AjánlóListákVéleményRólunk
Knarr - vikingek versenye

Knarr - vikingek versenye

Vincze Anna
2024. 04. 14.

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

Knarr társasjáték

Áttekintés

A Knarrban gyakorlatilag kétféle akciónk lehet: toborzás – azaz egy viking kijátszása a legénységünkbe, illetve felfedezés – amivel a legénységünk néhány tagjától megválva busás jutalmak reményében felfedezünk egy új helyszínt. Minden viking a játékban szereplő 5 szín valamelyikéhez tartozik, a helyszínek megszerzéséért pedig mindig egy adott színkombinációt kell birtokolnunk (és többnyire el is dobnunk).

Természetesen mindez győzelmi pontért megy, illetve hírnévért – a hírnév sávon pedig „győzelmipont-termelést” is szerezhetünk, amit minden körünkben kiértékelünk. A játék véget ér, ha valaki elér 40 pontot, azonban ekkor még egy utolsó fordulóban a játékosok sorrendje akár meg is fordulhat – végül a legtöbb pontot elérő játékos nyer.

Toborzás

Knarr társasjáték

Amikor vikinget játszunk ki a kezünkből a legénységünkbe, több dolog is történik – egyrészt, az adott színhez tartozó összes vikingünkön szereplő jutalmat megkapjuk, másrészt, a piacról az adott színhez tartozó oszlop vikingkártyáját vehetjük a kezünkbe (a piac feltöltése véletlenszerű, így bármilyen színű vikingre szert tehetünk).

Knarr társasjáték

A vikingeken lévő jutalmak között szerepel a már említett győzelmi pont vagy hírnévpont, de ezeken túl szerezhetünk karperecjelzőt vagy toborzásjelzőt (sisakot) is. A karperecből és a toborzásjelzőből maximum hármat birtokolhatnak a játékosok. A sisakok gyakorlatilag „joker vikingek”, ugyanis fizethetünk velük a felfedezés akcióért, ezáltal kevesebb vikinget kell eldobnunk a legénységünkből. A karperecek a kereskedés eszközei.

Kereskedés

Minden játékos a saját körében a toborzás vagy felfedezés akció előtt vagy után végrehajthat egy kereskedés akciót, mely szorosan összefügg a hajózással, hiszen azokkal a helyszínekkel kereskedhetünk, amelyeket felfedeztünk (és így a hajótáblánk fölé kerültek).

Knarr társasjáték

Minden helyszínen látható három sáv, amelyeken különböző bónuszok szerepelhetnek. Ahogy egyre több helyszínkártyát szerzünk, egyre több bónusz halmozódik a sávokban, amelyeket karperecek eldobásával tudunk aktiválni. Egy, kettő vagy három karperec eldobásával, az első, az első kettő vagy mindhárom oszlop bónuszait begyűjthetjük. Ha ügyesen kombináljuk a helyszíneket és szorgalmasan gyűjtjük a karpereceket, a kereskedéssel folyamatosan jutalmakat gyűjthetünk be (akár minden körünkben!) az akciónk mellett.

Ereklyék játékváltozat

A játékba opcionálisan beletehetünk egy ereklyekártyát is, aminek hatását kihasználhatják a játékosok, ha teljesítik az ereklye feltételeit körük során. Ezek az akciókat boostolják, bónuszokat vagy plusz akciót adnak pl. 5 különböző színű viking után végrehajthatunk egy plusz felfedezés akciót.

Vélemény

A Knarr egy remekül felépített, gyors taktikai társasjáték, amelyben gyakorlatilag az a játékos nyer, aki a leghatékonyabb mini-engine-t építi a néhány fordulós, rövid játék alatt. A játék már az első pillanattól kezdve behúzott: folyamatos flow élmény amit az engine pofonegyszerű építése biztosít (a játék folyamatosan bombáz a bónuszokkal), mindeközben baromi izgalmas, hiszen mindenki villámgyorsan elindul a pontozósávon, és 40 pontnál már vége is.

Knarr társasjáték

Érdemes lehet a játékban egy vagy maximum két erős színsort építeni, amivel folyamatosan biztosíthatjuk a hírnévpontokat, a karpereceket és a toborzásjelzőket, a felfedezésnek pedig a lehető legtöbb toborzásjelzővel érdemes nekimenni, és jól meggondolni, a legénység mely tagjait dobjuk majd el. Optimális esetben minden körben tudunk kereskedni, ehhez viszont az kell, hogy a helyszíneinket úgy válasszuk meg, hogy lehetőleg az első sávban tobzódjanak a jutalmak.

Természetesen van benne szerencsefaktor is, hogy épp milyen helyszínek kerülnek a kínálatba, vagy a legénység-piacon milyen színkombinációk jönnek fel. Éppen ezért inkább taktikai a játék, tudni kell reagálni az újonnan felhúzott lapokra, gyorsan irányt váltani a gyűjtögetésben, ha épp azt látjuk jövedelmezőbbnek.

Knarr társasjáték

Végezetül a dizájnról és a minőségről se feledkezzünk meg: kifejezetten szép illusztrációk, színek, magas minőségű komponensek kerülnek elő a tökéletes méretű kis dobozból, amiben ráadásul nagyon praktikus módon tároljuk őket. A kártyákat ugyanis két papír kártyatokba helyezhetjük, amelyek így nem csúsznak össze a dobozban. Dicséretes egyébként, hogy egy egyszerű kis taktikai játékhoz képest a Knarr esetén milyen komolyan befektettek a minőségbe.

Knarr társasjáték

Összegzés

Összességében a Knarr egy igényesen összerakott, remek kis engine-building társasjáték, ami már két főtől is szuperül működik. A játékot mindenkinek javasoljuk kipróbálni, aki szereti a Splendor-jellegű gyors, versengős társasokat.

Köszönjük a Gémklubnak, hogy kipróbálhattuk a Knarrt!Tartalomból

01
Áttekintés
02
Vélemény
03
Összegzés

Hasonló posztok

Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod
Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod
2024. 02. 21.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media