AjánlóListákVéleményRólunk
Great Western Trail: Rails to the North

Great Western Trail: Rails to the North

Vincze Anna
2021. 01. 30.

A Rails to the North egy 2018-as megjelenésű, igazán jól sikerült kiegészítője a Great Western Trail-nek (A nagy western utazás), új állomásokkal, egy új segédakcióval és az ehhez kapcsolódó északi városokat tartalmazó játéktábla-kiegészítéssel.

Korábbi posztunk: A nagy western utazás - egy marha jó stratégiai játék

Játéktábla megtoldása

Ahogy a címe is sejteti, a kiegészítő új, északi állomásokat hoz be a játékba, melyek egy kiegészítő táblán találhatók – ezt a táblát a GWT alapjáték táblájához lehet illeszteni úgy, hogy a régi állomások letakarásra kerülnek. Az új állomások az alsó sávon most Kansas City-től New York City-ig terülnek el. Azt is megoldották, hogy az így megtoldott tábla ne lejtsen, hanem szintben maradjon egy hajtás segítségével. 👌 A tábla alsó sávján található új állomások most más bónuszokat adnak, sőt több párosítás esetén pontlevonás is jár, hogy ezzel inspirálják a játékosokat a kiegészítő tábla lehetőségeinek kiaknázására. Great Western Trail: Rails to the North kiegészítő - játéktábla

Új segédakció és az északi városok

A kiegészítő legnagyobb újítását az új segédakció jelenti – egy-egy kartonlappal megtoldható minden játékostábla segédakció-mezője. Ezen a plusz kis táblán 5×3 kis házikó található a játékos saját színében, valamint ehhez kapcsolódóan elérhető egy új segédakció: egy ház lehelyezése valamely északi városba. Az új segédakció különlegessége, hogy a pénzszerzés és a kártyacsere akcióhoz hasonlóan szimpla segédakcióként a játék elejétől kezdve aktív – az akció másik felét a szokásos fejlődéskorong takarja. Great Western Trail: Rails to the North kiegészítő - új segédakció és házak

Az új segédakció használata során egy ház lehelyezéséhez mindössze el kell dobnunk a kezünkből egy 2-es értékű (kezdő) tehenet. Ekkor a soron következő házat (balról jobbra, fentről lefelé fogyasztjuk a tábláról) egy számunkra elérhető északi város 4 részre osztott mezőjére helyezhetjük. Ezek a városok vasútvonalakon keresztül közelíthetők meg, és mindegyikük össze van kötve valamelyik, a kiegészítő tábla alsó sávján lévő célállomással, ahová a teheneket szállítjuk. A játék elején csak a Kansas City-ből induló vasútvonal mentén építkezhetünk, azonban ahogy halad előre a játék és leszállítjuk a teheneket, a fejlődéskorongjaink által jelölt állomások segítségével további északi városokat érhetünk el folytatólagosan. Ezek között…

  • …vannak olyan városok, melyekbe teheneket szállíthatunk pluszpontok reményében, azonban a mozdonyunkat sose mozgatjuk erre a táblarészre – a számértéküknek megfelelően (pl. Toronto – 14) történik a szállítási költség számítása, gyakorlatilag „odaképzeljük” az állomásokat a Kansas City (0) - New York City (18) vonalra.
  • …vannak olyan városok is, melyek feljődéskorongok lehelyezését teszik lehetővé pénzért cserébe, valamint új állomásfőnök-lapkákat adnak (mint az eredeti vasútvonal „alsó” állomásainál az alapjátékban)
  • …néhány város egyedi, egyszer használható bónuszokat biztosít, mint pl. pénzszerzés, 3-as értékű tehénkártya a piacról, olcsóbb munkás-felbérlés vagy épület lehelyezés akció, két kártya eltávolítása a paklinkból stb.

Great Western Trail: Rails to the North kiegészítő

San Francisco

San Francisco lekerült az alap vasútvonalról az északi városok kiegészítő táblára. Elérése akkor lehetséges, ha valaki előbb Chicagóba szállít tehenet, majd házak építésével eljut a városig. San Francisco-ba továbbra is több korong is lehelyezhető játékosonként, melyek annál több pontot érnek a játék végén, minél több házat vettünk le a játékostáblánkról és helyeztünk az északi városok táblára („harangok” felfedése).

Great Western Trail: Rails to the North kiegészítő - San Francisco állomás

New York City

New York City mint az új „végállomás” elérése nem kecsegtet ugyan túl sok ponttal, de a játékosok a korongjuk lehelyezésekor egy állomásfőnök lapkával gazdagodhatnak: ezt a játék előkészületei során megmaradt 4 lapkából választhatják ki.

Kártyacsere-tokenek

A kiegészítővel a játékban már nem csak segédakció vagy küldetéskártya segítségével tudunk lapokat cserélni a kezünkben, hanem az északi városokban történő építkezéssel, valamint a tehenek szállításával kártyacsere-tokenekhez is juthatunk, melyek a játék bármely pontján (mezőakció előtt/közben/után) alkalmazhatók, akárcsak a küldetéskártyák akciói.

Great Western Trail: Rails to the North kiegészítő - kártyacsere-tokenek

Új állomásfőnök-lapkák és egy új épület

A játékba új állomásfőnök-lapkák is kerültek, melyek között plusz tanúsítványokat, pénzjutalmakat, valamint igazán értékes pontozókat találunk, mint pl. 2 pont épületenként, 5 pont felhasználatlan kártyacsere-token-páronként, (stb). Ezen kívül minden játékos kap a saját színében egy 12-es épületet, mely a sorszámával ellentétben 3 db munkásért építhető meg, így valahová a 2-es és 3-as számú épület közé lenne logikus besorolni. Értékes képesség olcsó épületen – a lehető legjobb párosítás! 😊

Great Western Trail: Rails to the North kiegészítő - új állomások és állomásfőnök lapkák

Hosszabb játékidő

Az új kiegészítő egy kicsit megnyújtja a játékidőt az előkészületi, és a gondolkodási időn keresztül is. Az új tábla installálása a bónuszlapkák, állomásfőnök lapkák lehelyezésével, valamint minden játékostáblán a házikók felsorakoztatásával kissé időigényes. De inkább azt emelném ki, hogy a kiegészítőt használó játékban a játékosok hajlamosak folyamatosan újraszámolni, optimalizálni a tehénszállítmányuk ideális célját, ami meghosszabbítja egy-egy játékos körét.

Rengeteg új lehetőséget rejt az északi városok tábla, többek között Denverbe pl. már 8-as értékért lerakhatunk egy fekete hátterű fejlődéskorongot, vagy pl. Minneapolisba vagy Montrealba 10, illetve 15 pluszpontért szállíthatunk teheneket.

Ezzel együtt felértékelődik a segédakciók szerepe, és már nem csak kártyacserét használjuk lépten-nyomon: fontossá válik az új segédakció rendszeres használata, hogy ne maradjunk alul az északi városok tábla felderítésében a többi játékossal szemben.

Great Western Trail: Rails to the North kiegészítő

Így tehát a számos új lehetőség érthetően megdobja az egy-egy játékosra jutó gondolkodási időt. Ez számomra egyáltalán nem volt zavaró, sőt, kifejezetten tetszett, hogy már a korábbi 10 állomás helyett 16 érhető el, így minden játékos egyéni stratégiát és sorrendet állíthat a tehénszállítmányainak. A GWT alapból se egy könnyed esti társasjáték, a 2 órához képest a 2 és fél óra számomra nem tűnik nagy különbségnek. 😁

Összegzés

Bár a GWT kiegészítője, a Rails to the North, semmilyen olyan kiegészítést nem ad, amire az ember egyből gondolna, mint új küldetéskártyák vagy tehenek, mégsem okoz csalódást, sőt! Az új segédakció és a játéktábla megtoldása ugyan növeli a játék komplexitását és a játékidőt, de az élményfaktort is egyértelműen megdobja. Úgy gondolom, aki GWT rajongó, az nem hagyhatja ki a játékgyűjteményéből ezt a szuper kiegészítőt! 😊Tartalomból

01
Játéktábla megtoldása
02
Új segédakció és az északi városok
03
Hosszabb játékidő
04
Összegzés

Hasonló posztok

A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
A Mars terraformálása: Hellas & Elysium
2022. 01. 09.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2023, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media