AjánlóListákVéleményRólunk
Végre itt vannak a papagájok is: Óceániai madarak

Végre itt vannak a papagájok is: Óceániai madarak

Vincze Anna
2021. 06. 05.

2020-ban (és itthon 2021-ben) megérkezett a Fesztáv második kiegészítője, az Óceániai madarak. Ez pedig nem jelent mást, mint papagájok armadáját és néhány röpképtelen, Ausztráliában és Óceániában honos madárfajt. Még több madár, még több képesség, még nagyobb változatosság! 🐦🦅🦆🦉🦜

Korábbi ajánlónk: Fesztáv: madárlesen a család

Áttekintés

Az Óceániai madarak dobozában nem csak a 95 db új madárkártya érkezett, hanem a régi játékostáblákat és a dobókockákat is újakra cserélték. A tábláknak egy kicsit más a színezete, de nincsen bennük új helyszín (a szokásos erdő/rét/vízpart hármassal találkozhatunk), viszont a helyszíni akciók újabb opciókkal bővültek. Ami pedig a legizgalmasabb, hogy bekerült a játékba a nektár, mint 6. élelemjelző, és rögtön adtak neki egy joker-szerepet is. Sőt, a játékosok a játék végéig versengenek egymással, hogy ki költi a legtöbb nektárt, és az első két helyezett plusz pontokat kap. Végül pedig, jó kiegészítőhöz méltóan néhány új bónuszkártyával és fordulóvégi céllal is gazdagodott a játék.

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - játékostábla és nektár

Új élelem: nektár

Nem meglepő, hogy az egzotikus madarakkal együtt egy újabb, speciális élelmet is beépítettek a játékba, ez pedig a nektár. Az új pakliban vannak madarak, amelyek kifejezetten nektárt kívánnak a kijátszásukhoz, míg a nektár jelölő jokerként is működik bármely másik élelemjelölő helyettesítésére. Természetesen a nektárt is a madáretetőből szerezhetjük meg, így a kockákat is le kellett cserélni a kiegészítőben. Viszont a nektárnak van egy rákfenéje: minden forduló végén az el nem használt tokeneket el kell dobnunk, így nem tudjuk felhalmozni a készletünkben a következő fordulókra, a játék arra sarkall minket, hogy minél hamarabb költsük el – bár ez a joker jellegét tekintve, nem lesz túl nehéz feladat.

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - élelmek

Az új játékostábla

Az új tábla igazán szép lett, ha a színvilágát nézzük, ám itt természetesen nem ez az igazi durranás: az akciókat kicsit felturbózták, és amit a legjobban hiányoltam az alapjátékból is, a „készletfrissítés” végre megjelent! Két erdei akciónál is lehetőségünk van egy élelemjelölő eldobásával újradobni a madáretetőt, illetve két vízparti akcióval szintén élelem eldobásával lecserélhetjük a madárkínálatot. Ez az opció bizony nagyon hiányzott a Fesztávból, mert a játék nagy részét sokszor egy frusztrált várakozás jellemezte, hogy végre valami jó kaját kidobjanak nekem… (a kártyaszerzés nem volt ennyire kritikus, mert ott húzhattunk a pakliból is, ha nem tetszett a kínálat.)

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - új játékostábla

A játékostábla másik újítása pedig a nektárhoz kapcsolódik. Minden helyszínen külön gyűjtjük a játék során felhasznált nektárt, kis kupacokban. Nyilván, ha a nektárt egy erdei madár kijátszásához vagy ehhez kapcsolódó akcióhoz használtuk, akkor az erdei „gyűjtőhelyre” megy, és a másik két helyszínnel is hasonló a helyzet. A játék végén ezentúl egy új pontozási fázis kerül bevezetésre, amikor is összehasonlítjuk, hogy helyszínenként ki mennyi nektárt használt fel, és az első két helyezett plusz pontokat kap.

Új madárkártyák

Az Európai madarak kiegészítőhöz hasonlóan, ahol a kék hátterű kártyák a fordulóvégi új akciótípust jelentették, ez a játék is hozott egy kis újítást a képességek terén. Az új képességek sárga háttérrel jelennek meg, és ezek a játék végén végrehajtható plusz akciókat jelölik. Ezekkel a játék vége előtt még gyorsan néhány plusz pontot tudunk behúzni, pl. rakj x db élelmet/tojást erre a kártyára vagy más kártyákra, illetve csúsztass be x db kártyát az ez alá a kártya alá.

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - új madárkártyák

Az Óceániában honos röpképtelen madaraknak egy plusz funkciót adott a játék. A fesztávolság helyén csillaggal megjelölt emu, kakapó, kiwi és társai annyiból különlegesek, hogy mind a bónuszcéloknak, mind a becsúsztatós akcióknak minden esetben megfelelnek, amennyiben azok kritériumai adott fesztávolságra vonatkoznak. Ezen kívül persze igazán különleges egyedei a most már igen széles madárfaj-palettánknak. 😊

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - Kakapo madárkártya

Általánosságban elmondható a kiegészítő új madárkártyáiról, hogy változatos, az alapjátéknál kicsit komplexebb akciókat vonultatnak fel (kapunk fehér, barna és rózsaszín hátterű kártyákat is), amelyek sokféleképpen fűszerezik a játékmenetet. Például a Kakapóval nem kettő, hanem 4 új bónuszkártyából válaszhatunk egyet a játék végén, amit megtartunk. Több madár leírásában is szerepel a „válassz egy másik játékost”, aki általában velünk együtt valamilyen előnyben részesül (élelemjelölő, kártyahúzás, tojásrakás). Ezen kívül számos alternatív nektárgyűjtési akciót is bevezettek, pl. bizonyos madarakkal x db élelmet ugyanennyi nektárra válthatunk, vagy ha másik játékos nektárt szerez, mi is kapunk egyet.

Új fordulóvégi célok és új bónuszkártyák

Természetesen új célok nélkül nincs új kiegészítő. Hasonlóan az Európai madarak kiegészítőhöz, most is mókás, teljesen random célokkal bővült a játék, pl. azért versengünk, hogy ki játszotta ki a legtöbb „balra mutató csőrű” madarat, vagy a legtöbb madarat, amelyért adott típusú eledelt fizetett. A „nincs cél” nevű lapka esetén pedig nem jár pluszpont senkinek, viszont itt nem veszítünk kockát sem az adott forduló végén.

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - játékvégi célok

Új bónuszkártyák

A játék nem hozott túl sok bónuszkártyát, összesen 5-öt, de ennyi újítás után ezt már igazán elnézhetjük Elisabeth Hargrave-nek. Az új bónuszkártyákból tehát kevés van, azonban annál különlegesebbek: például megpróbálhatunk minél több négy különböző fészektípusú madárból álló szettet gyűjteni, vagy egymás alá azonos fészektípusú madarakat rakni a három helyszínen. Néhány izgalmas új cél, ami egy kis rendszert adhat a „ez a random madár pont jó lesz ide” típusú, sokszor látott hozzáállásnak.

Vélemény

A Fesztáv Óceániai madarak kiegészítője egy kifejezetten izgalmas darab, ami nagyobb volumenű újításokat hoz a játékmenetbe, mint azt az Európai madarak tette. Az első kiegészítő gyakorlatilag mindent hozott, ami az alapjátékból hiányzott ahhoz, hogy kellően változatos és balanszos legyen. Az Óceánia kiegészítő viszont szinte új köntösbe tudta csomagolni a játékot, az új táblákkal, új kockákkal, picit komplexebb madár képességekkel, illetve a joker élelemjelző is egy igazán izgalmas újítás a játékban. Ami miatt pedig nekem személy szerint eddig a kedvenc kiegészítőm, azok a papagájok. Végre vannak papagájok! 😁

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - papagáj kártyák

Nagyon papagájos a család nálunk, voltak is sajátjaink, így amikor először kézbe vettem a kiegészítőt első dolgom volt kikeresni belőle a húgom kedvenc papagájait, a rózsás kakadut és a nimfapapagájt, hogy lefotózzam neki. A gyönyörű egzotikus madarak pedig ahogy sejtettem, mindenkit levettek otthon a lábáról.

Természetesen ez nem egy objektív, inkább személyes indoklásom arra, hogy ez a kiegészítő annyira tetszik. Viszont minden kétséget kizáróan egy várakozáson felüli kiegészítőt kaptunk az alapjátékhoz, amit mindenkinek javaslok kipróbálni, akinek a Fesztávért dobog a szíve.

Nem játszottam együtt a két kiegészítőt, de elvileg ez is egy lehetőség. Úgy gondolom az Európai madarak inkább egy upgrade-pack, míg az Óceániai madarak elég komoly újításokat hoz be, a dobozzal szinte egy új játékvariánst kapunk kézhez. Kíváncsian várom a további madárrajokat a jövőben, hiszen a madárhatározó még messze nem merült ki Észak-Amerikával, Európával és Ausztráliával! 😉

Fesztáv: Óceániai madarok kiegészítő - tojásrakás akció

Köszönjük a Társasjátékpontnak, hogy kipróbálhattuk ezt a kiegészítőt! 😊Tartalomból

01
Áttekintés
02
Vélemény

Hasonló posztok

A gémer Cascadia: Új tájakon kiegészítő
A gémer Cascadia: Új tájakon kiegészítő
2024. 01. 20.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media