AjánlóListákVéleményRólunk
5 családi társasjáték, amihez nem kell kockának lenni

5 családi társasjáték, amihez nem kell kockának lenni

Vincze Anna
2019. 11. 25.

Szüleink fejében a társasjáték szóra a Gazdálkodj okosan, a Monopoly, esetleg a Scrabble vagy az Activity rémlik fel. Ugyan már! A mai társasjátékok már jóval nagyobb játékélményt nyújtanak ezeknél! Ideje, hogy a társasozás ne csak a fiatalabb korosztály szenvedélye legyen!

Ahhoz, hogy kihozd az idősebb családtagjaidat a komfortzónából, vagy együtt játssz a legkisebbekkel egy számodra is izgalmas játékkal öt szuper játékötletet adok (garantáltan szülőbiztos – leteszteltem):

1. Imagine

Ha szerettétek az Activity-t ideje beszerezni az Imagine-t! Képzeld el, hogy az Activity-ben végig csak mutogathatsz! Nem könnyű, ugye? Mégis ezen a kínlódáson derülünk mindig a legtöbbet! Az Imagine egy nehezített, de cserébe garantáltan sok vidámságot hozó feladvány-kitalálós csapatjáték. A játékban szimbólumokkal dolgozunk – az egyszerű formáktól (vonal, kör, négyzet) az összetett ábrákig (emberalak, hangjegy, repülőgép stb.) – ezekkel próbáljuk rávezetni társainkat a megoldásra. A lapok átlátszóak, így akár egymásra helyezve bonyolult mintázatok is kirakhatók, illetve a lapok mozgatásával a képedet animálhatod is! Egy feladványhoz akár az összes lapot is felhasználhatod – csak a képzeleted szab határt!

Imagine gif via GIPHY

2. I know

I know családi kvízjáték

Az I know egy tipikus kvíz jellegű társasjáték. A játékban mindenki a saját szakállára gyűjt pontokat, és felváltva olvasunk egymásnak kérdéseket 4 témakörben: természet, híres emberek, események, alkotások. A válaszadáshoz 3 hintet kaphatunk, aki már az első mondatból kitalálja a megoldást, több pontot kap. Ez eddig nem hangzik túl izgalmasan… na de! A játék behoz egy plusz pontszerzési lehetőséget: ez pedig a fogadás. A játék során egy tetszőleges játékostársadra fogadhatsz, hogy tudni fogja-e a választ vagy sem. Ha jól tippeltél, plusz pont üti a markodat.

A társasjátékot garantáltan élvezni fogják a szüleid is, hiszen műveltségüknek köszönhetően garantáltan sikerélményben lesz részük. A játék sok modern témát is feldolgoz és ezt kellemesen vegyíti történelmi eseményekkel, ikonikus személyekkel és mindennapi ismeretekkel. A megfejtések között Mátyás király és Freddie Mercury mellett egyaránt helyet kap a Trónok harca és az Instagram is: így a család minden tagja megtalálhatja a testhezálló témaköröket benne!

3. Fedőnevek

Fedőnevek társasjáték

A Fedőnevek egy méltán sok díjat nyert asszociációs társasjáték, amely egyszerűen mindenkinek tetszik, aki kipróbálja.

Rengeteg emberrel játszottam már, sok olyannal is, akik sose társasoznak egyébként - ma, ha azt kérdezem tőlük Fedőnevek? felcsillan a szemük - igen, játsszuk!

A játék nagyon egyszerű kialakítású, minden körben 25 szókártya kerül az asztalra. A játékban két csapat verseng egymással, és minden körben másvalaki a kémfőnök - vagyis az a személy, aki a feladvány kitalálja a többiek számára. A kémfőnökök látnak egy térképet, amelyen kék és piros mezők jelzik a két csapat szavait. A kémfőnök feladata, hogy a kémtársait rávezesse a saját szómezeikre, lehetőleg minél több szót felölelve egyszerre, hogy aztán elvihessék a pálmát! Élnék egy rendkívül egyszerű példával: tegyük fel, hogy a lerakott szavak között szerepelnek a körte, alma, szőlő szavak, és mindegyik lap a kék csapaté. A kék csapat kémfőnöke ekkor a következő egyszerű feladványt adja: gyümölcs, három! A kémfőnök tehát mindig mondhat egy szót, (de csak egyet!) amiről a többi szóra asszociál, és mondhat egy számot, ami pedig azt takarja, hogy hány szóra gondolt. A csapat tagjai az utasítás alapján értelemszerűen igyekeznek megtalálni ezeket a szavakat. Na de itt jön a csavar - ugyanarról a szóról mindenki más-más dolgokra asszociál! Természetesen az egyértelmű gyümölcsös példám nem mindig jön be - a gyakorlatban ennél sokkal bonyolultabb asszociációkon kell törnötök a fejeteket! Vigyázat, ha egyszer rákattansz, nem lehet leállni! 😎

4. Nottingham Bírája

Nottingham Bírája

Csempész-pék akcióban

A blöff, vesztegetés és a csempészés játéka - szóval tipikus családi játék.😊 A játék célja, hogy kereskedőként minél több árut juttassunk a tarisznyánkban standunkra. Az árukártyák legálisak 🍎🍞🧀🐓 (zöld szélűek) vagy illegálisak (piros szélűek) lehetnek. A kezünkben lévő 6 kártyából lehetőségünk van lecserélni tetszőleges mennyiséget. Ezután a tarisznyánkba kell helyezni és megnevezni a berakott illegális árut és mennyiségét. Az illegális áruk természetesen több pontot érnek a játék végén, de vigyázzunk, mert lebukhatunk Nottingham bírája előtt, ami súlyos pénzbüntetéssel jár.  Hacsak nem győzzük meg a kedves bírót az áruk legalitásáról - pénz, áru, igazából bármi felajánlásával! 🙄Az átvizsgálás rosszul is elsülhet a bíró számára, ha a kofa az igazat állította áruiról, ezért célszerű egy olyan alkut kötni, amely mindkét félnek jövedelmező. 💰 Ez a kötetlen alkudozás teszi élvezhetővé bármelyik korosztály számára - kiderül a családban ki kamuzik a legjobban. 😇

5. Dobble

Dobble társasjáték

Ezzel az utolsó játékkal a kicsiknek szeretnék kedvezni - ebben ugyanis tuti, hogy ők is sikerélményt szereznek! A játékban 55 kör alakú kártyán találunk kártyánként 8 egyszerű szimbólumot: szív, pók, kiskutya, nap stb. Minden két-két kártyát ha összehasonlítunk, pontosan egy egyező szimbólum lesz rajtuk (a szimbólumok száma összesen 50-nél is több) A feladatod az, hogy megtaláld az egyezőt! A játékot több változatban is lehet játszani, egy közülük például az, amikor a lapok kiosztásra kerülnek a játékosok között egy kivételével - ez középre kerül. Feladatunk, hogy elfogyasszuk a saját paklinkat a lapok eldobásával. Igen ám, de a lapot csak akkor dobhatjuk el, ha előtte megnevezzük, mi a közös szimbóluma a középső lappal. A Jungle speed-hez hasonlóan ez is egy gyorsasági játék, de egy játékmenet sokkal rövidebb. Javaslat a játék nehezítésére: játsszátok idegen nyelven vagy tematikus paklival pl. Star Wars, Harry Potter. A Dobble bármilyen bulin is kerül elő, mindig nagy sikert arat! 🤩

Ezeket a játékokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlom. Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer a gyűjteményetek tagjaivá válnak, újra és újra le fogjátok venni őket a polcról! Játékra fel!Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media