Stratégia, ahogy még nem láttuk: Five Tribes

Five Tribes: Naquala dzsinnjei

2018
2-4
~80 perc

A Five Tribes egy izgalmas mechanizmuson alapuló stratégiai játék, mely egy fényűző palotákkal, málházott tevékkel és titokzatos dzsinnekkel teli mesevilágba repít minket. A címben szereplő öt törzset különböző színű meeple figurák szimbolizálják, és mindegyik színnek megvan a maga szerepe.

Ez a játék elsőre elvarázsolt, és ugyan kölcsönöztük, de már az első játék után éreztem, hogy ezt bizony meg fogjuk tartani. A játékot ketten próbáltuk először, de 3-4 fővel sem okozott csalódást. 😍

A játék célja

A játék célja, ahogy már megszokhattuk, hogy minél több pontot gyűjtsünk össze. 🤯Miből is szerezhetők pontok? A játék során az 5×6-os táblán mezőket foglalunk, dzsinneket vásárolunk, pénzt, bábukat, illetve különböző árukártyákat gyűjtünk, ezek mind-mind pontot érnek a játék végén. Egy mezőt akkor foglalhatunk el a tevefiguránkkal, ha sikerül róla eltávolítanunk az utolsó lépésünkkel minden bábut.

De mitől is olyan izgalmas a Five Tribes?

Mancala, azaz a „bábulerakós” mechanizmus

A játékos utolsó lépésével két sárga bábut vesz el, majd lehelyez egy palotát (5 pont) és az üressé vált 5 pontos mezőt elfoglalja tevéjével.

A játék elején minden mezőre három bábut helyezünk, véletlenszerűen, egy zsákból kihúzva őket. Ahhoz, hogy egy mező képességét használhassuk, illetve hogy bábukat szerezzünk róla, el kell jutnunk oda úgy, hogy egy másik mezőről megragadjuk az ott lévő összes bábut, és egy választott útvonalon haladva, minden mezőre lepottyantunk egyet a kezünkből, míg végül az utolsóval megérkezünk a célmezőre. Csak akkor érkezhetünk az adott mezőre, ha van olyan bábu a kezünkben, ami megegyezik a már mezőn lévő bábu(k) színével. Ezután az összes ilyen színű bábut felvesszük a mezőről és végrehajtjuk a színhez tartozó képességet. A sárga és a fehér bábuk a játékoshoz kerülnek és a játék végén pontot érnek, illetve a fehér bábuk elköltésével értékes dzsinneket vásárolhatunk. A zöld bábukkal áru-, és fakírkártyákat szerezhetünk, a kék bábukkal pénzt, a piros bábuk segítségével pedig másik bábukat semmisíthetünk meg a játék mezőin, illetve az ellenfeleink készletében. Így a piros bábukkal nem csak azt a mezőt foglalhatjuk el, ahova érkeztünk.

A mezők képességei

Five Tribes – Naqala Dzsinnjei - mezők típusai

Minden mezőnek megvan a maga képessége, amit közvetlenül a felvett bábuk képességének végrehajtása után aktiválunk. Vannak szent helyek, ahol dzsinneket vásárolhatunk fehér bábuk kifizetésével. Van kispiac és nagypiac, ahol a felcsapott zöld árukártyák közül vásárolhatunk bizonyos szabályok betartásával. A 9 különböző áruból igyekeznünk kell minél változatosabb sorozatokat gyűjteni, hiszen az ezekből kapott pontok perdöntőek a játék végén. Az oázis vagy a város mezőkre való érkezéskor pedig le kell helyeznünk egy pálmafát (3 pont) vagy egy palotát (5 pont) a mezőre. Igen ám, de mi van, ha az a mező már valaki másé? Nos, ilyenkor az ellenfélnek gyűjtjük a pontot. Gondolom kitaláltátok, hogy az ilyen helyzeteket érdemes elkerülni… 🤐

Dzsinnek

Five Tribes – Naqala Dzsinnjei - dzsinnek

A játékban szemet gyönyörködtető dzsinnkártyákat találunk, melyeket a fent leírtak szerint vásárolhatunk meg: ezek természetesen pontot érnek, és különböző előnyökhöz juttatják a játékosokat. A dzsinnek között vannak passzív képességűek, vagyis olyanok, amelyeknek a képessége a megszerzésüktől kezdve a játék végéig aktív, és vannak olyanok, amelyeknek a képességét a megszerzés után minden alkalommal aktiválni kell (fehér bábuk/fakírkártyák fizetésével), amikor használni akarjuk azt.

Licitálás a játékossorrendre

Mindig is fairnek tartottam azokat a játékokat, ahol a játékosoknak van beleszólásuk a fordulóban betöltött sorrendjükre. A Five Tribesban minden forduló elején a játékosok lehetőséget kapnak arra, hogy a játékossorrendet megváltoztassák: aki előrébb szeretne kerülni, magasabb pénzösszeget licitál. Vigyázzunk, a magas licit könnyen pénznyelő (és egyben pontnyelő) lehet, ha nem tudunk az adott körben nagyobb értékben mezőket/dzsinneket szerezni. Egyébként sokszor nem is érdemes elsőként kezdeni a fordulót, hiszen így ráugorhatunk az előttünk lévő játékos „lepattanó” pontjaira. 😉 Bizony nehéz úgy lépegetni a táblán, hogy közben ne teremtsünk jövedelmező helyzetet a soron következő játékosnak – de azért egy próbát megér!

Five Tribes – Naqala Dzsinnjei - játékossorrendre licitálás
A narancssárga játékos 5 pénzt fizetett azért, hogy ő kezdhesse a kört. Míg a kék 3-at, a rózsaszín 1-et, a fekete pedig egyet sem licitált.

Kétfős játék – extra stratégia

A kétfős játékban egy fordulóban a játékosok kétszer kerülnek sorra, így a licitálás során lehetőségük van úgy intézni, hogy egymás után két kört játsszanak – ez pedig végtelen teret enged a taktikázásnak! A játék két fővel hihetetlen mértékben kinyílik, és a játékidő is - érdekes módon - megnyúlik. A 3-4 fős játéknál sokszor érzem azt, hogy nagyon hamar vége van, gyorsan elfogynak a lépések, a kétfős játékban viszont mindig ki tudom használni maximálisan a lehetőségeket. Azt hiszem, ha két főre stratégiai játékot kerestek, bátran próbáljátok ki a Five Tribest, nem fog csalódás érni. 😎

Kinek ajánlom?

A Five Tribes egy keleti mesés tematikájú, közepes nehézségű stratégiai játék, amelyben 2-4 fő lelheti örömét: családi játéknak simán el tudom képzelni. A kétfős játék viszont úgy gondolom, mindent visz – pároknak mindenképp ajánlom kipróbálásra! 👨👩 Ha pedig még több Five Tribesra vágytok, számos kiegészítőt találni a piacon (elsősorban angol nyelven). Eddig az Artisans of Naqala kiegészítőhöz volt szerencsénk (nem könnyű megszerezni sajnos), és teljesen magával ragadott minket a játékélmény. Azt hiszem, hogy gyakran vesszük még le a polcról. 🤩

Five Tribes – Naqala Dzsinnjei - teve a sivatagban

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánló07/26/2020

Egy nagy családi klasszikus: Ticket to Ride

Ajánló07/14/2020

Ganz schön clever – kockabingó okosan

Ajánló07/06/2020

Időzítés mint a stratégia kulcseleme – Tzolk'in