AjánlóListákVéleményRólunk
Tíz éve tarol és mindenki szereti: 7 Csoda

Tíz éve tarol és mindenki szereti: 7 Csoda

Vincze Anna
2020. 03. 21.

A 7 Csoda egy ma már 10 éve piacon lévő, széles körben ismert, rengeteg díjat bezsebelő, kártyadraftolós családi stratégiai játék, aminek az elmúlt évtizedben számos kiegészítő játéka, valamint egy kétszemélyes változata is kiadásra került. Mit is szeretünk mi annyira a 7 Csodában? Hadd meséljem el nektek!🤗

Áttekintés

A 7 Csodában minden játékos egy ókori várost irányít, és igyekszik az adottságainak megfelelően fejleszteni. A szomszédos városok (játékosok) egymással kereskednek a fejlődés érdekében, illetve háborúznak, mindezt 3 korszakon keresztül. A városok a különböző híres építményekhez, helyszínekhez kötődnek: a gízai piramisok, a rodoszi kolosszus vagy a babiloni függőkertek mind megjelennek a játékban - és természetesen minden helyszínnek megvan a maga adottsága nyersanyagok és speciális képességek terén is. A játékot végül a legerősebb civilizáció nyeri.

A játék bemutatásához először is kissé be szeretnélek vezetni a játék szakzsargonjába. A 7 Csoda társasjáték alapvetően a kártyák draftolásán alapszik, vagyis adott számú kártyát a játékosok folyamatosan körbeadnak, ezekből mindenki kiválaszt egyet, amelyet meg akar tartani. A választott kártyát ezután a játékos megépíti, vagyis kifizeti a költségét, majd leteszi a várostáblája mellé, mely ettől kezdve különböző előnyökhöz juttathatja őt. Amennyiben a játékos minden pénzét elköltötte, vagy véletlenül választott olyan kártyát, amit nem tud kifizetni, eldobja a lapot, hogy kapjon érte 3 aranyat. A harmadik lehetőség pedig a csoda szintjeinek megépítése: ekkor a játékostáblán lévő 2-4 csoda-szintből az épp soron következőt építhetjük meg. Ehhez az adott kártyát kell a tábla alá csúsztatni és a kifizetni a szint táblán jelzett költségeit. A játék három korból áll, vagyis három pakli kerül fordulónként kiosztásra, melyekből 7-7 kártyát osztunk mindenkinek (játékosszámtól függően kell összeállítani a paklit még a játék megkezdése előtt).

7 Csoda, 7 féle fejlesztés

A 7 Csodában 7 féle színű lappal találkozhatunk: a barna kártyák a nyersanyagok (leginkább fizetőeszközök: kő, fa, érc és anyag. A szürke kártyák szintén fizetőeszközök szerepét töltik be, de ezek már késztermékek: selyem, papír és üveg. A sárga kártyák a kereskedelemhez szükségesek, vagy csökkentik a nyersanyagok/késztermékek árát, amelyeket a szomszédos városoktól vásárolhatunk, vagy saját piacot nyitnak meg számunkra, melyet csak mi vehetünk igénybe. A kék kártyákon a kultúrához kapcsolódó épületek vannak, és győzelmi pontokat érnek. A zöld kártyákon tudományos szimbólumokat találunk, melyek sorozatban való gyűjtésével sok-sok pontot szerezhetünk, míg a piros kártyák a haderőnket képviselik, és segítségükkel térdre kényszeríthetjük szomszédainkat a csatákban. A lila kártyák pedig a különböző céhek, melyek a harmadik korban válnak elérhetővé és a már összegyűjtött kártyáinkat teszik még értékesebbé.

Interakciók: Kereskedelem és háború

A kereskedelemnek (és a háborúnak) köszönhetően a játékosok között viszonylag sok az interakció: ugyan mindenki gyűjtögeti a saját kártyáit, de ezeket nem érdemes mindig önerőből vásárolni, hisz a szomszédaink nyersanyagai is elérhetők számunkra (2 aranyért megvásárolhatók). Ez a fajta interakció azonban fordítva is elsülhet: ha túlságosan a szomszédjaink nyersanyagaira hagyatkozunk, könnyen lehet, hogy a végén pórul járunk, hiszen a saját csodáink (vagyis plusz pontjaink, vagy speciális képességeink) megépítéséhez talán olyan sok nyersanyagra lesz szükségünk, hogy azt képtelenek leszünk mind megvenni. A háború pedig a játékosok közötti interakció egy másik példája: minden korban arra készülünk, hogy a kor végén sor kerül a szomszédainkkal történő csatára – ebben lesznek segítségünkre a piros kártyák, melyeken pajzs szimbólumok találhatók. Aki több ilyen szimbólumot gyűjtött, az kerül ki győztesként.

Egymásra épülés

A játék talán egyik legnagyobb élményét a kártyák folyamatos egymásra épülése nyújtja. Minden kártya megszerzésével egyre erősebbé válunk, egyre több további kártya válik elérhetővé számunkra. A láncépítés szerves része a játéknak: egyes kártyák megszerzésével az adott színű sorozat következő tagját (a következő korban) ingyenesen építhetjük meg.

Sokoldalú fejlődés

A 7 Csodában leginkább azt tudnám kiemelni, hogy mennyire sokféle nyerési stratégia létezhet. Mindig meglepődöm, amikor holtverseny alakul ki a játékosok között, vagy épp pár pont a különbség: pedig mindegyikük valami másra hasalt rá! Hát ez a játék szépsége, hogy rendkívüli módon kiegyenlítettek az esélyek, akár a kultúra virágzásával, a hadsereg erejével vagy a tudomány zászlaja alatt fejlődünk, mindig lesz esélyünk a győzelemre. Természetesen nem mindegy, melyik várossal kezdjük a játékot, hiszen ezek mind-mind különböző irányú fejlődést kívánnak. Minden várostáblának ezen kívül két különböző nehézségű oldala van, szóval a játék újrajátszhatóságával nincsen gond. 🙂

Gyorsan játszható stratégiai játék 7 főre? Igen!

A 7 Csoda tapasztalt játékosokkal akár hét fővel is játszva, kipakolással együtt egy órán belül végigjátszható. Miért is jó ez? Mert 7 emberrel azért nem szívesen ülünk le olyan stratégiai játékok mellé, ahol már a 4 fős létszám is jelentősen hosszabbítja a játékidőt, így akár élvezhetetlenné téve azt. Nem beszélve arról, hogy nem sok komoly játékot lehet 7-en játszani. 🙂 A 7 Csodánál nincs ilyen probléma, gyorsan végigpörgethetjük, mégsem érzi eközben azt senki, hogy nem kellett benne eleget gondolkodni. A játék ezen kívül bármely játékosszámmal (2-7) ragyogóan működik, sőt, meg merem kockáztatni, hogy bizony a 2 fős játék a „nagy dobozzal” nagyobb élmény, mint a 7 Csoda: Párbaj nevű két főre tervezett kiadás (talán erről majd egy másik posztban).

Hozzátenném, hogy mivel a csapat, akikkel általában játszunk, elég tapasztalt, a kártyák megépítését mi szimultán hajtjuk végre, nem pedig egymás után, így senki nem húzza a másik játékos idejét feleslegesen. Természetesen ehhez mindenkinek elég jól tisztában kell lennie a szabályokkal, mert így a „nem szándékos csalások” nem szűrhetők ki.

Kinek ajánlom a 7 Csodát?

Mindenkinek, aki nagyobb játékosszámmal (5-7 fővel) szuper stratégiai játékra vágyik, és nem elégszik meg az általában ilyen létszámmal játszható, egyszerű partyjátékokkal. Ugyan a játék tanulása kicsit nagyobb energiabefektetést igényelhet, de amint megtanuljátok a szimbólumok jelentését, a játék kinyílik, és egyre több szépségét fogjátok felfedezni. Ha pedig már eddig eljutottatok, ne hagyjátok ki a játék legkirályabb kiegészítőit sem: a 7 Csoda: Városok vagy a 7 Csoda: Vezetők kiegészítők sok pluszt adnak a játékhoz, hogy a játékélményt a maximumra pörgethessétek! 😉Tartalomból

01
Áttekintés
02
7 Csoda, 7 féle fejlesztés
03
Interakciók: Kereskedelem és háború
04
Egymásra épülés
05
Sokoldalú fejlődés
06
Gyorsan játszható stratégiai játék 7 főre? Igen!

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media