AjánlóListákVéleményRólunk
Turing Machine – zseniális társasjáték a dedukció mestereinek

Turing Machine – zseniális társasjáték a dedukció mestereinek

Vincze Anna
2022. 11. 10.

A Turing Machine egy idén, 2022-ben megjelent játék a nagysikerű Kódfejtő szerzőjétől. A Turing Machine-t mi az Essen Spiel-en próbálhattuk ki, és azonnal tarolt is nálunk. Szerencsére sikerült beszereznünk, így azóta is sűrűn előkerül nálunk.

Áttekintés

A Turing Machine-ben egy három számjegyből álló kódot (a számjegyek 1-5 közötti számok lehetnek) próbálnak a játékosok egymással versengve megfejteni. A játék különlegessége pedig, hogy a játékosok „gépeket” kérdeznek „lyukkártyák” segítségével. Ez így nagyon misztikusan hangzik, de higgyétek el, hamarosan összeáll a kép, ha tovább olvastok. 😊

Turing Machine dedukciós társasjáték

Minden körben a játékosok egy számkombinációt maximum három gépen tesztelhetnek, majd ez alapján megpróbálhatják megtippelni a megoldást. A tippeléssel mindig mindenkit meg kell várni, maga a kérdezősködés (a lyukkártyás kód próbálgatása a gépeken) azonban szimultán zajlik, és természetesen a kapott válaszokat nem kell egymással megosztanunk. Ha senki sem tippel, akkor megy tovább a játék, és mindenki tesztelhet egy következő számkombinációt újból három gépen. A játék véget ér, ha valaki helyesen tippelte meg a megoldást (illetve aki rosszul tippel a játék során, az már hamarabb is kieshet) Ha ketten is megtalálták a helyes megoldást ugyanabban a fordulóban, az nyer, aki kevesebb kérdést tett fel.

A „lyukkártyák”

Minden számkombináció, amit kipróbálunk három lyukkártyából, vagyis szó szerint kilyugatott kártyából fog állni, amelyeket egymással összefogunk a kezünkben. Magát a három számjegyet a játék kék háromszöggel, sárga négyzettel és lila körrel jelöli, hogy így könnyebb legyen rájuk hivatkozni. Ha az 1-2-3 számkódot akarjuk tesztelni, akkor összefogjuk a kék 1-est, sárga 2-est és lila 3-ast tartalmazó kártyákat, így kapunk egy olyan „lyukkombinációt”, ahol végső soron csak egy lyuk fog átütni mindegyik kártyán – itt találjuk majd a gép válaszát (✅ vagy ❌). Emellett át kell még látnunk az ellenőrző pontokon a kártya sarkain – ezek igazolják, hogy a géphez tartozó megoldáskártyát valóban jól tettük-e a lyukkártyák mögé.

Turing Machine dedukcós társasjáték

A „gépek”

Minden gép egy-egy logikai szabályt tud vizsgálni, a választ pedig egy zöld pipa vagy egy piros x szimbólum formájában kapjuk meg. A gép magában foglal két kártyát, egyiken a logikai szabály leírását és egy, a lyukkártyák mögé tehető megoldáskártyát, amin 109 db négyzetben pipák és x-ek sokaságát látjuk – a feltett kérdés alapján pedig a lyukkártyáink fogják kiválogatni az egyértelmű választ a pipák és az x-ek hadseregéből! Most mondjátok, hogy nem zseniális ez a mechanizmus. 😊

Turing Machine dedukcós társasjáték

Szemléltető példa

Példaként vegyük azt a gépet, ami arra ad választ, hogy a középső számjegy (sárga négyzet, a példában x) hogyan viszonyul a négyes számhoz. A három lehetséges kérdés amit feltehetünk neki tehát:

⬜ < 4, ⬜ = 4, vagy ⬜ > 4?

Turing Machine dedukcós társasjáték

Magát a kérdést pedig a lyukkártyákkal fogjuk megfogalmazni. Például ha a sárga 4-es tartalmazó kártyát veszem el (és összefogom két másik színű bármelyik számmal) akkor ez a gép az egyetlen kis négyzetben, amit a lyukkártyák kiválogatnak, arra fog választ adni, hogy a középső szám (sárga háromszög) egyenlő-e néggyel, hiszen ezt kérdeztük tőle. Ha pipát kapunk örülhetünk, mert már meg is találtunk egy számot a háromból, ha pedig X-et, akkor bizony még megér egy nekifutást ez a gép: pl. legközelebb berakunk egy sárga kettest a kódba, ekkor megtudhatjuk, hogy a szám kisebb-e négynél.. a többi pedig már csak szimpla logika.

Logikai szabályok és újrajátszhatóság

A játék az egyszerűbbektől az igazán agyalós szabályokig mindenfélét tartalmaz, így a nehézsége elég tág határok között mozog. Az egyszerűbb szabályok közé tartozik például, hogy a kódban hány darab páros vagy páratlan szám van, esetleg hány négyes, vagy hogy egy bizonyos számjegy páros/páratlan-e, vagy melyik a legkisebb számjegy a három közül.

Turing Machine dedukcós társasjáték

Kicsit összetettebbek azok a gépek, amelyek arra adnak választ, hogy a számjegyek növekvő/csökkenő sorrendben vannak-e (vagy esetleg nincs köztük ilyen kapcsolat), vagy hogy pl. a számjegyek összege nagyobb-e 6-nál vagy osztható-e 3-mal vagy 4-gyel.

Turing Machine dedukcós társasjáték

Az igazán nehéz gépek viszont még azt sem árulják el pontosan, melyik számjegyeket vizsgálják (26-os sorszám felettiek): ezeknél a kérdések/válaszok alapján nekünk kell kilogikázni, hogy amit kaptunk válasz, az mely számjegyek viszonyára vonatkozik… Ezt nem is magyarázom tovább, mert egy külön posztot megérdemelne.

Turing Machine dedukcós társasjáték

A játékszabály összesen 20 feladványt tartalmaz, ám aki ennyitől még nem esett hanyatt azt szeretnénk mégis lázba hozni: mivel a dobozban 48 logikai szabályt találunk (növekvő sorrendben nehezednek) és ezekhez tartozó közel 100 db megoldáskártyát (ráadásul ezek bárhogy lehetnek párban!) valószínűsíthető, hogy nem csak 20 feladvány miatt adott ki ekkora tartalmat a kiadó. És igen. A játékhoz a turingmachine.info oldalon, több millió feladványt találunk, ahol mi állíthatjuk be a játékmódot és a szintet is, SŐT, minden nap játszhatunk egy aznapi kihívást, ahol még azt is megtudhatjuk, hogy megoldásunkkal sikerült-e megvernünk a számítógépet – tehát kevesebb kóddal, kevesebb kérdéssel jutottunk-e a végső eredményre, mint az algoritmus. Ezen az oldalon találunk még kooperatív játékmódot is, illetve a standard játékon kívül játszhatunk extreme módban, ahol minden géphez két megoldáskártya tartozik és csak az egyik ad jó választ (meg kell találni a bugot). Másik ínyencség a Nightmare mód, ahol a logikai szabályok és a megoldások nincsenek egymáshoz rendelve, tehát a kódot úgy kell megfejtenünk helyesen, hogy pl. megkérdezzük C gépet, de ő nem a C, hanem a D kérdésre fog válaszolni, és erre mi is rájövünk… igen, ez tényleg egy rémálom lehet. (Főleg programozóknak…)

Turing Machine dedukcós társasjáték

Összegzés és vélemény

A Turing Machine egy tényleg zseniálisan összerakott játék a szó szoros értelmében. Szuper agytorna bárki számára - aki rajong a komplex feladványokért, annak ez a játék BIZTOSAN az új kedvence lesz. Van azonban néhány hátulütője, amit érdemes megfontolni, mielőtt azonnal lázba jövünk és felkutatjuk, hol kapható:

  • Az egyik és talán legfontosabb, hogy a logikai szabályok értelmezése a magasabb szinteken már bizony nem egyszerű feladat. Fontos észben tartanunk, hogy a gépek egyértelmű választ adnak, sőt a játék arra is felhívja a figyelmet, hogy a kódok nem megfejthetők anélkül, hogy mindegyik gépet legalább egyszer meg ne kérdeznénk – nincs tehát redundáns információ. Aki ezt tudja, az nagy előnnyel indul a kérdezésnél. Lesznek olyan gépek, amelyek majd a frászt hozzák ránk, mert nem jól értelmeztük őket az egész játék alatt, és csak utólag derül ki, valójában mit is csinálnak…

  • A játék setupja egy kicsit szöszölős, ugyanis mindig ki kell keresni az adott feladványhoz tartozó logikai szabály-kártyákat és a megoldáskártyákat és ezeket JÓL kell párosítani. Ha az elején figyelmetlenek vagyunk, akkor a kód sehogysem fog kijönni és a tudtunk nélkül elvisz minket a játék a sötét erdőbe, ami igen kellemetlen tud lenni. Szóval az előkészületek nagy odafigyelést igényelnek, illetve a megoldáskártyák is gondosan megjelölendők táblafilccel a hátukon (nyugalom, letörölhető), hogy tudjuk melyik géphez tartoznak. Azonban sokszor, amikor kézbe vesszük őket, ez a jelölés letörlődik, szóval a játék során is végig koncentrálnunk kell, hogy jó gép mellé tegyük vissza a felvett kártyát.

Turing Machine dedukcós társasjáték

A fentiekkel egyébként nekem speciel nincs nagy problémám, de valakit ezek a dolgok zavarhatnak. Általában igaz, hogyha már játszott az ember egy bizonyos logikai szabálytípussal (van 7-8 féle típus), akkor már rutinosan tudja, hogyan kell kérdezni az adott gépet. Egyébként mindegyik típusnak van egy általános leírása a játékszabályban, ami szintén segítség lehet. A filces jelölést pedig nem árt időről időre megerősíteni, ahogy kopik a kártyákon. A Turing Machine-ben szerintem mindenkit gyermeki izgalom kerít hatalmába, amikor úgy dönt, megtippeli a megoldást. Ilyenkor magához veszi a megfelelő lyukkártya-kombinációt és végigtesztelgetni az összes, játékban lévő gépen. Ha itt egymás után, szép sorban kapja a zöld pipákat az ember, és végül az összes gép visszaigazol, az nagyon nagy örömet tud okozni! Nekem ez a kedvenc részem a játékban. 😊

Összességében ez a játék kötelező a dedukciós társasjátékok szerelmeseinek, de szerintem a brutálisan újító mechanizmus miatt egyszer mindenkinek muszáj rácsodálkoznia erre a mesterműre. 😊Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media