AjánlóListákVéleményRólunk
Várgrófok - a nyugati királyság egy új, sokszínű arca

Várgrófok - a nyugati királyság egy új, sokszínű arca

Vincze Anna
2021. 05. 23.

A nyugati királyság várgrófjai a széria harmadik társasjátéka (A nyugati királyság építőmesterei és A nyugati királyság lovagjai után), mely 2020-ban jelent meg. Ebben a játékban a játékosok várgrófként járják az országot, igyekeznek minél több épületet építtetni, befolyást szerezni a királyi várban, kéziratokat másolni és okiratokat szerezni, melynek révén új földekhez juthatnak. Várgrófként bölcs döntéseket kell hoznunk, hiszen egy sor hű városlakó lesi minden kívánságunk, és nem mindig a becsületes út vezet győzelemre…

Embedded content: https://tarsasozz.blog/a-nyugati-kiralysag-epitomestereirol-diohejban

A Nyugati királyság építőmestereiről dióhéjban

Áttekintés

A nyugati királyság várgrófjaiban a játékosok paklit építenek, mely a játék elején csak tíz, többé-kevésbé hasznos szolgálóból áll. A játékosok minden körüket egy kártya kijátszásával kezdik, és a körük végén három kártyára egészítik ki a kezüket. Egy forduló során egy hat cikkelyre osztott hatszögletű táblán mozgatják körbe a várgrófjukat, és arról függően, hogy a mozgásuk hol (a tábla külső vagy belső szakaszán) ér véget, más-más akciók közül választhatnak. A játékban négyféle akcióra van lehetőségünk, melyekért akciópontokkal kell „fizetnünk” – akciópontokat pedig nem csak a kártyáink révén, hanem erőforrások elköltésével is szerezhetünk.

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték - asztalkép

A játékos a körében szerezhet erényt vagy korrupciót, ennek megfelelően kell mozgatni a fekete és fehér jelölőjét a romlássávon. Amikor a két jelölő ütközik, az minden játékosra hatással van, de elsősorban ez a legjobb eszköz arra, hogy a játékos okiratokat vagy adósságokat szerezzen. A játék hossza nem előre rögzített, hanem addig tart, amíg az okirat vagy az adósságpakli el nem fogy – ettől függően a játéknak két kimenetele lehet. Ha az okiratok fogytak el, a játék „gazdagságban” ér véget, ekkor pluszpontok járnak az adósságkártyákért, ha pedig az adósságok fogytak el, a játék vége „szegénység”, de az okiratokért fognak komoly pluszpontok járni.

Akciók

Miután a játékos kijátszotta az új kártyáját a tablójára (a játékostáblán három kártya lehet lent egyszerre), végrehajtja az új kártya akcióját (ha van ilyen), illetve annak a kártyának az akcióját ami így leesik a táblájáról (ha van ennek leesésért járó akciója). Ezután az új kártya mozgáspontjai alapján lép a várgrófjával x mezőt, majd választ egyet az ott elérhető akciók közül. Mielőtt a játékos akciót hajtana végre, össze kell számolnia az adott akcióhoz felhasználható akciópontjait (szimbólumait). Ezek adódhatnak:

  • a játékostábláról (a kártyák illetve az fejlesztett épületek után)
  • a helyszínhez tartozó pakli legfelső lapjának ikonjaiból (ezüstért cserébe)
  • vagy az akcióhoz kapcsolódó erőforrásokért további akciópontokt vehetünk.

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték - játékostábla

A játékosok a külső és belső szakaszon két-két fajta akció közül választhatnak. A külső szakaszon lehetőségük van építkezésre (a szürke kalapácsikonjaik, vagyis építő-akciópontjaik elköltésével), illetve kereskedésre (a kék erszényikonjaik, vagyis kereskedő-akciópontjaik után) az aktuális város leírása szerint. A belső szakaszon küldhetnek szolgálókat a várba (a sárga nemes-akciópontjaikért), vagy lemásolhatják a helyszínen elérhető kéziratot (a fekete keresztikonok, vagyis szerzetes-akciópontjaikért).

Építkezés

Építkezés során a játékosok a játékostáblájukon lévő 9 épület közül építhetnek meg egyet; az itt lévő három típusú épület eltérő mennyiségű akciópontért építhető meg. Az épületek azért fontosak, mert egyrészt az egyszeri lehelyezési bónuszaikon kívül ezek segítségével turbózhatjuk az akcióinkat, és természetesen pontokat is szerezhetünk velük a játék végén. Például, ha eltávolítjuk a 3. városházát, kapunk két állandó erszényikont, amivel a kereskedés akciónkat máris két állandó akcióponttal erősítettük.

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték - építkezés

Kereskedés

A kereskedés akcióval ritkán juthatunk közvetlenül pontokhoz, ez leginkább arra szolgál, hogy akciótípusokhoz elkölthető erőforrásokat szerezzük (erszény-ezüst, kalapács-kő, kereszt-tinta, nemes-arany). Egy-egy helyszínen a kereskedés akcióval lehetőségünk lehet az okiratok és az adósságok átfordítására is – ezeket nem elég egyszer megszerezni; ahhoz, hogy pontokat érjenek a játék végén, meg is kell tudnunk fordítani őket.

Udvaroncok lehelyezése

Ez az akció igen egyedi és látványos része a játéknak. A játéktábla hat cikkelyét egy kis kör alakú háromszintes építmény fogja egybe, ez a vár. Udvaroncainkat először a legkülső körbe tudjuk beküldeni, de amint egy külső folyosón három azonos színű kerül, közülük egy bejut a második körbe, a másik kettő pedig „szétszéled” bal és jobb oldali szomszédos folyosóra.

A második körbe ugyanígy be kell juttatnunk három udvaroncot, hogy egyikük bekerülhessen középre. A várban való befolyással is pontokat szerezhetünk a játék végén, de ehhez az kell, hogy minél több emberünket minél belsőbb körökbe sikerüljön juttatnunk. Míg legbelül már nem érheti őket bántódás, a két külső körben vigyáznunk kell, mert ha túl sok a bábu egy folyosón, előfordulhat, hogy az ellenfél kirúgja az embereiket onnan (erre akkor van lehetősége, ha a köre végén 4-nél több bábu van bármelyik külső folyosón).

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték - palota

Kézirat másolás

A kéziratok kis nyitott könyvek, melyek a belső kör városai mellett találhatók. Ezeken mindig találunk valamilyen feltételt, amit ha megfizetünk, megkapjuk az egyszeri vagy állandó jutalmat, esetleg plusz pontozási feltételt. A könyveknél mindig figyelni kell a könyvjelző színét: ha három azonos színűt összegyűjtünk, kapunk egy állandó akciópontot, míg a játék végén a 4-féle könyvjelzőből álló sorozataink fognak pontot érni.

Pakliépítés

Ha ez még mind nem lenne elég, a játéknak egy igen sarkalatos pontjáról még alig esett szó: a pakliépítésről! A játékosok minden körük végén lehetőséget kapnak a várgrófjuk melletti pakli legfelső lapjának megvásárlására. Jól sejtitek, hogy így a paklink bizony tetemes mértékben meg tud duzzadni a játék végére. Lássuk, miket is találunk a kártyákon: megszerzéskor érvényesülő, azonnali hatás (jobb felső sarok), mozgáspont (ez az ára gyakorlatilag a kártyának pénzben kifejezve), akciópont(ok), és egy kártyaképesség (lehet kijátszáskor/leeséskor érvényesülő, vagy állandó). Néhány kártyán egy koponya ikont is találunk – ezekkel a kártyákkal ugyan romlást szerzünk, de cserébe joker akciópontot érnek a rajtuk lévő koponyák.

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték - városlakó kártyák

Összegzés és vélemény

A nyugati királyság várgrófjai egy igazán sokszínű társasjáték, és mivel a pakliépítés az egyik kedvenc mechanizmusom, ezért erre a játékra sem tudok nemet mondani. Levett a lábamról.

Az, hogy ilyen hihetetlenül sok kártya van, és a paklinkat a végtelenségig duzzaszthatjuk (ráadásul igen egyszerűen) a lehetőségek gigantikus tárházát adja.

Szerencsére van lehetőségünk megszabadulni a haszontalan kártyáktól, ahogy azt minden valamirevaló pakliépítős játék megengedi, és itt a kártyák kidobásakor még az árukat is visszakapjuk. Nagyon tetszik ez az akciópont-gyűjtős mechanizmus, hogy körről-körre nem csak azt dönthetem el, melyik akciót választom, hanem még az erősségét is én szabom meg. Minden akciótípus erősen összefügg a többivel és egyik sem elhanyagolható. Külön izgalmas az erény-korrupció sáv, ahol az ütközésekre kifejezetten érdemes rámenni, hogy pörögjön a játék, hiszen itt akár hármasával szerezhetünk adósság-, és okiratkártyákat, ami kicsit begyorsítja a visszaszámlálást a játék végéig.

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték - városlakó kezdő kártyák

Maga a dizájn nekem továbbra sem a kedvencem (ahogy az építőmestereknél sem) nem tudom miért, de nekem nem jön be Mihajlo Dimitrievski stílusa, bár kétségtelenül nagyon karakteresek a figurái. Ebben a játékban egyébként a 100+ kártyán legalább ennyi különböző artot is találunk, szóval ebben a tekintetben is változatos a játék.

Az ikonográfia nagyon hasonló elvek mentén van felépítve, mint a széria korábbi két részében, úgyhogy aki már azokkal találkozott, itt előnnyel indulhat. Hogy ne legyen minden habostorta, a munkás figurák számomra zavaróan picikék, míg a várgróf lovas-figurája ezekhez képest ijesztően nagy méretű. A házikók rendben vannak, kicsit a Tiny Towns-t idézik külsőre. Az összetákolható/variálható játéktáblával nekünk semmi gondunk nem volt, jól összefogta középen a tárcsa és nem mocorgott játék közben.

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték - várgróf

Annak ellenére, hogy a játék kinézetével nem vagyok nagy barátságban, a mechanizmusok egymásra épülése és a játékélmény nagyon tetszett. Viszont nem tartom könnyű darabnak, és úgy gondolom, a BGG-n megjelölt 3,45-ös komplexitás a valóságot tükrözi.

Egyértelműen egy közepesen nehéz stratégiai társasjátékkal állunk szemben, ezért azoknak ajánlom, akik nem restek játékszabályt bújni és úgy érzik,  játszottak már elég társasjáték ahhoz, hogy átlássák a sok-sok ikont és a 9 (!) részre osztott játékos-köröket.

A játékot csak ketten próbáltuk, de nekünk nagyon bejött, és egy-egy partit a komplexitáshoz képest egészen gyorsan (1-1,5 óra) le lehetett zavarni. Ha nem lenne már egy pakliépítős etalon a polcunkon (A nagy western utazás) és jobban tetszene a grafika, akkor biztosan nagyobb szerelmet táplálnék eziránt a társasjáték iránt és must-have lenne. 😊

A nyugati királyság várgrófjai stratégiai társasjáték

Köszönjük a Társasnavigátornak, hogy kipróbálhattuk ezt a remek társast! 😊Tartalomból

01
Áttekintés
02
Összegzés és vélemény

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media