AjánlóListákVéleményRólunk
Fagybérc: ha Everdell idillje már nem elég, itt a nehezítés

Fagybérc: ha Everdell idillje már nem elég, itt a nehezítés

Vincze Anna
2021. 10. 10.

Az Everdell társasjáték sikere még ma is töretlen. 2018-as felbukkanása óta jó pár nagydobozos kiegészítője is megjelent, a Pearlbrook, a Bellfair és a legújabb, a Spirecrest, vagyis magyar címén Fagybérc. Egy jó adag nosztalgiával ültünk le újra Everdellezni, a tavaly tavaszi ajánlónk óta ugyanis nem volt rá lehetőségünk. Ezúttal a most megjelent Fagybércet is bevontuk a játékba.

Áttekintés

Ha nem ismered az Everdellt, akkor ajánlom olvasásra a korábbi cikkünket, ahol kitértünk rá, hogy a játék cuki megjelenése ellenére igen összetett és még csak véletlenül sem a gyerekek képezik a játék célközönségét.

Everdell ajánlónk

A Fagybérccel tovább fokozzuk a játék komplexitását, néha könnyítő, néha hátráltató tényezőkkel. Ahogy azt az Everdelltől megszoktuk, a kiegészítőnél is minőségi komponensek várnak minket a dobozban, és hát nem is lenne Everdell, ha nem lenne ennek is valamilyen látványos eleme, amiről már messziről felismerhető. Az alapjáték ilyen eleme az Örökfa és a plasztikus kis nyersanyagjelölők – a Fagybércben szinte azonnal a kezünkbe kívánkoznak az óriás fa állatok, vagyis a „nagy erdőlakók”, melyek a kis játékosbábuink (egér, mókus, teknős, sün) segítői lesznek a játék során. A nagy erdőlakókra helyezett nyeregbe még fel is ülhetnek a kisállatok, tovább fokozva a játék hihetetlenül cuki és meseszerű látványvilágát.

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

Új játéktábla

De hol is futhatunk össze ezekkel a nagy erdőlakókkal? A játékhoz egy új játéktábla tartozik, ahol minden játékos a saját színében egy kis nyúl vándorral vághat neki a Fagybérc nyújtotta kalandok hosszú sorának. Az új játéktábla az előzőhöz puzzle-szerűen érintkezik, így a szétcsúszás veszélye nem fenyegethet. A Fagybérc táblára a játék elején négy időjárás kártyát húzunk, illetve az út minden állomása közé a játékosszámnál eggyel több térképlapkát helyezünk. Az felfedezéskártyákat szétválogatva szintén a játéktáblára helyezzük – ezekről még később részletesen olvashattok. Az új tábla akkor kerül előtérbe, amikor az adott játékos felkészül az új évszakra. Ilyenkor nem csak a termelést és/vagy új bábuk begyűjtését végzi el, hanem a kis vándornyulával megtesz egy útszakaszt a Fagybérc táblán, húz egy térképlapkát és választ egy felfedezéskártyát.

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

Térképlapkák

Amikor a játékos a következő állomásra tenné a vándornyulat, választania kell a megtett útszakaszra felhelyezett térképlapkák közül. Ezek begyűjtése gyakorlatilag az utolsó évszak (ősz) végén megtenni kívánt út tervezését teszik lehetővé. Minden játékos kap egy Everdell térképet a játék kezdetén (ezt már sikeresen meghódítottuk 😉) – e térképlapka mögé tetszése szerint helyezhet a három évszakot követő, három felkészülési fázisban további hármat, melyek a Fagybérc expedíciója után felfedezni kívánt tájakat jelölik.

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

A térképeken jelzett nyersanyagokat sajnos nem kapjuk meg, hanem a játék végi befizetendők, amennyiben a lapkán jelölt pontokat meg akarjuk szerezni. A térképlapkákat időrendben egymás mögé helyezzük, tehát például a tavasz végén megszerzett lapka csak akkor teljesíthető, ha előtte teljesítettük utunk első állomását is, melyet a tél végén választottunk ki (ne felejtsük el, hogy a játék téllel indul és ősszel végződik!). Így tehát a játék végére megmaradt nyersanyagok jó eséllyel nem fognak kárba veszni, ha kiszemelt bónuszok láncolatát ügyesen fűzzük.

Időjárás

Az időjárás viszontagságainak a hegyekben sajnos minden vándor ki van szolgáltatva. Az időjárás kártyák minden évszakban valamilyen extra szabályt hoznak be, ami minden esetben valamilyen nehezítés lesz. Például az adott évszakban nem vehetünk kártyát a Nagymezőről, eggyel kevesebb nyersanyagot gyűjthetünk a folyóparti vagy erdei helyszíneken, egy munkással kevesebbet használhatunk fel stb. Az időjárás kártyák nevükhöz nagyon is híven, folyamatosan változó, szeszélyes szabályokat állítanak tehát fel. A dolog pedig azért igazán izgalmas, mert a játékosok egyszerre különböző évszakokban is lehetnek – ki épp hol tart a saját stratégiájában – így gyakorlatilag egy időben eltérő szabályok vonatkozhatnak rájuk.

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

Felfedezéskártyák

A legfontosabb újítást hagytam utoljára: a felfedezéskártyákat. Ezek ugyanis plusz, a játék megszokott szabályaitól teljesen eltérő, egyszeri vagy állandó képességeket ruháznak a játékosokra. Felfedezéskártyák minden évszak végén szerezhetők; ekkor az felfedezéspakliból az adott játékos három kártyát csap fel, a nekik kijelölt helyre. Az egyik kártya mindig ingyen van, azonban a mellette lévők (a felcsapás sorrendjében) egyre drágábbak: 1 lapot/1 nyersanyagot vagy 2 lapot/2 nyersanyagot kell fizetni értük. Utóbbi esetben szerencsére vegyesen is fizethetünk.

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

A felfedezéskártyák között találhatjuk meg a nagy erdőlakókat. A magyar kiadásban nekem hihetetlenül megtetszett ezeknek az állatoknak a neve, például a Gyalogszakáll (szarvas) vagy a Ragmancs (medve) szerintem eszméletlenül jól csengő fantázianevek. Ezek a nagy erdőlakók valamilyen extra képességgel ruházzák fel az egyszerű munkásainkat, akiket a hátukra egy kis nyeregbe tudunk beültetni. Innentől kezdve a Gyalogszakállon lovagló kis mókus képessége, hogy az évszak végén egy extra körben még egyszer, ingyenesen használhatja azt az akciómezőt ahova a forduló során lekerült. Ragmancs minden mezőn, ahol nyersanyagot szerez, a mancsához ragad egy bogyó is, Suttogó (farkas) ignorálja a normál lehelyezési szabályokat, és így tovább.

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

Természetesen a felfedezéspakliban még számos izgalmas kártya vár ránk. Ezek adhatnak új, mindenki számára vagy csak a tulajdonos számára elérhető akciómezőket, valamilyen feltétel teljesüléséért plusz pontokat a játék végén vagy épp egy egyszeri lehetőséget arra, hogy átnézzük a paklit és kivegyük a számunkra fontos erdőlakót/épületet belőle. Ezek a kártyák rengeteg színt visznek a játékmenetbe, és bizony mindegyik képesség megfelelően használva nagy előnyhöz juttathat, így a választás sosem lesz könnyű.

Vélemény és összegzés

Az Everdell: Fagybérc egy könnyen tanulható, de nem könnyű kiegészítő. A játékmenetben egyedül az új évszakra való felkészülés bonyolódott egy kicsit, itt csak annyit érdemes megjegyezni, hogy pontosan mi, milyen sorrendben történik ilyenkor. Tapasztalatom szerint például könnyű elfelejteni a következő útszakasz térképlapkáinak felfordítását.

Az időjáráskártyák egyszerre nehezítik a játékot mindenki számára, míg a felfedezéskártyák egy-egy játékosnak egyedileg nyújtanak kisebb-nagyobb segítséget. A játék sok szempontból kibővült ezzel a kiegészítővel, hiszen a két évszak között már nem csak egy egyszerű munkás visszavételt és termelést hajtunk végre, hanem akciók teljes során. Sőt, emiatt konkrét igényünk lehet arra, hogy mi érjünk elsőként a következő évszakba, hogy a kiszemelt térképlapkát megkaparinthassuk. A felfedezéskártyák esetén minden játékos másik hármat csap fel, így, ha előttünk még senki nem húzta ki a tavaszi pakli Gyalogszakállját, akkor jó esélyünk van a nagy erdőlakó megszerzésére (4 játékos esetén biztosan, mert akkor kipörög a teljes pakli).

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

Összességében a Fagybérc kiegészítő külsőre nagyon megkapó, szinte hihetetlen, hogy egy retail (nem Kickstarter) kiadásban ennyi cuki fa állatkát kapunk. Természetesen itt jegyzendő meg, hogy a kiegészítő majdnem ugyanolyan áron mozog, mint az alapjáték, ami szerintem nem indokolt – oké, aláírom, nagy dobozos kiegészítő (tábla, kártyák, figurák), de ez a doboz messze nem tartalmaz annyi alkatrészt, mint az alapjáték. Ettől függetlenül igen jó a játékélmény, és szerintem hosszú ideig ki lehet élvezni a felfedezéspakli sokszínűsége miatt.

Everdell: Fagybérc kiégészítő társasjáték

Annak ellenére, hogy az új évszakvégi készülődésbe bele lehet gyorsan rázódni, a kiegészítő a sok plusz csavarral igencsak belenyúl a megszokott játékmenetbe, akár pontszerzési stratégiába is. Magát a kiegészítőt csak azoknak ajánlanám, akik már otthonosan mozognak az Everdell világában, esetleg annak már minden apró kis mozzanatát kiismerték. Tipikusan az új játékosok számára érződhet erős nehezítésnek az időjáráskártyák által behozott „balszerencse”. Nem nagyon tudnak majd dönteni a felfedezéskártyák választásakor: hiszen ezek megfontolt kiválasztása/használata szerintem már egy kicsit több tervezést, konkrét stratégiát is megkövetel.

Köszönjük a Gémklubnak, hogy kipróbálhattuk a Fagybérc kiegészítőt! 😊Tartalomból

01
Áttekintés
02
Vélemény és összegzés

Hasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media