AjánlóListákVéleményRólunk
Játék a szavakkal, betűkkel – 2. rész

Játék a szavakkal, betűkkel – 2. rész

Vincze Anna
2020. 09. 08.

Ki ne szeretné a szavakat? Ha leülnétek közösen a családdal játszani, összemérnétek a szókincseteket, vagy egymás hullámhosszára hangolnátok az agyatokat, akkor kitűnő választást jelentenek a szavakhoz, betűkhöz kapcsolódó társasjátékok. Nem kell hozzájuk semmilyen előismeret, tapasztalat korábbi társasokkal – csak a józan paraszti ész. 😊 Lássuk, melyek a jelenleg trendi játékok ezen a vonalon!

Játék a szavakkal

Ebben a bejegyzésben nem a betűkre és a szókirakásra koncentrálunk, hanem a szavak jelentésével, szinonimáival játszó, többnyire asszociációs játékokra. Ezekből jó néhány újdonság jelent meg az elmúlt 5 évben. Lássuk őket!

1. Fedőnevek

Fedőnevek társasjáték

A Fedőnevek egy 2015-ben megjelent, 2016-ban Spiel des Jahres díjat nyert, ma már hatalmas népszerűségnek örvendő asszociációs társasjáték. A játékmező 5×5 szókártyából áll, és két csapat verseng, hogy melyikük találja meg hamarabb a saját szavait. Ehhez mindkét csapat kijelöl egy (körönként más) kémfőnököt, akik kapnak egy térképet, ahol színezett mezők jelzik, melyik szókártya melyik csapaté.

A két kémfőnök feladata, hogy a csapattársait rávezesse a saját szavaikra, úgy, hogy több szókártyát egyetlen kulcsszóval köt össze.

Igen ám, de ha a játékostársai nem látnak bele a kémfőnök fejébe, könnyen félremehet az asszociáció, és megjelölhetnek olyan kártyákat, melyek jobb esetben semlegesek, vagy rosszabb esetben a másik csapathoz tartoznak. Ha jó kártyát jelölnek, akkor a kémfőnök letakarja a saját színükkel, jelezve, hogy erre helyesen tippeltek. Fontos, hogy ha a piros csapat játékosai piros kártyára mutatnak a térkép szerint, mindig le kell fedni a szót, akkor is, ha a kémfőnök a kulcsszavával nem azt a szót célozta.

Fedőnevek társasjáték

A Fedőnevek néhány változata is megjelent azóta, mint a Fedőnevek képekkel, Fedőnevek négyszemközt, illetve számos tematikus kiadás is létezik, mint Harry Potter, Disney, Marvel stb. Ha nem ismernéd ezt a játékot, feltétlenül ajánlom kipróbálásra, minimum 4 fővel. 😊

2. Csak egy

Csak egy társasjáték

A Fedőnevek_hez hasonlóan a _Csak egy is kapott Spiel des Jahres díjat, méghozzá 2019-ben. A játék kooperatív jellegű, a játékosok közül mindig egy valakinek kell kitalálni a feladvány-szót, amihez a többi játékos ad neki segítséget egy-egy írható kis tábla segítségével. Az épp soron lévő kitaláló játékos egy szókártyát állít a táblájára, amit egyedül ő nem láthat. Minden szókártyán 5 db szó van, a kitaláló mond egy számot, és ezután a játékosok az ahhoz tartozó szóra igyekeznek rávezetni őt. Mindenki egy szót írhat a táblájára. A csavar ott jön, amikor a játékosok maguk között összehasonlítják a szavaikat – a kitalálónak egyelőre nem mutatják – és a leírt szavak között azonosakat találnak.

Csak egy társasjáték

Az azonos kulcsszavakat ugyanis ki kell venni a játékból, és nem mutathatják meg a kitalálónak segítségképpen.

Tehát így jó eséllyel azok a szavak, amelyek a legtöbb segítséget adnák – hiszen több embernek is eszébe jutottak, evidensek – kiesnek. Ezután a megmaradt táblákat a kitaláló felé fordítják, aki egyetlen szót mondhat megfejtésként. A játék azon múlik, mennyire jó kulcsszavakat tudunk adni a kitalálónak, hogy jó irányba tereljük a gondolatait.

A plusz kis szabály miatt (nevezetesen, hogy az azonos szavak kiesnek) általában mindenki próbálja kerülni a legegyértelműbb kulcsszavakat. Például a kakas szónál kerülendő a tyúk, a madár vagy a kukorékol mint kulcsszó, de a rézkrajcár, vagy az ébresztő szavak talán már egészen „biztonságosak”. A Csak egy szuper party játék, és végtelenül egyszerű, így bármilyen korú, érdeklődésű vagy játékostapasztalattal rendelkező személlyel leülhetünk azonnal játszani – ez a legnagyobb előnye! 😊

3. Kódfejtő

A Kódfejtőben két csapat verseng egymással, mindkettő előtt egy tábla áll, rajta 4 db szóval (a szókártyák cserélhetők) és mindegyik szóhoz egy szám tartozik (1-4). Minden csapatban körönként egy személy felhúz egy kis floppy-kártyát, amin három számot talál, pl.: 1.3.4. Ennek a játékosnak az a feladata, hogy a társait rávezesse a háromjegyű kódra úgy, hogy három szót mond (természetesen azokat nem mondhatja, amik a táblán szerepelnek) és közben a csapat minden tagja látja a szavakat. Eddig nagyon egyszerűnek tűnik, azonban vigyáznunk kell, hogy az ellenfél csapat ne dekódolhassa a kulcsszavakat. Ugyanis ha kitalálják a kódot (anélkül, hogy a számokhoz tartozó szavakat látnák), kapnak egy fehér jelölőt.

A két csapat szavai a játék végéig ugyanazok maradnak, és gondolhatjuk, hogy 4-5 kulcsszó után azért már elkezd körvonalazódni az ellenfél fejében, hogy melyik szó mi lehet. Emiatt igyekeznünk kell, hogy minél ravaszabb kulcsszavakat adjunk a játékostársainknak, akik azt még éppen ki tudják találni, de az ellenfelet sikerüljön jól összezavarni. A játékban fekete jelölőt is lehet szerezni, ami akkor jár, ha a csapatunk nem találja ki a saját kódját. Két fekete jelölő birtokában a csapat veszít, kettő fehér jelölő birtokában viszont nyer.

A Kódfejtő egy 2018-as zseniális csapatjáték, amit érzésem szerint kicsit alulbecsül a nagyközönség. Ez a játék valahogy nem kapott annyi figyelmet, mint amennyit megérdemelne. Nekünk az egyik kedvenc családi játékunk! 😊

4. Szócsapdák

Szócsapdák társasjáték

A Szócsapdák szintén a Czech Games Edition 2018-as játéka, amely főleg a gyerekeket célozza, ugyanis a játék izgalmas tematikát kapott a többi, általában absztrakt szavas játékkal ellentétben: itt egy kazamata termein kell átvergődnünk magunkat, ahol különböző átkok és szörnyek lapulnak. Ezt a játékot is csapatok játsszák, és a mechanizmusa nagyon hasonló a Tabu című klasszikushoz. A két csapat húz egy-egy szókártyát, amit egy kis könyvbe rejtenek. Ehhez a szóhoz megadott számú „csapdaszavat” írhatnak fel maguknak, majd ha végeztek, átadják a könyvet a másik csapat magyarázó emberének. A két csapatból mindig egy-egy ember magyaráz, a többiek kitalálnak. A csapatnak a szót a homokóra lepergése előtt kell kitalálnia, azonban ha a magyarázó ember kimondja az egyik csapdaszót, elvesztették a kört és nem haladhatnak előre a következő terembe.

Szócsapdák társasjáték

A Tabutól tehát abban a különbözik a játék, hogy most úgy kell kikerülni a veszélyes szavakat, hogy nem is sejtjük melyek azok! Minél előrébb haladunk a kastélyban, annál több csapdaszó írható fel. Egy-egy teremben átkokkal is szembesülhetünk, amelyek csavarnak egy kicsit a játékmeneten – például egy levegővel adhatunk csak segítséget (mintha a szoba tele lenne vízzel és megfulladnánk), vagy nem használhatunk sz betűs szavakat, különben „megmar a kígyó”. A játék végén egy szörnnyel találkozunk szembe, akit megadott szabályok alapján lehet csak legyőzni, például a megszokottnál jóval több csapdaszóval kell játszani, vagy jóval kevesebb segítséget lehet adni.

A Szócsapdák egy izgalmas, tematikus feladvány-kitalálós társasjáték, ahol a csapdaszavak ügyesen kerülgetve kell lavíroznunk és előretörnünk, míg a másik csapatnak ravasz csapdákat állítunk. A játékot nem csak a megszokott, „általános” szavakkal játszhatjuk, hanem választhatunk kifejezetten fantasy témájú szókészletet – ezt persze már a haladóbb szintű játékosoknak javaslom. 😉

Összegzés

Ha egyet kellene kiemelnem a fenti játékok közül, az a Kódfejtő lenne, nekünk mostanra már kedvenc családi játékunk lett, ami mellé még azok a családtagok is leülnek, akiket egyébként nehéz rávenni a társasozásra. 😉 A kicsit csúnyácska megjelenése ellenére a játék nagyon hozza a kódtörő élményt, kimondottan izgalmas, hogy egy szójátékba ilyen jó kis plusz mechanizmust építettek be. A játékszabály szerint ha döntetlen az állás, akkor meg lehet tippelni a másik csapat szavait. Általában a játék végén mi mindig megtippeljük egymás szavait, utána pedig elbeszélgetünk róla, milyen jól vagy éppen rosszul sikerült az adott szót elrejteni az ellenfél elől. Egyszóval mindig összehozza a társaságot! 😉

Kódfejtő társasjáték

Ezek a játékok kortól és játéktapasztalattól függetlenül bármilyen társasággal játszhatók. Partyjátékként szuperül megállják a helyüket, mert interaktívak, gyorsan taníthatók és mivel csapatjátékok, nagy létszámmal is jól játszhatók. Ha unod már az Activity-t vagy a Tabut, ideje beszerezned egyet ezek közül! 😁

A Szócsapdákat a Gémklub jóvoltából próbálhattuk ki, köszönjük nekik! 😊Tartalomból

01
Játék a szavakkal
02
Összegzés

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media