Társasjátékok két főre

Összegyűjtöttük azokat a játékokat, amelyek mellett ketten szuperül kikapcsolódhattok: ezeket eleve két főre, vagy nagyobb játékosszámra tervezték, de két fővel is remekül működnek. A szűrésnél az egyik szempontunk az volt, hogy ha ez egy többen is játszható játék, akkor viszonylag rövid előkészítési idővel rendelkezzen. Ha egy olyan játékot keresel, ami mellé leülhetsz a pároddal esténként egy hosszú nap után, akkor jó helyen jársz! Ezek mind olyan, 1-1,5 órán belül bőven lejátszható játékok.

 • Jaipur

  #kereskedelem #verseny #csak ketten

  Jaipur kétfős kártyajáték
  2 játékos
  30 perc játékidő
  12+ éves kortól

  A Jaipur egy pörgős, kereskedős két személyes játék. Indiai árusokként különböző árukártyákat húzunk a kezünkbe (bőráru, textil, fűszerek, ezüst, arany, gyémánt), majd megpróbáljuk őket a lehető legjobb pillanatban eladni. Amikor eladunk egy áruból, akkor annyi árukorongot kapunk, ahány kártyát eldobtuk az eladás akció keretében a kezünkből. Az első árukorongok mindig több pontot érnek, mint a stósz alján lévők, és extra pontos korongokat is bezsebelhetünk, ha sikerül egyszerre 3,4 vagy 5 azonos árukártyák eldobnunk. A vásárlás is trükkös, ugyanis a piacról felvehetünk egy kártyát (ekkor ez a pakliból kerül pótlásra), vagy felvehetünk többet, de ebben az esetben a saját kezünkből kell pótolnunk azokat - vagy a tevéinkkel. Ezek értéktelen, helykitöltő lapok, melyek arra valók, hogy gyorsan sok áruhoz tudjunk jutni velük.
  Bátran jelenthetem ki, a Jaipur az egyik legjobb kétfős társasjáték, amivel valaha dolgom volt! 😍

 • Hanamikoji

  #japán kultúra #blöffölés #verseny #csak ketten

  Hanamikoji kétfős kártyajáték
  2 játékos
  15 perc játékidő
  10 éves kortól

  A Hanamikoji egy olyan két fős társasjáték, amelyben 7 gésát igyekszünk meghódítani egymás elől ajándékok (kártyák) segítségével. A játék érdekessége, hogy a játékosoknak összesen 4 akciójuk van egy fordulóban, melyeket kis lapkák jelölnek. Például az akcióik során a játékosok ajánlatokat tesznek egymásnak: leraknak három vagy négy kártyák a kezükből, melyből az ellenfél választ egyet vagy kettőt, a másik kettőt pedig a játékos megtarthatja. Az így felfedésre került ajándékok mindig a hozzájuk tartozó gésához kerülnek, méghozzá arra a térfélre, amelyik játékoshoz tartoznak. Lehet még ezen kívül titkosan megtartani egy kártyát a forduló végére, vagy kettőt kidobni a kezünkből. A forduló végén aztán kiértékeljük, ki melyik gésát tudta meghódítani: amennyiben valakinek 4 gésát sikerült meghódítania, megnyerte a játékot. Azonban ha ez nem teljesül, a játékot tovább játsszuk, de ekkor mindig megjelöljük, melyik gésát hódítottuk már meg, és melyiknél volt döntetlen az állás.
  A Hanamikoji egy izgalmas, feszültséggel teli társasjáték, melyben igyekszünk belelátni az ellenfelünk fejébe: amikor ajánlatot tesz, vajon melyik kártyát szeretné ha választanánk?

 • Azul

  #absztrakt #stratégia #eye candy

  Azul társasjáték
  2-4 játékos
  30-45 perc játékidő
  8+ éves kortól

  Két főre az egyik kedvenc játékom az Azul. Ebben a játékban gyönyörű csempéket gyűjtögetünk, amelyeket a megadott szabályok szerint helyezhetünk le a játékostáblánkra: egy oszlopban és sorban egy szín csak egyszer szerepelhet. A játékban igyekszünk sorokat, oszlopokat építeni és közben minél több pontot szerezni. Az Azul népszerűségét mutatja, hogy mára már a nemzetközi családi társasjáték listán a 4. legjobb társasjáték, és további két része is megjelent már, az Azul: Sintra üvegcsodái és az Azul: A királyi pavilon. Mindegyik részről írtunk már ebben a bejegyzésben. Tipp: eddig nem találkoztam olyannal, akinek az Azul ne tetszett volna! 🤗

 • 7 Csoda Párbaj

  #gyűjtögetés #stratégia #kártyajáték #csak ketten

  7 Csoda Párbaj kétfős társasjáték
  2 játékos
  30 perc játékidő
  10+ éves kortól

  A 7 Csoda Párbaj a népszerű civilizációépítő kártyajáték, a 7 Csoda két fős kiadása. A játékban kártyák segítségével fejlesztitek a városotokat a nyersanyagtermelés, kultúra, kereskedelem, tudomány és hadászat terén három koron keresztül. A játékot tudományos, harci vagy civil fölénnyel (legtöbb győzelmi pont) lehet megnyerni. A játék Panteon kiegészítője szerintem kötelező darab, érdemes ezt is kipróbálni hozzá! 😉 Ha ismered a 7 Csodát, itt olvashatsz az alapjáték és a Párbaj közötti különbségekről.

 • Carcassonne

  #építkezés #lapka lehelyezés #dominó

  Carcassonne társasjáték
  2-5 játékos
  30-45 perc játékidő
  7+ éves kortól

  A Carcassonne mára már hatalmas klasszikusnak számító, lapkalehelyezős dominó mechanizmusú társasjáték. Egy-egy kis térképlapkán utakat, kolostorokat vagy várfalakat láthatunk - a lényeg, hogy a kép lehelyezéskor illeszkedjen a mellette lévő lapkához. Az ember figuráinkkal (meeple) pedig területeket foglalhatunk, és minél nagyobbra építünk egy ilyen saját területet (és körülzárjuk a szabályoknak megfelelően) annál több pontot kapunk. A Carcassonne-nak mára már rengeteg kiegészítője és önállóan játszható variánsa is megjelent. A kedvencünk a Déltenger, amelyről ebben a bejegyzésben olvashatsz.

 • Kingdomino

  #építkezés #lapka lehelyezés #dominó

  Kingdomino társasjáték
  2-4 játékos
  15 perc játékidő
  8+ éves kortól

  A Kingdominoban mindenki a saját királyságát építgeti egyedi, számok helyett tereptípusokat ábrázoló dominókból (erdő, gabonamező, legelő stb.) A közös kínálatból a játékosok két kis emberfigura (meeple) segítségével foglalhatják a nekik tetsző dominókat. A királyságod csak megadott szélességű lehet, a dominók nem lóghatnak ki a szélén, ezért ügyesen kell pakolgatnod a kis kastélyod köré, hogy lehetőleg minden dominót lehelyezhess szabályosan.

 • Bärenpark

  #építkezés #lapka lehelyezés #tetrisz #állatok

  Bärenpark társasjáték
  2-4 játékos
  30-45 perc játékidő
  8+ éves kortól

  A Bärenpark című társasjátékban egy állatparkot építünk, ahol különböző medvefajokat tárunk a világ szemei elé. Az állatkertünkbe tetriszelem alakú kifutókat, medveházakat helyezünk, és ezekkel igyekszünk pontosan kitölteni a 4×4 mezőből álló területet - ha végzünk egy ilyen parkrésszel, a kijelölt helyre egy győzelmi pontot érő medveszobor kerül. A játékosok addig építkeznek, míg egyikük be nem fejez egy négy részletből álló állatkertet. A játék ketten is szuper kikapcsolódás, minket levett a lábunkról. 😍 A Bärenparkról itt olvashatsz bővebben.

  Megjegyzés: A Bärenpark nem kapható magyarul, de a játékmenet teljesen nyelvfüggetlen.

 • Splendor

  #gyűjtögetés #verseny

  Splendor társasjáték
  2-4 játékos
  30 perc játékidő
  10+ éves kortól

  A Splendorban ékszerkészítők vagyunk, akik drágaköveket gyűjtenek és bizonyos kombinációkkal igyekeznek a nemesek kedvére tenni. A játékhoz szép, tartós drágakő-zsetonok is járnak, ezek segítségével indul be a gyűjtögetésünk, majd amint kártyákat is szerzünk, az ezeken látható drágakövekkel is "fizethetünk" az újabb kártyákért. A játék verseny típusú, tehát azonnal befejeződik, ha valaki elér egy bizonyos mennyiségű győzelmi pontot: így általában épp az izgalom tetőpontján ér véget a parti. Mi sokszor egy emelt győzelmipont limittel játsszuk a Splendort, hogy egy picit tovább tartson, és kibontakozhassunk benne. 😇💎

 • Ganz Schön Clever / Doppelt so Clever

  #bingó #roll and write

  Ganz Schön Clever társasjáték
  1-4 játékos
  30 perc játékidő
  8+ éves kortól

  A Ganz schön clever (Egy okos húzás) című társasjáték végtelenül egyszerű: adott egy tömbnyi papír, 5 darab színes dobókocka és néhány filctoll. Mégis mennyire magával ragadja az embert! 😍 Ez egy roll and write típusú játék, vagyis dobsz a kockákkal, majd a dobott kockák közül egyet kiválasztasz és annak az értékét a pontozólapod adott színű mezőjére írod be. A játékban felváltva dobtok, minden játékos a saját körében háromszor dobhat, vagyis három kocka értékét írhatja fel. A végén az nyer, aki a dobásait a legügyesebben használta fel és így a legtöbb pontot szerezte. A játék második verziója, a Doppelt so Clever nálunk rendszeresen kerül elő fárasztó napok végén, amikor már nem akarjuk az agyunkat leolvasztani, de mégis játszanánk valami egyszerűbbet. 👍

  Ganz schön clever vélemény

 • Metro X

  #bingó #flip and write

  Metro X társasjáték
  1-99 játékos
  20 perc játékidő
  8+ éves kortól

  A Metro X egy flip and write játék, vagyis itt nem kockákkal dobunk, hanem kártyákat húzunk fel, és az ezen szereplő számú állomást ikszelgetjük ki a metróvonalakon. A játék legfontosabb szabálya, hogy az ikszelgetés során nem ugorhatunk át állomásokat. A Metro X-ben minden játékos ugyanazokat a számokat használja fel, de egyedi módon - valaki a zöld vonalon, valaki a sárgán, valaki a kéken indul el. Melyik stratégia hozza majd végül a legtöbb pontot? 🚇 A játék dobozában letörölhető táblák vannak, így nem terheljük feleslegesen a környezetet. 🌳

  MetroX vélemény

 • Kartográfusok

  #flip and write #tetrisz #kreatív

  1-100 játékos
  30-45 perc játékidő
  10+ éves kortól

  A Kartográfusokban térképészek vagyunk, akik egy térképet rajzolnak meg a legjobb tudásuk szerint. Igen, szó szerint rajzolunk! ✏  Kártyákat húzunk fel, és a rajta lévő tájtípusú tetriszelemeket a saját térképünk valamely pontjára rajzoljuk. A rajzolás során az új tetriszelemeknek érinteniük kell egy már megrajzolt négyzetet. Aztán a ha szörnyet húzunk, akkor jön az igazi móka: odaadjuk az ellenfelünknek a térképünket, aki rátrollkodik valahova egy-két szörnyikét - csak hogy nehezebb legyen a dolgunk. 😅 Minden évszakban az adott küldetéseket igyekezzük teljesíteni - tél végén pedig eldől, ki lett a legsikeresebb térképész. A játékban lehet kreatívkodni, színes ceruzával csinosítgatni a térképünket - a művész hajlamúak nagy kedvence!

 • Patchwork

  #tetrisz #absztrakt #csak ketten

  Patchwork kétfős társasjáték
  2 játékos
  15-30 perc játékidő
  8+ éves kortól

  A Patchwork egy kimondottan két főre tervezett tetrisz-elem pakolgatós társasjáték. A játékban egy takarót varrunk össze foltokból, melyeken minél több gomb van, annál több pontottal gazdagszunk, és annál értékesebb foltokat szerezhetünk a játék későbbi köreiben. Egy-egy Patchwork parti fél óra alatt lejátszható, így szuper választás a rövid, esti kis "varrogatás". 😊

 • Sagrada

  #absztrakt #eye candy

  Sagrada társasjáték
  1-4 játékos
  30-45 perc játékidő
  14+ éves kortól

  A Sagrada az Azul versenytársaként is említhető absztrakt stratégiai játék, amely az Azul-féle mintás csempék helyett színes dobókockákat használ. A játékban egy katedrális csillogó rózsaablakát építjük meg az áttetsző kis dobókockákból a megadott szabályok szerint. A célunk, hogy különböző szám- és színmintázatokat hozzunk ki és így miénk legyen a legtöbb pont. Jó kis gondolkodós játék, igényes küllemmel - minden, amire csak vágyni lehet! 😍

  Sagrada vélemény

 • Kereskedők völgye

  #pakliépítés #kártyajáték #verseny #állatok

  Kereskedők völgye kártyajáték
  2-4 játékos
  30 perc játékidő
  10+ éves kortól

  A Kereskedők völgyében paklit építünk, vagyis mindenki egy saját kártyapaklit használ, és ebbe vásárol újabb és újabb kártyákat. A feladatunk, hogy kirakjunk 7 rekeszt 1, 2...7 kártyaösszértékben: egy rekeszbe azonban csak egy állatcsalád kártyái mehetnek (pl. Lendületes Vörös Arák - kék, Tolvaj Mosómedvék - lila stb.). A kártyáink eldobásával a piacról újabb kártyákat szerzünk. A játék verseny alapú: az első játékos, akinek sikerül kirakni a 7. rekeszét, nyer és ezzel a játék véget ér. A játék szép kivitelezésű, jó kis illusztrációkkal, vicces feliratokkal - egy szuper kártyajáték akár két főre is. 🦝🐯🐼

  Kereskedők völgye kontra Origami

 • Origami

  #szettépítés #kártyajáték #állatok

  Origami kártyajáték
  2-4 játékos
  15-30 perc játékidő
  8+ éves kortól

  Az Origami című kártyajátékban a játékosok két szettet építenek, vagyis kártyákat helyeznek maguk elé az asztalra két oszlopba. A kártyákon különböző origami hatást keltő állatokat láthatunk, különböző állatcsaládokba osztva: háziállatok, madarak,erdei, tengeri vagy szavannán élő állatok. Az állatok különböző azonnali vagy többször használható képességekkel rendelkeznek, esetleg plusz pontszerzési lehetőséget adnak. A játékban egy kínálatból vehetjük meg az állatkártyákat, akárcsak a Kereskedők völgyében, a megfelelő hajtásértékű kártyák kezünkből történő eldobásával. A kártyák két szettbe való lerakása felváltva történhet, így mindkét szett hasonló ütemben bővül. Az Origami egy könnyen tanulható és gyors kártyajáték.

  Kereskedők völgye kontra Origami

 • Hive Pocket

  #sakk #stratégia #absztrakt #csak ketten

  Hive Pocket kétfős társasjáték
  2 játékos
  20 perc játékidő
  9+ éves kortól

  A Hive egy sakkhoz hasonló, absztrakt stratégiai társasjáték, ahol különböző rovarokat ábrázoló hatszögletű csempéket pakolgatunk le. Ahogy a sakkban, itt is minden "katonának" megvan a saját képessége, méghozzá hogy mennyit léphet és hogyan. A játékos célja, hogy az ellenfél méhkirálynőjét körbekerítse a saját színének megfelelő rovar-csempékkel. A Hive legfontosabb szabálya az "egységes kaptár" vagyis mindig csak olyan rovarok léphetnek, amelyek nem szakítják ketté a kaptárat. A játékhoz az alapszetten kívül további rovarok érhetők el mini kiegészítőként (katica, szúnyog, pincebogár). A két kiadás közül én a Hive Pocket verziót jobban szeretem, mert az eredeti Hive-ban véleményem szerint ormótlan nagy csempék vannak. 😅

 • Santorini

  #verseny #stratégia #absztrakt

  Santorini kétfős társasjáték
  2-4 játékos
  20 perc játékidő
  8+ éves kortól

  A Santorini társasjátékbanegy csinos kis görög városka építül hófehér falakkal és égszínkék kupolákkal - ám ez csak a látszat! Az építkezés valójában az istenek versengése: a játékosok görög istenek szerepében két figurát mozgatnak a táblán, melyekkel először lépniük majd építkezniük kell. Az épületeket a játékosok megalapozzák, erre rákerül egy emelet majd még egy; az nyer, aki elsőként fellép egy épület harmadik szintjére az egyik figurájával. Ebben a játékosok természetesen igyekeznek hátráltatni egymást, például a torony harmadik szintjét kupolák lehelyezésével blokkolják. Ez bizony macska-egér játék a javából, ám közben egy igazán látványos kis város épül fel a szemünk láttára. 🕌

 • The Mind

  #kooperatív #kártyajáték

  The Mind társasjáték
  2-4 játékos
  15 perc játékidő
  8+ éves kortól

  A The Mind egy balta egyszerűségű kooperatív társasjáték, mégis hihetetlenül jól működik, sajátos légkört teremt. A dobozban 1-től 100-ig számkártyákat találunk, melyből a játékosok között szétosztunk néhányat. Az egyetlen feladat, hogy a kártyákat növekvő számsorrendben kell lehelyezni, azonban kommunikálnunk (szóban vagy gesztusokkal) tilos. Az igazi varázsa az, hogy néhány elrontott kör után kialakul egy összhang a játékosok között, egy rugóra kezd járni az agyuk. Mivel itt az egymásra figyelésen van a hangsúly, pároknak különleges élményt nyújthat. 😊

 • Fedőnevek négyszemközt

  #szavak #asszociációs

  Fedőnevek négyzemközt kétfős társasjáték
  2-4 játékos
  15-30 perc játékidő
  11+ éves kortól

  A Fedőnevek című klasszikus két személyre szóló, kooperatív változata. A szabályok hasonlóak, viszont most több az aknamező (fekete). A két játékos ugyanazon térképlapka két oldalát nézi, ahol más-más mintázat szerepel (vannak egyezések). A játékterület mellett 9 időlapkát helyeztek el, és amikor valamelyikőtök semleges szóra tippel, ráhelyeztek egy időlapkát, plusz minden fedőnév elhangzásakor is egyet magatok elé tesztek. A játékot akkor nyeritek meg ha a 9 időlapka elfogyásáig a térkép mindkét oldalán lévő összes zöld mezőt eltaláljátok. Aki szereti a Fedőneveket, most már párban is játszhatja ezt a szuper partyjátékot. 😉

  Ha nem ismered a Fedőneveket, itt olvashatsz róla.

A listánkon olyan játékok szerepelnek, melyeket már mi is kipróbáltunk. A listát folyamatosan bővítjük! 😉

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, vagy Instagramon!