból, így minden alkalommal valami új játékelemet próbálhatunk ki. Egy kihívást jelentő családi kampányjáték, melybe kooperatív jellege miatt akár a kicsik is becsatlakozhatnak.

SCOUT

#kártyajáték

Scout partyjáték

A SCOUT alapjaiban a Rabló römire hasonlít, tehát a kezünkben lévő lapoktól úgy kell megszabadulnunk, hogy sorozatokat alkotunk a kártyákból és ehhez a mások által lerakott kártyákat is felhasználhatjuk. A SCOUT csavarja, hogy minden kártyán két számot találunk, illetve a kezünkbe felvett lapok sorrendjén nem változtathatunk! A játék során a célunk, hogy megszabaduljunk az összes kártyánktól úgy, hogy az előző játékos által kijátszott lapot/sorokat megütjük (erősebb sorral vagy párral). Ha nem tudjuk megütni az előttünk lerakott kártyákat, egyet felvehetünk közülük a kezünkbe - ezt viszont olyan orientációban, és oda tesszük a kezünkbe, ahova csak akarjuk. A játék hatalmas előnye a picike doboza, így bárhova magunkkal vihetjük (kocsmába, házibuliba, utazáskor).

halado

Az erdő

#tablóépítés #kártyajáték

Az erdő társasjáték

Forrás: Gémklub

Az erdőben a játékosok fákat, illetve a fák köré állat és növénykártyákat gyűjtenek olyan kombinációban, hogy az minél több pontot érjen. Minden típusú fa másként ad pontot, ezen kívül pedig rengeteg erdei állatfaj bukkan fel a játékban, amelyeket szettben gyűjthetünk. A körünk során felhúzhatunk két új kártyát a kezünkbe, vagy kijátszhatunk egy kártyát a tablónkra: bizonyos kijátszott kártyákért pedig kártyákkal kell fizetnünk, vagyis el kell dobnunk 1-2 kártyát a kezünkből és azt a közös kínálatba helyezni, ahol aztán a többi játékos számára szabad préda lesz. Utazz akár a pillangókra vagy a szarvasokra, gyűjts rókákat és nyulakat vagy kombináld denevéreket a nagy pelével, esetleg gyúrj a fafajtákra: Az erdő minden alkalommal más és más lehetőségeket fog teremteni a pontvadászatra.

Heat: Padlógáz

#autóverseny

Heat: Padlógáz családi társasjáték

A Heat egy 1-6 főig játszható autóversenyzős társasjáték, amelyben kártyák segítségével irányítjuk az autónkat, azonban ez a játékos sokkal többről szól, mint az autókkal való lépegetés. A motorban keletkező hőt ugyanis jól kell tudnunk menedzselni, a kanyargós úton pedig kell egy stratégia: le kell lassítanunk, hiszen ha túl gyorsan megyünk, kipördülhet az autónk; azonban ha túlságosan lassan megyünk át a kanyaron, könnyen pozíciót veszthetünk. A Heat tipikusan olyan játék, ahol a verseny a legvégén dől el, hiszen a szélárnyék-mechanikának köszönhetően minden játékos könnyen fel tud zárkózni a mezőnyhöz, sőt, sokszor utolsókból lesznek az elsők. A játékot többféle pályán számos modullal (időjárás- és útviszonyok, tuning-kártyák, automa-játékosok) variálhatjuk a kifogyhatatlan élményért. 😊

Részletesebb ajánlónkat itt olvashatjátok a játékról.

Az ismeretlen bolygó

#tetrisz #lapkalehelyezés

Az ismeretlen bolygó stratégiai társasjáték

Az ismeretlen Bolygó egy tetriszelemekből építkezős ún. poliomino típusú stratégiai társasjáték, amelyben a játékosok minden fordulóban szimultán választanak egy-egy tetriszelemet, amely minden esetben kétféle tereptípust tartalmaz, és a bolygójukra helyezik. Minden tereptípus kétféle erőforrást ad, melyeket „megkapunk” a lehelyezés után, vagyis előre léptethetjük az adott erőforrás sávján a kockánkat. A célunk, hogy ezeket minél magasabb szintre fejlesszük, illetve hogy a bolygót minél jobban befedjük a tetriszlapkákkal. Ha mindez még nem lenne elég, vannak rovereink is, amelyeket a bolygónkon mozgathatunk a lehulló meteoritok vagy mentőkapszulák begyűjtésére, valamint küldetések és eseménykártyák is tarkítják a játékmenetet.

gamer

Óceán

#interaktív #evolúció #engine-building

Óceán stratégiai társasjáték

Az Óceán már ugyan nem egy friss megjelenés, mégis számunkra nagy újdonság volt idén, és úgy éreztük, ezen a listán a helye. Egy meglehetősen interaktív (és sokszor konfrontatív) társasjátékról van szó, amelyben minden játékos a saját tengeri állatfajainak életben tartásáért küzd – sokszor a szomszédok rovására. A játékban különböző halfajokat játszunk ki magunk elé, melyeket különböző képességekkel ruházhatunk fel, így mind-mind más módon boldogulnak a túlélésért folytatott küzdelemben. Azonban minden forduló végén meg kell őket etetnünk, sőt, folyamatosan öregednek is (győzelmi pontért), így bizony nem ritka esemény az állataink pusztulása. Szerencsére a szimbiotikus egyedeink könnyen túlélnek, ha van „kiről” táplálkozniuk, illetve a ragadozóink is szívesen falatoznak a szomszéd „kínálatából”. Vajon melyikőtök jön rá a legtutibb halfaj-kombinációra, amellyel a legéletképesebb populációt lehet fenntartani?

Az Óceán inkább mondható közepesen összetett stratégiai játéknak, így a gémer trió legkönnyebbje.

Végtelen tél: Amerikai őslakosai

#pakliépítés #szettgyűjtés

Végtelen tél: Amerikai őslakosai stratégiai társasjáték

A Végtelen tél című stratégiai társasjátékban szintén van pakliépítés de emellett még számos egyéb mechanizmus: területeket foglalunk, munkásokat helyezünk akciómezőkre és szetteket is gyűjtünk. A játék nagyon sokszínű, ennek ellenére a figyelem nem aprózódik el, hanem egy szép és tematikus egészben forrja ki magát, amit a szép grafika és a minik is határozottan támogatnak. A játékban négy korszakon keresztül küldjük ősembereinket vadászni, új törzstagokat toborozni, kézműveskedni vagy területeket hódítani és új jurtákat építeni. A játék bár számos elemet tartalmaz, összességében nem nehéz a szabályrendszere, az akciók pofonegyszerűek – a gyorsan tanulható játékmenet ellenére azonban komoly mélységei vannak. Remek választás a stratégiai játékok kedvelőinek.

Részletesebb ajánlónkat itt olvashatjátok a játékról.

A nagy western utazás: Argentína

#pakliépítés

A nagy western utazás: Argentína stratégiai társasjáték

A nagy western utazás: Argentína a Great Western Trail (GWT) világában egy új önálló játék, gyakorlatilag a GWT javított variációja. A játék röviden arról szól, hogy szarvasmarhák minél különlegesebb kombinációját igyekszünk összehozni pakliépítéssel az idő alatt, amíg a játéktáblán végigügetünk a cowboy-unkkal, különböző akciók során „csinosítva” a kezünkben tartott kártyák sorát, míg végül a nagy kikötőbe érve hajóra tereljük a jószágokat, felvesszük az értük járó fizetséget és fejlesztéseket. A játékban ez az utazás ciklikusan ismétlődget, azonban minden alkalommal egyre több marhát szeretnénk leadni az út végén. A játékban felbérelhetünk mérnököket, akik a kikötőig tartó utat rövidítik vasútépítéssel; építőmunkásokat akikkel saját akciómezőket hozhatunk létre az útvonalon; cowboyokat, akik új, különleges marhafajtákat szereznek nekünk végül pedig farmereket, akik a tengeri szállítmányozáshoz szükséges gabonát szolgáltatják számunkra. Egy komplex, de remek stratégiai társasjáték, amit természetesen azoknak is ajánlunk, akik a GWT-t nem ismerik. A GWT: Argentina a lista legkomplexebb játéka, csak feketeöves társasozóknak ajánljuk.

Részletesebb ajánlónkat itt olvashatjátok a játékról.

Ráadás: Turing Machine

#dedukció #számítógép

Turing Machine dedukciós társasjáték

A Turing Machine semmiképp sem hiányozhat a 2023-as karácsonyi listáról, hiszen idén már itthon is beszerezhető, viszont nem véletlenül került kategóriákon kívülre: nem igazán családi játék, mert elég agyégető tud lenni, viszont talán nem elég komplex ahhoz, hogy gémerjátéknak tituláljuk – mégis inkább az utóbbi kategóriát kedvelőknek ajánlanánk. A Turing Machine-ben minden alkalommal egy három számból álló kombinációt kell kitalálunk úgy, hogy lyukkártyák segítségével kérdéseket teszünk fel a „számítógépnek”. Mivel dedukciós a játék, szorgalmasan jegyzetelnünk kell, milyen információkhoz jutottunk már hozzá (pl. már tudjuk, hogy az első számjegy páros, a középső számjegy nagyobb, mint három stb.) és melyek azok, amelyek miatt még bizonytalan a megfejtésünk. A leírásból már láthatjátok hogy kicsit matekozós-programozós a játék alapja, így tényleg csak azoknak ajánljuk, akik szeretik az ilyenfajta rejtvényeket és imádják dolgoztatni az agytekervényeket. 😉 Ja, és a legjobbat kihagytam: a játék hivatalos oldalán több 1000 feladványt találunk különböző nehézségi szinttel, sőt, mindennap nekiveselkedhetünk az aznapi kihívásnak is – akár szólóban is!

Részletesebb ajánlónkat itt olvashatjátok a játékról.

Összegzés

Karácsony előtt mindenki őrülten keresi a tökéletes ajándékot. Azonban ahhoz, hogy a társasjáték amit ajándékozunk, tökéletes legyen, érdemes előre tájékozódni a kiszemelt játékról (főleg az összetettség, és az ajánlott játékosszám tekintetében – Youtube videók, facebook csoportok és blogok anyagában), hiszen a legnagyobb öröm mégiscsak az, ha az ajándékozott, ideális játék nem csak karácsonykor, hanem később év bármely napján az asztalra kerül. 😊Hasonló posztok

A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban
A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban
2023. 03. 25.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media