AjánlóListákVéleményRólunk
Five Tribes: Artisans of Naqala

Five Tribes: Artisans of Naqala

Vincze Anna
2020. 05. 10.

Ha olyan Five Tribes kiegészítőt keresel, ami kellően sokat ad az alapjátékhoz, akkor jó helyen jársz. Be szeretném röviden mutatni a játékhoz megjelent első kiegészítőt, az Artisans of Naqala-t (vagyis Naqala kézműveseit), ami egy igazi ritka kincs, mert itthon már teljesen kifogytak belőle a készletek, sőt egész Európában is hasonló a helyzet. Mégis mindenkinek ez kell – lássuk miért!

Egy új törzs: a Kézművesek

Five Tribes: Artisans of Naqala társasjáték kiegészítő - hatodik törzs

Ahogy azt a játék címe is sejteti, itt megjelenik egy hatodik törzs, a lila színű Kézművesek. Mit is tudnak ők? Nagyon hasonlítanak a Vénekre és Vezírekre abban a tekintetben, hogy őket is a készletünkbe tesszük a megszerzéskor, és pontokat érnek a játék végén (akinek a legtöbb van: 3 pont/db, a többieknek 2 pont/db). Ám van egy ennél sokkal fontosabb szerepük: amikor megszerzünk valahány darab Kézművest, rögtön elveszünk ugyanennyi hatszögletű tokent és választhatunk egyet közülük.

Five Tribes: Artisans of Naqala társasjáték kiegészítő - kincs és mágikus tárgy tokenek

Ezek a tokenek is a kiegészítővel jönnek, és kincsek vagy mágikus tárgyak vannak rajtuk. A kincsek 5, 7 vagy 9 győzelmi pontot adnak, a mágikus tárgyak pedig egyszer használható képességeket. Ilyen pl. a repülő szőnyeg, aminek a segítségével a lépés során a kezünkben lévő utolsó bábut a játékmezők bármelyikére letehetjük. Ezen kívül még van 6 féle mágikus tárgy, melyek mindegyike igen izgalmas képességgel rendelkezik.

Új játékmezők és akadályok

Five Tribes: Artisans of Naqala társasjáték kiegészítő - új játékmezők

Az Artisans of Naqala kiegészítő 3 féle új játékmezőt is behoz a játékba. Az egyik a Speciális piac, ahol 4 pénz befizetéséért a teljes árukínálatból (mind a 9 zöld kártya) vásárolhatunk egy kártyát. Az új törzshöz is kapcsolódik egy mezőtípus, a Műhely, ahol 1 db Kézműves eldobásával (vagy 2 Fakír kártyáért) a korábban említett tokenek közül vásárolhatunk. Van még egy mező, a Szakadék. Ez, ahogy a neve sejteti egy nagy fekete lyuk, amely tiltott zónának számít: nem kerülhetnek rá bábuk, ezért egyszerűen ki kell kerülni a lépés során. További útakadályt jelentenek a Hegyek, amiket a _Műhely_mezők jelölt oldalaira kell lehelyeznünk a játék elején. Ezek lezárt útvonalakat jelölnek, tehát csak a megkerülésükkel lehetséges az adott mezőt elérése.

Five Tribes: Artisans of Naqala társasjáték kiegészítő - szakadék játékmező

Sátrak

A kiegészítőhöz jár minden játékos színében 1-1 sátor, amelyek a tevékhez hasonlóan a mezők foglalására valók. Azonban a sátor a játék végén a saját mezeje pontján felül még annyi plusz pontot ér, ahány piros színű mező (a győzelmi pont hátterét kell nézni) van körülötte, az adott mezőt is beleértve.

Új dzsinnek

A játékban 2 új dzsinn és az alapjáték 2 dzsinnjének új verziói találhatók. Az új dzsinnek egyike 3 plusz győzelmi pontot ad a kincsek után, a másik pedig 2 plusz győzelmi pontot a lila bábuink után. Az új Boaz kártya, ami az alapjátékban csak a sárga és a fehér bábuinkat védte meg az Orgyilkosoktól, most már a lila bábuinknak is védelmet nyújt. Az új Kandicha kártyán pedig szerepelnek a lila bábuk orvgyilkolása után járó bónuszok is.

Five Tribes: Artisans of Naqala társasjáték kiegészítő - új dzsinnek

Összegzés

Az Artisans of Naqala a Five Tribes legkeresettebb kiegészítője, ami nem csoda, hiszen az új elemek igazán sokat dobnak a játékélményen. Van itt egy új törzs, mellyel sok-sok ponthoz és mágikus tárgyakhoz juthatunk, új mezők, melyekkel a játékteret bővítjük, Hegyek, melyek korlátozzák a mozgásunkat, sátrak, amelyek a tevékhez hasonló szerepet töltik be, de plusz pontokat érnek, és új dzsinn kártyák. Ezek az új elemek jól illeszkednek a játékba, nincsenek „túl erős” képességeik, így a játékmenet egyensúlya nem borul fel. Ha látod valahol használtan ezt a kieget (csak angolul elérhető) én a helyedben lecsapnék rá! 😉Hasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media