Honey Buzz - a méztermelés stratégiája

Honey Buzz

2020
1-4
~90 perc

A Honey Buzz egy 2020-as megjelenésű családi társasjáték, mesébe illő rajzokkal, cuki komponensekkel és azzal a közös céllal, hogy mézet készítsünk. A játékosok saját kaptárukat építik, majd azon versengenek, ki tud az erdőlakók rendelésére több mézet termelni. Egy mézédes, ám meglepően taktikus társasjáték következik.

Áttekintés

A játékban dupla hatszög alakú lapkákból építgetjük a saját kaptárunkat, és a célunk, hogy ezekkel pontosan egy hatszög méretű hézagokat, sejteket hozzunk létre. A sejtekbe nektárt tölthetünk, amiből aztán méz készülhet. A kaptárlapkák pozíciója alapján más-más nektár tölthető az adott sejtbe: legkönnyebben vadvirágból készíthetünk mézet (ehhez 3 lapka elegendő), a legtöbb lépésből pedig az akácméz elkészítési folyamata áll (ez 5 lapkát igényel).

Honey Buzz családi társasjáték - kaptár és mézjelölők

Ez eddig szép és jó, azonban a játékon csavarnak egyet a munkások (beeples, vagyis méhecskék). Kezdéskor mindenkinek egy darab méhecskéje van, a játék során a „lárvaház” akcióval további munkásokhoz juthatunk. A lapkák megszerzéséért munkásokkal kell fizetnünk – mindig eggyel több munkást kell adnunk, mint amit előttünk más játékosok az adott lapkáért fizettek (méhoszlop).

A körünkben vagy új lapkát szerzünk (és építünk be a kaptárunkba) a méhecskéinkkel, vagy, ha kifogytunk belőlük, visszavesszük a munkásainkat a készletünkbe. A lapkalehelyezéskor azonban csak akkor hajthatunk végre további akciókat, ha közben sikerült egy üres sejtet létrehoznunk.

A játék során a célunk, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük, akár rendelések teljesítésén keresztül, vagy, ha épp nincs igény az általunk termelt mézre, eladhatjuk a piacon is. További pontokat lehet gyűjteni különböző célok elérésével (játékonként három darab).

Honey Buzz családi társasjáték - játéktábla
Tábla a játék végén 

Akciók

A játékban hatféle lapkával találkozhatunk, melyek szimbólumai egy-egy akciót jelölnek.

  • virág szimbólum: nektár gyűjtés
  • legyező: méztermelés
  • boríték: rendelés teljesítése vagy eladás a piacon
  • lárva: új munkás szerzése
  • papírtekercs: joker akció
  • pénzérmék: 5 pénz szerzése a közös készletből

Ezek közül a méz készítéséhez gyakorlatilag egy virág (nektár begyűjtés) akcióra és egy legyező (méztermelés) akcióra van szükségünk.

Honey Buzz családi társasjáték - kaptárlapkák

Nektár gyűjtés

A virág szimbólumos akció során a játéktábla bal oldalán elhelyezett virágos mezőn mozgathatjuk a begyűjtő jelölőnket – ez jelképezi tehát a méhecskét, mely virágról-virágra száll és közben gyűjti az értékes nektárt. Fontos azonban, hogy ezzel az akcióval csak 1-et mozoghatunk a nektárlapkákból álló rácson vízszintes vagy függőleges irányban. Lehetőségünk van többet is mozogni, de ennek lépésenként 2 pénz az ára. Ha olyan nektárlapkán fejeztük be a körünket, aminek megfelelő üres sejt rendelkezésre áll a kaptárunkban, elvehetjük a lapkát és beilleszthetjük a helyére. Azonban, ha nem sikerül megfelelő nektárlapkához érkeznünk, csak egy pollenjelölőt kapunk. A pollen előfordulhat ritkán rendelésekben, de ezen kívül a piacon is eladhatjuk, akárcsak a mézet.

Honey Buzz családi társasjáték - nektárgyűjtés

Az, hogy az adott nektárlapka hova illik, a szélén lévő narancs-fehér sávok jelzik. Attól függően, hogy hogyan helyezzük egymás mellé a kaptárlapkákat, más-más szélű üres sejtek fognak létrejönni.

Legyezés

Ezen akció során a legyezőnket a kaptárunk bármelyik hatszögére helyezhetjük: ez gyakorlatilag a „termelés” akciónk, hiszen ekkor minden, a legyezővel szomszédos nektárral töltött sejt a nektár színének megfelelő mézet termeli: vadvirág (barna), cseresznyevirág (rózsaszín), rozmaring (sárga) vagy akác (világossárga).

Honey Buzz családi társasjáték - kaptár

A méz hasznosítása

A boríték szimbólumos akcióval hasznosíthatjuk a megtermelt mézet. Ennek egyik módja a játéktáblán három kupacba rendezett kis-, és nagy rendelések teljesítése. A kis rendelések 2, míg a nagy rendelések 3 mézet követelnek (ritkán 2 mézet és egy pollent). Ha nem tudunk rendelést végrehajtani, eladhatjuk a mézet a piacon, az aktuális árfolyamnak megfelelő összegért. Ez a táblázat kicsit hasonlít a Clans of Caledonia piactáblájára, de annyiban egyszerűbb, hogy itt az árfolyam jelölők (maguk a méz tokenek) csak lefelé mozoghatnak, mivel vásárolni nem tudunk, ezért az eladással a mézfajtákért kapható pénz egyre kevesebb lesz.

Honey Buzz családi társasjáték - rendelések és piac

A játék vége szorosan összefügg a méz hasznosításával: ha két kupac rendelés elfogy, vagy ha négy áru (méz vagy pollen) árfolyama a legalsó szintre került, a játék véget ér.

Lárvaház

Ha lárva szimbólumos akciót hajtunk végre, egy munkásunkat a közös készletből a lárvaházba helyezzük. Ez az új munkás csak akkor kerül a saját készletünkbe, és válik ezáltal felhasználhatóvá, amikor visszahívjuk a munkásainkat – ekkor az újszülött méhecske is visszarepül velük együtt a kaptárunkba. A munkás visszavétele akció során egyébként szintén lehetőséget kapunk a virágos mezőn való mozgásra a begyűjtő tokenünkkel (ha ügyesen mozgunk, ekkor akár nektárlapkát is szerezhetünk) azonban ez szigorúan egy mezőnyi mozgást lehet csak.

Honey Buzz családi társasjáték - lárvaház

Dizájn

Ennek muszáj külön bekezdést szentelnem, mert a játék minőségi komponensei megérdemlik. Maga a játék gyönyörűen illusztrált, a tábla mint egy mesekönyv, elénk tárja a méhecskék dolgos életét. A karton játékelemek és a tábla is vastag, nem szakad, nem gyűrődik, egyszóval a minőség szuper.

Honey Buzz családi társasjáték - piac és mézjelölők

Amiről pedig külön érdemes említést tenni, azok a méz jelölők – gumicukorra emlékeztető, rugalmas kis pasztillák ezek, amiket pakolgatni, kézben tartani szinte külön élmény. A pollen jelölő is szépek, kis kavicsok (5 színben, de a színnek itt nincs jelentősége, akárcsak a Fesztáv tojásainál). Az én személyes kedvencem pedig a fizetőeszköz, ami szellemes módon nem pénz, hanem falevél, makk, mancs formájú tokenek, címlettől függően. Egy szóval a játékban minden egyes kis komponens jól átgondolt, szép kis kiegészítése ennek a meseszerű világnak, meg merem kockáztatni, hogy az Everdellt is felülmúlja cukiságban.

Stratégia

A Honey Buzz aranyos külseje mögött tartalmas belső lapul, nekem főleg a kaptárépítési mechanizmus tetszett benne a legjobban. Az, hogy a lapkák különböző összeillesztése más és más nektár tárolására alkalmas hézagot hoz létre, szerintem hatalmas ötlet. Itt egyébként a legnagyobb dilemma, hogy a legértékesebb méz készítéséhez 5 lapkát kell megfelelő orientációban leraknunk, ami sok-sok elpocsékolt körnek tűnhet, hiszen akciót csak akkor hajthatunk végre, ha összehozunk a körünkben egy sejtet.

Honey Buzz családi társasjáték - munkások

Tehát nem feltétlenül érdemes rámenni a legértékésebb mézekre, még akkor sem, ha a rendelések folyamatosan azokat kérik, ugyanis más mézekkel sokkal gyorsabban lehet terjeszkedni, több sejtet tudunk létrehozni, ezáltal kvázi több akciót csinálhatunk, mint mások. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a nektárlapkák száma véges (2 főnél mind a 4 típusú nektárból 4 db van a virágos mezőn), így ha egy-egy mézre akarjuk kihegyezni a stratégiánkat, gyorsan le kell csapni a nektárlapkákra a többiek előtt.

Jó stratégia lehet a rendelések teljesítése mellett (ahol ugye lutri, hogy mi jön épp fel), hogyha rámegyünk az eladásokra és közös célokra. Ezen kívül ne becsüljük alá az 5 pénz szerzős lapkát se! Sőt, ha ügyesen kihasználjuk, szuper kis „pontgyárat” csinálhatunk belőle.

Honey Buzz családi társasjáték - nektárgyűjtés haladó változat

Érdekesség, hogy a játék haladó változatába még egy mechanizmus, a „memóriajáték” is bekapcsolódik: ekkor a mezőn lévő nektárlapkák megfordulnak (a hátuljukon a mezőn megjelenő négy típusú virág látható), és a nektár gyűjtés akció során a játékosok bármelyik lapkát titokban megnézhetik, viszont továbbra is csak akkor szerezhetik meg, ha beleillik a kaptárukba, ellenkező esetben vissza kell tenniük lefordítva oda, ahonnan elvették. Természetesen a többi játékos körében is gyűjtögethetünk információ morzsákat a számunkra érdekes nektárlapkák helyzetéről.

Vélemény

Szerintem a Honey Buzzról sokat fogunk még hallani, hiszen ha csak a cuki téma-cuki komponens vonalon gondolkodunk, az Everdell és a Fesztáv is nagy sikert aratott, ez a társasjáték pedig folytatni fogja a sort. A Honey Buzz sem kevésbé szép és okos játék, sőt, talán még több taktikázás is kellhet hozzá, hiszen a munkásokon keresztül némi interakciót is belecsempésztek a játékba.

Honey Buzz családi társasjáték - játékszabály

Jelenleg a játék csak angolul kapható, de ez ne szegje kedveteket, mert szerencsére csak minimálisan nyelvfüggő és készült hozzá egy szuper rajongói magyar játékszabály is. Így az akciókat és a célkártyák jelentését kell csak átbeszélni játék előtt. A játékot egyébként mindenkinek ajánlom, aki szereti a nem hétköznapi mechanizmusokat, a versengést, taktikázást, no meg a szépen dizájnolt játékokat. Az ifjú méhészek pedig 10-12 éves kor felett üljenek le mellé. 😊

A játékot a Társasjátékpont jóvoltából próbálhattuk ki, köszönjük nekik! 😊

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, vagy Instagramon!

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánló05/16/2021

Színek és minták összjátéka - Calico

Ajánló05/08/2021

Century: Fűszerút – egy tökéletes kapujáték

Ajánló04/28/2021

Praga Caput Regni – igazi eye candy, de mitől olyan jó játék?