AjánlóListákVéleményRólunk
A Nyugati királyság építőmestereiről dióhéjban

A Nyugati királyság építőmestereiről dióhéjban

Vincze Anna
2020. 04. 22.

A Nyugati királyság építőmesterei egy könnyed, munkáslehelyezős stratégiai társasjáték, ami családi, de akár partyjátékként is megállja a helyét. A játék különlegessége ugyanis, hogy 5 játékossal is élvezetes. Gondolhatnátok, hogy egy stratégiai játék 5 fővel rettenetesen unalmas és vontatott lehet. De nem ez a játék!

Áttekintés

A klasszikus munkáslehelyezős játékokkal ellentétben A Nyugati királyság építőmestereiben szinte belefulladunk a munkásokba – 20 darab áll mindenkinek rendelkezésére a játék elejétől fogva. Ahogy a cím is sugallja, a játékban építkezni kell – célunk, hogy minél inkább előrehaladjunk a katedrális építésében vagy a saját építménykártyáink kijátszásában.

Az építkezéshez természetesen nyersanyagokra is szükségünk lesz – számos akciómező (ún. gyűjtőhely) lehetővé teszi, hogy az ott lévő munkásaink számától függően valamennyi nyersanyagot vegyünk magunkhoz a közös készletből. A játékban mindenki eldöntheti, hogy a jó vagy a rossz oldalra áll – mindegyiknek megvannak a maga előnyei, hátrányai.

Ha nem vigyázunk, könnyen magunk ellen fordíthatjuk a többi játékost, ugyanis vannak olyan akciók, amelyekkel megkeseríthetjük egymás életét.

A nyugati királyság építőmesterei társasjáték

A kék játékos foglyul ejtette a lila játékos két munkását

Pörgős játékmenet

A játékban nincsenek különböző korszakok, fázisok, nincs részekre bontva a játékmenet. Egyszerűen óramutató járásának megfelelően egymás után mindenki végrehajt egy-egy akciót, ami minden esetben munkáslehelyezéssel van egybekötve. Nincsenek szigorú szabályok, a legtöbb akciómezőt egyszerre akárhány játékos (akárhány munkással) igénybe veheti.

Az akciók nagy része egyszerű gyűjtőhely – az erdőben lerakok egy munkást, elveszek x darab fát. Ennyi. Nem kell sokat gondolkodni, számolni – már jöhet is a következő játékos! A játék pedig akkor ér véget, ha az előre meghatározott számú építkezés akciót a játékosok végrehajtották. Mivel ezt a táblán a munkások lehelyezésével nyomon követjük, így kiszámítható, hogy körülbelül mikor ér véget a parti.

Jók és rosszak

A nyugati királyság építőmesterei társasjáték

Az erénysáv a tábla bal szélén

A Nyugati királyság építőmestereiben eldönthetitek, hogy az erényes polgárok vagy becstelen tolvajok lesztek. A játéktábla bal oldalán található egy erénysáv.
Ha magas az erényszintetek, építhetitek a katedrálist, de nem használhatjátok a feketepiacot, ahol olcsón juthatnátok a legértékesebb építőanyagokhoz (márvány, arany) – engesztelésképp a játék végén pluszpontokban részesültök.
Amennyiben alacsony az erényszintetek, nem építhetitek a katedrálist, viszont használhatjátok a feketepiacot és az adót is elcsalhatjátok. Azonban, ha túl mélyre süllyedtek, a játék végén komoly pontlevonásra számíthattok! A tuti taktika általában az arany középút – egy kis feketepiac, egy kis pénzlopás a játék elején még belefér, majd jó útra térve a pluszpontokig tornázzátok magatokat az erénysávon. 😉

Segédek

A nyugati királyság építőmesterei társasjáték

Az építménykártyák kijátszásához sokszor valamilyen kézműves képességre van szükség, tehát fel kell bérelnünk egy segédet, akinek az adott képessége van. Ezek a segédek aztán különböző nyersanyag-átváltási lehetőségekhez, vagy plusz nyersanyagokhoz juttatnak bennünket.

A munkásmenedzsment és interakciók

20 munkás bizony soknak tűnhet, azonban a játék során nincs automatikus „hazatérés”. Ha pedig nincs munkás a készletedben, nem tudsz akciót végrehajtani, ezért hát alkalomadtán valahogy úgy kell intézned, hogy a munkásaid mégis visszatérjenek hozzád.

A Nyugati királyság építőmestereinek nagy húzása egy új mechanizmuson alapszik: a munkások foglyul ejtésén.

A nyugati királyság építőmesterei társasjáték

A nyugati királyság építőmesterei társasjáték

A Városközpont akciómezőn lehetőséged van munkáscsoportok fogságba ejtésére. Ha ezek a saját munkásaid, azok visszakerülnek a készletedbe. Azonban ha egy ellenfeled munkásait ejtetted foglyul, azok a játékostábládon lévő elkülönített részre kerülnek. Ezeket később egy külön akcióval leadhatod a Fogdába, ahol minden munkás után 1 ezüstöt fizetnek neked – ezután az ellenfeled innen egy akció keretében ingyen visszaszerezheti munkásait. Ám ha épp nincs szükséged pénzre… egyszerűen tartsd ott az ellenfeled munkásait a tábládon, ezzel jelentősen lecsökkentve a másik lehetőségeinek számát. Ha pedig ki akarja a tábládról szabadítani őket, 5 ezüstöt (egy egész vagyont!) kell fizetnie a készletbe. Bizony, van itt bőven lehetőség, hogy borsot törjünk a másik orra alá! 😁

Összegzés

A Nyugati királyság építőmesterei egy klassz családi társasjáték, ami könnyen elsajátítható szabályokkal rendelkezik. Ezt a játékot minél többen érdemes játszani, mert ekkor kerül csak igazán előtérbe a versengés és a másik munkásainak „begyűjtése”. A játékot először ketten játszottuk, és elég unalmas volt, mivel egyszerűen „kikerültük” egymást, nem igazán domborodott ki a játék a konfrontatív része. Ennek az is az oka, hogy 2 játékos esetén egy játékosra több építés akció jut, így kevésbé kell versengeni a helyekért, mintha többen játszanánk. A kétfős játékot esetleg meg lehet spékelni egy harmadik „szellem-játékos”, az automa bevonásával.

A Nyugati királyság építőmestereit azoknak ajánlom, akik szeretnének egy könnyed stratégiai játékot, akár úgy is, hogy még nem játszottak hasonlóval.

A játék előnye, hogy egyszerű, 5-en is le lehet mellé ülni és gyorsan lejátszható egy party. Hátránya (legalábbis számomra), hogy munkáslehelyezős játékhoz képest nincsenek nagy mélységei, és ketten sajnos nem túl élvezetes. Ám ha többen (4+) szoktatok asztalhoz ülni, könnyen lehet, hogy gyakran le fogjátok venni a polcról. 😊

A nyugati királyság építőmesterei társasjátékTartalomból

01
Áttekintés
02
Pörgős játékmenet
03
Jók és rosszak
04
Segédek
05
A munkásmenedzsment és interakciók
06
Összegzés

Hasonló posztok

Az argentín pampa kihívásai - GWT: Argentina
Az argentín pampa kihívásai - GWT: Argentina
2023. 04. 21.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media