AjánlóListákVéleményRólunk
A gémer Cascadia: Új tájakon kiegészítő

A gémer Cascadia: Új tájakon kiegészítő

Vincze Anna
2024. 01. 20.

A Cascadia vadvilágának sikere 2021-es megjelenése óta töretlen, és azt hiszem mindannyiunk nevében beszélhetek, amikor azt mondom, hogy nagyon vártunk már egy kiegészítőt ehhez a szuper játékhoz. A kiegészítő többféle újítást hozott, köztük olyat is, amit akár csak az alapjátékkal játszva is ki tudunk próbálni. Lássuk tehát mit tud az Új tájakon!

Új elem: Látnivalók

A kiegészítő legnagyobb újítását a Látnivalók jelentik, amelyek az öt területtípushoz kapcsolódó figurák (pl. az erdőhöz egy fenyőfa, a folyóhoz egy hullám alakú fafigura) és a hozzájuk tartozó pontozókártyák. Minden alkalommal, amikor létrehozunk egy 5 vagy annál nagyobb egybefüggő területet egy adott típusból, választhatunk egy látnivalót és mellé egy ilyen kártyát (minden játékosnak egy látnivalóból csak egy lehet). A hangsúly azon van, hogy választhatunk, hiszen ezeket a látnivalókat mindig az éppen lerakott lapkára kell helyeznünk, és bizony lehet olyan szituáció, amikor úgy kapunk több pontot, ha inkább az állatot helyezzük le erre a lapkára.

Cascadia-vadvilaga-Uj-tajakon-tarsasjatek-kiegeszito-15

A látnivalók egyébként sokféle módon adhatnak pontot: vannak olyanok, amelyek csak simán 2-3 pontot adnak vagy olyanok, amelyek megnöveli a játék végén az adott területtípusunkat, így hozva plusz pontot (még a legnagyobb területért járó versenyben is bebiztosíthatjuk magunkat velük). Vannak, amelyek az adott területtípusra lehelyezett bizonyos állatokért adnak pontot, másoknál az számít, hogy hány összefüggő területet alkottunk az adott típusból.

Új állatkártyák

Új állatok nincsenek a játékban, ellenben mind az öt állathoz további két kártyát kapunk, amelyek egy picit összetettebben pontoznak az eddigieknél. Például van egy olyan medvekártya, ami akkor ad pontot a medvék után ha azok mellett legalább egy üres terület van (magyarán a teljesen körbeépített medve nem pontoz), vagy a lazacrajok után pluszpontot kapunk, ha folyó területen vannak, vagy a vapiti-alakzatok csak akkor érnek pontot, ha közülük legalább egy vapiti préri mezőn áll. Van egy-egy róka és ölyv kártya, amelyek egy eddig kihagyott ziccert teljesítenek be, mégpedig, hogy a körülöttük lévő minél diverzebb területért adnak pontokat.

Cascadia-vadvilaga-Uj-tajakon-tarsasjatek-kiegeszito-13

Apró változtatások ezek, mégis komoly fejtörést tudnak okozni – főleg azoknak a játékosoknak, akik az alapjátékban már megszokták hogy minden állatot és lapkát egy konkrét pontszerzési céllal tudnak lehelyezni (a kiegészítővel már többet fogunk „hibázni”, de ezen ne izguljunk túl sokat).

Lapka-variációk

A játékban a területépítést mindenképpen színesítik az újfajta „kevert” lapkák, amelyek már nem csak kettő, hanem három területtípust is tartalmaznak (bár azt is hozzá kell tenni, hogy ezek sokszor inkább a területek lezárására alkalmasak, kifelé nyitni igencsak nehéz velük, mindhárom irányba tovább építeni pedig szinte lehetetlen). Emellett bekerültek olyan két területből álló lapkák is, amelyek nem a klasszikus elosztást követik (pl. 3 csúcs erdő, 3 csúcs mocsár), hanem asszimetrikusabbak.

Cascadia-vadvilaga-Uj-tajakon-tarsasjatek-kiegeszito-23

5-6 fős játék

Biztos vagyok benne, hogy akik 5-en vagy 6-an szoktak leülni játszani, nehezen találnak maguknak stratégiai játékokat: mindig szomorúan állapíthatják meg, hogy a kedvenc játékaikat nem lehet több főre kényelmesen átültetni. Sokaknak tettek most a kedvére a tervezők, hiszen a Cascadia: Új tájakon kiegészítőben plusz kezdőlapkák kerültek a dobozba, illetve kaptunk további 45 új lapkát, így már akár 6-an is leülhetünk mellé játszani ugyanazokkal a feltételekkel.

Cascadia-vadvilaga-Uj-tajakon-tarsasjatek-kiegeszito-1

Gyors játékváltozat

A kiegészítő szabályában van egy játékváltozat, amit egyébként az alapjátékkal is bátran kipróbálhattok. A gyors játékváltozat lényege, hogy játékosonként 5 lapkával lecsökkentjük a „húzópaklit” úgy, hogy minden játékos megkap 5 lapkát és mellé 5 állatot, mint saját készlet. Ebből a készletből egy-egy lapkát és állatot a játékos a két köre között helyezhet le, így hasznosan telhet a holtidő, amíg csak várjuk, hogy a többiek lejátsszák a köreiket. Viszont erre ne tekintsünk csak lehetőségként, ugyanis ha mi nem helyezzük le az 5 extra lapkát, a végén kevesebb területünk/állatunk lesz, mint a többieknek, szóval törekedjünk arra, hogy ezeket a legjobbkor illesszük be a térképünkre!

Vélemény

A Cascadia kiegészítője remek lett, egy már-már „gémer” hatása van a játéknak, mert a lapkalehelyezés egy egészen új szintre került. Eddig összesen két célunk volt: 1) hogy nagy összefüggő területeket alkossunk és (2) közben az állatokat is bizonyos mintázatokban helyezzük le. Most már keményen gondolkodhatunk azon, hogy megéri-e elvenni az adott látnivalót amikor összejött rá a terület, mert bizony az a továbbiakban szűkíteni fogja a lehetőségeinket az állatok lehelyezésére.

Cascadia-vadvilaga-Uj-tajakon-tarsasjatek-kiegeszito-8

Az alapjátékban mindig kimaradt három terület, így az új állatok lehelyezésekor jó eséllyel volt választásunk. Bár a kiegészítő a játék elején plusz egy lapkával indít (és ez azért nagy segítség), hogyha mind az öt látnivalót lehelyezzük, akkor a továbbiakban csak összeillő állatlapka párokat vihetünk el (ha nem akarunk lemondani az állatról) – ez pedig borzasztóan beszűkíti a lehetőségeinket. Sokszor persze simán lehet, hogy a látnivaló nem ér annyit, mint az állat, szóval itt tényleg mérlegelni kell.

Emellett pedig bejöttek olyan látnivalók is, amelyek kifejezetten azt díjazzák, ha „szétdaraboljuk” a területeinket – pl. annyi pontot adnak, ahány összefüggő mocsár területünk van (és itt sokszor az „összefüggő” szó akár egy lapkára is érvényes lehet!). Ha belegondolunk ez már egy egészen másfajta stratégiázást igényel, mint az eddigi „minél nagyobb területet csináljunk” hozzáállás. A látnivalókhoz még annyit, hogy a pontozást egy kicsit talán káoszossá teszik – nehéz ugyanis lekövetni, hogy a többi játékos mire kap pontot (elég pici betűkkel vannak a kisméretű kártyákon a leírások), így szabotálni nem igazán tudjuk egymást a plusz pontok szerzésében. Már pedig tapasztalataink szerint sokszor a látnivalókból szerzett pontok döntik el a meccset. Jó hír a gémereknek, kevésbé jó hír a teljesen „casual” Cascadia játékosoknak.

A gyors játékvariáns egy nagyon jó dolog, gyakorlatilag semmi okunk nincs rá, hogy ne integráljuk minden egyes partiba, szuperül feldobja már az alapjátékot is, több stratégiai lehetőséget nyújt. Az új állatok is szuperek, bár azért készüljünk úgy, hogyha a játékban mind az öt állatot a „kiegesekre” cseréljük, akkor már elég sok mindenre oda kell majd figyelnünk.

Cascadia-vadvilaga-Uj-tajakon-tarsasjatek-kiegeszito-10

Összegzés

Összességében azt lehet látni, hogy az újításokkal sok szempontból még jobban beért a játék, hiszen az állatok és a területek most már kölcsönhatnak (látnivalókon vagy az új állatkártyákon keresztül), eddig ezt a kettőt egymástól teljesen függetlenül kezelhettük. A látnivalók egy mindenképpen izgalmas újítás, viszont ez talán az az eleme a játéknak, amit inkább a gémer játékosoknak ajánlunk, mert jelentős fejtöréseket tud belevinni az amúgy „vígan elcseverészős, veszek-és-pakolom Cascadia” életérzésbe. A gyors játékvariánst pedig azok is kipróbálhatják, akik nem jutnak hozzá az új dobozhoz.

A kiegészítőt összességében azoknak ajánljuk, akik már 20-30 partin túl vannak a Cascadiában és vágynak az újításra/nehezítésre, illetve azoknak, akik 4-nél többen szeretnének vele játszani.

Köszönjük szépen a Gémklubnak, hogy kipróbálhattuk ezt a kiegészítőt!

Cascadia-vadvilaga-Uj-tajakon-tarsasjatek-kiegeszito-7Tartalomból

01
Új elem: Látnivalók
02
Új állatkártyák
03
Lapka-variációk
04
5-6 fős játék
05
Gyors játékváltozat
06
Vélemény
07
Összegzés

Hasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media