AjánlóListákVéleményRólunk
Egy nagy családi klasszikus: Ticket to Ride

Egy nagy családi klasszikus: Ticket to Ride

Vincze Anna
2020. 07. 26.

A Days of Wonder kiadó sikeres vasútépítő családi társasjátéka a Ticket to Ride 2004-ben jelent meg az USA térképével, és hamarosan számos újabb verzió követte: Európa, Északi országok, Németország, London, New York és még sok egyéb helyszínnel. Itthon talán a Ticket to Ride: Európa a legismertebb verzió, ezért ezt szeretném most bemutatni Nektek.

Áttekintés

A Ticket to Ride: Európa társasjátékban az Európa térképen a nagyobb városokat számos vasútvonal köti össze – ezek ugyan még nem épültek meg, de előre jelezve vannak a térképen. Ami elsőre feltűnhet nekünk, hogy minden vonalnak saját színe van – ezek a színek azonban függetlenek a játékosok saját választott színétől! A játékot 2-6 fő játszhatja és ennek megfelelően a dobozban 6 féle színben találunk vonatkocsikat, állomásokat és pontjelölő korongokat. Utóbbiakra a játék végén lesz szükség a pontszámításnál, melyben a játéktábla szélére nyomtatott pontjelölő sáv lesz segítségünkre. Ezen kívül szükségünk lesz vonatkocsi-kártyákra a térképen előforduló színekben, illetve szivárványszínű jokerként (is) funkcionáló mozdonykártyákra.

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - játéktábla, térkép

A képen rosszul szerepel: két-, és háromfős játéknál a dupla útvonalak közül csak az egyik építhető meg 😬. 

Pontokat a kész útvonalaink alapján kapunk: a játék elején mindenki kap egy hosszú útvonal és három rövid útvonal kártyát, utóbbiak közül tetszőleges mennyiséget tarthat meg. Ezek lesznek a küldetéseink, vagyis ezeket az útvonalakat igyekszünk megépíteni a műanyag vonatkocsijaink térképre helyezésével. Az útvonalak mindig a két végállomást jelölik meg, azt, hogy hogyan jutunk el egyik pontból a másikba, szabadon eldönthetjük.

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - vonatkártyák

Az építéshez a korábban említett színes vonatkocsi kártyákat kell gyűjtenünk, pl. egy 5 db zöld kocsiból álló szakasz megépítéséhez 5 db zöld kártyára (melyek között joker is szerepelhet) lesz szükségünk. Természetesen egy vonalat csak egy ember használhat, így lesznek majd versengések a népszerűbb útvonalakért. Ha nagyon nagy bajban lennénk, építhetünk állomásokat, melyek segítségével az ellenfeleink egy vasútszakaszát felhasználhatjuk a saját útvonalunkhoz.

Akciók

A játékosok a saját körükben négyféle akcióból választhatnak egyet: gyűjthetnek vonatkocsi-kártyákat, megépíthetnek egy vasútszakaszt, húzhatnak újabb útvonalakat (küldetéseket), vagy építhetnek egy állomást.

Kártyagyűjtés

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - vonatkártyák

Egyszerre két kártyát húzhatunk fel, és mindig van egy 5 kártyából álló, képpel felfelé rendezett kínálat, amiből válogathatunk, azonban ha onnan nem tetszik semmi, húzhatunk a pakliból is (illetve ezek kombinálhatók). Ha mozdonyt (jokert) húzunk, akkor azon kívül már nem húzhatunk másik kártyát. A játékban nincs kézlimit, így szabadon gyűjtögethetünk.

Építkezés

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - vasútvonalak építése

Az építkezésnél két fontos szabály van: mindig kötelező egy adott színű szakaszt teljes hosszában megépítenünk, nem lehet részleges építkezés; azonban nem kötelező folytatólagosan haladnunk, hanem építkezhetünk elszórtan is. Talán ez egy jobb stratégia is lehet, hiszen így az ellenfeleink nehezen tudnak szándékosan keresztbe tenni nekünk. Vannak különleges szakaszok: az alagutakat például nehezebb megépíteni, mert sokszor plusz költsége van, illetve néhány szakasz megkövetel 1 vagy 2 mozdonyt is.

Új útvonalkártyák húzása

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - útvonalkártyák

Ez egy igen kétélű dolog: szuper, ha sikerül épp olyan kártyát húznunk, ami esetleg a hosszú útvonalunk része már, és így mindenféle erőfeszítés nélkül tudjuk bezsebelni érte a pluszpontot. Előfordulhat azonban, hogy a felhúzott három kártyából egyik sincs kellemes pozícióban a térképen, mégis legalább egyet kötelező megtartanunk: mondanom sem kell, a félkész útvonalak a játék végén mínusz pontot érnek!

Állomás építése

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - állomás építése

Az állomások építése néha kényelmesnek tűnhet, azonban tartsuk szem előtt, hogy állomásonként 4 ponttól fosztjuk meg magunkat, ha felhelyezzük őket a térképre.

Összegzés

A Ticket to Ride: Európa egy rendkívül egyszerű, kb. 15 perc alatt megtanulható, maximum 1 órát igénylő családi társasjáték. Mint oly sok családi játéknak, ennek is ismérve a magas szerencsefaktor, hiszen a küldetéseket és a vonatkocsi-kártyákat is véletlenszerűen húzzuk fel. Azonban éppen ezért, komolyabb stratégia nélkül a gyerekek is éppolyan sikereket érhetnek el benne, mint a szüleik. A játék színes-vonatos tematikája is közel állhat a gyermekek érdeklődéséhez, és közben talán még néhány nagyobb európai város nevét is sikerült megjegyezniük. 😉

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - állomások

A játék végére egy színes vasúthálózat rajzolódik ki előttünk, amire öröm ránézni: a végső pontozás pedig mindenkinek izgalmas lesz, ugyanis extra pontot kap az, akinek a leghosszabb egybefüggő vonalat sikerült megépítenie.

Kinek ajánlom?

A Ticket to Ride a magas szerencsefaktor és az egyszerű, kártyagyűjtögetős – hálózatépítős mechanizmus miatt mára az egyik legismertebb családi társasjátékká vált. Maga a játék rendkívül szép kivitelezésű, és közben megadja az együtt alkotás/építkezés élményét az egész családnak. Egyszerűsége miatt jó belépő társasjáték a kezdő játékosoknak, akár családi vagy baráti körben. 😊

A Ticket to Ride: Európa ára 10-12.000 Ft között mozog, ami a 240 műanyag vonatkocsi és a 110 vonatkártya miatt nem meglepő. Pár ezer forinttal olcsóbban, kitűnő állapotban használtan is láttuk már hirdetve a Facebookon.

Ticket to Ride: Európa családi társasjáték - pontozásTartalomból

01
Áttekintés
02
Akciók
03
Összegzés
04
Kinek ajánlom?

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media