AjánlóListákVéleményRólunk
Miért válaszd a Carcassonne játékok közül a Déltengert?

Miért válaszd a Carcassonne játékok közül a Déltengert?

Vincze Anna
2019. 12. 23.

A Carcassonne sorozatból abszolút kedvencünk a Carcassonne – Déltenger (Südsee) című játék, mely nem az alapjáték kiegészítője, hanem egy teljesen önálló társasjáték. Alapmechanizmusa természetesen ugyanaz, mint a Carcassonne többi részének, a feladatunk továbbra is a térképlapkák lerakosgatása és a területek foglalása. Ez a verzió azonban sokkal szebb kivitelű és számos meglepetést rejt magában. Nézzük is meg, mik ezek! 😊

1. Szigetek és a végtelen kék tenger

Carcassonne: Déltenger családi társasjáték

A lapkák segítségével ezúttal egy csodálatos szigetvilágot építünk fel, stégek labirintusával összekötve. A játékban négyféle foglalható terület létezik: Banántermő sziget (~vár), kagylógyűjtő stég (~út), halászható öböl (~mező) és piac (~kolostor). Előbbi hármat úgy kell lehelyeznünk, hogy egy már lentlévő elemmel illeszkedjen, pl. folytasson egy szigetet vagy egy stéget. Bábuinkkal az adott szigetet elfoglalhatjuk (ha még nem foglalt), majd ha bezártuk minden oldalról területet, felvesszük a területen megjelölt számú árut. A piacok kis különálló szigetek, ezek foglalása után feladatunk, hogy körbeépítsük minden oldalról, 8 lapkával. Ha sikerült, felvehetjük az ennek megfelelő bónuszt.

2. Kagylók, banánok és halak

Carcassonne: Déltenger családi társasjáték

Ami a legszuperebb a játékban: kis fa kiegészítők! 🍌🐟 🐚 Rendelkezésünkre állnak banánok, kagylók és halak, kétféle méretben (a kicsi 1-et, a nagy 3-at ér). A banánokat a szigetekről gyűjtjük össze, a halakat az öblökből halásszuk, a kagylókat a stégeken fogjuk. Ezek gyűjtögetése sokkal kézzel foghatóbb, mint az alapjáték pontozós-lelépegetős módszere. Egyszerűen imádom rakosgatni ezeket a fa-kütyüket! 😍

3. Árukat szállító hajók

Carcassonne: Déltenger családi társasjáték

A játékban nem csak eszeveszettül gyűjtjük az árukat, hanem célunk is van velük: mégpedig az, hogy megpakoljuk a legtöbb pontot érő áruszállító hajót! Egyszerre mindig csak 3 hajó elérhető. Minden játékos a köre a végén választhat egy hajót, amelyet meg tud pakolni. Ehhez kifizeti érte a rajta szereplő árukat, és magához veszi a hajót. Az a játékos, aki egy piacot körberakott 8 lapkával, jutalmul megkapja az éppen elérhetők közül a legtöbb pontot érő hajót.

4. Mini kiegészítő: Péntek

Ha már Carcassonne, akkor nem hiányozhat a mini kiegészítő! A Freitag (Péntek) nevű kiegészítő egy önálló szigetet hoz be a játékba a hozzá tartozó bennszülött figurával – aki ki más is lehetne, mint Robinson Crusoe hű társa, Péntek. A játék lapkáit hetesével egy-egy oszlopba rendezzük és ezúttal nem véletlenszerűen, hanem mindig az adott 7-es csomagot fogyasztva húzunk lapokat. Az a játékos, akinél egy ilyen csomag elfogyott (vagyis egy hét eltelt) felhúz egyet Péntek 6 szigetlapkája közül, és elkülönülten lehelyezi, majd ráteszi Pénteket. A következő héten (7 lapkáig) az adott szigetrész képessége lesz érvényben, ami nagy segítség a játékosoknak: pl. plusz árukat gyűjthetnek be a területekről, kevesebb áruval is megpakolhatják a hajókat vagy akár kereskedhetnek is egymással (ami rendkívüli újdonság az alapjátékhoz képest).

Szóval miért is válaszd a Carcassonne Déltengert? Mert egy gyönyörű szigetvilágot építhetsz a legjobb tudásod szerint. Azonban a Déltenger nem csak szebb kivitelű az alapjátéknál, de az áruk gyűjtögetésével és a hajók megrakodásával még nagyobb élmény a térképkészítés! :)

Carcassonne: Déltenger családi társasjátékHasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media