AjánlóListákVéleményRólunk
Társasjátékok két főre

Társasjátékok két főre

Vincze Anna
2020. 12. 20.

Összegyűjtöttük azokat a játékokat, amelyek mellett ketten szuperül kikapcsolódhattok: ezeket eleve két főre, vagy nagyobb játékosszámra tervezték, de két fővel is remekül működnek. A szűrésnél az egyik szempontunk az volt, hogy ha ez egy többen is játszható játék, akkor viszonylag rövid előkészítési idővel rendelkezzen. Ha egy olyan játékot keresel, ami mellé leülhetsz a pároddal esténként egy hosszú nap után, akkor jó helyen jársz! Ezek mind olyan, fél-1 órán belül bőven lejátszható játékok.


Jaipur

#kereskedelem #verseny #csak ketten

Jaipur kétfős kártyajáték

A Jaipur egy pörgős, kereskedős két személyes játék. Indiai árusokként különböző árukártyákat húzunk a kezünkbe (bőráru, textil, fűszerek, ezüst, arany, gyémánt), majd megpróbáljuk őket a lehető legjobb pillanatban eladni. Amikor eladunk egy áruból, akkor annyi árukorongot kapunk, ahány kártyát eldobtuk az eladás akció keretében a kezünkből. Az első árukorongok mindig több pontot érnek, mint a stósz alján lévők, és extra pontos korongokat is bezsebelhetünk, ha sikerül egyszerre 3,4 vagy 5 azonos árukártyák eldobnunk. A vásárlás is trükkös, ugyanis a piacról felvehetünk egy kártyát (ekkor ez a pakliból kerül pótlásra), vagy felvehetünk többet, de ebben az esetben a saját kezünkből kell pótolnunk azokat - vagy a tevéinkkel. Ezek értéktelen, helykitöltő lapok, melyek arra valók, hogy gyorsan sok áruhoz tudjunk jutni velük.
Bátran jelenthetem ki, a Jaipur az egyik legjobb kétfős társasjáték, amivel valaha dolgom volt! 😍


Botanik

#lapka lehelyezés #csak ketten

Botanik kétfős társasjáték

A Botanik a Jaipur-hoz hasonló, interakciódús kétfős társasjáték. A játékban egy posztapokaliptikus világban gépek termelik a növényeket, a feladatunk pedig egy ilyen jól működő gépezet megalkotása, lapkák segítségével. Igen ám, de a lapkák megszerzése nem könnyű feladat, ezeket mindig egy központ táblára helyezzük le, változó szabályok alapján. A középső sorban lévő lapka adja a szabályt, ami alapján a saját oldalunkra lehelyezhetjük a nekünk tetsző lapkát, amit majd meg akarunk szerezni (például középen egy piros virágzat van, akkor vagy virágzatnak kell a lehelyezendő lapkán lennie, vagy piros színűnek kell lennie). Ha pedig azt akarjuk, hogy korábban szabályosan lerakott lapka a tábláról leessen, le kell takarunk a középső, szabályalkotó lapkát egy olyan új lapkával, amivel már semmilyen tulajdonság nem fog stimmelni (vagyis más színű és más alakú). Igen ám, de ez sokszor magával vonhatja azt is, hogy a másik játékos lapkája is leesik… egy intenzív taktikai játék, sok-sok interakcióval és nehéz döntéssel. A különleges art már csak hab a tortán! 😊


Caper: Europe

#rablás #európai városok #kötélhúzás #csak ketten

Forrás: BGG

A Caper: Europe egy teljesen egyedi kialakítású kétszemélyes társasjáték, amelyben két tolvajbanda ütközik meg egymással három helyszínen. A játékosok felváltva játszanak ki először tolvajokat a helyszínekre, kialakítva ezzel a helyi csapatot, majd különböző felszereléseket osztanak szét köztük. Minden helyszínről különböző műkincsenek lehet lopni, melyek szettjeiért a játék végén zsebelhetjük be a pontokat. A legtöbb pontot azonban az egyes helyszínek “uralmáért” lehet szerezni, a játék végéig megy a kötélhúzás, a legtöbb kijátszott lappal ugyanis az eredetileg középen álló jelölőt léptethetjük a saját oldalunkra. Ezen felül ha egy helyszínen ügyesen kombózzuk a tolvajokat és a felszereléseket, még több ponthoz juthatunk. A játékban vannak érdekes csavarok, pl. eldobathatjuk egymás felszereléseit, vagy ha a másik játékoshoz képest kevesebb pénzünk van, és a készlett elfogyott, az ellenfél tárcájából tölthetjük meg a sajátunkat. Egy nagyon ügyesen összerakott, izgalmas, tematikus és szép kivitelű játék, amit mindenkinek bátran ajánlunk! 😉


Hanamikoji

#japán kultúra #blöffölés #verseny #csak ketten

Hanamikoji kétfős kártyajáték

A Hanamikoji egy olyan két fős társasjáték, amelyben 7 gésát igyekszünk meghódítani egymás elől ajándékok (kártyák) segítségével. A játék érdekessége, hogy a játékosoknak összesen 4 akciójuk van egy fordulóban, melyeket kis lapkák jelölnek. Például az akcióik során a játékosok ajánlatokat tesznek egymásnak: leraknak három vagy négy kártyák a kezükből, melyből az ellenfél választ egyet vagy kettőt, a másik kettőt pedig a játékos megtarthatja. Az így felfedésre került ajándékok mindig a hozzájuk tartozó gésához kerülnek, méghozzá arra a térfélre, amelyik játékoshoz tartoznak. Lehet még ezen kívül titkosan megtartani egy kártyát a forduló végére, vagy kettőt kidobni a kezünkből. A forduló végén aztán kiértékeljük, ki melyik gésát tudta meghódítani: amennyiben valakinek 4 gésát sikerült meghódítania, megnyerte a játékot. Azonban ha ez nem teljesül, a játékot tovább játsszuk, de ekkor mindig megjelöljük, melyik gésát hódítottuk már meg, és melyiknél volt döntetlen az állás.
A Hanamikoji egy izgalmas, feszültséggel teli társasjáték, melyben igyekszünk belelátni az ellenfelünk fejébe: amikor ajánlatot tesz, vajon melyik kártyát szeretné ha választanánk?


Párizs: A fények városa

#lapka lehelyezés #poliomino #területfoglalás #csak ketten

Párizs: A fények városa társasjáték

Forrás: BGG

A Párizs: A fények városa egy különleges, kisdobozos játék két fő részére, ahol a játéktábla maga a játék doboza. A feladatunk, hogy megalkossunk egy kis negyedet Párizsban, a térkőtől kezdve az utolsó kéményig. A játék első szakaszában a térkövet rakjuk le - valójában itt dől el, hogy hova építkezhetnek majd a játékosok, hiszen a darabkákon a játékosszíneknek megfelelő területek láthatóak, emellett pedig utcai lámpák, amelyeknek később fontos szerepe lesz. Miután kialakítottuk a térkövet, elkezdődhet az építkezés. A játékosok ekkor úgy próbálnak építkezni, hogy az épületeiket a lehető legtöbb fény érje, tehát a legtöbb utcai lámpa hatókörébe kerüljön egy-egy lapka, emellett pedig nem takarhatják le a másik játékos színét jelző térköveket. A saját épületeket a saját színű kéményeinkkel jelöljük. Ha nem akarunk épületlapkát elvenni vagy letenni, választhatunk egy képeslapot is - a képeslapok mind extra képességeket biztosítanak a játékosoknak (pl. megtoldhatják a házukat, hogy az elérjen egy következő lámpát, lerakhatnak plusz egy lámpát bárhová, egyéb győzelmi pontokhoz juthatnak). A játék végén annál több pontot kapunk, minél nagyobb területű épületet sikerült minél több lámpával megvilágíttatnunk, illetve mínusz pontot érnek a megmaradt épületeink, amiket nem tudtunk lehelyezni.


7 Csoda Párbaj

#gyűjtögetés #stratégia #kártyajáték #csak ketten

7 Csoda Párbaj kétfős társasjáték

A 7 Csoda Párbaj a népszerű civilizációépítő kártyajáték, a 7 Csoda két fős kiadása. A játékban kártyák segítségével fejlesztitek a városotokat a nyersanyagtermelés, kultúra, kereskedelem, tudomány és hadászat terén három koron keresztül. A játékot tudományos, harci vagy civil fölénnyel (legtöbb győzelmi pont) lehet megnyerni. A játék Panteon kiegészítője szerintem kötelező darab, érdemes ezt is kipróbálni hozzá! 😉 Ha ismered a 7 Csodát, itt olvashatsz az alapjáték és a Párbaj közötti különbségekről.


Tea 2 főre

#pakliépítés #párbaj

Tea 2 főre kártyajáték

A Tea 2 főre című társasjátékban egy lefordított pakliból a játékosok különböző értékű lapokat csapkodnak fel párbajszerűen: a játék elején a játékosok minden karakterkártyából egyet birtokolnak. Ezek egy számmal és egy képességgel van ellátva, pl. a nyúl a legkisebb értékű (1), míg a Szív királynő a legnagyobb értékű lap (9). Amikor a játékosok felcsapnak egy-egy kártyát, az adott kört mindig a magasabb értékű kártya nyeri. Ekkor a kártya tulajdonosa végrehajthatja a kártya akcióját, amivel új kártyákat szerezhet a piacról (tortaszeletekért cserébe) felhúzathat két kártyát a másik játékossal, amelyek így „kiesnek” a párbajból, szerezhet plusz tortaszeleteket, megpörgetheti az óramutatót, amivel plusz akciókat szerezhet, stb. A plusz kártyákból a piacon véges számú kártya érhető el – ha valamelyik értékből elhúzzuk az összes kártyát a piacról, a hozzá tartozó játék végi pontozás érvénybe lép. Egy szellemes és izgalmas pakliépítős kártyajáték két fő részére - ilyet még biztosan nem láttál máshol!


Azul

#absztrakt #stratégia #eye candy

Azul társasjáték

Két főre az egyik kedvenc játékom az Azul. Ebben a játékban gyönyörű csempéket gyűjtögetünk, amelyeket a megadott szabályok szerint helyezhetünk le a játékostáblánkra: egy oszlopban és sorban egy szín csak egyszer szerepelhet. A játékban igyekszünk sorokat, oszlopokat építeni és közben minél több pontot szerezni. Az Azul népszerűségét mutatja, hogy mára már a nemzetközi családi társasjáték listán a 4. legjobb társasjáték, és további két része is megjelent már, az Azul: Sintra üvegcsodái és az Azul: A királyi pavilon. Mindegyik részről írtunk már ebben a bejegyzésben. Tipp: eddig nem találkoztam olyannal, akinek az Azul ne tetszett volna! 🤗


Carcassonne

#építkezés #lapka lehelyezés #dominó

Carcassonne társasjáték

Forrás: BGG

A Carcassonne mára már hatalmas klasszikusnak számító, lapkalehelyezős dominó mechanizmusú társasjáték. Egy-egy kis térképlapkán utakat, kolostorokat vagy várfalakat láthatunk - a lényeg, hogy a kép lehelyezéskor illeszkedjen a mellette lévő lapkához. Az ember figuráinkkal (meeple) pedig területeket foglalhatunk, és minél nagyobbra építünk egy ilyen saját területet (és körülzárjuk a szabályoknak megfelelően) annál több pontot kapunk. A Carcassonne-nak mára már rengeteg kiegészítője és önállóan játszható variánsa is megjelent. A kedvencünk a Déltenger, amelyről ebben a bejegyzésben olvashatsz.


Kingdomino

#építkezés #lapka lehelyezés #dominó

Kingdomino családi társasjáték

A Kingdominoban mindenki a saját királyságát építgeti egyedi, számok helyett tereptípusokat ábrázoló dominókból (erdő, gabonamező, legelő stb.) A közös kínálatból a játékosok két kis emberfigura (meeple) segítségével foglalhatják a nekik tetsző dominókat. A királyságod csak megadott szélességű lehet, a dominók nem lóghatnak ki a szélén, ezért ügyesen kell pakolgatnod a kis kastélyod köré, hogy lehetőleg minden dominót lehelyezhess szabályosan.


Medvepark

#építkezés #lapka lehelyezés #tetrisz #állatok

Bärenpark társasjáték

A Medvepark című társasjátékban egy állatparkot építünk, ahol különböző medvefajokat tárunk a világ szemei elé. Az állatkertünkbe tetriszelem alakú kifutókat, medveházakat helyezünk, és ezekkel igyekszünk pontosan kitölteni a 4×4 mezőből álló területet - ha végzünk egy ilyen parkrésszel, a kijelölt helyre egy győzelmi pontot érő medveszobor kerül. A játékosok addig építkeznek, míg egyikük be nem fejez egy négy részletből álló állatkertet. A játék ketten is szuper kikapcsolódás, minket levett a lábunkról. 😍 A Medveparkról itt olvashatsz bővebben.


Splendor

#gyűjtögetés #verseny

Splendor társasjáték

A Splendorban ékszerkészítők vagyunk, akik drágaköveket gyűjtenek és bizonyos kombinációkkal igyekeznek a nemesek kedvére tenni. A játékhoz szép, tartós drágakő-zsetonok is járnak, ezek segítségével indul be a gyűjtögetésünk, majd amint kártyákat is szerzünk, az ezeken látható drágakövekkel is “fizethetünk” az újabb kártyákért. A játék verseny típusú, tehát azonnal befejeződik, ha valaki elér egy bizonyos mennyiségű győzelmi pontot: így általában épp az izgalom tetőpontján ér véget a parti. Mi sokszor egy emelt győzelmi pont limittel játsszuk a Splendort, hogy egy picit tovább tartson, és kibontakozhassunk benne. 😇💎


Ganz Schön Clever

#bingó #roll and write

Ganz Schön Clever társasjáték

A Ganz schön clever (Egy okos húzás) című társasjáték végtelenül egyszerű: adott egy tömbnyi papír, 5 darab színes dobókocka és néhány filctoll. Mégis mennyire magával ragadja az embert! 😍 Ez egy roll and write típusú játék, vagyis dobsz a kockákkal, majd a dobott kockák közül egyet kiválasztasz és annak az értékét a pontozólapod adott színű mezőjére írod be. A játékban felváltva dobtok, minden játékos a saját körében háromszor dobhat, vagyis három kocka értékét írhatja fel. A végén az nyer, aki a dobásait a legügyesebben használta fel és így a legtöbb pontot szerezte. A játék második és harmadik verziója, a Doppelt so Clever és a Clever Hoch Drei nálunk rendszeresen kerül elő fárasztó napok végén, amikor már nem akarjuk az agyunkat leolvasztani, de mégis játszanánk valami egyszerűbbet. 👍

Ganz schön clever vélemény


Metro X

#bingó #flip and write

Metro X társasjáték

A Metro X egy flip and write játék, vagyis itt nem kockákkal dobunk, hanem kártyákat húzunk fel, és az ezen szereplő számú állomást ikszelgetjük ki a metróvonalakon. A játék legfontosabb szabálya, hogy az ikszelgetés során nem ugorhatunk át állomásokat. A Metro X-ben minden játékos ugyanazokat a számokat használja fel, de egyedi módon - valaki a zöld vonalon, valaki a sárgán, valaki a kéken indul el. Melyik stratégia hozza majd végül a legtöbb pontot? 🚇 A játék dobozában letörölhető táblák vannak, így nem terheljük feleslegesen a környezetet. 🌳

MetroX vélemény


Kartográfusok

#flip and write #tetrisz #kreatív

Kartográfusok társasjáték

A Kartográfusokban térképészek vagyunk, akik egy térképet rajzolnak meg a legjobb tudásuk szerint. Igen, szó szerint rajzolunk! ✏ Kártyákat húzunk fel, és a rajta lévő tájtípusú tetriszelemeket a saját térképünk valamely pontjára rajzoljuk. A rajzolás során az új tetriszelemeknek érinteniük kell egy már megrajzolt négyzetet. Aztán a ha szörnyet húzunk, akkor jön az igazi móka: odaadjuk az ellenfelünknek a térképünket, aki rátrollkodik valahova egy-két szörnyecskét - csak hogy nehezebb legyen a dolgunk. 😅 Minden évszakban az adott küldetéseket igyekezzük teljesíteni - tél végén pedig eldől, ki lett a legsikeresebb térképész. A játékban lehet kreatívkodni, színes ceruzával csinosítgatni a térképünket - a művész hajlamúak nagy kedvence!


Patchwork

#tetrisz #absztrakt #csak ketten

Patchwork kétfős társasjáték

A Patchwork egy kimondottan két főre tervezett tetrisz-elem pakolgatós társasjáték. A játékban egy takarót varrunk össze foltokból, melyeken minél több gomb van, annál több ponttal gazdagszunk, és annál értékesebb foltokat szerezhetünk a játék későbbi köreiben. Egy-egy Patchwork parti fél óra alatt lejátszható, így szuper választás a rövid, esti kis “varrogatás”. 😊


Sagrada

#absztrakt #eye candy

Sagrada társasjáték

A Sagrada az Azul versenytársaként is említhető absztrakt stratégiai játék, amely az Azul-féle mintás csempék helyett színes dobókockákat használ. A játékban egy katedrális csillogó rózsaablakát építjük meg az áttetsző kis dobókockákból a megadott szabályok szerint. A célunk, hogy különböző szám- és színmintázatokat hozzunk ki és így miénk legyen a legtöbb pont. Jó kis gondolkodós játék, igényes küllemmel - minden, amire csak vágyni lehet! 😍

Sagrada vélemény


Kereskedők völgye

#pakliépítés #kártyajáték #verseny #állatok

Kereskedők völgye kártyajáték

A Kereskedők völgyében paklit építünk, vagyis mindenki egy saját kártyapaklit használ, és ebbe vásárol újabb és újabb kártyákat. A feladatunk, hogy kirakjunk 7 rekeszt 1, 2…7 kártyaösszértékben: egy rekeszbe azonban csak egy állatcsalád kártyái mehetnek (pl. Lendületes Vörös Arák - kék, Tolvaj Mosómedvék - lila stb.). A kártyáink eldobásával a piacról újabb kártyákat szerzünk. A játék verseny alapú: az első játékos, akinek sikerül kirakni a 7. rekeszét, nyer és ezzel a játék véget ér. A játék szép kivitelezésű, jó kis illusztrációkkal, vicces feliratokkal - egy szuper kártyajáték akár két főre is. 🦝🐯🐼


Hive Pocket

#sakk #stratégia #absztrakt #csak ketten

Hive Pocket kétfős társasjáték

A Hive egy sakkhoz hasonló, absztrakt stratégiai társasjáték, ahol különböző rovarokat ábrázoló hatszögletű csempéket pakolgatunk le. Ahogy a sakkban, itt is minden “katonának” megvan a saját képessége, méghozzá hogy mennyit léphet és hogyan. A játékos célja, hogy az ellenfél méhkirálynőjét körbekerítse a saját színének megfelelő rovar-csempékkel. A Hive legfontosabb szabálya az “egységes kaptár” vagyis mindig csak olyan rovarok léphetnek, amelyek nem szakítják ketté a kaptárat. A játékhoz az alapszetten kívül további rovarok érhetők el mini kiegészítőként (katica, szúnyog, pincebogár). A két kiadás közül én a Hive Pocket verziót jobban szeretem, mert az eredeti Hive-ban véleményem szerint ormótlan nagy csempék vannak. 😅


Santorini

#verseny #stratégia #absztrakt

Santorini kétfős társasjáték

A Santorini társasjátékban egy csinos kis görög városka épül hófehér falakkal és égszínkék kupolákkal - ám ez csak a látszat! Az építkezés valójában az istenek versengése: a játékosok görög istenek szerepében két figurát mozgatnak a táblán, melyekkel először lépniük majd építkezniük kell. Az épületeket a játékosok megalapozzák, erre rákerül egy emelet majd még egy; az nyer, aki elsőként fellép egy épület harmadik szintjére az egyik figurájával. Ebben a játékosok természetesen igyekeznek hátráltatni egymást, például a torony harmadik szintjét kupolák lehelyezésével blokkolják. Ez bizony macska-egér játék a javából, ám közben egy igazán látványos kis város épül fel a szemünk láttára. 🕌


The Mind

#kooperatív #kártyajáték

The Mind társasjáték

Forrás: BGG

A The Mind egy faék egyszerűségű kooperatív társasjáték, mégis hihetetlenül jól működik, sajátos légkört teremt. A dobozban 1-től 100-ig számkártyákat találunk, melyből a játékosok között szétosztunk néhányat. Az egyetlen feladat, hogy a kártyákat növekvő számsorrendben kell lehelyezni, azonban kommunikálnunk (szóban vagy gesztusokkal) tilos. Az igazi varázsa az, hogy néhány elrontott kör után kialakul egy összhang a játékosok között, egy rugóra kezd járni az agyuk. Mivel itt az egymásra figyelésen van a hangsúly, pároknak különleges élményt nyújthat. 😊


Fedőnevek négyszemközt

#szavak #asszociációs

Fedőnevek négyzemközt kétfős társasjáték

A Fedőnevek című klasszikus két személyre szóló, kooperatív változata. A szabályok hasonlóak, viszont most több az aknamező (fekete). A két játékos ugyanazon térképlapka két oldalát nézi, ahol más-más mintázat szerepel (vannak egyezések). A játékterület mellett 9 időlapkát helyeztek el, és amikor valamelyikőtök semleges szóra tippel, ráhelyeztek egy időlapkát, plusz minden fedőnév elhangzásakor is egyet magatok elé tesztek. A játékot akkor nyeritek meg ha a 9 időlapka elfogyásáig a térkép mindkét oldalán lévő összes zöld mezőt eltaláljátok. Aki szereti a Fedőneveket, most már párban is játszhatja ezt a szuper partyjátékot. 😉

Ha nem ismered a Fedőneveket, itt olvashatsz róla. A listánkon olyan játékok szerepelnek, melyeket már mi is kipróbáltunk. A listát folyamatosan bővítjük! 😉


Címkék

jaipurcodenamesbotanikfedőnevek négyszemközt the mind santorini hive pocket kereskedők völgye sagrada patchwork kartográfusok metro x ganz schön clever splendor bärenpark medvepark kingdomino carcassonne azul tea 2 főre 7 csoda párbaj párizs: a fények városa hanamikoji caper: europe

Tartalomból

01
Jaipur
02
Botanik
03
Caper: Europe
04
Hanamikoji
05
Párizs: A fények városa
06
7 Csoda Párbaj
07
Tea 2 főre
08
Azul
09
Carcassonne
10
Kingdomino
11
Medvepark
12
Splendor
13
Ganz Schön Clever
14
Metro X
15
Kartográfusok
16
Patchwork
17
Sagrada
18
Kereskedők völgye
19
Hive Pocket
20
Santorini
21
The Mind
22
Fedőnevek négyszemközt

Hasonló posztok

A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban
A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban
2023. 03. 25.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media