AjánlóListákVéleményRólunk
Képérzék – alkoss cipőfűzőből, kavicsokból és fakockákból!

Képérzék – alkoss cipőfűzőből, kavicsokból és fakockákból!

Vincze Anna
2021. 03. 02.

A Képérzék című társasjáték 2019-ben jelent meg, és egyből Év Játéka díjat kapott az online díjátadó gálán. Van, aki szerint nem érdemelte meg a díjat, mások pedig rajonganak érte – finoman szólva eléggé megosztotta a társasjátékos közösséget, ahogy az a Spiel des Jahres-szel lenni szokott. Ha eddig valahogy elkerült Titeket, akkor hadd mutassam be Nektek ezt a – szerintem rendkívül találékony - partyjátékot.

Áttekintés

A Képérzék című társasjáték egy klasszikus asszociációs játék sémáján alapul, amiből már jó néhányat ismerünk: Activity, Dixit, Imagine, Concept, és még lehetne folytatni a sort… ezekből ugyebár sosem elég! 😁 Miben új ez a játék? Nos, ezúttal a feladványkártyákon fotókat találunk és ezekre próbálunk utalni úgy, hogy gyakorlatilag lemásoljuk őket valamilyen eszköz segítségével. Igen ám, de a művészi kezeink most ceruza és ecset helyett kénytelenek cipőfűzőt, fakockákat és kavicsokat ragadni. Ki mennyire tudja leutánozni a képeket ilyen kezdetleges eszközökkel, és ki az, aki a legjobban ráérez arra, a többiek mit akartak kihozni az alkotásaikból?

Képérzék családi társasjáték - feladványkártyák

A fotók

A játék 91 db kétoldalú képkártyát tartalmaz, amiken gyakorlatilag stock fotók vannak. Mindegyik más, színvilágban és témában is eltérőek, de pl. emberekkel egyik képen sem fogunk találkozni (azért ezek eléggé megnehezítenék a dolgunkat). Vannak azonban csendéletek, természetfotók, városi jelenetek és állatportrék. Nem minden képen a színek dominálnak, az egyhangú képeket pedig jellemzően valamilyen érdekes perspektíván vagy vezetővonalon keresztül lehet jól megragadni és átültetni őket az adott készlet nyelvébe.

5 készlet – 5 gondolkodásmód?

A Képérzékben öt készlettel dolgozunk, melyek a játék folyamán minden játékos kezében megfordulnak egyszer:

Pixel-kockák

Képérzék családi társasjáték - pixel-kockák

Az egyik legegyszerűbb készlet esetén 5-féle színben áll a rendelkezésünkre 3-3 db fakocka. Kapunk egy képkeretet is, ami egy 3×3-as négyzet, itt készíthetjük el a műalkotásunkat. A fotót tehát egy kis négyzetbe kell összesűrítenünk, mintha egy nagyon pixeles képet látnánk. Nehezítés azonban, hogy csak néhány fő színnel dolgozhatunk (fekete, fehér, barna, sárga, piros, zöld, kék) és minden színből csak 3-3 kocka áll rendelkezésünkre, így az egyszínű képeket kicsit kreatívabban kell ábrázolnunk, mint a tarka-barkákat.

Szimbólum kártyák

Képérzék családi társasjáték - szimbólumkártyák

Ez a készlet egy kicsit az Imagine-re hajaz, ugyanis ahhoz hasonló módon, egyszerű szimbólumokat ábrázoló kártyák segítségével kell „lefestenünk” az adott képet a többieknek. Ez azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen a fotók igen összetettek, jelentésük többrétű, a kártyáinkon viszont túlságosan konkrét jelentésű rajzokat, skicceket találunk: ház, autó, mosolygós fej, tűz, úszógumi. Na, ezekből próbálj valami egyértelműt alkotni úgy, hogy 5 db kártyát használhatsz fel maximum. Természetesen az, hogy hogyan rakod le a kártyákat, milyen elrendezésben, már csak rajtad és a kreativitásodon múlik. 😉

Kavicsok és pálcikák

Képérzék családi társasjáték - kavicsok és botok

Ez az egyik, talán legkreatívabb eszközkészlet: 4 db kavics (eltérő szín, méret) és 4 db fapálca. Ezekből bármennyit felhasználhatsz az alkotásodhoz, akár egymásra is teheted őket, egy 3D-s képet alkotva – ez sajnos nem egyszerű, mert a pálcák nem állnak meg a végükön, a kavicsok pedig egyenetlenek – de aki ügyes, az ezekből is kihozza a maximumot! Nyilván itt a színekre nehéz lesz rájátszani, de formákat, perspektívákat simán ki lehet hozni belőlük. Bennem mindig megfogalmazódik a kérdés, honnan vannak a kavicsok, ugyanis igazinak tűnnek: vajon mindegyik Képérzék dobozba más-más kavicsok kerülnek bele? 😊

Építőkockák

Képérzék családi társasjáték - fa építőkockák

Mindenki megkeresheti magában az elfeledett ovist, és megpróbálhat néhány test (tégla, henger, piramis stb.) segítségével alkotni! 😉 Érdekes módon nem a cipőfűzőt, hanem ezt mondanám a legnehezebb készletnek, ugyanis a formák itt is rendkívül behatárolják a lehetőségeket. Igazán csak egy laposabb téglatest van, a többi elég pufi, így pl. ha a képünk vékony vonalakból áll, azt bizony nehéz visszaadni vele. Ha kész a művünk, érdemes tisztázni, hogy oldal, vagy felülnézetben érdemes megcsodálni.

Cipőfűzők

Képérzék családi társasjáték - cipőfűzők

A legjobbat hagytam legutoljára, nekem ez az egyik kedvencem: a cipőfűzők. Hajlítgatom, csavargatom, kötögetem, és gyakorlatilag bármit ábrázolni lehet vele, csak ügyesen kell csinálni. Elsőre jellemzően mindenki fintorog, amikor a kezébe veszi, aztán végül – tapasztalatom szerint – ez az lesz a készlet, amivel szinte minden „művész” a legtöbb pontot zsebeli be (a pixelkockák mellett persze).

Vélemény

A Képérzék egyszerűsége ellenére egy nagyon szórakoztató és kreatív társasjáték. Persze az, hogy Év Játéka díjat nyert természetesen nem jelenti azt, hogy egyből piedesztálra kell emelni. A cipőfűzős-kavicsos dolog miatt viszont szerintem kiemelkedik az eddigi asszociációs játékok közül. Több hasonló játék elemeit is ötvözi (Dixit, Imagine), mégsem lesz unalmas, lerágott csont. Itt nem feladványt akarunk kitalálni, hanem a 4×4-es hálóból egy konkrét fotót visszaadni.

Képérzék családi társasjáték - húzózsák és feladványjelölők

Én személy szerint a Dixitet nem szeretem, az egyik nagy problémám vele a pontozási rendszere. Ebben a játékban azonban nem érheti szó a ház elejét: kapok pontot, ha kitalálom a másikét, és akkor is, ha az enyémet kitalálták – annyi pontot, ahány embernek ez sikerült. Ennyi, tök egyszerű a pontozási rendszer és könnyű megjegyezni. A másik abszolút jó fogás benne, hogy párhuzamosít: mindenki egyszerre ábrázolgat, egyszerre készítgeti a művét, nincsen holtidő, mindenki egyszerre szerepelhet és azonos mennyiségű figyelmet kap. Nincsen csapatjáték sem, nincs az, hogy valaki ledominálja a csapattársait, vagy éppen visszahúzza őket. Mindenki a saját szakállára játszhat úgy, hogy egyszerre kell alkotnia és kitalálnia egy körben.

Szuper még, hogy az eszközök körbe forognak, és előbb-utóbb mindenkinek ki kell próbálni az összeset. Jellemző, hogy az adott eszköz anyanyelvét akkor értjük meg, amikor már használtuk, és innentől kezdve már mások tákolmányait is könnyebben felismerjük. Egy jó partijáték ismérve, hogy igazi kapcsolatot teremt a játékosok között, beszélgetést kezdeményez. A Képérzék tipikusan egy ilyen játék, hiszen rendszerint megbeszéljük egymás alkotásait, „mire gondolt a költő” alapon, és ha nem találják ki a többiek, úgyis elmeséljük, hogy ez a kavics itt annak a kutyusnak a feje akart lenni… Közben pedig jókat nevetünk egymás csetlésén-botlásán, vagy épp ámuldozunk a másik zseniális cipőfűző-remekén. Kicsit sajnálatos, hogy a játékot csak 5-en lehet játszani, szerintem egyébként simán be lehet vonni több embert úgy, hogy mindig lesz olyan aki csak kitalál, és nem „művészkedik”.

Képérzék családi társasjáték

Akit elriaszt a játék borsos ára (kb. 12.000 Ft / 40 €), az szerintem otthon simán összedobhat magának hasonlót, akár plusz eszközkészleteket is lehet beletenni (színes cukorkák, gyufaszálak stb), hasonló fotókat pedig bárhol találhatunk az interneten. A lényeg, hogy egy szuper játékötletet ismerhettünk meg a Képérzékben, és hát igen, kiderült, hogy asszociációs társasjátékokból sosem lesz elég, mindig lehet valami újat, mást, akár jobbat létrehozni. 😊

A társast a Gémklub jóvoltából próbálhattuk ki, köszönjük nekik! 😊Tartalomból

01
Áttekintés
02
Vélemény

Hasonló posztok

Az argentín pampa kihívásai - GWT: Argentina
Az argentín pampa kihívásai - GWT: Argentina
2023. 04. 21.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media