AjánlóListákVéleményRólunk
Az év asszociációs játéka: Kulcskérdés

Az év asszociációs játéka: Kulcskérdés

Vincze Anna
2023. 09. 05.

Nagyon ritkán írunk egy-egy könnyed partyjátékról önálló bejegyzést, de a Kulcskérdés úgy éreztük, megérdemli a kitüntetett figyelmet. Mi sem jelezhetné jobban a játék népszerűségét, hogy a webshopokból a teljes készletet elkapkodták, és nemrégiben érkezett meg az újranyomás. Ha az idei legmenőbb, korosztály-független (10+) party játékot keresitek akkor jó helyen jártok. 😊

Kulcskérdés party társasjáték

Híres személyek és szimbólumok

A szimbólumokkal való kommunikáció nem újkeletű az asszociációs társasjátékokban, gondoljunk csak például a nagysikerű Imagine-re. A Kulcskérdés társasjátékban híres személyeket szeretnénk a játékostársainknak leírni szimbólumok segítségével. Minden forduló elején kirakunk nyolc személyt, akik közül egyet-egyet húz majd minden játékos. A játék elején mindenki kap 10 db kis kártyát, melyeknek mindkét oldalán 2-2 egyszerű fekete-fehér szimbólum található. Nehezítés, hogy bár egy személy leírásához akár 6 db kártyát is használhatunk, mindegyik kártyáról csak 1 szimbólumot használtunk fel, egyetlen egy alkalommal (és a kör végén a kártyát elveszítjük).

Kulcskérdés party társasjáték

A játék során minden játékos a saját táblájának a kis kartonzsebébe csúsztatja bele a szimbólumos kártyákat – ezt megteheti a piros vagy a zöld oldalon. A zöld oldalra csúsztatott kártya egy olyan tulajdonságot jelöl, ami jellemző az adott személyre, a piros pedig egy olyat, ami nem jellemző rá. Rajtunk áll, hogy használjuk-e mind a két oldalt, de ha ügyesek vagyunk, a nyolc kirakott személy közül akár egy kártyával is tudunk a mi célszemélyünkre utalni (pl. egy almával Hófehérkére).

Kulcsok

A játék ötletes kis megoldása, hogy a játékostáblák két rétegűek, a tetejükön kialakított résekbe kulcsok helyezhetők. Minden játékos a színének megfelelően kap 8 db kulcsot. A forduló elején pedig mindenki húz egy szögletes fejű kulcsot, az ezen található szám fogja jelölni a feladványt (személyt) – ezt be kell csúsztatni a táblánk első résébe. Ezután mindenki elkezdi (szimultán) összerakni a feladványát a szimbólum-kártyák zsebbe csúsztatásával.

Kulcskérdés party társasjáték

Miután mindenki végzett, eggyel jobbra adjuk a táblánkat, így a saját kezünkbe a baloldali szomszédunk feladványa kerül. Ekkor úgy tippelhetünk a szimbólumokkal körbeírt személyre, hogyha a hozzá tartozó számmal ellátott kulcsunkat csúsztatjuk a tábla következő résébe. Szépen körbeadogatjuk a táblákat, amíg mindegyik feladvány mindenkinél meg nem fordul egyszer.

Pontozás

Miután mindegyik tábla megfordult minden játékos kezében, mindenki visszakapja a saját tábláját és következik a kiértékelés. A kulcsos sáv előlapja lehajtható, így a kulcsok számozása alapján egyértelműen láthatjuk, hogy mi volt a megoldás, illetve hogy az egyes játékosok mire tippeltek. A pontozás egyszerű: 1 pont jár mindenkinek, aki kitalálta a személyt, illetve 1 pont jár a feladvány tulajdonosának minden helyes válaszért. A pontokat egy központi táblán lépegetjük le, a játék a 4. forduló (tehát 4×8 személy) után ér véget.

Kulcskérdés party társasjáték

Vélemény

A Kulcskérdésben szerintem az a legizgalmasabb, hogy mindig nagyon kevés kártyából kell leírnunk egy komplex feladványt: egy személyt. 10 kártyát kapunk 4 fordulóra tehát átlagosan 2-3 kártyát használhatunk és lehet, hogy nem is találunk olyan szimbólumot, ami igazán illik az adott személyre. Ez a megkötés, ez a szűk tér adja a játék savát-borsát, hogy hogyan tudunk – akár kizárásos alapon – egy egyszerű szimbólummal egy adott személyre utalni.

Persze lesznek vicces/kínos szituációk, amikor kulcsot már hamarabb „ellőjük” egy másik táblánál, aztán később kerül a kezünkbe egy olyan leírás, amiről ránézésre tudjuk, hogy bizony ez lett volna az a személy, akinek a kulcsát már elvesztegettük.

Kulcskérdés party társasjáték

Rengeteg jókedv, és kreatív-megoldásra-rácsodálkozás vár minket ebben a dobozban. A játék 4 fővel már élvezhető, de a legjobb természetesen 8-an nekiülni, akkor tudnak ugyanis a legviccesebb szituációk, mellélövések megtörténni. Az már csak bónusz, hogy a forduló végén mindig jólesik kibeszélni a feladványokat, ki mit látott benne vagy épp mire gondolt a költő. Sokan emelik ki a játék kapcsán, hogy nincs holtidő, és nagyon jót tesz a játéknak a „szimultán fejtörés”.

Nekem még az is tetszik ebben a játékban, hogy 8 ember úgy tud vele játszani, hogy nem kell csapatokat alkotni, mindenki a saját kontójára gyűjti a pontokat, ráadásul nem hosszabb a játékidő 8-an mintha 4-en játszanánk. Ilyen szempontól zseniális.

Kulcskérdés party társasjáték

Összegzés

A Kulcskérdés egy remek asszociációs, feladvány-kitalálós társasjáték, amihez rengeteg hozzáad a kis kreatív „kulcsos” megoldás és a kiemelkedő komponensminőség. A játék azt gondolhatnánk, hogy műveltséget igényel (a kör elején egész nyugodtan megbeszélhetjük egymás között ki-kicsoda), de hamar rájövünk majd, hogy simán le lehet írni egy olyan személyt is egyszerű szimbólumokkal, akiről épp csak annyit tudunk, hogy politikus vagy sportoló, vagy épp, hogy hogyan néz ki. A műveltség része tehát senkit ne ijesszen meg, mert nem ez áll a játék középpontjában. Éppen ezért ez egy családi, korosztályokat összehozó vagy épp a barátokkal jót röhögős, élvezetes partyjáték lehet, ami nem hiányozhat a polcotokról! 😉

Kulcskérdés party társasjáték

A játék magyar nyelvű kiadását a Gémklub készítette.Tartalomból

01
Híres személyek és szimbólumok
02
Kulcsok
03
Pontozás
04
Vélemény
05
Összegzés

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media