Hadara: stratégiai társasjáték gyerekeknek is

Hadara

2019
2-5
~60 perc

A Hadara egy gyorsan játszható családi szettépítő társasjáték, ahol kártyák segítségével fejlesztjük civilizációnkat és három koron keresztül igyekszünk a lehető legtöbb pontot szerezni. A játék tekinthető akár a 7 csoda egyszerűsített változatának, hiszen nem tartalmaz láncépítést és kevesebb stratégiai döntést kell hozni benne. Lássuk, hogy is néz ki ez a játék!

Áttekintés

Minden játékos egy civilizációt irányít, melyeket a címerállataik különböztetnek meg: van itt oroszlán, sárkány, szkarabeusz és így tovább. A játék 2-5 fővel játszható, és minden korban a játékosszám kétszeresének megfelelő kártya válik elérhetővé. A játék központi eleme egy „tábla”, melynek 5 cikkeje a játékban szereplő 5 különböző színű kártyapakli tárolására szolgál és a közepén egy címereket ábrázoló forgatható tárcsa helyezkedik el. A színek különböző fejlesztési területeket jelölnek, mint a kultúra, haderő stb. A játék során a játékosok a színek szerint rendezett kártyákból húznak 2-2-t, először a belső kör képpel lefelé rendezett paklijából, majd a külső kör „dobópaklijából”. Minden korban (I-III) a kezdőjátékos döntheti el, hogy melyik színnel kezdi a kártyák húzását, ekkor a tárcsát a címerével a megfelelő színű frakcióhoz állítja.

Hadara családi társasjáték - tábla

Minden játékos abból a pakliból húz először, amely a címeréhez tartozik, majd így haladnak az óramutató járásával megegyezően. A kihúzott két lapból az egyiket a belső kör dobópaklijába dobják, a másikat megveszik és a táblájuk alá helyezik, vagy eldobják, hogy ezáltal pénzhez jussanak. A kártyákért minden esetben pénzt kell fizetni, de az adott színből már meglévő kártyák száma csökkenti a következő ugyanolyan színű kártyák költségét.

A második körben a játékosok a belső körbe dobott lapok közül vehetnek fel tetszőleges sorrendben 1-1-et, és továbbra is megvásárolhatják, vagy pénzért eldobhatják őket. A játék tehát 3 korból, azon belül két-két kör kártyahúzásból áll. A játékban pontokat szerezhetünk a kártyákból, ezüst-, és aranypecsétekből, mellszobrokból és kolóniákból. A játékot a legtöbb pontot szerző játékos nyeri.

5 szín, 4 fejlesztési terület

Akárcsak a 7 csodában, a Hadarában is színek kódolják a különböző fejlesztési területeket. Minden játékosnak van egy játékostáblája, amelyen 4 fejlesztési sávon nyomon követheti az egyes területeken elért pontjait.

Hadara családi társasjáték - játékostábla fejlesztési sávokkal

A sárga kártyák általában pénzbevételhez juttatnak, ami a játék egyetlen fizetőeszköze (hiszen nincs láncépítés és nyersanyagok sem), ezért kulcsfontosságú szerepe van.

A piros kártyák a haderőnket erősítik, azonban ebben a játékban nem egymást kell legyőznünk – vannak kolónia lapkák, melyek bizonyos értékű haderő birtokában válnak elérhetővé a játékosok számára. A játékos ezeket a kolonizálás fázisban kifoszthatja (azonnali pénz reményében) vagy békét köthet velük (plusz győzelmi pontok és bevételek reményében).

A kék szín a kultúra jele és ha adott értéket érünk el a kultúra sávunkon elérhetővé vállnak mellszobrok, melyekkel további fejlesztéshez (sárga/piros/kék/zöld sávon) vagy extra győzelmi pontokhoz juthatunk a „mellszobor faragása” fázisban.

Hadara családi társasjáték - kártyák

A zöld sáv az élelmet jelenti, és ennek értéke határozza meg, hány kártyát (vagyis harcost) helyezhetünk el a városunkban. Minden kor végén meg kell tudnunk etetni a harcosainkat, vagyis legalább annyi élelemre lesz szükségünk, ahány kártyát összegyűjtöttünk. A zöld kártyák segítségével növelhetjük az élelem mennyiségét, ezáltal a lehelyezhető kártyáink számát. Ha több kártyát vennénk meg, mint ahány az élelemsáv alapján lehetséges, a kor végén el kell dobnunk az ezen a számon túllépő kártyákat.

Az ötödik szín, a lila nem szerepel a fejlesztéssávok között, ugyanis különleges szerepe van: amellett, hogy bármely színű sávon adhat előrelépést, különböző képességek is szerepelhetnek ezeken a kártyákon, melyek nagy előnyhöz juttathatják a kártyát birtokló játékost.

Stratégiai döntések a Hadarában

A Hadara igen rövid játékideje alatt a játékosoknak dönteniük kell a stratégiájukról, vagyis arról, mely területen akarják a legnagyobb fejlődést elérni. A piros sáv kolónia lapkákhoz juttatja őket, míg a kék mellszobrokhoz. A játékban komoly pontszerzési lehetőséget kínálnak ezen kívül az ezüst-, és aranypecsétek.

Hadara családi társasjáték - kolóniák és aranypecsétek

Az ezüstpecsétek esetén a játékos megjelelölheti valamelyik sávját, amelyből a játék végén feleannyi győzelmi pontot kíván kapni, mint amekkora a sávon elért érték lesz – így tehát már előre kell gondolkodnia, melyik sávon fogja a legtöbb pontot szerezni. Természetesen a III. korban is van lehetőség pecsétek vásárlására, de ekkor már igen komoly összegekért lehet ezt megtenni, ezért fontos szerepet kap az, hogy mennyire jól tudják előre megbecsülni, miben lesznek erősek (természetesen ezt ők maguk is tevékenyen alakítják a játék során).

Az aranypecsétek 7 pontot adnak minden 5 színből álló kártyasorozatért a játék végén, és mivel minden pecsétből kettőt lehet készíteni, így az aranypecséttel akár sorozatonként 14 pont is szerezhető. A játékosok tehát vagy egy színre mennek rá és ott igyekeznek minden babért learatni, vagy kiegyensúlyozottan gyűjtenek minden színt és sorozatokat kreálnak az aranypecsétnek megfelelően.

Összegzés

A Hadarában a 7 csoda számos eleme visszaköszön: mindkettő kártya alapú civilizáció-fejlesztő játék, mindkettő 3 korból (pakliból) áll és a színeknek is hasonló szerepe van (piros – haderő, kék – kultúra, sárga – gazdaság). A Hadara azonban ha lehet, a 7 csodánál is könnyedebb, egyszerűbb társasjáték, itt nem kell különböző nyersanyagokat gyűjtenünk és azzal fizetnünk - a kártyákat kizárólag pénzért vesszük meg. Egymással sem kereskednünk/harcolnunk, illetve a láncépítés sem jelenik meg a játékban, csupán olyan szinten, hogy a már meglévő kártyák olcsóbbá teszik a következő azonos színűeket. Ez a játék gyorsan végigjátszható, ennek ellenére tartalmaz néhány stratégiai döntést – bár ezek nincsenek olyan mélységben, mint a 7 csodában, gyerekek számára mégis izgalmas élményt nyújthatnak.

Hadara családi társasjáték - kártyák

A Hadara összességében egy gyors, frappáns családi stratégiai játék, ami jóval rövidebb előkészületi időt igényel, mint a 7 csoda (a doboz kialakítása alapján a különböző színű kártyák előre ki vannak válogatva), és ezzel együtt gyorsabban is lejátszható egy parti.

Egyszerűsége miatt bátran játszható gyerekekkel is, nem kell hozzá olvasni és minimális számú szimbólumot tartalmaz. A 7 csoda szerelmesei valószínűleg nem találják meg benne a számításukat, de ha egy gyorsan lejátszható, egyszerű, több korosztálynak szóló stratégiai játékot keresel, a Hadara megfelelő választás lesz számodra.

Kapcsolódó bejegyzések

Kiegészítők, Ajánló10/08/2020

Fesztáv hiánypótló: Európai Madarak

Ajánló09/27/2020

Kockák helyett kártyákkal: The Castles of Tuscany

Ajánló09/22/2020

Állati jó kártyajátékok: A Kereskedők Völgye és Origami