AjánlóListákVéleményRólunk
Színek és minták összjátéka - Calico

Színek és minták összjátéka - Calico

Vincze Anna
2021. 05. 16.

A Calico egy 2021-es megjelenésű absztrakt stratégiai társasjáték, amelyben mindannyian egy saját takarót varrunk színes-mintás foltokból lehetőleg olyan minta-kombinációkkal, ami bevonzza a cicákat és letelepednek rajta. A játékban nem csak a mintáknak, hanem a színeknek is fontos szerepe van; a kettő együtt pedig egy igazán izgalmas kis stratégiai koktélt alkot. Lássuk!

Calico absztrakt stratégiai társasjáték - macskalapkák és minták

Áttekintés

Első blikkre elkönyvelhetjük, hogy a Calico egy gyönyörű kivitelezésű absztrakt stratégiai játék: a játékostáblák süllyesztettek, a jó minőségű hatszöglapkák tökéletesen elférnek rajta, nem csúsznak össze, a színek és a minták is vonzzák a tekintetet. Az Azulból ismert húzózsák itt is megjelenik, ebből húzzuk ki a hatszögletű színes-mintás foltokat. A játékosok minden körben egy-egy foltot raknak le a táblájukra, a játék pedig akkor ér véget, amikor mindenki befejezte a takaróját. Pontokat többféle forrásból szerezhetünk: pontot érnek a cicák (minta) a gombok (szín) és a takarón lévő pontozólapkák után is komoly jutalmat zsebelhetünk be, ha ügyesen alakítjuk a kézimunkánkat.

Cicák

Calico absztrakt stratégiai társasjáték - macskalapkák

Mivel a cicák színvakok, ők csak a foltokat nézik a takarónkon. A játékban egyszerre mindig 3 macska elérhető, összesen 10 félét tartalmaz a doboz. Amikor kirakjuk az egyik cica számára ideális mintázatot (pl. három darab, egymással érintkező pöttyös foltot), akkor rátesszük az aktuális macskajelölőt. Mindegyik macska a 6 fajta mintából 2 félét preferál, az elosztást pedig mindig kisorsoljuk a játék elején. A macskák által adott pont attól függ, hány hány foltból álló alakzatot kellett kiraknunk hozzájuk; a legértékesebb cicákhoz már 7 db foltot kell egymáshoz igazítanunk, ami már így az egész játékostáblát átszeli.

Gombok

Gombokat akkor varrhatunk a takaróra, ha három azonos színű foltot tettünk egymás mellé. A játékban annyiféle gomb van, ahányféle szín, és egy színből egy játékos akár több gombot is összehozhat. Az a játékos, aki mind a 6-féle gombok felvarrta a takarójára, bónuszként felvarrhatja a szivárvány gombot is.

Calico absztrakt stratégiai társasjáték - gomblapkák

Pontozólapkák

A játék elején minden játékos 4 pontozólapkából 3-at választ ki, amit a játékostáblája arra kijelölt mezőire kell felraknia. A pontozólapkákon betűket találunk, pl. az AAAA-BB típusú hatszög alakú pontozólapka akkor ad 7 pontot, ha körülötte 4 db azonos („A” típusú, pl. pöttyös) mintájú lapka van és 2 db más típusú, de egyező lapka („B” típusú, pl. csíkos). Ez a feltétel teljesülhet csak a színre is, a mintát figyelmen kívül hagyva (pl. 4 db sárga, 2 db kék). Ha viszont mindkettőre teljesül, tehát színre és mintára is (egymástól függetlenül) akkor ez a lapka már 11 pontot ad. A könnyebben teljesíthető pontozólapkák akár 4-féle mintát/színt is megengednek maguk körül (A, B, C, D), míg amikor 4-2 arány a feltétel vagy akár az összes foltnak (!) különbözőnek kell lenni körülötte, azt meglehetősen nehéz összehozni.

Calico absztrakt stratégiai társasjáték - játékostábla

Stratégia

A Calico mögött megbúvó stratégia szerintem kifejezetten izgalmas, nagyon jó kis kombinációkat lehet kihozni benne, ha ügyesen tervez az ember. A legérdekesebb része a minta és szín összekombinálása a pontozólapkák körül, persze ahhoz, hogy mind a kettő összejöjjön vagy le kell mondanunk teljesen a cicákról, vagy egy jó adag szerencsére lesz szükségünk. A játékban a szerencsefaktort szerintem elég jól kibalanszolták azzal, hogy nem csak a minta, hanem a színkombinációkkal is szerezhetünk pontot, méghozzá azzal jóval gyorsabban. A pontozólapkák pedig szintén bármelyik feltétellel teljesíthetők.

Kifejezetten tetszik a lapkaválasztás mechanizmusa. Mindenkinek két lapkája van „raktáron”, amiből a körében egyet tesz le a táblájára, majd a közös kínálatból (3 db lapka) kiegészíti a készletét kettőre, a kínálatot pedig a húzózsákból tölti fel. Így ha valaki ügyesen tervez és egyszerre mondjuk 2-3 cicára gyúr, közben pedig figyeli a pontozólapkáit is, szinte mindig be tud úgy tárazni, hogy „valami értelmeset” sikerüljön leraknia körről-körre.

Egy dolog zavar egy picit, hogy a szivárványos gomb ugyanannyit ér, mint bármelyik másik. Ha már arra áldozom a takarómat, hogy a gombokat vadásszam, akkor igazán jól esne, ha a játék ezt az igyekezetet kicsit komolyabban honorálná (mondjuk 5-7 ponttal már megelégednék😁).

Calico absztrakt stratégiai társasjáték

Összegzés

Aki szereti a szépet, az élénk színeket és a mintákat, annak ez a játék biztosan már magától az alkotástól nagy öröm lesz (én is ilyen lennék 🙋‍♀️). Persze az Azul is szép, de itt a minta+szín kombinációk az absztrakt stratégiának egy másik oldalát mutatják meg. Annak, aki már kicsit beújítana a rongyosra játszott Azulja mellé, kimondottan ajánlom ezt a társast! 😊

Köszönjük a Gémklubnak, hogy kipróbálhattuk ezt a szuper játékot!Tartalomból

01
Áttekintés
02
Stratégia
03
Összegzés

Hasonló posztok

Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod
Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod
2024. 02. 21.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media