AjánlóListákVéleményRólunk
Ganz schön clever – kockabingó okosan

Ganz schön clever – kockabingó okosan

Vincze Anna
2020. 07. 14.

A Ganz schön clever egy nagysikerű kockadobós „roll and write” típusú társasjáték, melyet 2018-ban adott ki a német Schmidt Spiele. A „roll and write” mechanizmus alapján itt minden egyes játékos egy saját egyszer használható papír játékostáblán játszik, vezeti a pontjait a kockadobásai alapján. A papírtömbön kívül a játékhoz 4 db filctoll és 6 db színes dobókocka jár. Ez alapján elég unalmasnak tűnhet, azonban nem mindegy, hogy az egy-egy dobásból épp melyik kockát könyveljük el – más és más módon lehet ugyanis a különböző színű kockákkal pontot szerezni. Lássuk, hogyan!

Egy játékos köre

A papíron 5 féle szekciót találunk, ahol a szekció színe (sárga, kék, zöld, narancssárga, lila) az adott színű dobókockának felel meg (a fehér kocka joker). A saját (aktív) körében minden játékos háromszor dobhat, és minden dobás során felhasználhat 1 kockát a pontszerzéshez – ideális esetben tehát minden kockadobásból egy kockát kivesz, és folytatja a maradékkal.

Azonban fontos, hogy a kockákat nem csak az aktív játékos fogyasztja, hanem mindig ki kell venni közülük azokat az értékű kockákat, amelyek kisebb számot mutatnak, mint amit az aktív játékos kiválasztott. Például, ha az első körében kivett egy hármas értékű kockát saját magának (ezt a papírjára helyezi), akkor utána el kell távolítani a dobásból minden 1-es és 2-es értékű kockát, ezekkel már nem dobhat a következőkben.

Ganz schön clever társasjáték - kockák ezüst tálcán

Amikor az aktív játékos kiválaszt egy kockát, mindig egyből beírja a megfelelő mezőbe, vagy beikszeli a számot (ez a kocka színétől függ). Miután háromszor dobott és mindháromszor kiválasztott egy kockát magának, marad 3 db kocka, amelyek közös prédának számítanak (ezeket a dobozban található „ezüst tálcára” kell helyezni). Ilyenkor minden passzív játékosnak, tehát aki nem dobott ebben a körben, lehetősége van egy kockát kiválasztani a tálcáról és azt elkönyvelni a saját papírjára – fontos, hogy a játékosok ekkor akár ugyanazt a kockát is választhatják. Természetesen egy fordulóban mindenki egyszer aktív játékos lesz.

A kockák felhasználása

A kiválasztott kockákat kétféleképpen lehet elkönyvelni: vagy be kell írni a dobott értéket – a narancssárga és a lila kocka esetén – vagy át kell húzni az aktuális értéket – a sárga, kék és zöld kockák esetén.

A sárga területen ha sikerül egy oszlopot vagy egy sort „kibingóznunk”, akkor pluszpontokat, illetve bónuszokat kaphatunk.

Ganz schön clever társasjáték - sárga és kék mezők

A kék terület egy kicsit összetettebb: itt mindig hozzá kell adnunk a kék kocka értékéhez a fehéret is (és mindegy, hogy épp a kék vagy a fehér kockát vettük csak magunk elé). Ezért vannak itt tehát 2-től 12-ig az elérhető számok. Itt is kaphatunk bónuszokat a sorok és oszlopok után, illetve minél többet ikszelünk ezen a területen annál több pont üti a játék végén a markunkat.

A zöld területen szigorúan balról jobbra kell haladnunk, és mindig az adott mezőben szereplő, vagy annál nagyobb szám dobása esetén ikszelhetünk – itt egyszerűen minél tovább jutunk, annál több pontot szerzünk.

A narancssárga területen szintén balról jobbra haladunk de nincsen semmilyen szabály: egyszerűen egymás után írhatjuk a narancssárga kockával dobott számokat, és a játék végén a területre beírt számok összegét kapjuk meg pont formájában.

Ganz schön clever társasjáték - zöld, narancssárga és lila mezők

A lila terület hasonlít a narancsra, hiszen itt is a kocka értékét írjuk be balról jobbra, és itt is az összeg számít a játék végén, azonban ebben az esetben mindig az előző beírt számnál nagyobbat írhatunk csak be a következő rubrikába (amit a kacsacsőrök is jeleznek) – 6-os után pedig mindig bármilyen szám beírható. A zöld, narancssárga és lila terület esetén is járnak bónuszok, amennyiben kitöltünk egy ikonnal rendelkező rubrikát.

A fehér kocka mindig bármelyik másik színű kocka helyettesítője lehet, tehát joker – ha „kékként” használjuk, természetesen továbbra is össze kell adni a kékkel és a fehérrel dobott értékeket.

Bónuszok és kombók

A sárga és a kék területeken a kész oszlopok és sorok után kapunk bónuszokat. A zöld, a narancssárga és a lila területen pedig mindig akkor, ha épp egy olyan rubrikát használtunk, amelyen egy bónusz ikon található. A színes szám bónuszok egyszerűen adnak egy plusz beírható értéket kockadobás nélkül – pl. a lila 6-os esetén azonnal beírhatunk a lila területünkre egy 6-ost. A fekete körkörös nyíl ad egy „dobj újra” lehetőséget, amit mindenki aktív játékosként használhat fel bármikor a játék során.

Ganz schön clever társasjáték - bónusz akciók

A fekete +1-es birtokában pedig a játékos (akár passzív, akár aktív szerepben) minden kör végén felhasználhat plusz egy kockát, akár azt is újra kiértékelheti, amit már egyszer elkönyvelt a körében. Fontos, hogy ez a bónusz csak akkor használható, ha már minden kocka az adott körre a végleges állapotába került (nem lesz már több dobás).

További bónusz a róka, ami a játékvégi pontszámításkor annyi pontot ér, ahány pontot a legkevesebbet érő színes területen gyűjtöttünk – érdemes tehát úgy játszani, hogy mindegyik színből próbálunk pontokat gyűjteni.

A bónuszokat lehet kombózni is, ha jól sikerül időzítenünk. Például megszerzünk bónuszként egy lila hatost a kék területen, és utána ennek a számnak beírásával egy narancssárga hatost, majd pedig a narancssárga hatossal egy sárga ikszelést és így tovább… határ a csillagos ég! 😉 Természetesen egy igazán jó kombóért már kell egy kicsit gondolkodni is, ezért nem teljesen a szerencsén múlik a játék a kockadobálások ellenére.

Vélemény

A Ganz schön clever a kis doboz és a kockadobálás ellenére egy igazán izgalmas kis játék. Magam is meglepődtem, hogy mennyire be tudott vonni, és egy-egy dobás után mennyire tudtam örülni a végeredménynek.

A szerencsefaktor ebben a játékban szinte egy plusz „élményelem”, hiszen folyamatosan izgulunk, épp mit sikerül kidobnunk. Mivel egyszerre általában több színt gyűjtünk, nagyon ritkán fogunk olyat dobni, amit egyáltalán nem tudunk felhasználni. Az pedig, hogy a dobásunkból hány pontot tudunk kihozni, teljesen rajtunk áll. Melyik színre érdemes rámennem? Hol fogok több bónuszt szerezni, akár mi ér aktuálisan több pontot? A játék folyamatosan döntések elé állít minket, de akárhova is írjunk/ikszeljünk, mindenképpen nyereségként fogjuk megélni.

Nagyon tetszik, hogy a játék egyszerűségéhez képest két fővel 20-30 perc alatt mekkora élményt ad – ha épp csak egy kis időnk van leülni játszani, a Ganz schön clever egy tökéletes választás. Kimondottan jó filler lehet két bonyolultabb játék között, vagy egyszerűen csak akkor, ha épp nincs kedvünk/időnk leülni egy hosszabb, gondolkodósabb stratégiai társas mellé. Folyamatos kihívást jelenhet, hogy hány pontot sikerül elérnünk játékról játékra, tudunk-e újabb és újabb rekordot felállítani.

Ganz schön clever társasjáték - pontozó táblázat

Az egyetlen dolog, ami nem tetszik a játékban, az az, hogy papíralapú. Egy lapot csak egyszer lehet használni, a következő játékhoz már újat kell tépnünk – nem túl környezetbarát megoldás. Valószínű, hogy nem is ez volt a cél, és mondjuk az újrahasználható törölhető tábla verzió erősen megdobná a játék árát is – ezt azért egy kicsit sajnálom. Azóta is töröm a fejem egy újrahasználható, környezetbarát verzión, ami a beírkálás és dobás élményét továbbra is megadja. Létezik a játékból mobilapplikáció, és online verzió is, de itt már a „társasjáték” élmény veszik el számomra.

[

Ganz schön clever – Alkalmazások a Google Playen

Brettspielwelt GmbH

Ezt a játékot mindenkinek ajánlom, aki az egyszerű játékok szerelmese, vagy épp valamilyen gyorsan játszható/gyorsan tanulható játékot keres magának. A játékot egyedül is lehet játszani, így egymagunk is döntögethetjük a rekordokat. 2019-ben egyébként megjelent a játék folytatása, a Doppelt so Clever, amihez még nem volt szerencsém, de ezek alapján mindenképpen kíváncsivá tett! 😊

A játékot a Társasnavigátortól kaptuk kölcsön, köszönjük szépen! 😊

Ganz schön clever társasjáték - kockákTartalomból

01
Egy játékos köre
02
A kockák felhasználása
03
Bónuszok és kombók
04
Vélemény

Hasonló posztok

Az argentín pampa kihívásai - GWT: Argentina
Az argentín pampa kihívásai - GWT: Argentina
2023. 04. 21.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media