AjánlóListákVéleményRólunk
Lovagok - erő, hit és befolyás egyensúlya

Lovagok - erő, hit és befolyás egyensúlya

Vincze Anna
2022. 03. 28.

A nyugati királyság lovagjai (2019) a széria 2. tagja, amelyben megint csak a Nyugati királyság egy új oldalát ismerhetjük meg, egy új játékmechanizmussal gazdagítva. Ebben a játékban is előkerülnek a már jól ismert apró színes kis munkások, ezeknek azonban univerzális szerepe lesz, tehát a színüknél fogva egy játékoshoz sem rendeljük őket. A Lovagok esetén készüljünk arra, hogy egy igazán agyalós, a Várgrófoknál is nehezebb, heavy eurót fogunk játszani.

Áttekintés

Egy forduló mindig azzal kezdődik, hogy a játékosok kapnak 6 db munkást, különböző színekben. Azt, hogy milyen a fordulóra használható munkássereg összetétele, a játékosok választhatják meg: 4 db munkást a felfordított kocsmakártyákról szereznek, 2 db munkást pedig az adott fordulóra választott lovagkártyájuk fog adni. A játékban a táblánk különböző akcióit különböző munkás-kombinációkkal használhatjuk majd – a bal oldali, gyengébb akciókhoz általában 1 vagy 2 munkás fog kelleni, míg a jobb oldali összetettebb akciók 3-3 db munkást követelnek megadott színösszetételben. A játékban egyes akciók révén további munkásokhoz juthatunk, így igen nagy szerepe lesz az akcióink előre tervezésének, hiszen potenciálisan jóval több akciót is végrehajthatunk az ellenfeleinknél, ha jól kombózzuk a köreinket.

A nyugati királyság lovagjai stratégiai társasjáték - tulajdonságsáv

A játékban alapvetően három tulajdonságsávon próbálunk folyamatosan előrehaladni. A kék zászló a befolyás jelenti, ennek növeléséhez a szerzetesek beavatására és a városunkat támadó betolakodók legyőzésére van szükségünk. A vörös zászló az erőt jelenti, amit a városfal megerősítésével vagy a várost támadó betolakodók megtérítésével (saját oldalunkra állításával) tudjuk növelni. A fekete zászló a hitet jelöli, ezt a feloldozás és az elszállásolás akcióval tudjuk feltornázni.

A játék gyakorlatilag másról sem szól, csak a piros-kék-fekete sávokon való matekozgatásról, hiszen a három szín az akciókon keresztül teljesen egybefonódik: pl. a szerzetesek beavatásához bizonyos mennyiségű hittel kell rendelkeznünk és ez majd a befolyást (kék) erősíti, míg a védelmi falunk megépítéséhez befolyás kell (kék) de cserébe erőt (piros) kapunk – láthatjuk tehát, hogy minden mindennel összefügg. A játék 7 forduló után ér véget, és ahogy azt megszokhattuk, a legtöbb győzelmi pontot elérő játékos lesz a győztes.

Egy forduló menete

Minden játékos lovagpaklijában ugyanaz a 12 lovag található, akik a segítségére lesznek a játék során. A lovagkártyákat mindig egy-egy fordulóra választjuk, ekkor mindig három lapból választhatunk. Ezek a kártyák az adott fordulóra valamelyik akciónkat erősítik vagy olcsósítják, az adott akcióhoz tartozó szín erősítésével együtt, ezért a lovagkártya kiválasztásakor már előre a fejünkben kell lennie egy tervnek, hogy mely akciókat akarjuk majd kihasználni, és ahhoz milyen színű munkásokra lesz szükségünk.

A nyugati királyság lovagjai stratégiai társasjáték - lovagkártyák

Emellett minden lovagkártya valamilyen időleges boostot ad a három tulajdonság közül kettőből, ezt sem árt, ha jól ki tudjuk aknázni. Ezzel egyidőben minden játékos választ (körsorrendben) egy kocsmakártyát, amivel 4 db munkás kap különböző színösszetételben. Ezután a fordulóban a játékosok egy-egy akciót hajtanak végre egymás után – és mivel mindenkinek saját táblája van, így nem foglalják egymás elől az akciómezőket. Azonban a 3. fordulótól kezdve elérhetővé válnak közös akciómezők is, amelyeket tényleg csak egy játékos használhat fordulónként, és ezek általában igen kedvező ajánlatok. Amikor már nincs több munkásunk, vagy nem akarunk több akciót végrehajtani (max. 3 munkást eltárolhatunk a következő fordulóra), passzolunk, és a forduló akkor ér véget, ha mindenki passzolt.

A játék során az akcióinkban nem csak a lovagkártyák, de a városlakók is a segítségünkre lehetnek, ezeket a toborzás akcióval tudjuk megszerezni valamilyen egyszeri bónusz, vagy folyamatosan használható passzív képesség reményében.

A nyugati királyság lovagjai stratégiai társasjáték - játékostábla

Bűnözők és adósságok

Ha Nyugati királyság, akkor nem maradhat el a bűnözés és az erkölcs kérdésköre sem. A játékban jokerként működnek ugyan a lila munkások (bűnözők), de amikor ilyen munkást szerzünk, fel kell húznunk egy bűnözőkártyát, ami megmondja nekünk, hogy hány tallért kell elvennünk az adókészletből, amiben mindig a játékosszámnak megfelelő mennyiségű ezüst van. Amikor az adókészlet elfogy, inkvizíció következik. Ekkor megnézzük, aktuálisan kinek hány bűnözőkártyája van, és akinek a legtöbb, az kap egy adósságkártyát. Az adósság ugyanúgy működik, mint a széria két másik játékában – ha nem fizetjük ki a játék végéig, mínusz három győzelmi pontot ér, ha pedig sikerült kifizetnünk, „átfordítanunk”, akkor 1 győzelmi pont lesz a jutalmunk cserébe.

A győzelmi pontok forrása

Győzelmi pontokat elsődlegesen a tulajdonság-sávról szerezhetünk, a kék, piros és a fekete zászlócskák játék végi helyzete alapján. Plusz győzelmi pontokat érnek a kifizetett adósságok, ezért akár meg is érheti a bűnözést bevállalni egy két plusz győzelmi pont reményében. A játékban ezen kívül három királyi parancskártyát fordítunk fel az első három fordulóban, ezek egy-egy akciótípus többszöri használatát követelik. Például legyen 5 db legyőzött betolakodód, 5 db beavatott szerzetesed, 5 megépített szállásod és így tovább. Győzelmi pontokat szerezhetünk még a megtérített betolakodókkal – ők plusz pontot adnak pl. a különböző megtérített vagy legyőzött betolakodó törzsek tagjai után. Ezen kívül ha szerencsések vagyunk 1-2 plusz győzelmi pontunk csurranhat-cseppenhet a városfal építésből is.

A nyugati királyság lovagjai stratégiai társasjáték - királyi parancsok

Vélemény

A nyugati királyság lovagjai a széria legnehezebb tagja, bár a szabályok szerintem egyszerűbbek és valahogy logikusabbak, mint a Várgrófok esetén. A játékban praktikusan minden akciót munkásokkal aktiválunk, és ezen kívül nincs is nagyon más mechanizmus a játékban, míg a Várgrófokban az akciómezők aktiválása mellett a várgróffal lépkedni kell a táblán, és elég fontos szerepe van a pakliépítésnek is. A játékban rendkívül izgalmas a stratégiánk kialakítása, hiszen ez függ a lapjárástól is – milyen sorrendben jönnek a lovagkártyák, melyek azok, amiket elégetünk (a három felhúzott kártyából egyet mindig a pakli aljára rakunk, ezek többségét már nem fogjuk a játékban viszontlátni).

A nyugati királyság lovagjai stratégiai társasjáték - játékostábla fejlesztett akciókkal

Izgalmas kitalálni a kombókat, hogyan tudunk minél több akciót belezsúfolni egy fordulóba, tehát hogyan tudunk majd újabb és újabb munkásokhoz jutni forduló közben? Melyik tulajdonságra akarunk „specializálódni” a háromból, és ehhez milyen mértékben kell a másik kettőt növelnünk, hogy a harmadik növekedése fenntartható legyen? Ez mindenképp egy fogós kérdés, hiszen minden akció valamilyen befektetést kíván, praktikusan kékből alakítunk pirosat, pirosból feketét stb. Rajtunk múlik, hogy az átalakítási láncot hogyan építjük fel, illetve hogy mely akcióinkat erősítjük a fejlesztés segítségével (ekkor a drága, három munkásos akcióink költségét csökkenthetjük 2, sőt, akár 1 munkásra is!).

A játék a sok szín egymásba alakítgatás ellenére egészen tematikusnak érződik, hiszen van abban ráció, hogy pl. minél nagyobb a „hitünk”, annál nagyobb befolyást tudunk szerezni a szerzetesek révén, vagy ha megtérítjük a betolakodókat, növekszik a haderőnk, hiszen az oldalunkra állítjuk őket. Az egész hit-befolyás-erő kerék szépen folytonosan egymásba simul, kiegészíti egymást a hatféle három munkásos akció révén, és egyáltalán nem érződik erőltetettnek.

A nyugati királyság lovagjai stratégiai társasjáték - betolakodókártyák

Összegzés

A nyugati királyság lovagjai egy nehéz stratégiai játék, amolyan heavy euró, ami felett 2-3 órát biztosan ül az ember, és a színes munkások kombinálgatásán szép lassan leolvad az agya… de aki heavy euró mellé ül, a ne is számítson másra! 😉 A játék a monotonitása ellenére egészen tematikusnak érződik, és nem mellesleg szépen beleillik a Nyugati királyság trilógiába. A trilógia szépsége, hogy mindig vannak hasonló elemek benne (az erkölcs-bűnözés kérdéskör vagy az adósságkártyák), de a különböző mechanizmusokkal gyakorlatilag nem csak „variációkat kapunk egy témára”, hanem teljesen önállóan játszható, egymástól függetlenül élvezhető társasokat sikerült összerakni a szerzőnek, amiket a nehézségük alapján lehet leginkább beskálázni.

Mi a trilógiából végül a Lovagok mellett tettük le a voksunkat, a karácsonyfa alá is bekerült. Már szemezgetünk a kiegészítőjével is (A koronák városa), ahogy az lenni szokott nálunk… 😊

A nyugati királyság lovagjai stratégiai társasjátékTartalomból

01
Áttekintés
02
Vélemény
03
Összegzés

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media