AjánlóListákVéleményRólunk
A legjobb kétfős társasjátékok 2022-ből

A legjobb kétfős társasjátékok 2022-ből

Vincze Anna
2023. 03. 02.

Nagy rajongói vagyunk a kizárólag ketten játszható társasjátékoknak, mivel ezek szándékosan úgy vannak felépítve, hogy az interakció, az adok-kapok álljon a középpontban, nem igazán van bennük holtidő, ezért tök jó szórakozást nyújtanak. Ha egy olyan játékot keresel, ami mellé leülhetsz a pároddal esténként egy hosszú nap után, akkor jó helyen jársz! Ebben a bejegyzésben három kétfős játékot mutatunk be nektek, amelyek a 2022-es évhez köthetők.

Caper: Europe

#draft #kötélhúzás #tolvajlás #európai városok

Caper: Europe kétfős társasjáték

A Caper: Europe egy igazi kis taktikai társasjáték, ahol két tolvaj banda méri össze a tudását és ravaszságát Európa nagyvárosaiban (Párizs, London, Barcelona és Róma). A játékban a célunk, hogy a lehető legnagyobb befolyást szerezzük egy-egy híres helyszínen miközben drága műkincseket teszünk zsebre. A játék érdekessége, hogy felváltva játszunk ki bandatagokat és felszereléskártyákat az adott helyszínekre (tehát két típusú forduló van), és mivel ez egy kötélhúzás, mindig az ellenfélen múlik, hogy mi lesz a következő lépésünk. Természetesen ahogy annak lennie kell, a kártyákat draftoljuk, így az is taktikai megfontolást igényel, hogy milyen kártyákat hagyunk meg a másiknak.

Caper: Europe kétfős társasjáték

A Caper: Europe egy igazán élvezetes “kötélhúzós” társasjáték, ahol soha nem lankadhat a figyelmünk, folyamatosan döntéseket kell hoznunk. A játékot két dolog mindenképp kiemeli a szokványos kétfős játékok közül: az egyik a dizájn, ami szemet gyönyörködtető (kellemes színvilág, vicces, karakteres rajzok), nem beszélve a komponensminőségről (minőségi kártyák, fa tokenek és a deluxe verzióval fémpénzek).

A másik pedig a variálhatóság, hiszen 4 különböző város pakliját is váltogathatjuk: vannak ugyanis alapkártyák, melyek minden parti alkalmával előkerülnek, de néhány helyszín, felszerelés és személykártya az adott városra mindig specifikus. Az újrajátszhatóság tehát garantált. 😉

A játék jelenleg csak angol nyelven elérhető, de nyelvfüggetlen a játékmenet.

Beer & Bread

#draft #rendelések #mezőgazdaság #fakütyük

Beer & Bread kétfős társasjáték

Személy szerint egy kicsit fakütyü-mániás vagyok, úgyhogy amikor először megláttam Essenben a Beer & Breadet már tudtam, hogy nekem ez a játék kell. A táblán a folyó két szemközti partján elterülő falu verseng egymással kenyérsütésben és sörfőzésben. A játékban két időszak váltogatja egymást (a bőséges és szűkös évek, ezek a fordulók), és ilyenkor mindig eltérő mennyiségű nyersanyag áll rendelkezésünkre (búza, árpa, rozs, komló), míg a folyóból vételezett víz mindig kifogyhatatlan erőforrás.

Minden fordulóban 5 kártyával kezdünk, és ezeket hol draftoljuk, hol cserére van lehetőségünk a kihelyezett három kártya egyikével. A kártyák multifunkciósak, hiszen kijátszhatjuk őket nyersanyagszerzésért, sörfőzés/kenyérsütés céljával, vagy valamilyen fejlesztésként (pl. több nyersanyagot kapunk, vagy valamely nyersanyag számunkra jokerként funkcionál, esetleg plusz pontokat szerezhetünk a játék végén).

Beer & Bread kétfős társasjáték

A Beer & Bread nem csak egy szép kivitelű játék, hanem borzasztó taktikus is – ahogy az egy kétfős játéknál egy alapvető elvárás. Mivel a kártyákat draftoljuk, nagy szerepe van annak, hogy belelássunk a másik fejébe, és eltüntessünk előle olyan kártyákat, amit például a készlete alapján azonnal el tudna készíteni – az, hogy a kártyák multifunkciósak, egyszerre nehezíti és könnyíti is a tervezést.

Könnyíti, hiszen az ellenfél elől elhappolni kívánt kártyákat könnyedén kijátszhatjuk termelésért, plusz jutalmunk (vagy büntetésünk, helyzete válogatja), hogy ezek a kártyák a következő évszakban visszakerülnek a kezünkbe.

Nehezítés, mert abból a rengeteg lehetőséget tartalmazó kézből egyszerre csak egy kártyát választhatunk, és közben félő, hogy a másik szuper jó dolgot az ellenfél elveszi, nem beszélve mondjuk az épp kiszemelt kenyérről, amihez nekiálltunk nyersanyagot gyűjteni. Közben persze arra is figyelnünk kell, hogy ne termeljünk felesleget, hiszen ha nem tudjuk elraktározni a gabonákat, azok az ellenfelünkhöz kerülnek.

Beer & Bread kétfős társasjáték

A játék végén a nagy csavar pedig, hogy vagy a sör vagy a kenyér után kapjuk a végső pontszámunkat, attól függően melyikből szereztünk kevesebbet – ugye ez nem éppen egy kedves mechanizmus. Viszont ettől egy picit kiszámíthatatlanabb a játék vége, és mindig nagy szoros az eredmény – kell még több egy szuper kétfős társashoz!? 😊

A játékot magyar nyelven 2023-ban a Vagabund kiadó jelenteti meg, Sör és kenyér címmel.

Senkiföldje

#konfrontatív #harcolós #kártyajáték #cyberpunk

Senkiföldje kétfős társasjáték

A Senkiföldjében azt hiszem, mindenkit elsőre a dizájn ragad meg, de alapvetően ez rendben van, hiszen ez a külső dolga: eladja a játékot, hiszen azért akarod elsőre is kipróbálni, mert tetszik, amit látsz: a színvilág, a karakterek, a hangulat. Miután elkezditek játszani, rögtön rájöttök, hogy ennek a játéknak sajátos atmoszférája van: apokalipszis, túlélés és persze szemétkedés a másikkal. 😁

A Senkiföldje egy erősen konfrontatív kártyajáték, amelyben a két játékos három-három bázisát próbálja megvédelmezni az egymástól harcosok, illetve egyszerű punkok (képességgel nem rendelkező, egyszerű „bábok”) kijátszásával. A játékban mindhárom bázis elé 2-2 embert játszhatunk ki, és a legtöbb esetben ezek a bázisainkat védeni fogják, mint első védelmi vonal – az ellenfél sebzéseit így többnyire ők kapják, és nem a táborok.

Senkiföldje kétfős társasjáték

A játékban minden harcos egy-egy egyedi képességgel rendelkezik, azonban ezeket csak akkor tudjuk ki használni, ha a kártyát még nem érte támadás. Egy támadás után a kártyákat elfordítjuk, egy második támadás során pedig az elfordított kártyákat el kell dobnunk. Ugyanez nem érvényes a táborokra – bár nekik is „két életük van”, önmagában a képességeik nagy hasznunkra vannak a játék teljes ideje alatt mivel a sebesült tábor képessége is aktiválható. A tábor és a harcosok képességei mellett eseménykártyákat is kijátszhatunk, melyek mintegy időzített bombaként általában több kör múlva aktiválódnak, így fel lehet rájuk készülni – akkor viszont általában komoly pusztítást okoznak. A játék a „végsőkig” tart, vagyis, amíg egy játékos összes táborát el nem pusztítják.

A Senkiföldjében a legjobb, hogy a szabályok pofonegyszerűek, intuitívak, azonnal rá tud állni az agyunk. Emellett nagyon sokszínű hiszen minden egyes kártya más-más képességgel rendelkezik, a táborok variálhatósága miatt nincs két egyforma játék, a kártyákat pedig többféleképpen használhatjuk, kijátszhatjuk magunk elé, vagy eldobhatjuk egy egyszeri bónuszért. Alapvetően nem egy jó érzés, amikor egyszer csak elpusztítják egy táborunkat és utána folyamatosan kapjuk az ívet – azért azt el kell mondani, hogy nem mindenkinek valók ezek a típusú játékok.

Senkiföldje kétfős társasjáték

Különleges benne az, hogy fordulatos, izgalmas, sohasem tudhatjuk pontosan mire számítsunk, sőt, amikor már azt hisszük, hogy eldőlt a játék végkimenetele, akkor érnek a legnagyobb meglepetések: vissza lehet jönni akár egy megmaradt táborral is és győztesként kikerülni belőle. Akik szeretik a konfrontatív, egymással kitolós játékokat, azoknak a Senkiföldje sok élményt tartogat. 😉

A játék eredeti címe Radlands, és a 2022-es magyar kiadást a Gémklubnak köszönhetjük.

Összegzés

Azoknak, akik szkeptikusak a csak két fővel játszható játékokkal szemben üzenjük: üljetek le eggyel, és garantáltan nem bánjátok meg! Ezek a játékok a társasjátékozás élményét egy teljesen új szintre emelik, hiszen egy 1 az 1 ellen felállásnál interaktívabb helyzetet elképzelni sem lehet.

Ha további kétfős játékokat keresel, pörgesd végig ezt a listánkat is: Társasjátékok két főre

A Senkiföldjét a Gémklubtól kaptuk kipróbálásra, köszönjük! 😎Tartalomból

01
Caper: Europe
02
Beer & Bread
03
Senkiföldje
04
Összegzés

Hasonló posztok

Knarr - vikingek versenye
Knarr - vikingek versenye
2024. 04. 14.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media