AjánlóListákVéleményRólunk
Családi, belépő szintű társasjátékok

Családi, belépő szintű társasjátékok

Vincze Anna
2021. 06. 06.

Ebbe a listába azokat a játékokat gyűjtöttük össze, amelyek 4-5 fővel játszható, viszonylag több előkészületet és nagyobb játékteret igénylő társasok több komponenssel, bár ennek ellenére egyszerű szabályrendszerrel rendelkeznek. Ezek átlagban 1-2 órás szórakozást nyújtanak a családnak, közös jellemzőjük, hogy nyelvfüggetlenek, vagyis csak minimális szöveget találunk a kártyákon, komponenseken. Ha még újak vagytok a modern társasjátékok világában, ez a lista nektek szól!

Nehéz meghúzni a határt, hogy mi a belépő szint, és mi az, ami már annál egy fokkal komolyabb – ha még további játékokat javasolnál vagy szerinted valamelyik játék nem illik ebbe a listába, szívesen fogadjuk a véleményedet a kommentben!

A lista elég hosszú, ezért a bőség zavarában a következő játékokat szeretnénk mindenképpen a figyelmetekbe ajánlani, amelyekkel biztosan nem fogtok mellé:

Carcassonne, Cascadia, Azul, Camel Up, Ticket to Ride: Európa, Takenoko, Kuruzslók Quedlinburgban.

A party játékoknak (rövidebb játékidő, nagyobb játékosszám, kisebb helyigény) egy külön listát szenteltünk.


Carcassonne (2000)

#építkezés #lapka lehelyezés #dominó

Carcassonne társasjáték

Forrás: BGG

A Carcassonne mára már hatalmas klasszikusnak számító, lapkalehelyezős dominó mechanizmusú társasjáték. Egy-egy kis térképlapkán utakat, kolostorokat vagy várfalakat láthatunk - a lényeg, hogy a kép lehelyezéskor illeszkedjen a mellette lévő lapkához. Az ember figuráinkkal (meeple) pedig területeket foglalhatunk, és minél nagyobbra építünk egy ilyen saját területet (és körül zárjuk a szabályoknak megfelelően) annál több pontot kapunk. A Carcassonne-nak mára már rengeteg kiegészítője és önállóan játszható variánsa is megjelent. A kedvencünk a Déltenger, amelyről ebben a bejegyzésben olvashatsz.


Cascadia (2021)

#lapkalehelyezés #állatok

Forrás: Google

A Cascadia-ban a játékosok különböző élettereket építenek (erdő, mező, sivatag, tenger, hegyvidék) és ezeken állatpopulációkat hoznak létre. Az élettereket hatszöglapkák, az állatokat színes korongok formájában szerezzük. A játék egy egyszerű lapkalehelyezős játék, akárcsak a Carcassonne, viszont itt mindenki a saját világát építi és igyekszik olyan elrendezésben lerakni az 5 különböző állatfajt (medve, szarvas, róka, lazac, sólyom), hogy azok a lehető legtöbb pontot érjék. Azt, hogy az adott állatfaj milyen alakzatban hány pontot ér, a játék elején kisorsoljuk kártyák segítségével. Az állatok megfelelő mintázata mellett még arra is érdemes figyelni, hogy az azonos tereptípusokat egymás mellé helyezzük (bár nem kötelező így építkezni), hiszen a játék végén a legnagyobb egybefüggő tereptípusok is plusz pontokat érnek, sőt jutalompontokat kap, az a játékos, aki ezekből a legnagyobbat építette meg. A játék szóló módjához különböző kihívásokat találunk a szabálykönyvben, így egyedül játszható szoliterként is megállja a helyét.


Ticket to Ride: Európa (2005)

#vasútépítés #hálózatépítés #verseny #egyéni célok

Ticket to Ride: Európa társasjáték

A Ticket to Ride ma már szintén egy klasszikusnak számít, és a Catanhoz hasonlóan sok-sok verziót és új kiadást élt meg. A Ticket to Ride: Európa itthon a legnépszerűbb változat, ahol egészen egyszerűen egy Európa térképen zajlik a vasútépítés. A térképen az útvonalak előre nyomtatottak, de nem mindegy, mely játékos vagonjai foglalják majd el őket. Minden útvonal-szakasznak van egy saját színe – a játékosoknak adott számú, ilyen színű vonatkocsi kártyák kell kijátszaniuk, hogy ezt a vonalat „elfoglalhassák” a játékos színüknek megfelelő vagonokkal. Vannak tehát színes vonatkocsi kártyák, amiket a játékosok a kezükben gyűjtenek, és vannak küldetések, pl. hogy hozz létre egy útvonalat London és Madrid között. Az, hogy ez milyen úton-módon sikerül megoldanod, csak rajtad múlik. De igyekezz, mielőtt a többiek elfoglalják előtted a kulcsfontosságú szakaszokat, hiszen egy szakaszon csak egy játékos útvonala haladhat át! 😉

A játékról bővebben olvashatsz itt.


Metro (1997)

#vasútépítés #lapka lehelyezés #hálózatépítés

Metro társasjáték

Forrás: BGG

A Metro című társasjátékban a játékosok útvonal lapkákat raknak egy közös térképre, ahol így a párizsi metróhálózatot építik fel. A játék rendkívül egyszerű: a játékosok a játéktábla széléről „indulnak” több metrókocsival, majd minden körben minden játékos egy lapkát rakhat le (kettőből választhat). A lapkákon lévő egy-egy úthálózat darabka igen összetett, az utak rajtuk egymás alatt/felett futnak, így ezekkel akaratlanul nem csak a saját, hanem a többiek útvonalára is hatással vagyunk a lapkánk lehelyezésekor. A játékban pontosan annyi lapka van, ahány mező, és végül minden játékos útvonala egy kijáratban végződik, csak nem mindegy, hogy a célját hány lapkán keresztül éri el – ugyanis ezek után kapunk pontot. Aki ügyes ezeknek az egymáson keresztül-kasul futó útvonalaknak a kibogozásában, az biztosan élvezni fogja ezt a játékot. 😊


Kingdomino (2016)

#építkezés #lapka lehelyezés #dominó

Kingdomino társasjáték

A Kingdominoban mindenki a saját királyságát építgeti egyedi, számok helyett tereptípusokat ábrázoló dominókból (erdő, gabonamező, legelő stb.) A közös kínálatból a játékosok két kis emberfigura (meeple) segítségével foglalhatják a nekik tetsző dominókat. A királyságod csak megadott szélességű lehet, a dominók nem lóghatnak ki a szélén, ezért ügyesen kell pakolgatnod a kis kastélyod köré, hogy lehetőleg minden dominót lehelyezhess szabályosan. Könnyed esti kikapcsolódás a családnak. 😊


Dorfromantik: A társasjáték (2023)

#kooperatív #lapkalehelyezés #kampány

dorfromantik

A Dorfromantik egy lapkaleheyezős kooperatív társasjáték, amelyben egy hatalmas térképet építünk közösen, miközben igyekszünk minél több küldetést teljesíteni. A küldetésekben bizonyos területtípusokból (erdő, búzatábla, város, vasút, folyó) 4-6 db-ot a küldetéslapkával érintkezően kell lehelyeznünk. A játék nehézsége, hogy a vasutak és a folyók csak folytatólagosan helyezhetők le, míg a másik három területre nincs ilyen kikötés. Minél több küldetést teljesítünk addig, amíg elfogy az összes lapka, annál több pontot kapunk. A játékhoz jár egy kampányfüzet is, melybe a pontjaink felvezetésével újabb lapkákat és feladatokat szabadíthatunk ki a játék dobozában lévő titokzatos kis papírdobozokból, így minden alkalommal valami új játékelemet próbálhatunk ki. Egy kihívást jelentő családi kampányjáték, melybe kooperatív jellege miatt akár a kicsik is becsatlakozhatnak.


Takenoko (2011)

#lapka lehelyezés #egyéni célok

Takenoko családi társasjáték

A Takenoko-ban közösen építünk egy nagy bambuszkertet, és igyekszünk a lehető legtöbb pontot bezsebelni magunknak. Egy földön bambusz csak akkor nő, ha sikerül odavezetnünk a központi tóból a vizet. A játékban pontokat célkártyák alapján szerezzük meg, ezek a célok a bambuszföldek lehelyezésére, bizonyos színű bambuszok méretére és a panda étrendjére vonatkoznak. Igen ám, de a bambusz növesztése nem is olyan egyszerű, ha a többiek az éhes pandát folyamatosan a nyakunkra küldik ebédelni… Egy kedves és szórakoztató, építős-gyűjtögetés társasjáték, amiben a gyerekek is örömüket lelhetik. 😊


Kakaó (2015)

#építkezés #lapka lehelyezés #gazdasági

Forrás: BGG

A Kakaó egy egyszerű lapkalehelyezős családi társasjáték, amelyben minden játékos a saját törzsének malmára próbálja hajtani a vizet egy közös kakaóültetvényen. A játékosok körről-körre bővítik az ültetvényt, ahol a saját munkásaikat (színes kunyhólapkák) arra használják, hogy azok megfelelő pozícionálásával kiaknázzák a lehelyezett akciómezőket. A tavakból víz gyűjthető, a dzsungelben kakaót termeszthetünk, majd a piacon eladhatjuk a termést, a templomokban pedig az istenekhez imádkozva győzelmi pontokat szerezhetünk, ha a mi küldtük oda a legtöbb munkást. Ha mindenki felhasználta valamilyen módon a munkásait, a játék véget ér, és az nyer, aki a legügyesebben aknázta ki a rendelkezésre álló mezőket az ültetvényen, és így a legtöbb pontot zsebelte be.


Medvepark (2017)

#építkezés #lapka lehelyezés #tetrisz #medvék

Bärenpark társasjáték

A Medvepark című társasjátékban egy állatparkot építünk, ahol különböző medvefajokat tárunk a világ szemei elé. Az állatkertünkbe tetrisz elem alakú kifutókat, medveházakat helyezünk, és ezekkel igyekszünk pontosan kitölteni a 4×4 mezőből álló területet - ha végzünk egy ilyen parkrésszel, a kijelölt helyre egy győzelmi pontot érő medveszobor kerül. A játékosok addig építkeznek, míg egyikük be nem fejez egy négy részletből álló állatkertet. A játék ketten is szuper kikapcsolódás, minket levett a lábunkról. 😍

A Medveparkról itt olvashatsz bővebben.


New York Zoo (2020)

#lapka lehelyezés #állatfigurák #tetrisz #verseny

Forrás: Google

A New York Zoo egy lapkalehelyezős verseny jellegű társasjáték, amelyben mindenki a saját állatkertjét építgeti. A játékosok a körükben vagy egy tetriszelem alakú kifutólapkát választanak, és lehelyezik a táblájukra, vagy két új állatot szereznek az állatkertjükbe, melyeknek kifutót kell biztosítani. Egy kifutóba természetesen csak egyféle állatfaj kerülhet. A közös bábu néhány körönként áthalad egy-egy határvonalon, amely valamelyik állatfaj (kenguru, pingvin, szurikáta, sarki róka, flamingó) szaporodását idézi elő. Minden játékos, akinek egy kifutón belül legalább kettő darab egyede van az adott fajtól, kap plusz egy ilyen egyedet a kifutójába. Mikor egy kifutó betelik, az állatokat eltávolítjuk róla, és kapunk egy bónusz tetriszelemet, amelynek mindössze térkitöltő szerepe lesz az állatkertünkben (ezek között találunk kisebb 1-3 méretű elemeket, amelyek a hézagok betöltésére alkalmasak). Végül az nyer, aki elsőként fedte le a területének összes mezőjét valamilyen tetriszelemmel.


Century: Fűszerút (2017)

#erőforrás-menedzsment #pakliépítés #kártyajáték #verseny #ókor

Century: Fűszerút társasjáték

A Century: Fűszerút egy könnyed családi játék, amiben a célunk, hogy a fűszereket mint nyersanyagokat a lehető leghatékonyabban váltogassuk át kártyák segítségével, hogy így bizonyos fűszerkombinációkat érjük el, amelyek pontokat érnek. A játékosok 3 sárga kockával kezdenek (ez a sáfrány) melyet aztán bizonyos arányokban más, értékesebb fűszerekre váltogathatnak át ebben a erősorrendben: sárga < piros < zöld < barna. A játék egy egyszerűsített pakliépítős társasjáték, hiszen mindig szerezhetünk új átváltós kártyákat, amelyek kijátszásuk után előbb-utóbb visszaforgatunk a kezünkbe, és így egyre szélesebb palettáról választhatjuk ki az akcióinkat. A játék rendkívül könnyen tanulható, 8 éves kortól tényleg bármely korosztály élvezheti. A Fűszerút a Century trilógia első tagja, a további részei (Kelet csodái, Egy új világ) meghagyják az alapmechanizmust, és egy picit csavarnak a játékmeneten.

A Century: Fűszerútról itt olvashatsz részletesebben.


7 csoda: Építészek (2022)

#civilizáció-építés

7-csoda-Epiteszek-csaladi-tarsasjatek-10 o

A 7 csoda: Építészek a népszerű 7 csoda társasjáték “könnyített”, családbarátabb verziója, ami nagyon hasonló alapokon nyugszik. A játékban a világ csodáit építjük meg (minden játékos választ egyet a játék elején), és ehhez kapcsolódóan saját kis városunkat igyekszünk felvirágoztatni hadászat, kultúra és tudomány terén. Ebben a játékban nem adogatjuk körbe a kártyákat, azaz draftolunk, hanem minden játékos a mellette lévő két pakli egyikéről választ egy kártyát a körében, amit a városához ad hozzá. A nyersanyag-kártyákat például a csodánk megépítéséhez használjuk fel, amely fizikailag is felépül előttünk lapkákból. Időnként bekövetkezik a háború is, amikor a játékosok össze kell, hogy hasonlítsák a harci erejüket. Összességében a 7 csoda: Építészekkel sikerült egy új, teljesen belépő szintű 7 csodát alkotniuk, amiből kivették az eredeti 7 csoda bonyolultabb elemeit viszont új, innovatív megoldásokat is tettek a helyére - mindenkinek ajáljuk kipróbálásra!

A 7 csoda: Építészekről itt olvashatsz részletesebben.


Project L (2020)

#puzzle #tetrisz

Project L társasjáték

A Project L társasjáték és kirakó egyben: a játékosok különböző tetriszelemek (mindenkinek saját készlete van) segítségével oldanak meg feladványkártyákat - a kész feladványok után további elemekkel gazdagodnak, amiket még nehezebb feladványok kitöltésére használhatnak, és így tovább. A játékosok a körükben három akciót hajtatnak végre, amelyek sorrendjét érdemes előre megtervezni: új feladványt veszel előbb és utána építesz, vagy előbb befejezel egy már elkezdett kártyát, kapsz érte új elemet és elveszel egy új feladványt? Esetleg fejleszted az egyenes elemedet egy elágazóra? A Project L-ben játékosok egymás után jönnek, tehát a győzelem nem a gyorsaságon múlik (nem Make’n’Break), hanem a taktikán.

A Project L-ről itt olvashatsz részletesebben.


Kuruzslók Quedlinburgban (2018)

#bájital-főzés #húzózsák-építés #orosz rulett #push your luck

Kuruzslók Quedlinburgban társasjáték

A Kuruzslók Quedlinburgban egy rendkívül szórakoztató társasjáték, amelyben próbálunk bájitalt főzni, miközben igyekszünk nem felrobbantani az üstöt. Ez azonban nem is lesz olyan könnyű feladat, mert a hozzávalókat vakon húzzuk ki egy zsákból, amelynek az összetételét ugyan folyamatosan változtatjuk (új összetevőket veszünk bele), viszont soha nem lehetünk biztosak abban, hogy nem botlunk-e épp egy nemkívánatos buborékba ami képes az egész főzetünket egy csapásra elrontani. A játékosok a kihúzott alapanyagokat az üstjük közepétől indulva spirál-alakban teszik le, és az értékesebb alapanyagok után akár 3 helyet is kihagyhatnak a gyorsabb haladás érdekében. Természetesen minél tovább jutunk a spirálon, annál több pontot szerzünk. A játék során folyamatosan kockázat-értékelést végzünk, és rajtunk múlik, hogy megállunk-e (megelégszünk-e ennyi ponttal), vagy tovább megyünk és ezzel kockáztatjuk, hogy felrobbantjuk a főzetet. Izgalom és sok-sok nevetés - robbanás ide vagy oda, ez már így is egy tuti recept! 😁

Megjegyzés: Bár a játék nem teljesen nyelvfüggetlen, a hozzávalók képességei azonban gyorsan memorizálhatók.

A Kuruzslók Quedlinburgban című társasjátékról itt olvashatsz részletesebben.


Kanagawa (2016)

#mintázatépítés #szettépítés #festmények

Kanagawa társasjáték

A Kanagawában festőtanoncok szerepébe bújunk, és igyekszünk egy hosszú egybefüggő festményt alkotni a négy évszak jellegzetességeiről. A kártyák bal oldalán eszközöket találunk (színpaletta, pluszpontok, egyéb képességek) a jobb oldaluk pedig magát a festményrészletet - csak rajtunk áll, hogy a kártyát a műhelyünkhöz rakjuk vagy inkább a festményünket bővítjük vele. Amint elkészítünk egy szettet (pl. három különböző állat vagy építmény szerepel a képünkön, vagy négy fa stb.) oklevelet szerzünk. A játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontja lesz az oklevelekből és a lehető leghosszabb egybefüggő évszakot sikerült ábrázolnia.

A Kanagawa társasjátékról itt olvashatsz bővebben.


Hősök útja (2019)

#szettépítés #kártyajáték #rúnakövek #fantasy

Hősök útja társasjáték

A Hősök útja egy fantasy témájú szettépítős kártyajáték, ahol mindenki a saját sorsának kovácsa. A játékban kártyákat gyűjtögetünk tetszésünk szerint, ezzel építve karakterünk jellemét és életútját. Igen ám, de a kártyákat nem olyan könnyű megszerezni, hiszen különböző rúnaszimbólumokat kell hozzá gyűjteni. A már lerakott kártyáink alapján dől el, hogy hány rúnakővel dobhatunk az adott kihívásban - ezeket összeszedjük a markunkba, esetleg megturbózzuk a dobást néhány sötét rúnával, aztán elvetjük a köveket. Már csak ez a rúnavetés is igazán egyedivé teszi a játékot, a gyönyörű grafikákról nem is beszélve. Ha elmennétek a tematikusabb irányba, de nem akartok bonyolult játékmenetet, a Hősök útját nektek találták ki! 😉

Megjegyzés: ez a játék egy kicsit kilóg a sorból, mert nem teljesen nyelvfüggetlen.

A Hősök útjáról itt olvashatsz részletesebben.


Quetzal (2020)

#licit #munkáslehelyezés #meeple dobás #szettépítés

Forrás: Google

A Quetzal társasjátékban felfedezőkként kutatjuk fel Quetzal, vagyis a „Madarak szent városának” kincseit. A célunk, hogy minél több kincset összegyűjtsünk és hajókra téve elszállítsunk a civilizált világba. A játék igen érdekes mechanizmusa a „meeple dobás”, ugyanis minden játékos figurájának két oldalára fehér illetve fekete matrica van ragasztva. Ha dobunk a meeple-ökkel, azok vagy a hátukra esnek, vagy az oldalukra – az oldalra esés akkor számít, ha a meeple a talpára esik, ebben az esetben kapunk egy kis jutalmat (1 érmét) és a munkás jokerként viselkedik, egyébként újra kell dobni ezekkel a figurákkal. A dobások után lesz egy munkás-seregünk a fehér vagy fekete oldalával felfelé, a játéktába akciómezőit pedig általában csak adott színű munkások használhatják. Vannak olyan akciómezők is, ahol a legelsőnek lerakott bábu színe dönti el, hogy fehér vagy fekete munkás szükséges hozzá – ezek licitálás alapon működnek, ha valaki lerak egy fehéret, egy másik játékos 2 fehér bábuval kiütheti őt, és így tovább. A játék akciómezőin többnyire csak kincseket gyűjtünk, amiket aztán szettenként felrakhatunk a hajókra a kikötőben, győzelmi pontra vagy pénzre cserélve azokat.

A Quetzal mind a „meeple dobás” mint a licit jellegű akciómezők miatt egyedi élményt nyújtó társasjáték, amit mindenkinek ajánlunk kipróbálásra! 😊


Tiltott Sivatag (2013)

#kooperatív #túlélés #egyéni képességek

Forrás: Google

A Tiltott Sivatag egy kooperatív társasjáték, melyben a játékosok a könyörtelen sivatag fogságából igyekeznek kijutni, és ehhez egy repülőgép maradványait keresik a homok alatt, hogy összeszerelhessék és elmenekülhessenek. A játékosok a körükben 4 akciót hajthatnak végre, mozoghatnak, áshatnak, vagy felvehetnek egy nem eltemetett alkatrészt (egy akciótípust többször is végrehajthatnak). Attól függően, hogy milyen mértékű épp a homokvihar, a lapkákra folyamatosan újabb homokréteg rakódik, vagy a lapkák el is mozoghatnak, megnehezítve a mozgást és az ásást. A homokvihar mellett a játékosok életét a tűző nap is fenyegeti, a vizük pedig vészesen fogy. Minden játékos más képességekkel rendelkezik, valaki az ásásban jobb, valaki gyorsabban lépked a mezők között, valaki több vizet tud tárolni másoknál: világosan látszik tehát, hogy össze kell dolgozniuk majd a sikerért. Vajon időben kiássátok az alkatrészeket, mielőtt szomjan halnátok vagy betemetne titeket a homok?

Megjegyzés: A Tiltott Sivatag a széria sokak szerint legjobban sikerült játéka (Tiltott Sziget, Tiltott Fellegek), a Pandemichez hasonló, ám egy fokkal könnyebb kooperatív stratégiai játék.


Kitchen Rush - Legyél sztárséf (2019)

#kooperatív #főzés #fa kütyük #homokóra

Kitchen Rush társasjáték

A Kitchen Rush egy sok tekintetben különleges kooperatív társasjáték. A játékosok megnyitják a saját éttermüket, ahol bizony hamar meg fogják tapasztalni, hogy a munka sosem állhat meg! 5 percük van teljesíteni egy-egy komplett kampányt (a szabályfüzet alapján), ami alatt rengeteg megrendelt ételnek kell elkészülnie - persze közben nem fogyhat ki a raktár, és mosogatni sem ártana! A csavar pedig, hogy a játékosok homokórákat pakolgatnak a játéktáblán, így blokkolják az akcióhelyeket; bizony lesz itt kapkodás, és néhány „odaégett” étel is, de legalább jót szórakozunk! 😜

A Kitchen Rushról itt olvashatsz bővebben.


MicroMacro: Crime City (2020)

#kooperatív #nyomozás #találdmegWaldo-t

MicroMacro: Crime City dedukciós társasjáték

A MicroMacro: Crime City egy nem hétköznapi kooperatív társasjáték, sőt sokan nem is tartják igazi társasjátéknak. Képzeljünk el egy óriási, hihetetlenül részletes várostérképet sok-sok apró szereplővel és mini jelenettel (ha ismerjük a Where’s Waldo könyveket, akkor el tudjuk képzelni könnyedén). A játék célja, hogy deduktív módon visszakövessük a baleseteket vagy gyilkosságokat az óriási térképen. A játékhoz 16 db eset-sztori tartozik, különböző nehézségben. Nem lesz könnyű dolgunk a nagy össze-visszaságban, de keresgélés közben egészen biztos, hogy jól fogunk szórakozni, ugyanis sok-sok vicces és néha morbid jelenet bújik meg a térképen. Szemüveget fel, és gondoskodjatok megfelelő világításról is, ha a bűntények végére akartok járni! 🔍🧐


Azul (2017)

#absztrakt #stratégia #mintázatépítés #eye candy

Azul társasjáték

Két főre az egyik kedvenc játékom az Azul. Ebben a játékban gyönyörű csempéket gyűjtögetünk, amelyeket a megadott szabályok szerint helyezhetünk le a játékostáblánkra: egy oszlopban és sorban egy szín csak egyszer szerepelhet. A játékban igyekszünk sorokat, oszlopokat építeni és közben minél több pontot szerezni. Az Azul népszerűségét mutatja, hogy mára már a nemzetközi családi társasjáték listán a 4. legjobb társasjáték, és további két része is megjelent már, az Azul: Sintra üvegcsodái és az Azul: A királyi pavilon. Mindegyik részről írtunk már ebben a bejegyzésben. Tipp: eddig nem találkoztam olyannal, akinek az Azul ne tetszett volna! 🤗


Reef (2018)

#azul-mechanizmus #mintázatépítés #egyéni célok #3D #korallok

Reef absztrakt stratégiai társasjáték

A Reef-et leginkább az Azul kistesójaként említhetnénk, ugyanis itt a mintázatépítés jóval kötetlenebb, a szabályok egyszerűbbek. A játékban a korallzátonyunkat kártyák alapján építjük: a kártyák tetején látható elemeket elvesszük a készletből, majd lehelyezzük őket tetszőleges helyre. Ezt követően azonnal, a kártya alján lévő feltétel szerint pontozzuk a korallzátonyt. Gyerekek számára egy sokkal könnyebben emészthető absztrakt stratégiai játék, mint az Azul, de ettől függetlenül, a kombinációk kigondolásában a felnőtt korosztály is megtalálhatja a kihívást magának. A Reef szintén az Azul kiadójának a játéka, ez a kitűnő komponensminőségen is érződik. 👌

A Reef-ről itt olvashatsz bővebben.


Cóatl (2020)

#azul-mechanizmus #mintázatépítés #egyéni célok #3D #sárkányok

Cóatl absztrakt stratégiai társasjáték A Cóatl egy igen látványos mintázat-építő társasjáték, amelyben 3D-s sárkánygyíkokat építünk különböző színű műanyag fej, testrész és farok darabokból úgy, hogy közben az egymás után lerakott színes testrész-darabkák sorozatai minél több kártya elvárásának megfeleljenek. A sárkány testrészeit egy közös kínálatból vesszük el, az Azulhoz hasonló választási mechanizmussal, ráadásul az Azulból ismert húzózsák is visszaköszön a játékban. 😊 A játékosok a körükben elvehetnek két testrész darabot/egy fejet vagy egy farkat a látható alkatrészek közül, melyeket aztán a játékostáblájukon tárolhatnak, a készletükben. Egy másik akció keretében egy vagy több alkatrészt építhetnek a sárkányaikhoz, majd ha eközben a kezükben lévő kártyák valamelyikének a feltételei teljesülnek, azt is kijátszhatják a sárkányuk mellé. A hosszútávú célkártyákat (templomkártyák) pedig akkor játszhatják ki, ha befejeztek egy sárkányt (van farka és van feje is); minden játékos maximum 3 sárkányt építhet. Ki az aki a legügyesebben tudja összekombinálni a célokat a lehető leghosszabb vagy legtarkább sárkány megalkotásával? 😊 Látványos, és élvezetes!

A Cóatl-ről itt olvashatsz bővebben.


Sagrada (2017)

#absztrakt #mintázatépítés #eye candy

Sagrada társasjáték

A Sagrada az Azul versenytársaként is említhető absztrakt stratégiai játék, amely az Azul-féle mintás csempék helyett színes dobókockákat használ. A játékban egy katedrális csillogó rózsaablakát építjük meg az áttetsző kis dobókockákból a megadott szabályok szerint. A célunk, hogy különböző szám-, és színmintázatokat hozzunk ki és így miénk legyen a legtöbb pont. Jó kis gondolkodós játék, igényes küllemmel - minden, amire csak vágyni lehet! 😍

A Sagradáról részletesebben itt olvashatsz.


Nova Luna (2019)

#absztrakt #mintázatépítés #sudoku

Forrás: Google

A Nova Luna egy gyorsan tanulható absztrakt, mintázatépítős társasjáték. A játék során egy kör alakú tábla mentén az alapján választhatunk lapkákat, az alapján, hogy éppen hol áll rajta a bábunk; minden megszerzett lapka után a rajta látható számú mezőt kell lelépnünk. A lapkákat magunk elé helyezzük, ezzel magunk előtt egy nagy szőnyeget építgetünk, ahol a négy szín lapkáit igyekszünk úgy lehelyezni, hogy a szomszéd lapkák követelései teljesüljenek (pl. legyen mellette két sötétkék, vagy épp minden színből egy). Amikor ezek teljesülnek, letakarjuk a játékosszínünk korongjával őket, és a játékot az nyeri, akinek elsőként elfogynak a korongjai (a táblán elfoglalt pozíció tehát nem számít). Egy matekolós játék, amiben mindenki magának “sudokuzik”, és egyedül a lapkaválasztás során lehet egymás játékára hatást gyakorolni.


Santorini (2016)

#verseny #stratégia #absztrakt #3D

Santorini kétfős társasjáték

A Santorini társasjátékban egy csinos kis görög városka épül hófehér falakkal és égszínkék kupolákkal - ám ez csak a látszat! Az építkezés valójában az istenek versengése: a játékosok görög istenek szerepében figurákat mozgatnak a táblán, melyekkel először lépniük majd építkezniük kell. Az épületeket a játékosok megalapozzák, erre rákerül egy emelet majd még egy; az nyer, aki elsőként fellép egy épület harmadik szintjére az egyik figurájával. Ebben a játékosok természetesen igyekeznek hátráltatni egymást, például a torony harmadik szintjét kupolák lehelyezésével blokkolják. Ez bizony macska-egér játék a javából, ám közben egy igazán látványos kis város épül fel a szemünk láttára. 🕌


Savannah Park (2021)

#mintázatépítés #lapkalehelyezés #állatok

savannah park

Forrás: BGG

A Savannah Park egy rendkívül egyszerűen tanulható, mintázatépítős, lapkalehelyezős társasjáték. A játékosok egy-egy saját táblát kapnak, amelyre a játék elején véletlenszerűen állatcsoportokat ábrázoló lapkákat helyeznek el: zebrák, struccok, orrszarvúak, zsiráfok, elefántok és gazellák kombinációi jelennek itt meg. Amikor valaki sorra kerül, megnevez egy lapkát (pl. a két struccot ábrázoló lapka), amelyet ekkor mindenki megkeres a saját tábláján, és kicserél egy másikkal, megfordítva a lapkát a hátoldalára, hogy tudjuk, ez a lapka már nem mozgatható. A játékban az a célunk, hogy minél nagyobb egybefüggő állatcsoportokat hozzunk létre minél több itatóval, úgy, hogy közben az összes lapka elkerül az eredeti pozíciójából egy másikba. Figyelnünk kell az erdőtűz mezőket is, melyek a játék végén bizonyos állatcsoportokat eltávolítanak maguk mellől, ha nem vigyázunk. A játék akkor ér véget, ha minden lapka végül helyet cserélt egy másikkal.


Splendor (2014)

#gyűjtögetés #verseny

Splendor társasjáték

A Splendorban ékszerkészítők vagyunk, akik drágaköveket gyűjtenek és bizonyos kombinációkkal igyekeznek a nemesek kedvére tenni. A játékhoz szép, tartós drágakő-zsetonok is járnak, ezek segítségével indul be a gyűjtögetésünk, majd amint kártyákat is szerzünk, az ezeken látható drágakövekkel is „fizethetünk” az újabb kártyákért. A játék verseny típusú, tehát azonnal befejeződik, ha valaki elér egy bizonyos mennyiségű győzelmi pontot: így általában épp az izgalom tetőpontján ér véget a parti. Mi sokszor egy emelt győzelmipont limittel játsszuk a Splendort, hogy egy picit tovább tartson, és kibontakozhassunk benne. 😇💎


Camel Up (2. kiadás, 2018)

#fogadás #verseny

Camel Up családi társasjáték

A Camel Up társasjátékban egy teveversenyen kötünk rövid- és hosszútávú fogadásokat. Azt, hogy melyik teve mennyit lép, egy szuper kis dobópiramis segítségével sorsoljuk ki. A játék bármely pontján fogadhatunk a tevékre, de vigyázzunk, ezek a jószágok akár egymás tetejére is felállhatnak, sőt az ellenkező irányba futó őrült tevék visszafelé is mozgathatják őket! 😜 Ki tippeli meg legügyesebben a legfürgébb vagy épp a legnyüzügébb tevét? Egy meseszép társasjáték sok fordulattal és rengeteg vidámsággal. 😊

A Camel Up-ról bővebben itt olvashatsz.

A listánkon olyan játékok szerepelnek, melyeket már mi kipróbáltunk. A listát folyamatosan bővítjük! 😉 Legutolsó frissítés: 2024.01.13.Tartalomból

01
Carcassonne (2000)
02
Cascadia (2021)
03
Ticket to Ride: Európa (2005)
04
Metro (1997)
05
Kingdomino (2016)
06
Dorfromantik: A társasjáték (2023)
07
Takenoko (2011)
08
Kakaó (2015)
09
Medvepark (2017)
10
New York Zoo (2020)
11
Century: Fűszerút (2017)
12
7 csoda: Építészek (2022)
13
Project L (2020)
14
Kuruzslók Quedlinburgban (2018)
15
Kanagawa (2016)
16
Hősök útja (2019)
17
Quetzal (2020)
18
Tiltott Sivatag (2013)
19
Kitchen Rush - Legyél sztárséf (2019)
20
MicroMacro: Crime City (2020)
21
Azul (2017)
22
Reef (2018)
23
Cóatl (2020)
24
Sagrada (2017)
25
Nova Luna (2019)
26
Santorini (2016)
27
Savannah Park (2021)
28
Splendor (2014)
29
Camel Up (2. kiadás, 2018)

Hasonló posztok

Karácsonyi társasjáték ajánló 2023
Karácsonyi társasjáték ajánló 2023
2023. 12. 05.

Itt megtalálsz minket!

Ha kérdésed, esetleg észrevételed van a poszttal vagy a társassal kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk!
© 2024, All Rights Reserved.

AjánlóListákVéleményKiegészítőkRólunk

Social Media