AjánlóListákVéleményRólunk
A Mars Terraformálása: A kezdetek

A Mars Terraformálása: A kezdetek

Vincze Anna
2020. 11. 05.

A Mars Terraformálása (TM) 2016-os alapjátékhoz 2018-ban jelent meg a második kiegészítő, a kis dobozos A kezdetek. Gyakorlatilag egy adag kártyáról beszélünk: 7 új projektkártya, 5 új cégbirodalom és ami az igazi újdonságot jelenti: 35 db kezdetkártya (rózsaszín szegélyű). Lássuk mit nyújt nekünk, TM rajongóknak ez a kicsi, de mégis nagyszerű kiegészítő! 😊

Az első generációk felpörgetése

A kezdetek legnagyobb újítása a kezdetkártya-pakliban rejlik. Ha belegondolunk, az alapjáték egyik problémája az volt, hogy nehezen indult be, több körön keresztül mindenki csak a nyersanyagokért és plusz pénzért kapálózhatott. Ezek a kártyák a játék elején ingyen, előfeltételek nélkül biztosítanak plusz nyersanyagokat és nyersanyag-bevételeket, valamint terraformálási pontokat (akár globális tényező-módosításokon keresztül), ezáltal jó kezdőlökést adnak.

A Mars terraformálása: A kezdetek kiegészítő társasjáték - kezdet kártyák

Az előkészületekben annyi változást fogunk észlelni, hogy ezúttal nem csak a 10 projektkártyát és a 2 cégbirodalmat osztjuk ki a játékosoknak, hanem 4 kezdetkártyát is, melyből kettőt kell választaniuk. A cégbirodalom kiválasztása és a kezdő projektkártyák kifizetése után beiktatunk egy plusz fordulót, amiben sorra minden játékos felfedi a választott kezdetkártyáit és végrehajtja a hatásaikat. Így a kiegészítő új lehetőségeket kínál a játékosoknak, hogy a saját sorsuk kovácsai legyenek: a kezdetkártyák segítségével már a játék elején eldönthetik, milyen stratégiai irányba indulnak el.

Új cégbirodalmak

A kiegészítő 5 új, izgalmas cégbirodalmat ad az alap pakkhoz:

 • Point Luna: földikon kijátszásakor plusz kártyát húzhatunk
 • Cheung Sing Mars: épületikonos kártyák kijátszása 2 M€-vel kevesebbe kerül
 • Valley Trust: tudományikonos kártyák kijátszása 2 M€-vel kevesebbe kerül
 • Vitor: 3 M€-t ad, ha győzelmi pontos kártyát játszunk ki
 • Robinson Industries: 4 M€-ért lehetőségünk van a legalacsonyabb nyersanyag-termelésünket növelni

A Mars terraformálása: A kezdetek kiegészítő társasjáték - új cégbirodalmak

Az új cégbirodalmak egy-egy stratégiai vonalra hegyeződnek ki, talán kicsit tudatosabban, mint ahogy azt az alapjáték cégei tették. Ezek közül talán a Robinson Industries képessége a legizgalmasabb, (és ha az ellenfél birtokolja a legkevésbé fair) hiszen így gyakorlatilag bármelyik termelést fillérekért növelhetjük egyetlen képességgel.

Új projektkártyák és joker ikon

A 7 új projektkártya nem mondható a kiegészítő legnagyobb erényének, hiszen igen csekély szám ez az alapjáték 200 kártyájához képest, hogy érdemben változtasson. Azonban a kiegészítő behoz az egyik kártyával egy kérdőjel joker-ikont, ami tetszőleges ikonként viselkedik – ez különösen a mérföldkövek eléréséhez, vagy a sok tudományikont igénylő kártyák kijátszásához segíthet hozzá bennünket.

A Mars terraformálása: A kezdetek kiegészítő társasjáték - kezdet kártyák

Új szóló játékmód

A kiegészítőhöz tartozó játékszabály egy új szóló kihívást ismertet: megpróbálhatunk most nem a teljes terraformálásra, hanem a győzelmi pontokra koncentrálni; győzelemnek számít, ha a kezdetek paklival játszva 12 generációban elérjük a terraformálási rátán a 63-at, vagy a kezdetek pakli nélkül 14 generáció alatt sikerült végrehajtanunk ugyanezt. Ezen kívül az alapjáték szóló módja úgy is módosítható, hogyha a globális tényezők kimaxolása 12 generáción belül sikerül a kezdetkártyákkal, akkor győztünk. Aki kedveli a TM szóló kihívását, a „minden cégbirodalommal ki akarom vinni a szólót” című önkéntes küldetésen kívül most további célokat tűzhet ki maga elé. 😉

Kis dobozban minden, mi szem szájnak ingere

A kezdetek nem egy eget rengető kiegészítő, kis doboz, néhány kártyával – gondolhatnánk. Mégis hihetetlen, hogy ebben a kis dobozban mekkora élményfaktort sikerült átadni a TM rajongóknak: gyakorlatilag minden probléma, ami a játékosokban eddig felmerülhetett, itt javításra kerül.

 1. Túl lassan jutottunk nyersanyagtermelésekhez a játék elején?
  A kezdetkártyáknak hála, a játék kap egy jó kis kezdőlökést, plusz termeléseket, pénzt, globális tényezőket.
 2. Túl hosszú volt a játékidő?
  A kezdőlökésnek köszönhetően a játék most legalább 30 percet megspórol az életünkből, egyáltalán nem rontva az élményen.
 3. Túl nagy volt eddig a szerencsefaktor és nehéz volt a játékunkat a kívánt stratégiának megfelelően alakítani?
  Nos igen, a sok kártya miatt a játék eléggé szerencse-dependens, de ez a kártyák draftolásával (amihez persze nem kell a kiegészítő!) egészen jól orvosolható. A kiegészítőben a kezdőkártyák azonban olyan plusz lehetőségeket nyitnak meg előttünk, amelyeken keresztül szinte előre bebiztosíthatjuk a stratégiánkat. Sokkal nagyobb kontrollt nyerünk a játék felett, ami egy szerencsefaktort nem igazán szívelő játékos számára hatalmas áldás.

A Mars terraformálása: A kezdetek kiegészítő társasjáték

Vélemény

Mi az tehát amit ad nekünk A kezdetek kiegészítő? Több stratégiai lehetőséget, az eddigi túl hosszú, üresjáratokkal tűzdelt alapjátékhoz képest rövidebb, de „töményebb” játékélményt, és egy új szóló kihívást.

A grafika továbbra is olyan amilyen, legalább nem üt el az alapjátéktól. Sok helyről hallani, hogy A kezdetek kiegészítő túlárazott a tartalmához képest: csupán egy pakli kártya van benne. Ha a komponensek számában mérnénk egy kiegészítő érdemét, akkor rendben van az érvelés, de úgy gondolom sokkal fontosabb az, hogy mit ad a játékhoz, mekkora a belbecs:

ez a kiegészítő egyértelműen kijavítja az alapjáték számos problémáját, miközben nem hogy hosszabb, hanem rövidebb lesz a játékidő!

Mégis hány kiegészítő mondhatja ezt el magáról? Nem beszélve arról, hogy a dobozban lévő 35 kezdetkártya (mivel játékonként 4-et kapunk kézhez) egy jó ideig kellő változatosságot biztosíthat a lelkes tulajdonosának, valamint az új cégbirodalmak is megdobják az újrajátszhatóságot. Azt hiszem, A kezdetek megérdemli a legnagyobb bókot, amit egy kiegészítő kaphat: többet nem játszanám nélküle az alapjátékot! 😉 Összességében bátran ajánlom a kiegészítő kipróbálását, akár új vagy a TM-ben, akár régi motoros: mindenképpen tetszeni fog!

Megjegyzés: ez a bejegyzés a saját véleményem mellett felöleli a BGG fórumon olvasható szempontokat, megállapításokat is, hogy minél átfogóbb képet kaphassatok a játékról!Tartalomból

01
Az első generációk felpörgetése
02
Vélemény

Hasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media